Ultima actualizare: 26-03-2015

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Expoziţie de bandă desenată

small_afis_benzi_desenate.jpg În cadrul Zilelor Francofoniei, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" şi Centrul de Studii Literare Belgiene din Cluj-Napoca, în colaborare cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles la Bucureşti şi cu sprijinul Centrului Belgian de Bandă Desenată, organizează expoziţia "Frumoasele imagini ale Centrului Belgian de Bandă Desenată".

 

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 26 martie 2015, ora 14.00, la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanţilor 104, parter, în prezenţa domnului Benoît Rutten, Delegat Wallonie-Bruxelles la Bucureşti, a domnului Jacques De Decker, scriitor, jurnalist, preşedintele Academiei Regale de Limbă şi Literatură Franceză din Belgia şi a domnului Kenan Görgün, scriitor, scenarist şi realizator belgian. Expoziţia va fi deschisă în perioada 23-30 martie 2015, iar intrarea este liberă.

Curs de iniţiere pentru seniori în utilizarea Facebook-ului

small_afis Hai pe net BJC pt web.JPG Biblioteca Județeană"Octavian Goga" organizează în cadrul campaniei Hai pe net! un curs de inițiere pentru seniori ținut de voluntari. Cursul are loc la Secția pentru adolescenți.

Program:

23 martie 2015, ora 12:00 - 14:00
24 martie 2015, ora 14:00 - 16:00
25 martie 2015, ora 15:00 - 17:00
26 martie 2015, ora 16:00 - 18:00

 

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_Cenaclu.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" se va întruni în data de 24 martie 2015, de la ora 16.00, în cadrul acestei întâlniri va avea loc şi festivitatea de premiere a Concursului de poezie on-line, ediţia a VI-a.

 

 

small_Afis poezie (1).jpg Aici lista premianţilor.

 

 

 

 

Cercul de origami

small_afis origami 2.JPG Cercul de origami se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 26 martie 2015, de la ora 16.00. Vă aşteptăm cu drag.


Făt-Frumos cel mofturos şi un Zmeu întors pe dos

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Teatrului pentru Copii şi Tineret Teatrul de Păpuşi Baia Mare a prezentat copiilor clujeni un spectacol inedit intitulat Făt-Frumos cel mofturos şi un Zmeu întors pe dos. Spectacolul a avut loc luni, 23 martie 2015, ora 11.00 la sediul central al bibliotecii judeţene, et. VII, Sala Media.

Finala Naţională - BĂTĂLIA CĂRŢILOR  

În data de 20 martie 2015, ora 10.00 a avut loc FINALA NAŢIONALĂ a CONCURSULUI DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR, care s-a derulat în perioada februarie-septembrie 2014,  în 15 biblioteci publice din România.

 

CITITORII ANULUI la categoriile 11-13 ani şi 14-18 ani, desemnaţi la nivel judeţean, au concurat pentru titlul de CITITORUL ANULUI 2014 la nivel naţional.

 

Evenimentul a avea loc la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor Nr.104.

 

După finală, a avut loc un atelier profesional cu participarea colegilor bibliotecari din România şi din Republica Moldova.

 

Atelier profesional

Biblioteca Naţională a României, în colaborare cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, organizează un atelierul profesional în zilele de 25 şi 26 martie 2015.

Temele atelierului sunt:

  • Digitizarea în bibliotecile publice româneşti - contribuţii româneşti la Europeana
  • Activitatea de coordonare metodologică - realităţi şi perspective.

Evenimentul va avea loc la sediul Bibliotecii Naţionale a României din Bucureşti, Bd. Unirii, nr. 22, sector 3, sala "Mircea Vulcănescu", parter de la ora 9:00.

Bătălia cărţilor - Ediţia a II-a

small_Afis Batalia cartilor 2015 pt web.jpg Vă invităm la lansarea celei de-a II-a ediţii a concursului naţional de lectură BĂTĂLIA CĂRŢILOR, destinat copiilor între 10 şi 13 ani şi adolescenţilor între 14 şi 18 ani.

 

Evenimentul va avea loc miercuri, 18 martie 2015, ora 13.00, la sediul central, Calea Dorobanţilor Nr. 104. 

Regulamentul pentru participanţi

 

Cutia fermecată - curcubeu de cuvinte

small_cutia-web.JPG Filiala Zorilor vă invită vineri, 13 martie 2015, de la ora 11, la sărbătoarea primăverii, alături de elevii clasei a II-a de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu", însoţiţi de doamna învăţătoare Dana Creţ. 

Primul Centru de voluntariat în cultură din Cluj-Napoca!

small_yellow-apples pag web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari!

Dacă ai peste 14 ani şi iubeşti teatrul, cărţile, muzica sau pictura, vino să te implici în primul centru de voluntariat din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe dedicat exclusiv evenimentelor culturale!

 

Mai multe informaţii:

Comunicatul de presă 

Prezentare a oportunităţilor de studii universitare în SUA

small_Poster prezentare Fulbright.jpg Comisia Fulbright Româno-Americană, în parteneriat cu American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", organizează luni, 16 martie 2015, între orele 15.00-16.00, în Sala media a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etajul 7 vest), o prezentare a oportunităţilor de studii universitare în Statele Unite ale Americii.

Participarea la prezentare este gratuită şi oferă posibilitatea de a afla informaţii atât despre criteriile de selecţie utilizate de universităţile americane, procesul de admitere, componentele pachetului de aplicaţie, cât şi despre sprijinul financiar oferit de instituţiile din SUA candidaţilor internaţionali.

Înscrierile pentru participare se fac la adresa de e-mail americancorner@bjc.ro, până duminică, 15 martie 2015, ora 20.00. Vă rugăm să precizaţi numele dumneavoastră şi instituţia de învăţământ în care studiaţi (sau instituţia absolvită). Atenţie: locurile sunt limitate!

Vă aşteptăm.

Seară de jocuri de societate - Dobble

Secţia pentru Adolescenţi organizează vineri, 13 martie 2015, de la ora 17.00, Serile de  jocuri de societate pentru tineri (14 şi 25 de ani), când sunteţi invitaţi să jucaţi Dobble.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, care se poate face pe loc, contra cost: 6 lei şi are valabilitate 5 ani.

Evenimentul va avea loc la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii, etaj 4, Calea Dorobanţilor nr. 104. 

Atelierul ecologiştilor creativi

Secţia pentru Adolescenţi a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj organizează miercuri, 18 martie 2015, de la ora 17, Atelierul ecologiştilor creativi.

Participanţii la acest atelier vor realiza coşuleţe decorative din materiale reciclabile. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Salonul Internațional de Artă Fotografică a României, ediția a 19-a 

small_Afis SIAFR CLUJ web.jpg Salonul Internațional de Artă Fotografică a României, ediția a 19-a poposește la Cluj sub forma unei selecții dintre lucrările admise în concursul internațional desfășurat sub auspiciile Asociației Artiștilor Fotografi din România (AAFR).

 

Din data de 4 martie 2015, Asociația ArtImage din Cluj-Napoca o prezintă iubitorilor de fotografie pe simezele Foaierului Bibliotecii Județene "Octavian Goga".

 

Selecția de fotografii din Salon va fi însoțită de o proiecție multimedia care va prezenta publicului toate lucrările acceptate în Salon precum și distiincțiile naționale și internaționale obținute de către concurenți.      

Manifestarea va avea loc în data de 4 martie 2015, începând cu ora 18,00. 


Trupa de teatru la Filiala Zorilor

small_cortina.jpg Filiala Zorilor vă invită să vă înscrieţi în trupa de teatru pentru copii şi adolescenţi, până în data de 20 martie.

 

Atelierele se vor desfăşura sub îndrumarea doamnei Ileana Negru, actriţă la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, începând cu luna aprilie.

 

Participarea este gratuită!

 

Micii creatori

small_Micii creatori_2015.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a  Cărţii pentru Copii, Filiala „Traian Brad" organizează cea de-a XII-a ediţie a concursului de creaţie literară Micii creatori.

Lucrările se vor preda până în data de 27 martie 2015 la sediul filialei, str. Izlazului nr. 18.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 3 aprilie 2015, ora 12.00.

 

Vă aşteptăm!

 

Seară de jocuri de societate - Mastermind

Secţia pentru Adolescenţi organizează vineri, 27 martie 2015, de la ora 17.00, Serile de  jocuri de societate pentru tineri (14 şi 25 de ani), când sunteţi invitaţi să jucaţi Mastermind.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, care se poate face pe loc, contra cost: 6 lei şi are valabilitate 5 ani.

Evenimentul va avea loc la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii, etaj 4, Calea Dorobanţilor nr. 104.

Expoziţie de documente din Colecţiile Speciale ale bibliotecii

Timotei CIPARIU (21.02.1805 - 03.09.1887) - 210 ani de la naşterea clericului, pedagogului, lingvistului şi istoricului român, revoluționar paşoptist, membru fondator al Academiei Române (1866), preşedinte al Asociaţiei Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (1877-1887)".

Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104.

Vă  aşteptăm!

Expoziţia „230 de ani de la înfrângerea răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan şi executarea conducătorilor ei"

small_afis expoxitie-page-001.jpg Vernisajul expoziţiei va avea loc la Filiala Kogălniceanu a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în 26 februarie 2015, la ora 12:30. Vor prezenta Dr. Dan Brudaşcu, Dr. Vasile Lechinţan şi d-na Anamaria Pop.

Expoziţia va putea fi vizitată în timpul programului Filialei Kogălniceanu, până în 12 martie 2015.

 

Vă aşteptăm! 

Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Concurs on-line de poezie

small_afis poezie 2015.jpg Secţia pentru copii a bibliotecii judeţene vă invită să participaţi la cea de-a VI-a ediţie a Concursului on-line de poezie organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei. Perioada de înscriere este 13 februarie - 16 martie 2015.

Regulamentul concursului este disponibil aici .

Vă aşteptăm cu drag. 

Concurs naţional

Concursul naţional de scrisori, eseuri, mesaje şi declaraţii de dragoste, "Dulcea mea Doamnă / Eminul meu iubit", iniţiat de Biblioteca Judeţeană "Alexandru D.Xenopol" Arad, a ajuns în anul 2015, la a IX-a ediţie.   

Informaţii despre condiţiile de participare

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Secţia de Artă vă invită la film!

small_Afis film martie.jpg Vizionări de filme - în fiecare marţi, ora 17.00.

Documentare, drame şi filme de dragoste, SF şi aventură, filme premiate şi ecranizări celebre din cinemateca universală vor fi selectate pentru cinefilii de toate gusturile.

Vă aşteptăm la Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de Artă, etaj 5, Est!

 

În afişul alăturat găsiţi programul filmelor pe luna martie 2015.

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.