Ultima actualizare: 14-12-2019

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Concertul de colinde și cântece de Crăciun

small_colinde_19_12_2019_web.jpg Secția de artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, vă invită joi, 19 decembrie 2019, orele 19.00 (Calea Dorobanților nr. 104, tronson est, etaj V.), la Concertul de colinde și cântece de Crăciun susținut de Paula Rad împreună cu elevii săi.

Acompaniamentul la pian și chitară va fi realizat de Paula Rad.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm cu drag!

Concert caritabil de Crăciun

small_afis_12.12.jpg Clubul Soroptimist Internațional Cluj și Corala Voci Transilvane au organizat un Concert caritabil de Crăciun în data de 12 decembrie ora 18 în foaierul bibliotecii.

Dirijor Adrian Corojan

Pian Natalia Constantin

Zilele colecției 1989

small_afis_zilele_colectiilor_1989_dec.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" vă invită să contribuiți la arhiva digitală care va înfățișa viața cotidiană de la sfârșitul anilor '80, precum și aspecte din timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Aveți povestiri, fotografii, scrisori, înregistrări, cărți poștale, jurnale, presă, afișe, obiecte personale (carnete de student sau de partid, insigne de pionier, cartele de masă etc.), manuscrise de la sfârșitul anilor '80?

Sunteți invitați să le împărtășiți publicului larg în cadrul Zilelor Colecțiilor 1989 organizate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga", sediul central, parter, în 11-12 decembrie 2019, între orele 10 și 18.

 Colectarea documentelor, obiectelor personale și a poveștilor continuă. Informații suplimentare puteți afla prin e-mail întrebând la adresa bjc@bjc.ro

small_transcribaton_2019.jpg În paralel cu activitatea de colectare a mărturiilor, vom organiza, din 11 decembrie de la ora 10.00, până în 12 decembrie, ora 12, un mini-eveniment Transcribathon, o competiție în cadrul căreia mai multe echipe concurează prin transcrierea online a documentelor manuscrise, iar în 11 decembrie de la ora 13.00 vă invităm la prezentarea Europeana în educație.

 

Partener: Asociația pentru Adevărul Revoluției Cluj

Vă așteptăm să reconstituim împreună imaginea vieții de zi cu zi din Clujul dinaintea și din timpul Revoluției din Decembrie 1989!

Program  

Expoziția „21 Decembrie 1989. Drumul spre libertate"

small_afis_a3_expo21.jpg

La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, a vernisat, marți, 3 decembrie de la ora 13.00 expoziția „21 Decembrie 1989. Drumul spre libertate", în foaierul bibliotecii, la Sediul Central.

 

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Asociația Adevărul Revoluției Cluj  și aduce în fața vizitatorilor fotografii ale evenimentelor din 21 decembrie 1989 din Piața Libertății (Unirii de azi), din Cluj, realizate în timpul desfășurării acestora de profesorul Răzvan Rotta. De asemenea, vor fi expuse o serie de cărți din colecțiile bibliotecii care tratează diverse aspecte ale Revoluției Române din 1989.

 

Invitații evenimentului sunt Prof. Răzvan Rotta și domnul Ioan Coltor, președinte al Asociației Adevărul Revoluției Cluj, rolul de amfitrion fiind asumat de d-na Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj. Participă elevi de la Colegiul Național  „Emil Racoviță" și Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

 

Expoziția poate fi vizitată până în data de 13 decembrie 2019.

ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi

small_shoeboxafis_jpg.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" susține și în acest an proiectul ShoeBox, ajuns la a XII-a editie. Sunt invitați să participe toți cei care doresc să facă o bucurie copiilor săraci în preajma sărbătorilor de Crăciun.

 

Vă rugăm să aveți în vedere următoarele:

 • se primesc doar cutii ce conțin lucruri noi.
 • se învelesc separat în hârtie de ambalat cutia și capacul ei.
 • nu se primesc alimente perisabile (portocale, iaurt etc.) sau care s-ar putea deteriora/ desface în timpul manipulării (compot de casă în borcan de sticlă etc).
 • pentru a evita aglomerația, vă așteptăm pe întreaga perioadă a campaniei, nu numai în ultimele zile.
 • nu se vor primi zeci de cutii deodată, decât dacă îndeplinesc toate cerințele impuse de organizatori și cel care le depune așteaptă preluarea și verificarea tuturor.

Pentru mai multe detalii, vizitați: http://www.shoebox.ro/ .
Vă așteptăm la centrul de colectare din cadrul bibliotecii: Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4, centru, în perioada 2-13 decembrie 2019, între orele 12:00-20:00.

Ziua Națională a României

afis 1 decembrie Cu ocaziei zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează mai multe activități după următorul program:

Vineri, 29 noiembrie, ora 9:30, la Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu nr. 7 va avea loc un atelier de bricolaj în care vor fi confecționate semne de carte țesute din hârtie cu motive populare românești. Participă elevii clasei a III-a E de la școala Gimnazială „Ioan Bob".

Luni, 2 decembrie, ora 10:00, Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1, organizează activitatea „Am fost și eu la Alba-Iulia...", participă elevii clasei a II-a de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu".

Luni, 2 decembrie, ora 11:00, la sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru copii, parter, est va avea loc activitatea cu titlul „Regina Maria şi Marea Unire". Participă elevii clasei a VI-a A de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga".

Marți, 3 decembrie, ora 12:00, la Filiala „Traian Brad" va avea loc activitatea „1 decembrie 2019 - 101 ani de la Marea Unire (1918-2019)". Participă elevii clasei a IX-a de la Centrul de Servicii în Turism.

La sediul central și la filialele de cartier vor fi organizate expoziții de documente dedicate Zilei de 1 Decembrie.

Sfântul Andrei în stil polonez

afis Biblioteca Județeană „Octavian Goga” împreună cu  Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză al Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca organizează o activitate pentru copii de cunoaștere a tradițiilor de Sfântul Andrei din cultura poloneză.

Evenimentul va avea loc luni, 2 decembrie, ora 14:00 la sediul central a bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etaj 4, centru.

Săptămâna Europeană a Roboticii

small_robotica_2019.png Săptămâna Europeană a Roboticii, desfășurată la nivel european în perioada 14-25 noiembrie 2019, a fost marcată la biblioteca județeană prin organizarea mai multor activități ce vor cuprinde demostrații și prezentări interactive ce s-au desfășurat după următorul program:

 • vineri, 22 noiembrie, ora 10:00, la Filiala „Traian Brad", au participat elevii clasei a III-a de la Școala „Horea";
 • vineri, 22 noiembrie, ora 14:30, la Secţia pentru copii, sediul central, au participat elevii clasei a III-a de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai". Voluntar: Emanuela Tabita Pop
 • marți, 26 noiembrie, ora 14:30, la Filiala „Traian Brad", au participat elevii clasei a III-a de la Școala „Ion Creangă". Partener: Logiscool Cluj.

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 26 noiembrie, de la ora 17.00.

 

Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri

small_afis_antreprenoriat_2019.jpg Ṭi se spune că eṣti prea tânăr pentru a-ṭi începe propria afacere? Ai între 14 ṣi 20 de ani?

 

Acum ai oportunitatea de a învăṭa într-un mod distractiv cum să începi o afacere ṣi să te implici în viaṭa comunităṭii: Biblioteca Judeṭeană „Octavian Goga" Cluj organizează pentru tineri între 14 ṣi 20 de ani, cuprinṣi sau nu într-o formă de învăṭământ, cursul gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect „Provoacă viitorul: fii antreprenor!".

 

Cursul se va desfăṣura la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest), în limba română, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, în două serii a câte 20 de locuri fiecare: 25 noiembrie-6 decembrie 2019, orele 14.00-17.00 - seria I, 25 noiembrie-6 decembrie 2019, orele 17.00-20.00 - seria a II-a. Instruirea va avea loc zilnic, de luni până vineri, cu o masă asigurată. Participanṭii vor primi o diplomă la încheierea programului de instruire, în urma prezentării modului de implementare a proiectului elaborat.

 

Înscrierile se fac până în data de 22 noiembrie 2019, prin completarea formularului accesibil la: https://tinyurl.com/sfqosr2.

 

Toţi solicitanţii vor primi un răspuns prin e-mail până în data de 23 noiembrie 2019. Mai multe detalii pot fi obţinute la telefon 0264-430323 (luni, marṭi, miercuri ṣi vineri 8.00-16.00, joi 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

 

Atenţie: numărul de locuri este limitat! Te aṣteptăm!

Zile nebune/Days of Madness (Croația, Slovenia, 2018, 74') - film documentar KineDok 2019

small_afis_zile_nebune__21_11_2019.jpg Joi, 21 noiembrie, de la ora 19.00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok. Un documentar participativ-observațional, Zile nebune ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societății la indolența morală ce face parte din istoria familiei celor doi a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice. Cu un fin spirit de observație, Zile nebune le surprinde starea de singurătate, fiind prinși într-un cerc vicios al respingerii și al sentimentului de vinovăție, încercând, în același timp, să lupte cu o societate care i-a stigmatizat.

Programul complet KineDok 2019

Ziua Convenției pentru Drepturile Copilului

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Convenției pentru Drepturile Copilului, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, două activități pe tema drepturilor copiilor, după următorul program:

 • marți, 19 noiembrie, ora 8.30, la Filiala „Traian Brad", au participat elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială „Ion Creangă";
 • joi, 21 noiembrie, ora 13.30, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est, au participat elevii clasei I de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai".

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2019

small_afis_finala_2019.jpg Ediția a VI-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților" organizată sub egida Anului Cărții și sub Înaltul Patronaj al Președintelui României își va desemna în curând câștigătorii.  Vineri, 8 noiembrie, ora 17.00, va avea loc finala pentru categoria de vârstă 11-13 ani, iar în 15 noiembrie, ora 17.00, finala pentru categoria de vârstă 14-18 ani. Evenimentele se vor desfășura la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etajul 4, centru.

Finaliștii vor participa la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și vor lupta pentru titlul CITITORUL ANULUI 2019. Pe baza voturilor lor, va fi desemnată CARTEA ANULUI 2019, pentru fiecare categorie de vârstă.

Felicitări tuturor participanţilor!

Colocviu cultural

small_affiche_colloque_001.jpg Centrul de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj și Biblioteca Județeană "Octavian Goga" a organizat vineri, 8 noiembrie, ora 15.00 în foaierul bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, un eveniment în cadrul colocviului cultural Traducerea și recepția scriitorilor belgieni francofoni în spațiul cultural românesc. Acesta a cuprins vernisajul expoziției Scriitori belgieni de limbă franceză traduși în limba română și mai multe lansări de carte.

Invitat:  Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca.

Program


Concursul de desene „Toate pânzele sus!"

small_concurs_toate_panzele_2019.jpg Secţia de artă lansează cea de-a V-a ediție a concursului de arte plastice, cu premii, pentru adolescenţi şi tineri (14-18 ani). 

Tema lucrărilor va fi inspirată dintr-o poezie preferată, folosind o tehnică la alegere.

Formatul lucrărilor: A2, A3 sau A4, pe verso vor fi trecute următoarele  date: titlul poeziei după care s-a realizat lucrarea, numele şi prenumele participantului, clasa, şcoala şi un număr de telefon.

Desenele vor fi depuse la Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de artă, etaj V.

Termen: 9 decembrie 2019.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 13 decembrie 2019, ora 14.00.

Regulamentul concursului

Vă aşteptăm!

Club de conversație în limba română

small_afisjpg_2_2019_3010.jpg Începând cu data de 8 noiembrie 2019, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de 8-10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, vineri de la ora 17, la Sala multiculturală, participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.


Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest, la numărul de telefon 0731-013293, prin e-mail: salamulticultura@bjc.ro sau prin formularul online.

Numărul de locuri este limitat, în ordinea înscrierii!

Vă așteptăm cu drag! 

Telefonul amintirilor

small_afis_telefon_cluj_biblioteca_judeteana_octavian_goga.jpg În perioada 21 octombrie - 11 noiembrie a.c. în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj se află la dispoziția vizitatorilor Telefonul amintirilor, aparat  prin care poate fi ascultată o selecție de pasaje auditive despre viața cotidiană din Transilvania începutului de secol.


Instalația interactivă aparține Muzeului Memoriei și este un demers educațional și cultural al asociației Punctart, care promovează patrimoniul național, analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr.
Mai multe detalii despre Muzeul Memoriei se găsesc pe site-ul www.muzeulmemoriei.ro și pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/muzeulmemoriei.


Cerc de desen pentru copii și adolescenți

small_afis_cerc_de_desen_2019.jpg Biblioteca județeană demarează Cercul de desen pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Acesta va avea loc de două ori pe lună, începând cu data de 21 noiembrie 2019, de la ora 17.00, în Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etajul IV - centru. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații suplimentare: telefon 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro .

Vă așteptăm cu drag!


Ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici

small_afis_o_aventura_pentru_intreaga_familie.png Secția pentru copii pornește într-o nouă Aventură pentru întreaga familie! Începând de vineri, 18 octombrie 2019, ora 17.00, vor avea loc ateliere interactive, cu sesiuni de lectură distractivă și jocuri, pentru copii de vârstă școlară mică, părinți și bunici. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrieri și informații la Secția pentru copii (Calea Dorobanților, nr. 104, parter est,), prin telefon: 0264.595620 și prin e-mail: copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Miercuri literare

small_afis_oct.2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" în colaborare cu Asociația Avalon organizează Miercuri literare, a doua miercuri din fiecare lună, ora 18.00, la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, Sala Multiculturală, etaj 3, vest.

 

Participarea este gratuită pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

 

 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_final_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

Următoarea activitate a Clubului, la care se vor realiza manual diverse obiecte, va avea loc în data de 14 noiembrie, ora 18, la Secția de Artă a bibliotecii (etajul 5).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru Adulți sau online prin completarea formularului de înscriere.

Vă așteptăm!


Descoperă lumea orientală!

small_jocuri_asiatice.jpg Vă invităm să descoperiți fascinanta lume orientală prin intermediul jocurilor asiatice de strategie și a celor de societate! Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează lunar, în ultima săptămână (miercurea la Sala Multiculturală începând cu ora 18:00, respectiv, joia la Filiala „Traian Brad" începând cu ora 17:00), un nou club unde participanții pot descoperi prin intermediul jocurilor de strategie asiatice şi a celor de societate cu teme asiatice, o lume exotică, culturi fascinante și tradiţii uimitoare.

Vârsta recomandată: 14-25 ani

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă!

Înscrierile se fac prin completarea formularului.

Lego Club pentru întreaga familie

small_afis_lego_octombrie_2019m.jpg

 

Biblioteca județeană organizează Lego Club pentru întreaga familie după următorul program:

 

Lunea, de la ora 17.00 la Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu, nr. 7;

Lunea, de la ora 18.00 la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est și Sala Multiculturală, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 3, vest;

 

Marțea, de la ora 18.00 la Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1;

 

Miercurea, de la ora 18.00 la Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 și Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.


Informaţii la numerele de telefon: 0264-595620, 0731-013293, 0264-438409, 0264-565784, 0264-439 005 sau e-mail: copii@bjc.ro, salamulticulturala@bjc.ro, zorilor@bjc.ro, manastur@bjc.ro, kogalniceanu@bjc.ro.


Lasă-ţi imaginaţia să zboare şi construieşte împreună cu copilul tău!

CU BEBE LA BIBLIOTECĂ

small_afis_cu_bebe_la_biblioteca_2018.jpg

Părinții cu copii cu vârsta între 0 și 3 ani sunt invitați la un nou program intitulat, CU BEBE LA BIBLIOTECĂ.

Acesta constă în lecturarea de povești bebelușilor și se desfășoară săptămânal, marțea, de la ora 10.00 la Filiala Zorilor, Filiala "Traian Brad" și Filiala Grigorescu (Strada Donath nr. 138) și joia, de la ora 10.00, la Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii.

Partener în această inițiativă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" este grupul Citim Împreună România, care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, grup care cuprinde autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari.

 

Într-un spațiu special adaptat vârstei copiilor, invităm părinții cu bebeluși să cunoască alți părinți, să-și împărtășească experiențele și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor, citindu-le de la vârste cât mai fragede!

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

 • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

 • profesor de limba română pentru elevi,

 • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_film_oct_2019.jpg

În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul  vizionărilor în afişul alăturat.


Atelier de bricolaj „Mâini dibace"

small_afis_atelier_bricolaj_1_2019.jpg În a doua şi a treia zi de luni a fiecărei luni vă invităm la Filiala Grigorescu (str. Donath nr. 138, tel. 0770 970 198, e-mail grigorescu@bjc.ro), începând cu ora 17:00, ca să vă exersaţi imaginaţia şi îndemânarea la atelierul de bricolaj pentru întreaga familie „Mâini dibace". Vă aşteptăm!

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.