Ultima actualizare: 27-04-2015

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Cenaclul literar „Traian Brad"

small_Cenaclu.jpg Cenaclul literar „Traian Brad" se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" în data de de 28 aprilie 2015, de la ora 16.00.

 

Vă aşteptăm cu drag! 

Fii voluntar pentru cultură!

small_afis de recrutare voluntari Centru de Voluntariat p web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari pentru derularea Programului de voluntariat al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Ca voluntar în bibliotecă, vă puteţi implica în desfăşurarea următoarelor activităţi: „Cercul de origami" pentru copii, pentru voluntarii care cunosc tehnica origami; „Ajutor la teme pentru adolescenţi", pentru voluntari studenţi, cadre didactice active sau pensionare de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme tinerilor din clasele VII-XII; „Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori", pentru voluntari adolescenţi şi tineri adulţi ce deţin cunoştinţe privind siguranţa pe internet, în special elevi la Liceul de Informatică sau studenţi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare; „Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii", activitate de voluntariat ce se adresează tuturor membrilor comunităţii şi care presupune distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

 

Voluntarii vor beneficia de o serie de training-uri şi vor avea, astfel, ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile.

Mai multe informaţii puteţi afla din Formularul de înscriere sau la Punctul de informare despre voluntariat din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, care funcţionează la Secţia pentru Adolescenţi.

Formular de înscriere  

Informații despre proiect

Atelierul ecologiştilor creativi

small_afis atelierul ecologistilor creativi_apr15_pweb.jpg Secţia pentru Adolescenţi a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj organizează joi, 30 aprilie 2015, de la ora 17, Atelierul ecologiştilor creativi.

Participanţii la acest atelier vor realiza coşuleţe decorative din materiale reciclabile. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă

Poveşti vizuale - Atelierele CineMedia 2015

small_Afis povesti vizuale.jpg În perioada 23 aprilie - 14 mai vor avea loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" 7 ateliere interactive (în limba română şi maghiară) organizate de Secţia de Artă în colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Atelierele au ca tematică educaţia cinematografică şi se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. 

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj în colaborare cu ANBPR, Filiala Cluj, organizează sub egida Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor, ediţia a XI-a, 20-24 aprilie 2015 o serie de activități culturale.

Programul se derulează atât la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj cât şi în biblioteci municipale şi comunale din judeţ.

Din anul 1995 la inițiativa UNESCO se sărbătorește în întreaga lume, în data de 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor, iar în România, din anul 2005, tot în acestă zi se sărbătoreşte şi Ziua Națională a Bibliotecarului.

Programul activităţilor  

Agora Culturală@Biblioteca Ta 

small_afis agora.jpgProiectul „Agora Culturală@Biblioteca Ta" implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA şi 4 biblioteci publice din ţară printre care şi Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj îşi propune să identifice şi să pună în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România prin tehnica Digital Storytelling.

 

Prin intermediul poveştilor digitale, atât bibliotecarii cât şi utilizatorii bibliotecilor îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele culturale, aptitudinile literare, dar şi înţelegerea şi aplicarea tehnologiei în viaţa cotidiană.

 

Vă invităm să participaţi la sesiunea de instruire în tehnica poveştilor digitale ce se va desfăşura la sediul central al bibliotecii noastre în perioada 22-23 aprilie 2015, orele 10.00 - 16.00.

Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE

small_afisEroii_2015.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a XLIV-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.

La concurs pot participa preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.

 

Desenele copiilor pot fi depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 25 mai 2015, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.

 

Fiecare desen trebuie să conţină pe verso următoarele date:numele şi prenumele autorului, număr de telefon, grădiniţa/şcoala, grupa/clasa, titlul lucrării.

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, vor avea loc în data de 2 iunie 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).

„Pe urmele lui Mircea Eliade, în India"

small_Afis Eliade.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat luni, 20 aprile 2015, ora 12.00 activitatea „Pe urmele lui Mircea Eliade, în India".

 

A prezentat dr. Mihaela Gligor, Centrul Clujean pentru Studii Indiene.

 


Expoziţie de fotografie artistică

dr. Teodor Radu Pantea, eFIAP/s, Universitatea din Oradea

Culori şi unghiuri

Evenimentul va avea loc luni, 20 aprilie 2015, la ora 18,00 în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

Concurs de fotografie TU ŞTII SĂ TRECI STRADA?

small_Afis concurs foto.jpg Filiala "Traian Brad", în colaborare cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, lansează un concurs de fotografie, pentru elevi cu vârste cuprinse între 14-18 ani. Înscrierile se fac online la adresa  artimage_cj@yahoo.com  sau la sediul Filialei "Traian Brad", până în data de 15 aprilie 2015. Data  limită de trimitere a fotografiilor este 18 mai 2015.

 

Vernisajul expoziţiei şi premierea - 2 iunie 2015, ora 18.00 la Filiala"Traian Brad",  str.Izlazului nr.18.

 

Regulamentul concursului


Ateliere de Ecologie Creativă în mini-biblioteci

small_ateliere Raftul cu initiativa.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" desfăşoară, în cadrul programului pilot de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", Ateliere de Ecologie Creativă. Voluntarii bibliotecii desfăşoară astfel de activităţi în centre dedicate seniorilor, în care instituţia a deschis şi mini-biblioteci. Atelierele presupun realizarea unor obiecte decorative şi utile în acelaşi timp, prin reciclarea materialelor precum: hârtia, sticla, plasticul.

În data de 2 aprilie 2015, de la ora 10.30, Atelierul de Ecologie Creativă va fi organizat la Clubul Pensionarilor de pe strada Horea nr. 108, iar în data de 27 aprilie 2015, de la ora 10.30, la Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului.

Programul face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de Pro Vobis în parteneriat cu ANBPR şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Concurs de poezie şi mini-eseu

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, lansează un concurs de poezie şi mini-eseu "Lumina a crescut enorm la Cluj..." (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Lucian Blaga).

Concursul se adresează elevilor de liceu şi studenţilor.

Lucrările vor avea max. 2 pagini şi vor fi trimise, pânâ în data de 30 aprilie 2015, pe adresa: adulti@bjc.ro cu menţiunea  "Pentru Concurs Lucian Blaga".

Câştigătorii vor primi premii şi vor participa, alături de poeţi clujeni,  la un recital susţinut în cadrul  Festivalulului Internaţional de Poezie "LUCIAN BLAGA", în data de 8 mai 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga".

Vă invităm să participaţi la CONCURS!


Primul Centru de voluntariat în cultură din Cluj-Napoca!

small_yellow-apples pag web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari!

Dacă ai peste 14 ani şi iubeşti teatrul, cărţile, muzica sau pictura, vino să te implici în primul centru de voluntariat din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe dedicat exclusiv evenimentelor culturale!

 

Mai multe informaţii:

Comunicatul de presă 


 

Seară de jocuri de societate -

a bibliotecii, etaj 4, Calea Dorobanţilor nr. 104.


Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Concurs on-line de poezie

Informaţii despre condiţiile de participare

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Secţia de Artă vă invită la film!

small_Afis film aprilie.jpg Vizionări de filme - în fiecare marţi, ora 17.00.

Documentare, drame şi filme de dragoste, SF şi aventură, filme premiate şi ecranizări celebre din cinemateca universală vor fi selectate pentru cinefilii de toate gusturile.

 

Vă aşteptăm la Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de Artă, etaj 5, Est!

 

În afişul alăturat găsiţi programul filmelor pe luna aprilie 2015.

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.