Ultima actualizare: 04-05-2016

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flick

Şi eu am drepturi

Cu ocazia Zilei Europene de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe, Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" organizează în data de 4 mai 2016, ora 15.00, activitatea cu titlul Copiii şi drepturile lor.

Invitat, psiholog Ilade Nicoleta de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.


Participă elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz şi de la Şcoala Gimnazială Specială C.R.D.E.I.I. Cluj-Napoca.

Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

small_Neutral poster Europe Day.png Vă invităm să participaţi la cea de-a XIV-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, ediţie ce are loc în acest an sub genericul "Porţi deschise".

 

Concursurile se adresează elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi se desfăşoară pe 3 categorii de vârstă, după cum urmează: 11 mai 2016, ora 11.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV; 12 mai 2016, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor acestuia; 13 mai 2016, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului. Toate concursurile sunt pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

 

Înscrierile se pot face în perioada 28 aprilie-10 mai 2016, la Secretariatul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etaj I), la numărul de telefon 0264-430323, în următorul program: luni-miercuri şi vineri: 8.00-16.00, joi: 10.00-18.00, sau la adresa de e-mail bjc@bjc.ro.

Atelier de quilling

small_afis quilling lunar.jpg Copiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 3 mai 2016, ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj unde s-a desfăşurat o nouă întâlnire în cadrul  Atelierului de quilling.

 Concursul de desene EROII CĂRŢILOR CITITE

small_afisEroii-1.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a XLV-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.

 

La concurs pot participa preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.

 

Desenele copiilor pot fi depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 23 mai 2016, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.

Fiecare desen trebuie să conţină următoarele date:

  • numele şi prenumele autorului
  • număr de telefon
  • grădiniţa/şcoala
  • grupa/clasa
  • titlul lucrării

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, vor avea loc în data de 1 iunie 2016, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun" la bibliotecă

18 - 22 aprilie 2016

 

Programul activităţilor

Din program:

small_Zidurile Clujului 2.jpg Vă invităm la Povestea Zidurilor Clujului activitate în cadrul proiectului Personalităţi clujene la Biblioteca Judeţeană


Invitat: prof. dr. Ovidiu Ghitta, decan, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca

 

Miercuri, 20 aprilie 2016, ora 10.00, Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Sala Colecţii Speciale, etaj 4 vest.


Campania Allez Culture!

small_allezculture.jpg

 Campania #AllezCulture există pentru a promova rolul Europeana și al sectorul patrimoniului cultural digital în sprijinirea inovării sociale, culturale și economice, prin oferirea accesului la patrimoniul european comun. 

De astăzi, 4 aprilie 2016, Asociaţia Europeana Network a lansat campania I am @europeanaeu: găsiţi-vă eroul (eroina) în @Europeanaeu, ca parte a campaniei AllezCulture pentru promovarea utilizării Bibliotecii Digitale Europene, pe scurt Europeana.

Mai multe informaţii despre campanie găsiţi aici

Publicul este astfel încurajat să utilizeze Europeana şi să promoveze acest lucru pentru alţi posibili utilizatori.

EcoTeens

Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii organizează EcoTeens - Atelier de reciclare creativă. În datele de 31 martie şi 14 aprilie, orele 17:00 - 19:00, vă aşteptăm să transformăm hârtia de ziar în cele mai frumoase obiecte handmade!

Pentru informaţii suplimentare:

www.bjc.ro/paginaadolescentilor

www.facebook/Sectiapentruadolescenti

telefon: 0756 080691

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă şi se adresează persoanelor cu vârstele cuprinse între 14 şi 25 de ani! 


Începe BĂTĂLIA CĂRŢILOR 2016!

small_Afis BJC 2016.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" anunţă startul celei de-a III-a ediţii a concursului „Bătălia Cărţilor" 2016 şi invită la lectură toate categoriile de public.

 

Concursul cuprinde mai multe secţiuni:

 

  • secţiune în limba română pentru copii şi adolescenţi;
  • secţiune în limba maghiară pentru adolescenţi;
  • secţiune în limba engleză pentru copii şi adolescenţi.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2016.

Finala concursului: octombrie 2016.

Clubul de lectură pentru adulţi şi seniori are la dispoziţie o listă de cărţi ale autorilor români contemporani, care vor fi discutate pe parcursul anului 2016.

Vă aşteptăm la toate secţiile şi filialele bibliotecii!

Lista titlurilor


Siguranţa navigării pe Internet pentru adulţi şi seniori

small_afis siguranta pe net.jpg În perioada martie - aprilie 2016, Secţia Împrumut pentru Adulţi şi Artă realizează proiectul Siguranţa navigării pe Internet pentru adulţi şi seniori. Activităţile sunt realizate cu ajutorul voluntarilor şi au ca scop cunoaşterea principalelor pericole din mediul online şi a modurilor de contracarare a acestora, în special de către utilizatorii adulţi şi seniori.

Activităţile se derulează periodic, pe bază de înscriere prealabilă. Vă puteţi înscrie la telefon: 0264 430434, prin e-mail: adulti@bjc.ro sau direct, la sediul bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104.

Proiectul face parte din programul Iniţierea Centrului de Voluntariat în Sectorul Cultural şi Creativ, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Runda 2, în cadrul Fondului ONG în România şi implementat de Asociaţia „Teatrul Imposibil", în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Teatrul „Andrei Mureşanu" Sfântu Gheorghe.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014.

Următoarea întâlnire este programată în data de 24 martie 2016, de la ora 12,30.

Programul Ajutor la teme pentru adolescenţi

small_afis Ajutor la teme web.jpg Începând cu data de 09.03.2016, Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii reia programul Ajutor la teme pentru adolescenţi. Acesta este realizat cu ajutorul voluntarilor, care oferă asistenţă educaţională gratuită, individuală sau de grup, elevilor din clasele VII - XII. Pentru participarea la program nu este nevoie de înscriere prealabilă.

Lista materiilor şi orarul activităţilor sunt afişate aici .

 

Mai multe informaţii puteţi obţine la telefon: 0756 080691, prin e-mail: adolescent@bjc.ro sau direct, la Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4.

Atelierele de scriere creativă

small_Afis scriere creativa Puck.jpg Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor pasionați de arta literară, Teatrul de Păpuși „Puck" și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează, începând cu data de 5 martie 2016, ateliere de scriere creativă, susținute de cunoscutul scriitor Ovidiu PECICAN.

 

Scopul acestor activități este formarea primelor deprinderi artistice pe baza familiarizării cu instrumentele, mijloacele și procedurile autorului de scrieri în proză.

 

Atelierele se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani și vor avea loc în fiecare sâmbătă, din 5 martie până în 16 aprilie, exceptând data de 26 martie, între orele 10:00 - 12:30, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților, nr.104.

Concurs de scriere de literatură poliţistă "Cerneală neagră"

small_Concurs Cerneala neagra.jpg 1 martie - 17 aprilie 2016

În cadrul proiectului "Romanul polițist belgian în prim-plan" care se va desfășura în perioada martie - aprilie 2016, Delegația Valonia-Bruxelles la București și editura Crime Scene Press organizează un concurs de scriere creativă de literatură polițistă destinat elevilor de liceu din România.  

 Detalii concurs

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala "Traian Brad"

Începând din luna martie 2016, în fiecare miercuri de la ora 18:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară, la Filiala "Traian Brad", str, Izlazului nr. 18, cartierul Mănăştur. Programul se adresează familiilor cu copii preşcolari, iar participarea copiilor însoţiţi de părinţi este o condiţie obligatorie.
Márciustól minden szerdai nap, 18 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.
Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!    

Instruire gratuită în tehnica povestirilor digitale

small_Afis agora bt.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj organizează sesiuni de instruire gratuite în tehnica povestirilor digitale în cadrul proiectului „Agora Culturală@Biblioteca Ta". Proiectul este implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România împreună cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA şi alte 3 biblioteci publice din ţară şi îşi propune să identifice şi să pună în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România prin tehnica povestirilor digitale (Digital Storytelling)

 Participanţii îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele culturale, aptitudinile literare, dar şi înţelegerea şi aplicarea tehnologiei în viaţa cotidiană. Înscrierile se pot face la sediul central al bibliotecii sau on-line la adresa bjc@bjc.ro.

Formularul de înscriere este disponibil aici .

 

Programul național România EduCaB 

small_Campania-de-Carte-Red.jpg România EduCaB este o platformă națională inter-instituțională, inter-disciplinară, lansată în 2015, cu scopul de a crește capacitatea bibliotecilor publice din țară de a răspunde nevoilor educaționale și de dezvoltare la nivel local.

 

Programul vizează lărgirea și înnoirea fondului de carte și a materialului educațional, inclusiv a calculatoarelor, sprijinirea intervențiilor la nivel de infrastructură fizică (mobilier, amenajări), programe educaționale (schițarea și implementarea unor inițiative pe termen scurt și mediu) în 626 de biblioteci din 9 județe, printre care și judeţul Cluj.

 

Proiectul va fi implementat pentru început în bibliotecile publice din localităţile Ploscoş, Bobâlna şi Mănăstireni. 

Romania EduCaB a început o campanie de strângere de resurse care se va derula până pe 21 decembrie 2015 şi se desfăşoară pe bază de voluntariat.


Biblioteca mobilă în Cartierul Grigorescu

small_bibliobus.JPG

Serviciul de bibliotecă mobilă a bibliotecii este disponibil în cartierul Grigorescu, în fiecare miercuri, între orele 12-18, lângă Studioul Teritorial de Radio Cluj.

Se va oferi acces la: cărţi de referinţă (enciclopedii şi dicţionare); cărţi pentru învăţărea limbilor străine; cărţi de informatică; cărţi de economie casnică; beletristică pentru adulţi; bibliografie şcolară; carte pentru copii; filme şi muzică.

Toate documentele bibliotecii mobile se împrumută la domiciliu! Permisele de cititori se eliberează pe loc. 

Vă aşteptăm!


Filmele lunii la Secţia de artă

small_Afis film martie_2016.jpg În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat cu diverse genuri de producţii cinematografice, de la aventură, comedie, dramă, acţiune, la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul lunii martie în afişul alăturat! 


Fii voluntar pentru cultură!

small_afis de recrutare voluntari Centru de Voluntariat p web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari pentru derularea Programului de voluntariat al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Ca voluntar în bibliotecă, vă puteţi implica în desfăşurarea următoarelor activităţi: „Cercul de origami" pentru copii, pentru voluntarii care cunosc tehnica origami; „Ajutor la teme pentru adolescenţi", pentru voluntari studenţi, cadre didactice active sau pensionare de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme tinerilor din clasele VII-XII; „Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori", pentru voluntari adolescenţi şi tineri adulţi ce deţin cunoştinţe privind siguranţa pe internet, în special elevi la Liceul de Informatică sau studenţi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare; „Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii", activitate de voluntariat ce se adresează tuturor membrilor comunităţii şi care presupune distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

 

Voluntarii vor beneficia de o serie de training-uri şi vor avea, astfel, ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile.

Mai multe informaţii puteţi afla din Formularul de înscriere sau la Punctul de informare despre voluntariat din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, care funcţionează la Secţia pentru Adolescenţi.

Formular de înscriere  

Informații despre proiect


Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.