Ultima actualizare: 24-04-2014

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Conferinţă de presă 

Bilanţul Programului Biblionet în judeţul Cluj 

Comunicat de presă   

23 aprilie - Ziua Bibliotecarului Român 

Din anul 1998, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi a Bibliotecilor Publice din România a adăugat la sărbătoarea internaţională a cărţii din 23 aprilie Ziua Bibliotecarului din România, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecii. Această iniţiativă a fost legiferată prin Hotărârea de Guvern nr.293 din 14 aprilie 2005.
Aflaţi mai multe despre bibliotecarii şi bibliotecile publice din România aici

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

Ediţia a X-a
22-25 aprilie 2013

Din Program:

22-26 aprilie:

 • Diverse activităţi în cadrul programelor si proiectelor derulate în secţiile şi filialele bibliotecii;
 • „O carte pentru fiecare" - acţiune de distribuire gratuită vizitatorilor bibliotecii a unor cărţi primite ca donaţii din partea unor edituri şi persoane fizice;
 • "Zilele porţilor deschise" - vizite reciproce în bibliotecile din municipiul nostru.

24 aprilie:

 • ora 11.00: Adunarea Generală a Filialei Cluj a ANBPR; Decernarea premiilor filialei.
 • ora 12.00 Conferinţa de presă: Programul Biblionet în judeţul Cluj; Premierea celor mai buni bibliotecari implicaţi în program.

Concursul de desene Eroii Cărţilor Citite

small_afisEroii cartilor.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a XLIII-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.
La concurs pot participa preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.


Desenele copiilor pot fi depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 23 mai 2014, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.
Fiecare desen trebuie să conţină următoarele date:

 • numele şi prenumele autorului
 • număr de telefon
 • grădiniţa/şcoala
 • grupa/clasa
 • titlul lucrării

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, vor avea loc în data de 2 iunie 2014, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).

Concurs de creaţie literar-artistică "Lucian Blaga"

Cu ocazia Festivalului Internaţional de poezie "Lucian Blaga" - 2014, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj şi cu Societatea Culturală "Lucian Blaga" Cluj-Napoca organizează un concurs literar-artistic cu premii "Clujul lui Lucian Blaga - Clujul nostru".

La concurs pot participa elevi din clasele VIII-XII.

 

Secţiunea literară

Concursul are ca punct de pornire poemul lui Lucian Blaga Colţ medieval la Cluj: 1570, care va servi drept reper pentru comentarea şi urmărirea "paşilor poetului" pe strada Kogălniceanu sau pe alte străzi ale Clujului.

Fiecare participant va prezenta cel mult 3 poezii sau un eseu, care nu va depăşi 2 pagini.

Lucrările vor fi depuse la Sediul Central, Secţia Împrumut pentru adulţi, Sala de literatură română "Ion Agârbiceanu",  până în data de 9 mai 2014.

După jurizarea lucrărilor, premianţii vor fi invitaţi la festivitatea de premiere şi de evocare a poetului Lucian Blaga din cadrul Festivalului "Lucian Blaga", unde îşi vor citi creaţiile proprii.

 

Secţiunea de desen/pictură

Participanţii la concurs vor picta străzi şi monumente de arhitectură evocate în poemul lui Lucian Blaga sau care au legătură cu poetul.

Cele mai reuşite lucrări vor fi expuse în holul mare al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga".

 

Poemul Colţ medieval la Cluj: 1570 poate fi găsit la bibliotecă sau la adresa

http://www.poezie.ro/index.php/poetry/139490/Col%C5%A3_medieval_la_Cluj:_1570

Vă aşteptăm!

Cerc de origami

Cercul de origami va avea loc joi, 24 aprilie 2014, ora 16.00.

Cenaclul literar „Traian Brad"

Cenaclul literar „Traian Brad" se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" în data de  29 aprilie 2014, după cum urmează: 

 • Grupa mică de la ora 16.00; 
 • Grupa mare de la ora 17.00. 
Vă aşteptăm cu drag!

Lansare de carte

small_Afis Capusan.jpg Poarta de su' Feleac

 

Luni, 14 aprilie 2014, ora 18.00 la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Sediul central, Calea Dorobanţilor 104.

 

Invitaţi:

scriitorul Cornel Udrea

prof. univ. dr. Cristian Cheşuţ

drd. Vasile Lechinţan

dr. Tudor Sălăgean

Vasile Tomoiagă

Mihaela Bocu

Concurs Primul război mondial povestit de liceeni

small_afis concurs liceeni .png

Centrul pentru Dialog European și Diplomație Culturală în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Inspectoratul Judeţean Şcolar şi Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai" organizează concursul "Primul Război Mondial povestit de liceeni".

Acesta este un concurs de reconstituire istorică şi se adresează elevilor claselor IX-XII/XIII cu aptitudini, înclinaţii şi interese în domeniul istoriei.

 

În contextul comemorării centenarului izbucnirii Primului Război Mondial concursul îşi propune să promoveze o altfel de cunoaştere a subiectului propus, focalizată mai degrabă pe actorii săi decât pe fenomenele politice care l-au însoţit.

 

Proiectele de reconstituire istorică pot consta în creaţii literare inspirate de tema Primului Război Mondial, piese de teatru care redau viaţa soldaţilor în timp de război sau care surprind destinul celor rămaşi acasă, proiecte digitale de reconstituire a unei bătălii sau de ilustrare a elementelor specifice câmpului de război, şi lista rămâne deschisă unor noi idei.

Mai multe informaţii despre regulamentul concursului, recomandări bibliografice şi premiile oferite puteţi găsi la adresa http://centruldedic.ro/thd/mai-2014/concurs/.


Atelier de confecţionat bijuterii

small_afis atelier bijuterii 26 03 14 2.jpg Secţia pentru Adolescenţi a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj împreună cu Asociaţia „Prietenii Bibliotecii Judeţene Cluj" organizează Atelierul de confecţionat bijuterii destinat adolescenţilor şi tinerilor (14-25 ani).


Un atelier presupune 3 şedinţe de câte 2 ore fiecare.
Participarea la atelier se face pe baza unei înscrieri prealabile, prin telefon sau e-mail.
Prima şedinţă va avea loc miercuri, 26 martie 2014, de la ora 17.00.
Participarea este gratuită, iar locurile sunt limitate!
Mai multe informaţii şi înscrieri la:
Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii (Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4, tel. 0756 080691, adolescent@bjc.ro)!

Atelier MusicLab

small_afis MusicLab var finala 2014.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj în colaborare cu Asociaţia „Prietenii Bibliotecii Judeţene Cluj" organizează, începând cu 17 martie 2014, în cadrul atelierului MusicLab, două tipuri de activităţi destinate tinerilor cu vârsta între 14 şi 25 de ani la Secţia pentru adolescenţi:

 • „Tu ce instrument eşti?" - atelier de muzică pentru începători

Atelierul este destinat celor care doresc să descopere muzica şi instrumentele muzicale sau să îşi descopere propria voce. Taxa de participare este de 10 lei şi se achită în momentul înscrierii.

 • Curs de songwriting - atelier de compoziţie şi structură muzicală pentru avansaţi

Acest atelier abordează compoziţia muzicală din perspectivele formei şi structurii, ideii muzicale şi lirice, armoniei şi liniilor melodice.
Taxa de participare este de 50 de lei şi se achită în momentul înscrierii.

Partener: Hot Spot Events Cluj-Napoca

Traineri: Cristian Moldovan (chitarist ex. CUG) şi Rareş Bagyo (toboşar ex. She-Wolf, ex Heavy Days)

Înscrieri: până în 14 martie 2014, la sediul bibliotecii

Locul desfăşurării: Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii

Pentru mai multe informaţii şi pentru înscrieri:

Secţia pentru Adolescenţi

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj

Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4

Tel. 0756 080691

adolescent@bjc.ro


Concurs cu premii

small_Afis BJC web.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" a lansat, în premieră pentru bibliotecile publice româneşti, joi 30 ianuarie 2014, ora 13:30, CONCURSUL NAŢIONAL DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR.

 

La concurs, care va avea două secţiuni, în limba română şi în limba engleză, pot participa copiii de 11-13 ani şi adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani care au Permis de intrare la bibliotecă.

 

Concursul se va derula în perioada februarie-octombrie 2014, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România şi va fi organizat în mai multe biblioteci publice din ţară.

Regulamentul concursului

Lista cărţilor în limba română

Lista cărţilor în limba engleză

Lista bibliotecilor partenere la 31 ianuarie 2014


Foto Junior 2014 - Curs de iniţiere în fotografia digitală          

small_afis fofo junior.jpg Începând cu luna februarie 2014, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj se organizează cursul de iniţiere în fotografia digitală, Foto Junior 2014. Cursul este organizat în serii, cu o durată de 6 săptămâni, pentru două categorii de vârstă: 13-15 ani şi 16-18 ani şi este susţinut de specialişti din cadrul Asociaţiei ArtImage Cluj-Napoca. În cadrul cursului, pe lângă prezentări şi seminarii interactive, se vor desfăşura şi activităţi practice pe teren, precum şi ateliere de lucru.

 

Prima serie a cursului va începe în 17 februarie 2014, la Secţia pentru Adolescenţi a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanţilor nr.104, etajul IV. Înscrierile se fac începând cu 15 ianuarie. Taxa de curs este de 150 lei şi se achită la semnarea Fişei de înscriere la curs.

Informaţii şi înscrieri: Secţia pentru Adolescenţi, adolescent@bjc.ro, tel. 0756080691

Informaţii despre conţinutul cursului şi suportul tehnic: artimage_cj@yahoo.com


Program de orientare profesională pentru elevi de liceu

small_poster-4.jpgBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj împreună cu Biblionet și TechSoup România, cu sprijinul Microsoft România, anunță continuarea înscrierilor în programul de orientare profesională pentru elevii de liceu din Cluj-Napoca. 

Programul îmbină evenimente locale organizate în biblioteci publice cu sesiuni de mentorat online și seminarii online publice - totul cu scopul de a oferi elevilor de liceu informații actuale despre piața muncii și care sunt abilitățile și cunoștințele necesare în acest mediu dinamic. 

Înscrierea are loc pe www.openingopportunities.ro.

Locurile sunt limitate!

Informaţii utile găsiţi pe www.facebook.com/OpeningOpportunities


 

Mai multe detalii la:

Secţia pentru Adolescenţi

www.bjc.ro/paginaadolescentilor/index.php/ro/

Facebook  Secţia pentru adolescenţi

Zilele Colecţiei Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial au fost digitizate în cadrul a două evenimente de colectare, pe 4 și 5 octombrie 2013, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca).  

 

Documentele pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Colectarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.


Secţia de Artă vă invită la film!

 small_Afis film aprilie 2014.jpg Vizionări de filme - în fiecare marţi, ora 17.00.

 

Documentare, drame şi filme de dragoste, SF şi aventură, filme premiate şi ecranizări celebre din cinemateca universală vor fi selectate pentru cinefilii de toate gusturile.

Vă aşteptăm la Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de Artă, etaj 5, Est!

 

În afişul alăturat găsiţi programul filmelor pe luna martie 2014.

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.