Ultima actualizare: 20-10-2017

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flick

Festivalul Internaţional de Diaporame Digitale  AUDIA  2017

small_afis_diaporame_2017.jpg Organizat de către Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, cofinanţat de către Consiliul Judeţean Cluj, Festivalul Internaţional de Diaporame Digitale AUDIA 2017 a primit 32 lucrări realizate de către 17 autori din 10 ţări, Africa de sud, Anglia, Australia, Belgia, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia şi România.

 

În urma preselecţiei, desfăşurate între 4-5 octombrie 2017, au fost admise în etapa finală un număr de 15 lucrări realizate de către 11 autori din 8 ţări. Aceste lucrări vor fi supuse aprecierii unui juriu internaţional în vederea acordării de trofee, distincţii şi menţiuni în data de 22-23 octombrie 2017 şi vor fi prezentate publicului într-un Spectacol de gală, în data de 26 octombrie 2017, începând cu ora 19,00 în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj. 

Lansare de carte

small_afis_lansare_19102017.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" va invitat la lansarea de carte: Jurnalism - O artă efemeră?, autor Corneliu D. Zeana, apărută la editura Laurent.

 

Corneliu Zeana s-a născut pe 11 aprilie 1939, la Râmnicu-Vâlcea. A absolvit Facultatea de Medicină la Cluj-Napoca. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști Români și al Uniunii Epigramiștilor, vicepreședinte al Societății Medicilor Scriitori și Publiciști Români, membru al Uniunii Mondiale a Scriitorilor Medici, este conferențiar universitar, doctor în medicină, medic primar în cardiologie, medic primar medicină internă cu competențe în imunologia clinică.

 

Evenimentul a avut loc joi, 19 octombrie 2017, ora 17.00, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104 în prezența autorului.

Despre volum a vorbit scriitorul clujean Horia Bădescu

Invitat prof. univ. dr. Ion Pop, Facultatea de Litere, Universitatea „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca.

145 de ani de la înființarea primei universități la Cluj

small_afis_145_ani_ubb.jpg În cadrul proiectului Personalități clujene la bibliotecă, joi, 19 octombrie 2017, de la ora 12:30, a avut loc activitatea 145 de ani de la înființarea primei universități la Cluj. Invitat a fost domnul Vlad Popovici, lector dr. la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai".Club de filosofie pentru copii

small_afis_club_de_filosofie_octombrie_2017.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează lunar, în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a  Universităţii „Babeș-Bolyai", Clubul de filosofie pentru copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani.

 

Marţi, 17 octombrie 2017, de la ora 17:45, a avut loc prima întâlnire la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor nr. 104, parter est. Clubul este susţinut de doamna conf. dr. Mihaela Frunză.

Participarea este gratuită. 

Seniorii şi calculatorul

small_Afis varstnici.jpg Biblioteca organizează o nouă serie de cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici, la cerere. Participanţii vor primi noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice.

Activităţile se vor desfăşura la Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104.

 

Cursul este gratuit, iar întâlnirile sunt de două ore zilnic timp de o săptămână.

În perioada 16 - 20 octombrie 2017 întâlnirile vor avea loc de la ora 10:00 - 12:00.

Expoziție de fotografie

small_afis_expo_foto_ovidiu_haruta_1620_oct_2017.jpg Expoziția Cuvinte cheie: natură, biodiversitate cu fotografii realizate de șef de lucrări dr. ing. Ovidiu Hâruța,  de la Departamentul de Silvicultură și Inginerie Forestieră al Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea, va fi deschisă publicului în perioada 16-20 octombrie 2017 la Filiala Zorilor a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, strada Observatorului nr. 1. 

Sentimentul de siguranţă în relaţia părinte-copil

small_afis_20_07_2017.jpg

În data de 12 octombrie, de la ora 17.00, a avut loc cea de-a şaptea întâlnire din cadrul programului Cercul Siguranţei, susţinut de psihologul Adriana Lăpădătoni, cu tema Rupturi în relaţii şi repararea lor.

 

Curs gratuit de antreprenoriat social pentru tineri

small_antreprenoriat2017.jpg Biblioteca Judeţeanӑ "Octavian Goga" Cluj organizează la American Corner Cluj-Napoca în perioada 16 octombrie-10 noiembrie 2017, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, cursul gratuit de antreprenoriat social pentru tineri (14-20 de ani) „Provoacă viitorul: fii antreprenor! Challenge the Future: Be an Entrepreneur!". Instruirea se va desfăşura în limba română, prin douӑ serii de cursuri a câte 20 de locuri fiecare.

 

Înscrierile se fac până în data de 11 octombrie 2017, prin completarea unui formular.

 

Informaţii suplimentare pot fi obţinute la telefon 0264-430323 (luni, marṭi, miercuri ṣi vineri: 8.00-16.00, joi: 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

EU CodeWeek - copiii programează la bibliotecă

În perioada 7 - 22 octombrie 2017, la biblioteca județeană se va sărbători prin organizarea mai multor evenimente cea de-a V-a ediție a EU Code Week.

small_afis_m_code_bjc.jpg Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii împreună cu Asociaţia Etic va organiza o serie de ateliere pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. În 11, respectiv 18 octombrie,  începând cu ora 16.00, timp de 3 ore, vor avea loc ateliere de robotică, quiz şi scratch & stories. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

Locurile sunt limitate! Înscrierile se pot face în Secţia pentru copii, la telefon: 0264.595620, prin e-mail: copii@bjc.ro sau completând următorul formular până în 10, respectiv 17 octombrie.

 

small_bibliorobotica_2017.png La Filiala Zorilor (Strada Observatorului nr.1), Asociația Prietenii Bibliotecii Județene Cluj împreună cu voluntarii programului Implică-te și dăruiește. Fii voluntar! vor organiza 4 ateliere intitulate BIBLIOROBOTICA în care copiii vor construi și programa roboți din setul Lego Mindstorm.

Informații suplimentare și înscrieri la telefon: 0264-438409 sau email: zorilor@bjc.ro.

FestLit Cluj 2017

ediţia a 4-a, 8-10 octombrie 2017
 

small_afisdesant2017mc1.jpg Iniţiat în 2014 de Uniunea Scriitorilor din România şi organizat de Filiala Cluj a USR, Festivalul Naţional de Literatură - FestLit Cluj - reuneşte în fiecare toamnă în inima Transilvaniei reprezentanţi ai celor 20 de filiale ale Uniunii Scriitorilor, transformând Clujul, pentru trei zile, în veritabilă capitală a scrisului românesc.

La ediția din 2017 vor lua parte 70 de scriitori din toată țara, care vor participa inclusiv la întâlniri cu elevii și studenții clujeni.

Informații utile

Biblioteca Județeană Cluj va găzdui și în acest an Desantul scriitoricesc, marți, 10 octombrie 2017, ora 10, în Sala Colecții speciale. Memorie și cunoaștere locală.

Invitați: Adrian Popescu, Dan Cristea, Nicolae Prelipceanu, Alexandru Sfârlea.

Conferința ANBPR BIBLIONEXT 2017

small_conferintra_biblionext_m.jpg Conferința ANBPR BIBLIONEXT, cu tema "INOVAȚIE. CREATIVITATE. LEADERSHIP", a avut loc în perioada 2-4 octombrie 2017 la Cluj-Napoca, cu sprijinul și în coordonarea Bibliotecii Județene" Octavian Goga" Cluj.

Organizatorii evenimentului și-au dorit să ofere participanților întâlniri cu invitați de valoare, prilejul de îmbogățire a cunoștințelor practice, informații legate de noile trenduri în bibliotecile publice și, nu în ultimul rând, identificarea unor noi teme de colaborare între profesioniști.

Conferința a găzduit și un concurs de postere care să reflecte proiectele inovatoare și creative desfășurate în bibliotecile publice românești în anul 2016.

În aceeași perioadă s-a organizat și expoziția de fotografie ”Adolescenţii şi biblioteca”, expoziție ce a fost vernisată la Biblioteca Națională a României, în 4 august 2017. Expoziția virtuală poate fi vizionată aici .

 

Concurs postere

Comunicat de presă

Program

Program la Filiala Zorilor

Începând cu data de 18 septembrie 2017, Filiala Zorilor, strada Observatorului nr. 1, are  următorul program:

luni - vineri 8:00 - 20:00.

Vă așteptăm!

Lego Club pentru întreaga familie

small_afis_lego_club_m.jpg

Biblioteca județeană organizează Lego Club pentru întreaga familie după următorul program:

Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est - lunea, de la ora 18.00

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1 - marțea, de la ora 18.00.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Informaţii la numerele de telefon: 0264-595620, 0264-438409 sau e-mail: copii@bjc.ro, zorilor@bjc.ro.

Lasă-ţi imaginaţia să zboare şi construieşte împreună cu copilul tău!

CU BEBE LA BIBLIOTECĂ

small_afis_cu_bebe_la_biblioteca_m.jpg

Părinții cu copii cu vârsta între 0 și 3 ani sunt invitați la un nou program intitulat, CU BEBE LA BIBLIOTECĂ. Acesta constă în lecturarea de povești bebelușilor și se desfășoară săptămânal, marțea, de la ora 10.00 la Filiala Zorilor și joia, de la ora 10.00, la Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii.

 

Partener în această inițiativă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" este grupul Citim Împreună România, care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, grup care cuprinde autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari.

 

Într-un spațiu special adaptat vârstei copiilor, invităm părinții cu bebeluși să cunoască alți părinți, să-și împărtășească experiențele și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor, citindu-le de la vârste cât mai fragede!

Bătălia Cărţilor - ediţia a IV-a

small_afis_bc_2017.jpg Biblioteca județeană a organizat lansarea celei de-a IV-a ediţii a Concursului naţional de lectură Bătălia Cărţilor. Evenimentul a avut loc miercuri, 29 martie 2017, ora 13.00, în foaierul sediului central, Calea Dorobanţilor nr. 104.

Invitat, scriitorul Alex Moldovan.


Concursul cuprinde mai multe secţiuni: 

  • secţiunea în limba română pentru copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți;
  • secţiunea în limba maghiară pentru adolescenţi;
  • secţiunea în limba engleză pentru copii şi adolescenţi.

 

Perioada de lectură: martie-septembrie 2017
Finala concursului: octombrie 2017


Detalii în Regulamentul concursului
Vă aşteptăm la toate secţiile şi filialele bibliotecii!
Lista titlurilor  

Cursuri gratuite de programare pentru copii

small_afis_programare.jpg Asociaţia Etic în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează în perioada mai-decembrie 2017 cursuri gratuite de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8-14 ani. Primul atelier a avut loc miercuri, 10 mai 2017, de la ora 16.30.

Participarea este gratuită, iar înscrierea s-a făcut la telefon: 0264.595620, prin e-mail: copii@bjc.ro sau la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor nr. 104, parter est. Numărul de locuri este limitat!

Vă aşteptăm cu drag!

 

 

Limba română pentru elevii de etnie maghiară

small_Afis Zorilor ajutor la teme.jpg La Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, Filiala Zorilor începând din 6 martie 2017, până la sfârşitul anului şcolar, se vor desfăşura săptămânal, lunea de la ora 17, activităţi ce vin în sprijinul copiilor de gimnaziu a căror limbă maternă este limba maghiară. Copiii au oportunitatea să studieze gramatica limbii române împreună cu voluntari ai bibliotecii, absolvenţi ai Facultăţii de Litere a Universitatăţii „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.

 Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,
  • profesor de limba română pentru elevi,
  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_afis_film_august_2017.jpg În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul  vizionărilor în afişul alăturat.


Serviciul de bibliotecă mobilă în cartierul Grigorescu

Bibliobusul revine în Cartierul Grigorescu, în parcarea Radio Cluj în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 12-18 pentru a oferi locuitorilor următoarele servicii de bibliotecă : împrumutul de documente la domiciliu, eliberarea permisului de intrare la bibliotecă, vizarea permisului.

Club de Jocuri cuMinţi

Club de Jocuri cuMinţi - jocuri logice pentru toate vârstele. În ultima zi de luni a fiecărei luni, de la ora 17.00, Filiala Kogălniceanu vă invită să vă antrenaţi perspicacitatea şi atenţia jucând şah, sudoku, scrabble şi alte jocuri logice competitive. Vă aşteptăm!

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala "Traian Brad" şi Filiala Zorilor

small_Ora povestilor magh_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri de la ora 18:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară, la Filiala "Traian Brad", str, Izlazului nr. 18, cartierul Mănăştur şi în fiecare joi, de la ora 17:00 la Filiala Zorilor, Str. Observatorului nr.1.

Programul se adresează familiilor cu copii preşcolari, iar participarea copiilor însoţiţi de părinţi este o condiţie obligatorie.

 

Vă aşteptăm cu drag!

Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

Vă aşteptăm!  

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Clubul mămicilor

În fiecare miercuri, la ora 18.00 la Filiala „Traian Brad" - Secţia pentru Copii, Str.Izlazului nr.18.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.