Ultima actualizare: 01-10-2015

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Festivalului Naţional de Literatură (FestLit)  

small_Afis Festlit 2015 .jpg Cea de-a doua ediţie a Festivalului Naţional de Literatură (FestLit), iniţiat de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de filiala Cluj a USR, va avea loc în perioada 4-6 octombrie la Cluj-Napoca.

Programul festivalului include ronduri de gală ale scriitorilor, lecturi publice, simpozioane lansări de carte.

 

Program

 Festivalul Internaţional de Carte Transilvania

small_fest 2015.JPG Festivalul Internaţional de Carte Transilvania va avea loc în perioada 6-11 octombrie, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, şi este organizat de Asociaţia Culturală Eikon şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

 

Evenimentul este realizat în colaborare cu Universitatea „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, Ordinul Arhitecţilor din România - Filiala Transilvania, Uniunea Scriitorilor - Filiala Cluj şi Festlit.

 

Evenimente comemorative Ioanei Em. Petrescu

small_Ioana_petrescu.jpg La 25 de ani de la moartea Ioanei Em. Petrescu, Facultatea de Litere a Universităţii Babes-Bolyai și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează o serie de evenimente comemorative. 

 

Bio-bibliografie

Programul evenimentelor

"Bătălia cărţilor" vă invită !

Secţiunea pentru adulţi şi seniori a Concursului Naţional de Lectură "Bătălia Carţilor" organizează  o dezbatere pe marginea a două titluri din lista anului 2015:

Antoaneta Ralian. Amintirile unei nonagenare. Călătoriile mele, scriitorii mei şi

Micaela Ghiţescu. Între memorie şi uitare.

Întâlnirea va avea loc joi, 1 octombrie 2015 la ora 13.00 la Secţia de Artă, etaj V Est.

Sunt invitaţi toţi doritorii.

Expoziţie de fotografie 

small_Afis_net_szoko.jpg Instantanee harghitene

Autor Szökö Sòndor 

Expoziţia este organizată de către Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, iar vernisajul va avea loc vineri, 2 octombrie, la ora 18 în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj. 

Zilele Bibliotecilor de Cartier, ediţia a XIX-a

În perioada 28 septembrie - 2 octombrie 2015, vă invităm la cea de-a XIX-a ediţie a Zilelor Bibliotecilor de Cartier.

Programul

Oportunitate pentru liceeni de a studia gratuit în SUA!

American Councils for International Education, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, doreşte să implementeze din acest an şi în România programul FLEX - Future Leaders Exchange Program. FLEX se adresează elevilor de liceu născuţi în perioada 1 ianuarie 1999-15 iulie 2001 şi înmatriculaţi în clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a care îndeplinesc cumulativ condiţiile de eligibilitate. Programul oferă elevilor români vorbitori de limba engleză oportunitatea de a descoperi oamenii, cultura şi sistemul educaţional al Statelor Unite prin intermediul unui schimb internaţional de experienţă de aproximativ 10 luni calendaristice, timp în care vor studia gratuit într-un liceu din SUA şi vor locui împreună cu o familie gazdă.

Bursa oferită acoperă toate cheltuielile aferente unui an de studiu şi de şedere în Statele Unite ale Americii. Broşura de prezentare a programului FLEX, ce conţine şi condiţiile de eligibilitate, o puteţi consulta aici.

 

Înscrierea elevilor se poate face până la data de 16 octombrie 2015, la: https://ais.americancouncils.org/flex.

 

Informaţii suplimentare referitoare la programul FLEX: http://discoverflex.org/. Contact American Councils Romania: romania@americancouncils.eu.

 

Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărţilor”

small_11025856_809191332450095_6989433299259496433_o.jpg Ediţia a II-a a Concursului Naţional de Lectură, Bătălia Cărţilor , se apropie de etapa finală. Au mai rămas puţine zile de lectură!


Invităm copiii şi adolescenţii la bibliotecă.


Grăbiţi-vă să citiţi toate titlurile şi să completaţi Fişele de lectură!

Aveţi şansa să participaţi la dezbaterea finală şi să concuraţi pentru titlul CITITORUL ANULUI !

Lectura vă face învingători!

Competiţia LoCloud

small_afis Competitia LoCloud small web.jpg Proiectul LoCloud lansează o competiţie internaţională ce vizează cultura şi moştenirea locală.  Concursul are două componente:

  • Moştenirea mea locală - prin care toţi cei interesaţi sunt invitaţi să exploreze, prin intermediul Bibliotecii Digitale Europeana, un loc preferat sau o parte a istoriei lor locale şi să publice online experienţa lor, pe pagini web, pe bloguri sau prin materiale video.
  • Serviciile mele LoCloud - prin care instituţiile culturale, dezvoltatorii şi agregatorii sunt încurajaţi să demostreze modul în care utilizează serviciile LoCloud (http://www.locloud.eu/).

 

Finaliştii vor fi invitaţi să îşi prezinte lucrările la evenimentul final LoCloud, care va avea loc în Amersfoort (Olanda), în data de 5 februarie 2016. Câştigătorii competiţiei vor primi un premiu constând într-o tabletă PC sau un ceas inteligent, iar lucrările lor vor fi promovare prin intermediul LoCloud şi Europeana.

Termen limită pentru înscrierea la concurs: 1 octombrie 2015

Formular de înscriere

Biblioteca mobilă în Cartierul Grigorescu - anunţ

small_bibliobus.JPG

Serviciul de bibliotecă mobilă a bibliotecii va fi disponibil în cartierul Grigorescu, din data de 7 octombrie 2015, în fiecare miercuri, între orele 12-18, lângă Studioul Teritorial de Radio Cluj.

Se va oferi acces la: cărţi de referinţă (enciclopedii şi dicţionare); cărţi pentru învăţărea limbilor străine; cărţi de informatică; cărţi de economie casnică; beletristică pentru adulţi; bibliografie şcolară; carte pentru copii; filme şi muzică.

Toate documentele bibliotecii mobile se împrumută la domiciliu! Permisele de cititori se eliberează pe loc. 

Vă aşteptăm!


Filmele lunii la Secţia de artă

small_Afis film oct.jpg

În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat cu diverse genuri de producţii cinematografice, de la aventură, comedie, dramă, acţiune, la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul lunii septembrie în afişul alăturat! 

Zilele Bibliotecii "Transilvania" din Chişinău

În perioada 6-8 septembrie 2015, la Chişinău s-au derulat Zilele Bibliotecii "Transilvania", ediţia a 24-a.

Evenimentul se organizează anual, în colaborare cu Biblioteca Municipală "B.P.Hasdeu" din Chişinău, cu sprijinul Consiliului Judeţean Cluj şi al Primăriei municipiului Chişinău.


Programul din acest an a cuprins un şir de activităţi culturale, expoziţii şi lansări de carte, expoziţii de pictură, precum şi un atelier profesional cu tema "Managementul voluntarilor în biblioteca publică".

Concursul de desen "Mesaje în creion"

small_afis Concurs desen pweb.jpg Secţia pentru Adolescenţi şi Secţia de Artă a bibliotecii invită tinerii cu vârsta între 14 şi 25 ani la Concursul de desen "Mesaje în creion". Participanţii la acest concurs vor trebui să deseneze, în creion, un semn de carte care să redea cât mai sugestiv tema concursului: "Lectura te face învingător!".

 

Lucrările se depun la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii până în data de 30 septembrie 2015. Premierea câştigătorului va avea loc în luna octombrie 2015, cu ocazia finalei judeţene a Concursului de lectură "Bătălia Cărţilor" - secţiunea adolescenţi.

 

Formularul de înscriere care va include şi semnul de carte realizat pe şablonul pus la dispoziţie, se depune la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii (Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4, tel. 0756080691, adolescent@bjc.ro). 

Expoziţie de fotografie aniversară

small_Puzzle 2015 net.jpg Puzzle: Eseuri fotografice

ing. Mircea Albu

 

Vernisajul a avut loc vineri, 4 septembrie 2015, la ora 18,00 în foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga"Cluj.

Expoziţia este organizată de Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi va fi deschisă pentru vizionare până în 15 septembrie 2015.

Fii voluntar pentru cultură!

small_afis de recrutare voluntari Centru de Voluntariat p web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari pentru derularea Programului de voluntariat al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Ca voluntar în bibliotecă, vă puteţi implica în desfăşurarea următoarelor activităţi: „Cercul de origami" pentru copii, pentru voluntarii care cunosc tehnica origami; „Ajutor la teme pentru adolescenţi", pentru voluntari studenţi, cadre didactice active sau pensionare de orice vârstă, în vederea oferirii de ajutor la teme tinerilor din clasele VII-XII; „Siguranţa navigării pe internet pentru adulţi şi seniori", pentru voluntari adolescenţi şi tineri adulţi ce deţin cunoştinţe privind siguranţa pe internet, în special elevi la Liceul de Informatică sau studenţi la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare; „Campania de promovare a serviciilor şi activităţilor Bibliotecii", activitate de voluntariat ce se adresează tuturor membrilor comunităţii şi care presupune distribuirea de materiale promoţionale şi oferirea de informaţii privind activitatea bibliotecii.

 

Voluntarii vor beneficia de o serie de training-uri şi vor avea, astfel, ocazia să îşi dezvolte cunoştinţele şi abilităţile.

Mai multe informaţii puteţi afla din Formularul de înscriere sau la Punctul de informare despre voluntariat din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, care funcţionează la Secţia pentru Adolescenţi.

Formular de înscriere  

Informații despre proiect


Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

 

Vă aşteptăm!  

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala Zorilor

Începând cu data de 5 februarie 2015, în fiecare joi de la ora 17:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Február 5-től, minden csütörtöki nap, 17 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Ora poveştilor

Ora poveştilor În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.


Biblioteca digitală - Colecţia Europeana 1914-1918 

small_afis_zilele_colectiei.jpg

Vă aşteptăm cu amintiri, fotografii, jurnale, documente de familie, din Primul Război Mondial pentru a fi digitizate şi incluse în biblioteca digitală dedicată primului război mondial, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.  

 

Documentele digitizate până acum pot fi consultate la adresa http://www.europeana1914-1918.eu/ro/explore

 

Digitizarea documentelor continuă la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, Cluj-Napoca), zilnic între orele 9:00 și 15:30.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.