Ultima actualizare: 16-10-2019

 

 

    

Evenimentele lunii

Lansare de carte

small_afis_9102019.jpg Miercuri, 9 octombrie 2019 la ora 17:00, a avut loc lansarea de carte Scrieri rostite a autorului Ion Podosu.

Au prezentat: Radu Sergiu Ruba, Ion Cristofor și Mircea Petean.

Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților 104.

 

 

Scriitori români contemporani

small_afis_cerc_metodic_doina_rusti_final_10_10_2019_web.jpg Joi, 10 octombrie 2019, de la ora 14:30, a avut loc Cercul metodic al profesorilor de limba și literatura română, la care a fost invitată scriitoarea Doina Ruști și a prezentat romanul „Homeric".

 

 

Ați dori să învățați limba maghiară?

Cursul de limba maghiară pentru adulți, nivel începător, organizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" va începe din 14 octombrie 2019. Activitățile vor avea loc săptămânal, luni, de la ora 18.


Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.


Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest, la numărul de telefon 0731-013293, prin e-mail: salamulticultura@bjc.ro.

Numărul de locuri este limitat, în ordinea înscrierii!
Locurile au fost ocupate. Vă mulțumim pentru interesul acordat.

Demonstrații 3D Printing în biblioteci

 

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR, având ca parteneri mai multe biblioteci județene din țară printre care și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cu implicarea ECDL ROMANIA, va implementa, în perioada 07-17 octombrie 2019, sub egida Săptămânii Europene a Programării, proiectul cu titlul 3D Printing Challenge in Libraries - Innovation and Tech Practice for Students,  finanțat de Google, în cadrul competiției Google's Europe Code Week Grants.

Proiectul propune organizarea de ateliere de modelare & imprimare 3D prin intermediul cărora tehnologia inovativă este prezentă în biblioteci, fiind prezentată copiilor și tinerilor din grupuri vulnerabile. La Cluj-Napoca evenimentul va avea loc la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, luni, 7 octombrie, orele 12.00-15.00 la Sala Media, etaj 7, vest.

Comunicat de presă

 

 Zilele Bibliotecilor de Cartier, ediţia XXIII

small_afis_zbc_2019.jpg În perioada 1-4 octombrie 2019 biblioteca v-a invitat să luați parte la activități diverse și interactive pentru toate vârstele la ediția XXIII a Zilelor Bibliotecilor de Cartier.

 

Program

 

Zilele Clujului 2019

small_zilele_clujului_web_2019.jpg Biblioteca județeană a participat începând de vineri, 27 septembrie, până luni, pe strada Mihail Kogălniceanu la Promenada Cărților, în Parcul Central și la BTarena la evenimentele din cadrul celei de-a IX-a ediții a Zilelor Clujului.

 

Nocturna Bibliotecilor, ediția a X-a

small_afis_nocturna_2019.jpg Sâmbătă, 28 septembrie 2019, între orele 18.00 şi 24.00 am organizat cea de-a X-a ediție a Nocturnei Bibliotecilor, eveniment național organizat de către Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) sub sloganul Universul bibliotecilor/Cititori pentru viitor. Biblioteca a propus publicului clujean o multitudine de activități interactive pentru toate vârstele: prezentare de modă „About me" by Călina Langa, Seară de observații astronomice, invitat: George Dan Uza, astronom, Aventurile lui Paprikajancsi/ Paprikajancsi kalandjai, spectacol de teatru în limba maghiară susținut de actorii Teatrului Puck, Portativul veseliei - concert susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale „Augustin Bena", atelier de dicție, voce și oratorie susținut de trainerul Andrei Țigănaș, atelier de creativitate, concurs de cultură generală, vizionare de film, audiții colective.

Program

Ziua Mondială a Turismului

small_afis_ziua_mondiala_a_turismului_2019.jpg

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, la Filiala Grigorescu a avut loc în data de 27 septembrie, la ora 10.00, prezentarea Grădina Botanică „Alexandru Borza" - 100 de ani, susţinută de d-na biolog dr. Liliana Jarda.

Au participat elevi din clasa a II-a de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu".

 

Festivalul Cărții pentru Copii

small_program_festival2019.jpg În Anul Cărții, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat prima ediție a Festivalului Cărții pentru Copii. Prin acest eveniment, biblioteca și-a propus să-i încurajeze pe copii să redescopere bucuria lecturii și să atragă atenția asupra cărților dedicate lor.

Festivalul s-a desfășurat în perioada 20-22 septembrie 2019 la Centrul de Cultură Urbană Casino din Parcul Central "Simion Bărnuțiu" și a cuprins pe lângă activități legate de carte și lectură, activități interactive și educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți.

 

Program

Emoții explozive la copii: plânsul și crizele de furie

A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de marți, 17 septembrie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, vă invităm să discutăm despre emoții explozive la copii: plânsul și crizele de furie.

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm). Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împărtășim bucuriile dar și dificultățile vieții de părinte.

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar  locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici.

Expoziția de fotografie "Forme...printre picături"

small_afis_4_sept_b.jpg Asociația ArtImage Cluj-Napoca a organizat expoziția aniversară de fotografie "Forme...printre picături", autor Mircea Albu.

 

Întâlnirea cu autorul a avut loc în data de 4 septembrie 2019, ora 18.00.

 

Expoziția de fotografie „I touched the sky with my soul" 

small_afis_expo_909.jpgTânăra artistă Natalia Bîrsan a invitat publicul clujean la vernisajul expoziției de fotografie „I touched the sky with my soul", care a avut loc în Foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga", în data de 9 septembrie 2019, ora 15.00.

 

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 - 20 septembrie, la Sediul central al Bibliotecii Județene, Calea Dorobanților, nr. 104.

 

Festivalul Stradal WonderPuck

small_afis_wonderpuck_2019.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a participat, în calitate de partener, în perioada 13-15 septembrie 2019, la cea de-a treia ediţie a Festivalului Stradal WonderPuck.

WonderPuck este organizat de Teatrul de Păpuşi "Puck" cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj şi va oferi publicului peste 40 de spectacole de teatru, muzică, stand-up comedy şi acrobaţii susținute de artişti din nouă ţări, precum și activități pentru întreaga familie.

 

Biblioseri de vară & Film în aer liber

small_afis_seri_de_var_17_09_2019_web.jpg Biblioteca continuă vizionările în aer liber din cadrul Serilor de vară cu filmul A Star Is Born.

Proiecția filmului a avut loc vineri, 13 septembrie 2019, ora 20.00, în zona BiblioLounge, terasa sediului central al bibliotecii amplasată la etajul I al clădirii.

S-a născut o stea (original în engleză A Star Is Born) este un film muzical de dragoste din anul 2018, produs și regizat Bradley Cooper, marcând debutul său regizorial. Cooper a scris, de asemenea, scenariul, alături de Will Fetters și Eric Roth. Filmul înfățișează povestea unui cântăreț de muzică country alcoolic ce descoperă și se îndrăgostește de o solistă tânără.

 

Zilele colecției 1989

small_afis_zilele_colectiei_1989.jpg

 În anul în care Europa celebrează a 30-a aniversare a evenimentelor istorice din anul 1989 când Cortina de Fier a căzut, Biblioteca Județeană "Octavian Goga" vă invită să contribuiți la arhiva digitală care va înfățișa viața cotidiană de la sfârșitul anilor '80, precum și aspecte din timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Aveți povestiri, fotografii, scrisori, înregistrări, cărți poștale, jurnale, presă, afișe sau obiecte personale (carnete de student sau de partid, insigne de pionier, cartele de masă etc.) de la sfârșitul anilor '80?

Sunteți invitați să le împărtășiți publicului larg în cadrul Zilelor Colecțiilor 1989 organizate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga", sediul central, parter, în 9-10 iulie 2019, între orele 12 și 20. Toate mărturiile înregistrate în aceste zile vor fi digitizate și publicate pe site-ul proiectului, la adresa https://fbc.pionier.net.pl/zbiorki.

Comunicat de presă


 

Concurs literar (în limba maghiară) 

small_afis_concurs_august.jpgBiblioteca Județeană „Octavian Goga" - Sala multiculturală, în colaborare cu Asociația Clujul Comoară, organizează un joc literar cu tema Leagăne literare din România - Transilvania. Jocul este condus de prof. Málnási Ferenc. Evenimentul a avut loc vineri, 23 august 2019, ora 17.

Irodalmi társasjáték

Az Octavian Goga Megyei Könyvtár Multikulturális Részlege a Kolozsvári Magyar Napok keretében irodalmi társasjátékra hívja Önöket 2019. augusztus 23-án pénteken, 17 órától. Az Irodalmi bölcsőink Romániában - Erdélyben  játékot Málnási Ferenc ny. magyartanár vezeti.

 

 

E vremea cititului... în oraș - un program estival de lectură pentru copii 

small_afis_e_vremea_cititului_2019.jpgBiblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează în perioada 7-28 august 2019 cea de-a treia ediție a programului estival de lectură pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani. Inițiatorul și coordonatorul programului la nivel național este grupul Citim Împreună România, grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, dar și părinți sau bunici care au în comun nu doar dragostea pentu cărți, ci și bucuria de a vedea copiii și adulții citind împreună.

În acest an, Anul Cărții, dorim să promovăm lectura în spații outdoor, în diferite locuri publice din oraș. Prima întâlnire va avea loc miercuri, 7 august, începând cu ora 11.00, la Secția pentru copii a bibliotecii, Calea Dorobanților, nr.104, parter est.

Participarea este gratuită pe baza permisului de intrare la bibliotecă. Atenție! Locurile sunt limitate.

Informații și înscrieri la Secția pentru copii, la 0264.595620 sau e-mail copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!