Ultima actualizare: 22-05-2015

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Săptămâna jocului la Filiala "Traian Brad"

small_afis Saptamana jocului.jpg Cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului, Filiala "Traian Brad" organizează o suită întreagă de activităţi de divertisment pentru toate vârstele, pe tot parcursul săptămânii 25-29 mai.

Vă aşteptăm! 

Cărţile copilăriei în vizită la bibliotecă

Filiala Zorilor vă invită joi, 21 mai 2015, ora 12:30, la prezentarea colecţiei de cărţi pentru copii a Editurii Ecou Transilvan.

Prezintă doamna Nadia Fărcaş, director, invitată doamna Ana Huţanu, autoare a numeroase cărţi pentru copii.

Participă profesori şi elevi de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu.

Cerc de origami

small_afis origami 2.JPG Cercul de origami se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 21 mai 2015, de la ora 16.00.  

Vă aşteptăm cu drag!

Cenaclul literar „Traian Brad"

small_Cenaclu (1).jpg Cenaclul literar „Traian Brad" se va întâlni la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" în data de de 26 mai 2015, de la ora 16.00.

Vă aşteptăm cu drag! 

Expoziţie de fotografie

Amintiri de pe Ada Kaleh, insula pierdută

Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul de altădată

Coordonatori: Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu 

Expoziţia va fi deschisă pentru vizionare în perioada 19 - 31 mai 2015 la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Sediul central, Calea Dorobanţilor, nr.104.

Concursul de desen "Mesaje în creion"

small_afis Concurs desen pweb.jpg Secţia pentru Adolescenţi şi Secţia de Artă a bibliotecii invită tinerii cu vârsta între 14 şi 25 ani la Concursul de desen "Mesaje în creion". Participanţii la acest concurs vor trebui să deseneze, în creion, un semn de carte care să redea cât mai sugestiv tema concursului: "Lectura te face învingător!".

 

Lucrările se depun la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii până în data de 30 august 2015. Premierea câştigătorului va avea loc în luna septembrie 2015, cu ocazia finalei judeţene a Concursului de lectură "Bătălia Cărţilor" - secţiunea adolescenţi.

 

Formularul de înscriere care va include şi semnul de carte realizat pe şablonul pus la dispoziţie, se depune la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii (Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4, tel. 0756080691, adolescent@bjc.ro). 

Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE

small_afisEroii_2015.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a XLIV-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.

La concurs pot participa preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.

 

Desenele copiilor pot fi depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 25 mai 2015, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.

 

Fiecare desen trebuie să conţină pe verso următoarele date:numele şi prenumele autorului, număr de telefon, grădiniţa/şcoala, grupa/clasa, titlul lucrării.

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, vor avea loc în data de 2 iunie 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).

Competiţia LoCloud

small_afis Competitia LoCloud small web.jpg Proiectul LoCloud lansează o competiţie internaţională ce vizează cultura şi moştenirea locală.  Concursul are două componente:

  • Moştenirea mea locală - prin care toţi cei interesaţi sunt invitaţi să exploreze, prin intermediul Bibliotecii Digitale Europeana, un loc preferat sau o parte a istoriei lor locale şi să publice online experienţa lor, pe pagini web, pe bloguri sau prin materiale video.
  • Serviciile mele LoCloud - prin care instituţiile culturale, dezvoltatorii şi agregatorii sunt încurajaţi să demostreze modul în care utilizează serviciile LoCloud (http://www.locloud.eu).

 

Finaliştii vor fi invitaţi să îşi prezinte lucrările la evenimentul final LoCloud, care va avea loc în Amersfoort (Olanda), în data de 5 februarie 2016. Câştigătorii competiţiei vor primi un premiu constând într-o tabletă PC sau un ceas inteligent, iar lucrările lor vor fi promovare prin intermediul LoCloud şi Europeana.

Termen limită pentru înscrierea la concurs: 1 octombrie 2015

Formular de înscriere 

 

 

Săptămâna Naţională a Voluntariatului

small_afis 2.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj s-a înscris în programul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului.

V-am așteptat cu drag la acţiunile desfăşurate sub egida acestei sărbători dedicate celor care dăruiesc din timpul, abilităţile, cunoştinţele lor, dar şi celorlalţi membri ai comunităţii.

 

Programul evenimentelor a fost:

Luni 11 mai, 17:00 - 19:00: Gala cititorului clujean

Luni 11 mai, 19:30 - 21:30: Clubul de lectură "Vocea cititorului"

Marţi 12 mai, 15:00 - 17:00: Atelier handmade cu voluntarii

Miercuri 13 mai, 10:00 - 18:00: Biblioteca vie "Trăind în acelaşi univers"

Joi 14 mai, 10:30 -12:30: Atelier de ecologie creativă

Vineri 15 mai, 15:00 -1 7:00: Gala voluntarului cu iniţiativă 

Biblioteca vie „Trăind în acelaşi Univers"

Biblioteca vie este o modalitate de relaţionare inter-umană şi de cunoaştere a persoanelor speciale. Oferă celor care doresc „să citească" o „carte vie" posibilitatea de a-şi întâlni propriile gânduri, păreri, concepţii, ori chiar prejudecăţi, etichetări, atitudini discriminatorii, în speranţa de a le confrunta, diminua sau combate.

 

Cărţile vii sunt oameni deosebiţi, cu experienţe de viaţă pe care sunt dipuşi să le împărtăşească.

 

Biblioteca vie „Trăind în acelaşi Univers" s-a desfăşurat în cadrul sărbătorii ample -  Săptămâna Naţională a Voluntariatului (11-17 mai 2015) şi face parte din programul „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", care se derulează sub umbrela mai largă a „Raftului cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de către Pro Vobis - Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu finanţarea Granturilor SEE, în cadrul Fondului ONG în România.

Ziua Europei la bibliotecă!

Cu ocazia Zilei Europei, biblioteca a organizat următoarele activităţi pentru copii:

 

7 mai ora 10.00, Secţia pentru copii

Sunt copil european. Participă grupa mixtă de la Grădiniţa Licurici.

 

7 mai ora.10.00, Filiala "Traian Brad"

Descoperă Europa prin basme populare : incursiune literară în cele mai cunoscute basme populare europene.

Participă elevii clasei a IV-a de la Şcoala "Liviu Rebreanu".

 

8 mai ora 13.00, Filiala Kogălniceanu

Muzica Europei: activitate de familiarizare a copiilor cu muzica tradiţională a popoarelor din ţările Uniunii Europene.

Participă elevii clasei a II-a de la Colegiul Naţional "George Cosbuc".


8 mai ora 9.00, Filiala Zorilor

Ziua Europei - O poveste, o legendă, un drapel: atelier de lectură şi desen.

Participă elevi de la Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu".

 

Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

Am organizat cea de-a XIII-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, ediţie ce s-a desfăşurat în Anul European pentru Dezvoltare şi are ca generic "Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru".

 

Concursurile s-au adresat elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi s-au desfăşurat pe 3 categorii de vârstă, după cum urmează: 12 mai 2015, ora 11.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV; 13 mai 2015, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor acestuia; 14 mai 2015, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului.

 

Toate concursurile au  pfost pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

 

Biblioteca mobilă în Cartierul Grigorescu 

small_bibliobus.JPG

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj va fi în cartierul Grigorescu prin intermediul serviciului de bibliotecă mobilă.

Lansarea serviciului a avut loc miercuri, 6 mai 2015, ora 11

 

 

În fiecare miercuri, între orele 12-18, Bibliobusul va fi parcat lângă Radio Cluj.

 

Fii voluntar pentru cultură!

small_afis de recrutare voluntari Centru de Voluntariat p web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari pentru derularea Programului de voluntariat al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Ca voluntar în bibliotecă, vă puteţi implica în desfăşurarea următoarelor activităţi: „Cercul de origami" pentru copii, pentru voluntarii care cunosc tehnica origami; „Ajutor la teme pentru adolescenţi", pentru voluntari studenţi, cadre didactice active sau pensionare de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme tinerilor din clasele VII-XII; „Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori", pentru voluntari adolescenţi şi tineri adulţi ce deţin cunoştinţe privind siguranţa pe internet, în special elevi la Liceul de Informatică sau studenţi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare; „Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii", activitate de voluntariat ce se adresează tuturor membrilor comunităţii şi care presupune distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

 

Voluntarii vor beneficia de o serie de training-uri şi vor avea, astfel, ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile.

Mai multe informaţii puteţi afla din Formularul de înscriere sau la Punctul de informare despre voluntariat din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, care funcţionează la Secţia pentru Adolescenţi.

Formular de înscriere  

Informații despre proiect

Poveşti vizuale - Atelierele CineMedia 2015

small_Afis povesti vizuale.jpg În perioada 23 aprilie - 14 mai vor avea loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" 7 ateliere interactive (în limba română şi maghiară) organizate de Secţia de Artă în colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Atelierele au ca tematică educaţia cinematografică şi se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Concurs de fotografie TU ŞTII SĂ TRECI STRADA?

small_Afis concurs foto.jpg Filiala "Traian Brad", în colaborare cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, lansează un concurs de fotografie, pentru elevi cu vârste cuprinse între 14-18 ani. Înscrierile se fac online la adresa  artimage_cj@yahoo.com  sau la sediul Filialei "Traian Brad", până în data de 15 aprilie 2015. Data limită de trimitere a fotografiilor este 18 mai 2015.

 

Vernisajul expoziţiei şi premierea - 2 iunie 2015, ora 18.00 la Filiala"Traian Brad",  str. Izlazului nr.18.

 

Regulamentul concursului

Concurs de poezie şi mini-eseu

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, lansează un concurs de poezie şi mini-eseu "Lumina a crescut enorm la Cluj..." (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Lucian Blaga).

Concursul se adresează elevilor de liceu şi studenţilor.

Lucrările vor avea max. 2 pagini şi vor fi trimise, pânâ în data de 30 aprilie 2015, pe adresa: adulti@bjc.ro cu menţiunea  "Pentru Concurs Lucian Blaga".

Câştigătorii vor primi premii şi vor participa, alături de poeţi clujeni,  la un recital susţinut în cadrul  Festivalulului Internaţional de Poezie "LUCIAN BLAGA", în data de 8 mai 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga".

Vă invităm să participaţi la CONCURS!

Primul Centru de voluntariat în cultură din Cluj-Napoca!

small_yellow-apples pag web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari!

Dacă ai peste 14 ani şi iubeşti teatrul, cărţile, muzica sau pictura, vino să te implici în primul centru de voluntariat din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe dedicat exclusiv evenimentelor culturale!

 

Mai multe informaţii:

Comunicatul de presă 

„Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!" 

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" desfăşoară, în cadrul programului pilot de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", diverse activităţi. Acestea au loc fie la Colţul voluntarului din bibliotecă, fie în centrele unde instituţia a înfiinţat mini-biblioteci: la Internatul Şcolii Speciale CRDEII va fi o sesiune informativă pe tema comportamentului non-violent în data de 6 mai 2015 de la ora 17, la Clubul Pensionarilor strada Horea nr. 108 Ateliere de Ecologie Creativă în fiecare zi de joi de la ora 10:30, la Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului Atelier de Ecologie Creativă şi Club de Jocuri de societate în data de 25 mai, de la ora 10:30.

 

Programul face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de Pro Vobis în parteneriat cu ANBPR şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Secţia de Artă vă invită la film!

small_Afis film aprilie.jpg Vizionări de filme - în fiecare marţi, ora 17.00.

Documentare, drame şi filme de dragoste, SF şi aventură, filme premiate şi ecranizări celebre din cinemateca universală vor fi selectate pentru cinefilii de toate gusturile.

 

Vă aşteptăm la Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de Artă, etaj 5, Est!

 

În afişul alăturat găsiţi programul filmelor pe luna aprilie 2015.

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.