Ultima actualizare: 27-05-2016

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flick

Săptămâna Jocului la Filiala "Traian Brad"

small_SAPT JOCULUI-1.jpg Pe parcursul săptămânii 23-27 mai 2016, cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului, Filiala "Traian Brad" organizează o suită întreagă de activităţi de divertisment pentru toate vârstele.

Vă aşteptăm zilnic, în orarul pentru public! 

Program special de sesiune 

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" oferă posibilitatea studiului în sălile de lectură, la sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104 în perioada sesiunii de vară, în perioada 21 mai-2 iulie 2016, sâmbăta între orele 9-17.  

EducaTIFF

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" este partener EducaTIFF şi anul acesta. În acest sens informăm mai jos profesorii şi elevii din judeţul Cluj despre programul acestui program educativ. Daţi click pe afişe.

small_afis_educatiff_2016_program_filme.jpg

small_afis_educatiff_2016_program_activitati.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Zilele Bibliotecii - 16 - 22 mai

small_sigla_95.jpg

În 14 mai 2016, sărbătorim 95 de ani de bibliotecă publică la Cluj-Napoca. Pentru această sărbătoare biblioteca pregăteşte 95 de evenimente pe parcursul săptămânii 16-22 mai, atât la sediul central, cât şi la filialele de cartier, precum şi în centrul oraşului şi în Parcul central. Vom fi în mijlocul clujenilor de Zilele Clujului în perioada 19-22 mai, atât pe strada Mihail Kogălniceanu, cât şi în Parcul Central. Vă aşteptăm cu activităţi şi surprize pentru toate vârstele!

Programul evenimentelor  

Comunicat de presă  

Lansare de carte

small_afis lansare de carte Amalia Lumei var finala_p web.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj vă invită la lansarea cărţii Mircea Eliade. Mic dicţionar filosofic (1926-1928), autor: dr. Amalia Lumei, în data de 20 mai 2016, de la ora 13.

Activitatea va avea loc la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia Colecţii Speciale (etajul 4).

Lansare de carte pentru copii

small_Guliuta.jpg Guliuţa de Ucu Bodiceanu, prezintă Dr. Ancuţa-Lăcrimioara Chiş de la Asociaţia Clujul de altădată

Evenimentul a avut loc la Secţia pentru copii a bibliotecii  judeţene marţi, 17 mai 2016 ora 11.00.

Cenaclul literar „Traian Brad"

Afiş Cenaclul literar „Traian Brad" se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 17 mai 2016, de la ora 17.00.

Vă aşteptăm cu drag!

 Cercul de origami

small_afis origami.jpg Cercul de origami se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 18 mai 2016, de la ora 16.00.   

 

Expoziție documentară: Lucian Blaga în colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga"

Festivalul Internațional „Lucian Blaga", ediția a 26-a


Expoziţia va fi deschisă pentru vizionare în perioada 9 - 20 mai 2016, în foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanţilor, nr. 104.

Concursul de desene EROII CĂRŢILOR CITITE

small_afisEroii-1.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a XLV-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.

 

La concurs pot participa preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.

 

Desenele copiilor pot fi depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 23 mai 2016, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.

Fiecare desen trebuie să conţină următoarele date:

  • numele şi prenumele autorului
  • număr de telefon
  • grădiniţa/şcoala
  • grupa/clasa
  • titlul lucrării

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, vor avea loc în data de 1 iunie 2016, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).


Campania Allez Culture!

small_allezculture.jpg

 Campania #AllezCulture există pentru a promova rolul Europeana și al sectorul patrimoniului cultural digital în sprijinirea inovării sociale, culturale și economice, prin oferirea accesului la patrimoniul european comun. 

De astăzi, 4 aprilie 2016, Asociaţia Europeana Network a lansat campania I am @europeanaeu: găsiţi-vă eroul (eroina) în @Europeanaeu, ca parte a campaniei AllezCulture pentru promovarea utilizării Bibliotecii Digitale Europene, pe scurt Europeana.

Mai multe informaţii despre campanie găsiţi aici

Publicul este astfel încurajat să utilizeze Europeana şi să promoveze acest lucru pentru alţi posibili utilizatori.

Începe BĂTĂLIA CĂRŢILOR 2016!

small_Afis BJC 2016.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" anunţă startul celei de-a III-a ediţii a concursului „Bătălia Cărţilor" 2016 şi invită la lectură toate categoriile de public.

 

Concursul cuprinde mai multe secţiuni:

 

  • secţiune în limba română pentru copii şi adolescenţi;
  • secţiune în limba maghiară pentru adolescenţi;
  • secţiune în limba engleză pentru copii şi adolescenţi.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2016.

Finala concursului: octombrie 2016.

Clubul de lectură pentru adulţi şi seniori are la dispoziţie o listă de cărţi ale autorilor români contemporani, care vor fi discutate pe parcursul anului 2016.

Vă aşteptăm la toate secţiile şi filialele bibliotecii!

Lista titlurilor

Programul Ajutor la teme pentru adolescenţi

small_afis Ajutor la teme web.jpg Începând cu data de 09.03.2016, Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii reia programul Ajutor la teme pentru adolescenţi. Acesta este realizat cu ajutorul voluntarilor, care oferă asistenţă educaţională gratuită, individuală sau de grup, elevilor din clasele VII - XII. Pentru participarea la program nu este nevoie de înscriere prealabilă.

Lista materiilor şi orarul activităţilor sunt afişate aici .

 

Mai multe informaţii puteţi obţine la telefon: 0756 080691, prin e-mail: adolescent@bjc.ro sau direct, la Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4.

 

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala "Traian Brad"

Începând din luna martie 2016, în fiecare miercuri de la ora 18:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară, la Filiala "Traian Brad", str, Izlazului nr. 18, cartierul Mănăştur. Programul se adresează familiilor cu copii preşcolari, iar participarea copiilor însoţiţi de părinţi este o condiţie obligatorie.
Márciustól minden szerdai nap, 18 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.
Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!    

Instruire gratuită în tehnica povestirilor digitale

small_Afis agora bt.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj organizează sesiuni de instruire gratuite în tehnica povestirilor digitale în cadrul proiectului „Agora Culturală@Biblioteca Ta". Proiectul este implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România împreună cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA şi alte 3 biblioteci publice din ţară şi îşi propune să identifice şi să pună în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România prin tehnica povestirilor digitale (Digital Storytelling)

 Participanţii îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele culturale, aptitudinile literare, dar şi înţelegerea şi aplicarea tehnologiei în viaţa cotidiană. Înscrierile se pot face la sediul central al bibliotecii sau on-line la adresa bjc@bjc.ro.

Formularul de înscriere este disponibil aici .

 

Programul național România EduCaB 

small_Campania-de-Carte-Red.jpg România EduCaB este o platformă națională inter-instituțională, inter-disciplinară, lansată în 2015, cu scopul de a crește capacitatea bibliotecilor publice din țară de a răspunde nevoilor educaționale și de dezvoltare la nivel local.

 

Programul vizează lărgirea și înnoirea fondului de carte și a materialului educațional, inclusiv a calculatoarelor, sprijinirea intervențiilor la nivel de infrastructură fizică (mobilier, amenajări), programe educaționale (schițarea și implementarea unor inițiative pe termen scurt și mediu) în 626 de biblioteci din 9 județe, printre care și judeţul Cluj.

 

Proiectul va fi implementat pentru început în bibliotecile publice din localităţile Ploscoş, Bobâlna şi Mănăstireni. 

Romania EduCaB a început o campanie de strângere de resurse care se va derula până pe 21 decembrie 2015 şi se desfăşoară pe bază de voluntariat.


Biblioteca mobilă în Cartierul Grigorescu

small_bibliobus.JPG

Serviciul de bibliotecă mobilă a bibliotecii este disponibil în cartierul Grigorescu, în fiecare miercuri, între orele 12-18, lângă Studioul Teritorial de Radio Cluj.

Se va oferi acces la: cărţi de referinţă (enciclopedii şi dicţionare); cărţi pentru învăţărea limbilor străine; cărţi de informatică; cărţi de economie casnică; beletristică pentru adulţi; bibliografie şcolară; carte pentru copii; filme şi muzică.

Toate documentele bibliotecii mobile se împrumută la domiciliu! Permisele de cititori se eliberează pe loc. 

Vă aşteptăm!


Filmele lunii la Secţia de artă

small_Afis film mai_2016.jpg În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat cu diverse genuri de producţii cinematografice, de la aventură, comedie, dramă, acţiune, la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul lunii mai în afişul alăturat! 


Fii voluntar pentru cultură!

small_afis de recrutare voluntari Centru de Voluntariat p web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari pentru derularea Programului de voluntariat al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Ca voluntar în bibliotecă, vă puteţi implica în desfăşurarea următoarelor activităţi: „Cercul de origami" pentru copii, pentru voluntarii care cunosc tehnica origami; „Ajutor la teme pentru adolescenţi", pentru voluntari studenţi, cadre didactice active sau pensionare de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme tinerilor din clasele VII-XII; „Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori", pentru voluntari adolescenţi şi tineri adulţi ce deţin cunoştinţe privind siguranţa pe internet, în special elevi la Liceul de Informatică sau studenţi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare; „Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii", activitate de voluntariat ce se adresează tuturor membrilor comunităţii şi care presupune distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

 

Voluntarii vor beneficia de o serie de training-uri şi vor avea, astfel, ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile.

Mai multe informaţii puteţi afla din Formularul de înscriere sau la Punctul de informare despre voluntariat din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, care funcţionează la Secţia pentru Adolescenţi.

Formular de înscriere  

Informații despre proiect


Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.