Ultima actualizare: 22-04-2019

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Dăm startul Concursului de desene „Eroii Cărților Citite"!

small_afis_eroii_cartilor_citite_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea celei de-a XLVIII-a ediţii a Concursului de desene Eroii Cărților Citite". Concursul se organizează anual, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și îi invită pe preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj, să deseneze un erou sau o scenă dintr-o poveste preferată.

Desenele pot fi depuse la Secția pentru copii de la Sediul central al bibliotecii şi la filialele acesteia, până în data de 24 mai 2019, iar vernisajul şi premierea celor mai bune desene vor avea loc în data de 31 mai 2019, ora 13.00, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr. 104.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați Regulamentul concursului .

 

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

small_afis_saptamana_nationala_a_bibliotecilor_wl2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Cluj, organizează în perioada 15-19 aprilie 2019, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor.

Sărbătorită la nivel național de bibliotecile din întreaga țară, aceasta va cuprinde activități de promovare a lecturii, activități dedicate cărţii și profesiei de bibliotecar.

Programul activităților

Comunicatul de presă

Cerc de origami

small_afis_origami_2019.JPG Luni, 22 aprilie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, va avea loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 

 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_final_web_042019.jpg

Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

Următoarea activitate a Clubului, la care se vor realiza manual diverse obiecte, va avea loc în data de 11 aprilie, ora 18, la Secția de Artă a bibliotecii (etajul 5).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru Adulți sau online prin completarea formularului de înscriere.

 

Vă așteptăm!

Campania "Citește și fă bine"

small_afis_small_campania_citeste_fa_bine.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj se alătură campaniei "Citește și fă bine", o campanie despre locuire și comunități durabile inițiată de Pro Vobis - Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat.

Informații despre campanie în comunicatul de presă.

 

Finala Naţională a Concursului BĂTĂLIA CĂRŢILOR, ediția 2018 

small_afis_finala_nationala_2019.jpg În data de 4 aprilie 2019, ora 15.00 a avut loc FINALA NAŢIONALĂ a CONCURSULUI DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR, concurs care s-a derulat în perioada aprilie-septembrie 2018 în 20 biblioteci publice din România, și a avut scopul de a cultiva lectura de plăcere în rândul copiilor și tinerilor, de a dezvolta abilitățile de lectură și comunicare și de a promova producțiile editoriale dedicate acestora.

CITITORII ANULUI la categoriile 11-13 ani şi 14-18 ani, desemnaţi la nivel judeţean, au concurat pentru titlul de CITITORUL ANULUI 2018 la nivel naţional.

În cadrul aceluiași eveniment s-a dat startul ediției 2019 a concursului, ediție ce se va derula sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida Anului Național al Cărții.

Evenimentul a avut loc la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr.104, Secția pentru adolescenți, etaj 4 centru.

Comunicat de presă  

4/4 pentru prieteni 

small_afis_2019_4.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj s-a alăturat și în acest an proiectului 4/4 Pentru Prieteni organizat de Ambasada Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education și inspirat de gândurile remarcabilului activist american Dr. Martin Luther King, Jr.: „Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?".


În contextul în care anul 2019 a fost instituit ca „Anul cărții" în România în vederea susținerii activităților de promovare a lecturii și a cărților la nivelul comunității, biblioteca s-a alăturat proiectului prin organizarea mai multor activități, în data de 4 aprilie 2019, menite să celebreze valorile voluntariatului și prieteniei, importanța lecturii în general. Astfel, partenerii bibliotecii s-au implicat în activități de lectură pentru copii, seniori și persoane cu nevoi speciale. 

Comunicatul de presă

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

small_afis_bjc__ziua_internationala_a_cartii_pt_copii_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărţii pentru Copii sărbătorită anual în data de 2 aprilie, data nașterii scriitorului danez Hans Cristian Andersen, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a organizat în perioada 1-5 aprilie 2019 mai multe activități de promovare a lecturii în rândul copiilor, după următorul Program.


„Bătălia cărṭilor", ediṭia a V-a, finalele secṭiunii de limbă engleză

Finalele secṭiunii de limbă engleză a ediṭiei a V-a a concursului „Bătălia cărṭilor" vor avea loc la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene "Octavian Goga" (Calea Dorobanṭilor, nr. 104, etajul 5, tronsonul vest), după următorul program:

  • categoria de vârstă 11-13 ani (copii): 1 aprilie 2019, ora 15.00;
  • categoria de vârstă 14-18 ani (adolescenti): 3 aprilie 2019, ora 17.00.

 

Fiecare finală va cuprinde următoarele etape: 1. prezentarea cărṭii preferate de către fiecare finalist ("Convinge-mă să citesc!") în maximum 10 minute, fără citirea textului; 2. sesiune de întrebări ṣi răspunsuri (2 întrebări fiecare finalist ṣi întrebări de la juriu, referitoare la cărṭile aflate în concurs); 3. jurizarea celor două probe; 4. desemnarea "Cititorului anului" ṣi festivitatea de premiere.

 

Vă aṣteptăm!

Ora Pământului 2019

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează mai multe activități pentru a sărbători Ora Pământului - eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă.

Ateliere de ecologie creativă

28 martie 2019, orele 11.00,  13.00 și 29 martie 2019, ora 09.00 

Participă elevi de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" și Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania"

Locație: Secția pentru adolescenți, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4, centru

 

Planeta albastră, mereu verde! - oră de poveste și atelier de creativitate cu materiale reciclabile

29 martie 2019, ora 11.00

Participă preșcolarii de la Grădinița "Rază de Soare"

Locație: Filiala „Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, Cartierul Mănăştur

 

Dați de veste: Pământul caută eroi - activitate de conștientizare a comportamentelor eco-responsabile în rândul copiilor

1 aprilie 2019, ora 14.30

Participă elevii clasei a II-a de la Școala „Ioan Bob" Cluj-Napoca

Locație: Filiala Kogălniceanu, str. M. Kogălniceanu nr. 7

Ceasuri solare

small_afis_ceasuri_solare_04_04_2019_web.jpg Joi, 4 aprilie 2019, de la ora 14:00, va avea loc activitatea Ceasuri solare, care îl are ca invitat pe domnul economist-astronom Dan George Uza, de la Agentia Europeană de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cluj-Napoca.

Evenimentul se va desfășura la etajul 4 al bibliotecii, Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală.

Alternative la pedepse

small_alternative_la_pedepse_04_04_2019_web.jpg La întâlnirea de joi, 4 aprilie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, vă invităm să discutăm despre alternativele la pedepse. Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm). Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împartășim bucuriile dar și dificultățiile vieții de părinte.

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar locurile sunt limitate. Vă rog să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici

Ateliere Montessori pentru părinți și copii (0-3 ani)

small_atelier_montessori_afis_022019.jpg Părinții și copiii sunt invitați la Filiala „Traian Brad" să participe la activități organizate pe baza principiilor Montessori. Vor avea la dispoziție materiale din mai multe arii de dezvoltare specifice curriculum-ului Montessori, pentru vârsta 0-3 ani: aria senzorială, aria de limbaj, aria de muzică și artă. Atelierele au ca scop: învățarea practică, dezvoltarea stimei de sine și a autocontrolului, dezvoltarea creativității și a inteligenței emoționale, încurajarea comunicării, empatiei și socializării. Copiii vor fi însoţiţi de un membru al familiei.


Atelier de educație vizuală

small_afis_calatorii_prin_lumea_artei_2019.jpg Secția pentru Copii a Filialei „Traian Brad", organizează în perioada februarie - aprilie 2019, o serie de întâlniri în cadrul atelierului de educație vizuală - Călătorii prin lumea artei. Copiii cu vârsta de 8 - 14 ani vor face cunoștință cu patrimoniul artistic al umanității, călătorind virtual prin muzeele lumii, descoperind mecanismele pe care opera de artă le pune în joc pentru a impresiona.

Activitățile se vor desfășura bilunar, după următorul orar: 11, 25 februarie, 11, 25 martie și 1, 15 aprilie de la ora 18.00. Vă așteptăm! 

Curs de programare pentru copii

small_curs_de_programare_web_2019.jpg Asociaţia Kids Go Tech, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", organizează și în acest an cursul de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. Activitățile vor avea loc de două ori pe lună, în zilele de miercuri, de la ora 17.00.

Participarea este gratuită, iar înscrierea se poate face până la data de 18 ianuarie 2019, la telefon: 0264.595620, prin e-mail: copii@bjc.ro sau la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor nr. 104, parter est. Numărul de locuri este limitat!

Vă aşteptăm cu drag!

Curs de chitară pentru copii

small_curs_de_chitara_2019.jpg În perioada ianuarie-martie 2019, în fiecare zi de vineri, de la ora 17.00, Secţia pentru copii organizează curs de chitară pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani, nivel începători. Prima activitate va avea loc în 18 ianuarie. Participarea este gratuită, presupune ca participanţii să aibă chitară proprie şi se face pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Informaţii şi înscrieri la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor, nr. 104, parter est, la telefon: 0264 595 620 sau e-mail: copii@bjc.ro. Numărul de locuri este limitat!

Vă aşteptăm cu drag!

Lego Club pentru întreaga familie

small_afis_lego_club_2018.jpg

 

Biblioteca județeană organizează Lego Club pentru întreaga familie după următorul program:

Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est - lunea, de la ora 18.00

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1 - marțea, de la ora 18.00

Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 - miercurea, de la ora 18.00

Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138 - miercurea, de la ora 18.00.
 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

Informaţii la numerele de telefon: 0264-595620, 0264-438409 sau e-mail: copii@bjc.ro, zorilor@bjc.ro.

Lasă-ţi imaginaţia să zboare şi construieşte împreună cu copilul tău!

CU BEBE LA BIBLIOTECĂ

small_afis_cu_bebe_la_biblioteca_2018.jpg

Părinții cu copii cu vârsta între 0 și 3 ani sunt invitați la un nou program intitulat, CU BEBE LA BIBLIOTECĂ.

Acesta constă în lecturarea de povești bebelușilor și se desfășoară săptămânal, marțea, de la ora 10.00 la Filiala Zorilor, Filiala "Traian Brad" și Filiala Grigorescu (Strada Donath nr. 138) și joia, de la ora 10.00, la Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii.

Partener în această inițiativă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" este grupul Citim Împreună România, care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, grup care cuprinde autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari.

 

Într-un spațiu special adaptat vârstei copiilor, invităm părinții cu bebeluși să cunoască alți părinți, să-și împărtășească experiențele și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor, citindu-le de la vârste cât mai fragede!

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_film_aprilie_2019.jpg

În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul  vizionărilor în afişul alăturat.


Atelier de bricolaj „Mâini dibace"

small_afis_atelier_bricolaj_1_2019.jpg În a doua şi a treia zi de luni a fiecărei luni vă invităm la Filiala Grigorescu (str. Donath nr. 138, tel. 0770 970 198, e-mail grigorescu@bjc.ro), începând cu ora 17:00, ca să vă exersaţi imaginaţia şi îndemânarea la atelierul de bricolaj pentru întreaga familie „Mâini dibace". Vă aşteptăm!

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.