Ultima actualizare: 22-05-2019

 

 

    

Evenimentele lunii

Zilele Bibliotecii Județene „Octavian Goga"

small_afis_zilele_bib_mai_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a invitat publicul clujean să participe la evenimentele pregătite cu ocazia Zilelor bibliotecii, în cel de-al 98-lea an de activitate a bibliotecii publice la Cluj-Napoca.

 

Pe tot parcursul perioadei 14 - 20 mai 2019 la sediul central și la filialele de cartier au avut loc: înscrieri gratuite la bibliotecă pentru persoanele de toate vârstele, vizite colective ale elevilor, lansări de carte, întâlniri cu scriitori, „O carte pentru fiecare" - acţiune de distribuire gratuită vizitatorilor bibliotecii a unor cărţi primite ca donaţii din partea unor edituri şi persoane fizice.

Program

Comunicat de presă

România Citește

small_01_2019_afislucrat_cluj_bjc_rez_email_web.jpg Luni, 20 mai 2019, de la ora 12:30, a avut loc o dublă lansare-eveniment a volumelor:


Critică și empatie / Constantina Raveca Buleu
Geniul inimii și Ostrovul Învierii / Aura Christi
precum și lecturi publice, recitaluri și discuții interactive cu publicul.


Evenimentul a avut loc la Compartimentul Colecţii Speciale, memorie și cunoaștere locală, etajul 4 est.


Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Romania Citește - proiect multianual de susținere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate
 

Spectacol de muzică și poezie

small_afis_vis_si_realitate_05_2019.jpg Sub genericul "Vis și realitate", vineri, 17 aprilie 2019, de la ora 17.30, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a avut loc un spectacol de muzică și poezie.

Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

small_afis_ziua_europei_2019.jpg Cea de-a XVII-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, „Construim viitorul împreunӑ", ediţie ce a stat sub semnul Preṣedinṭiei României la Consiliul Uniunii Europene a avut loc în perioada 15-17 mai 2019.

 

Concursurile s-au adresat elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi s-a desfăşurat astfel: 15 mai 2019, ora 12.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV, desen la temӑ ce a fost realizat pe loc, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului; 16 mai 2019, ora 12.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului; 17 mai 2019, ora 12.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului. Toate concursurile au fost pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

Regulamentul concursului

Ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici

small_o_aventua_pentru_intreaga_familie.png Biblioteca județeană a dat startul Aventurii pentru întreaga familie! Începând de luni, 13 mai 2019, ora 17.00, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est, au avut loc ateliere interactive, cu sesiuni de lectură distractivă și jocuri, pentru copii de vârstă școlară mică, părinți și bunici.

 

Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrieri și informații la Secția pentru copii, prin telefon: 0264.595620 și prin e-mail: copii@bjc.ro.  

 

 

Festivalul Internaţional Lucian Blaga, ediţia a 29-a

Cluj-Napoca, 17-18 mai 2019

small_afis_festival_blaga_2019.jpg Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi Societatea Culturală Lucian Blaga Cluj, în parteneriat tradiţional cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, a organizat cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga în zilele de 17 şi 18 mai 2019.

 

 

Ziua Europei 2019

small_ziua_europei_2019.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" a marchat Ziua Europei prin organizarea următoarelor activități:


Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104
Sala multiculturală, etaj III, vest
9 mai, ora 9.30
Europa prin ochi de copil - participă copiii de la Grădinița "Albă ca Zăpadă", grupa maghiară


Secţia pentru copii, parter est
9 mai, ora 11.00
Copiii construiesc viitorul Europei - participă elevii clasei a VI-a A de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea" Cluj-Napoca

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1


9 mai, ora 8.30
Valorile Naționale în contextul European - participă elevii clasei a IX-a de la Liceul Waldorf
Invitat, d-nul Mircea Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu" al Academiei Române, Filiala Cluj


9 mai, ora 10.00
(Re)descoperim Europa - participă elevii clasei a VII-a de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă


Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu nr. 7
9 mai, ora 13.30
(Re)descoperim Europa - participă elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță" Cluj-Napoca


Filiala „Traian Brad"
, Strada Izlazului nr. 18
10 mai, ora 12.00
9 mai - zi cu triplă semnificație în istoria României și a Europei - participă elevii clasei a XI-a de la Colegiul Tehnic „Napoca"

 

În foaierul bibliotecii, Secția Împrumut pentru adulți vă invită să vizitați expoziția Descoperiți țările Uniunii Europene!.

Dialoguri cu liceeni și studenți

small_afis_mind_2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga", în colaborare cu Fundația „Alma Mater Napocensis" a Universității „Babeș-Bolyai" și Asociația „Pro Democrația", a demarat proiectul de discuții pentru tineri și adolescenți MindLab prin această întâlnire pilot, sub titlul „Tabla socială de șah a liceenilor clujeni".
Workshop-ul a avut ca punct de pornire cartea „Socializarea politică la copii și adolescenți", scrisă de Dan Octavian Rusu. Moderatori: prof. univ. dr. Dacian Dragoș - președinte al Fundației „Alma Mater Napocensis", lector univ. dr. Dan Octavian Rusu - psiholog principal, Iulia Georgescu - director de dezvoltare al Asociației Pro Democrația.
Prima întâlnire a avut loc luni, 13 mai 2019, ora 13:00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV și a sărbătorit Ziua Națională a Adolescentului.

Prezentӑri pentru liceeni la American Corner Cluj-Napoca

Doamna Kimber Guinn, Fulbright ETA la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaṣi, a susṭinut la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene „Octavian Goga" (Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5, tronsonul vest) douӑ prezentӑri, dupӑ urmӑtorul program:

  • vineri, 10 mai 2019, de la ora 13.00, prezentarea „American Culture"; au participat elevi ṣi profesori de la Liceul Waldorf;
  • luni, 13 mai 2019, de la ora 13.00, prezentarea „Community Based Leadership"; au participat elevi ṣi profesori de la Liceul de Informaticӑ „Tiberiu Popoviciu" ṣi de la Liceul Teoretic „Nicolae Bӑlcescu".

Săptămâna Europeană a Tineretului

small_set_2019.png

Cu ocazia Săptămânii Europene a Tineretului (29 aprilie - 12 mai 2019), Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat mai multe activități după următorul program:


Filiala „Traian Brad", 6 mai 2019, ora 9.00
Forum deliberativ cu tema „Tineretul de azi: democrația de mâine"
Invitat, d-na Iulia Georgescu, director de dezvoltare al Asociației „Pro Democrația" Cluj


Secția Împrumut pentru adulți, 7 mai 2019, ora 13.00
Prelegerea „Eu și democrația"
Invitat, domnul lector univ. dr. George Jiglău, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, președinte al Centrului pentru Studiul Democrației


Secția pentru adolescenți, 8 mai, ora 12.00
Teatrul forum cu titlul „Ne pasă"


Teatru forum „Bullying in schools"

small_afis_teatru_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, cu implicarea voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!", a pus în scenă piesa de Teatru forum „Bullying in schools". Evenimentul a avut loc ca urmare a colaborării dintre Biblioteca Județeană „Octavian Goga" și Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Enriching lives, opening minds". Reprezentația s-a desfășuratluni, 6 mai 2019, ora 16.00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV.

 

Am dreptul să fiu copil!

small_afis_ziua_drepturi_egale_deficiente.jpg Cu ocazia Zilei Europene de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe, Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" a organizat în data de 6 mai 2019, ora 14.00, activitatea cu titlul Am dreptul să fiu copil.

Invitate: d-na Corina Tirică, psiholog, şi d-na Ioana Maria Bene, asistent social de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

Au participat elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz, clasele I-VIII, însoţiţi de doamnele profesoare Lăcrămioara Ursache şi Estera Deoancă.

Concurs de fotografie

small_afis_tara_mea.jpg Asociaţia ARTIMAGE Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Filiala "Traian Brad", lansează concursul de fotografie AMINTIRI DIN ŢARA MEA, adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani.

Regulamentul concursului

Expoziție fotografică

small_afis_expo_mai_2019.jpg Asociația ArtImage Cluj-Napoca v-a invitat să vizitați expoziția de debut fotografic APELE CARE NE POARTĂ deschisă în intervalul 6-18 mai 2019 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților nr. 104.

Autorul, ing. Gheorghe Marchiș transcrie, deosebit de inspirat, în fotografii color de mari dimensiuni
cântul învolburat al apelor.


Întâlnirea cu autorul a avut loc în ziua de 17 mai 2019, ora 19,30. 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_final_web_042019.jpg

Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

Activitatea Clubului, la care s-au realizat manual diverse obiecte, a avut loc în data de 11 aprilie, ora 18, la Secția de Artă a bibliotecii (etajul 5).

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

small_afis_saptamana_nationala_a_bibliotecilor_wl2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Cluj, a organizat în perioada 15-19 aprilie 2019, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor.

Sărbătorită la nivel național de bibliotecile din întreaga țară, aceasta a cuprins activități de promovare a lecturii, activități dedicate cărţii și profesiei de bibliotecar.

Programul activităților

Comunicatul de presă

Cerc de origami

small_afis_origami_2019.JPG Luni, 22 aprilie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.


Întâlnire cu Jánosi Andrea, grafician și ilustrator de carte

small_afis_janosi_andrea_18_04_2019.png Jánosi Andrea grafikus, könyvillusztrátor 2019. április 18-án 12 órától az Octavian Goga Megyei Könyvtárban a Magyar Sarok vendége.  Az eseményre mindenkit szeretettel várunk!

 

Jánosi Andrea, grafician și ilustrator de carte a fost invitatul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" la evenimentul dedicat Anului Cărții ce a avut loc joi, 18 aprilie 2019, de la ora 12.00 la sediul central al bibliotecii, Sala multiculturală.

 

 


Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 16 aprilie, de la ora 17.00.

 

Importanța cărților ilustrate în dezvoltarea literației

small_masa_rotunda_brandi.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" în colaborare cu Citim Împreună România și Asociația OvidiuRo a organizat o masă rotundă cu tema Importanța cărților ilustrate în dezvoltarea literației.

Evenimentul a avut loc duminică, 14 aprilie 2019, orele 10-12 la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru.

 

"CRITICAL THINKING & PHILOSOPHY Club" - Club pentru tineri 12+

small_critical_thinkingphilosophy_club.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene "Octavian Goga" Cluj face înscrieri pentru "Critical Thinking & Philosophy Club", club destinat tinerilor peste 12 ani, coordonat voluntar de cadre didactice de la Facultatea de Istorie ṣi Filosofie a Universităṭii „Babeṣ-Bolyai".

Întâlnirile se vor desfăṣura lunar, la American Corner Cluj-Napoca (Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5, tronsonul vest). Doritorii trebuie să posede cunoṣtinṭe de limba engleză de nivel mediu. În prima întâlnire, ce va avea loc în data de 16 aprilie 2019, de la ora 16.00, se va vorbi despre prietenie ṣi curaj, tema abordată fiind: „My best friend: Harry Potter or Percy Jackson?".

Înscrierile se fac la adresa americancornercluj@gmail.com, până în data de 15 aprilie 2019. Vă rugăm să specificaṭi în mesaj următoarele: numele ṣi prenumele, instituṭia de învăṭământ, vârsta. Atenṭie: locurile sunt limitate!

Participarea la întâlnirile clubului este gratuită. Vă aṣteptăm!

Ziua Internaţională a Romilor 

small_afis_08042019.jpg

Expoziţie de documente dedicate culturii romilor la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj. 

 

 

 

Expoziţia de fotografie a membrilor Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România

small_afis_expo_2019.jpg Anul 2018 a adunat prin remarcabilul efort al doamnei Rucsandra Călin, preşedintele Filialei Sud al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, 55 de lucrări fotografice de excepţie realizate de către 55 membrii ai asociaţiei naţionale.

În data de 10 aprilie 2019 la ora 18 în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, cu susţinerea Asociaţiei ArtImage Cluj-Napoca a fost prezentată publicului cu speranţa ca va da un impuls creator major fotografiei artistice.

Expoziţia a fost deschisă până în data de 19 aprilie 2019.

 

Finala Naţională a Concursului BĂTĂLIA CĂRŢILOR, ediția 2018 

small_afis_finala_nationala_2019.jpg În data de 4 aprilie 2019, ora 15.00 a avut loc FINALA NAŢIONALĂ a CONCURSULUI DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR, concurs care s-a derulat în perioada aprilie-septembrie 2018 în 20 biblioteci publice din România, și a avut scopul de a cultiva lectura de plăcere în rândul copiilor și tinerilor, de a dezvolta abilitățile de lectură și comunicare și de a promova producțiile editoriale dedicate acestora.

CITITORII ANULUI la categoriile 11-13 ani şi 14-18 ani, desemnaţi la nivel judeţean, au concurat pentru titlul de CITITORUL ANULUI 2018 la nivel naţional.

În cadrul aceluiași eveniment s-a dat startul ediției 2019 a concursului, ediție ce se va derula sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida Anului Național al Cărții.

Evenimentul a avut loc la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr.104, Secția pentru adolescenți, etaj 4 centru.

Comunicat de presă  

4/4 pentru prieteni 

small_afis_2019_4.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj s-a alăturat și în acest an proiectului 4/4 Pentru Prieteni organizat de Ambasada Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education și inspirat de gândurile remarcabilului activist american Dr. Martin Luther King, Jr.: „Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?".


În contextul în care anul 2019 a fost instituit ca „Anul cărții" în România în vederea susținerii activităților de promovare a lecturii și a cărților la nivelul comunității, biblioteca s-a alăturat proiectului prin organizarea mai multor activități, în data de 4 aprilie 2019, menite să celebreze valorile voluntariatului și prieteniei, importanța lecturii în general. Astfel, partenerii bibliotecii s-au implicat în activități de lectură pentru copii, seniori și persoane cu nevoi speciale. 

Comunicatul de presă

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

small_afis_bjc__ziua_internationala_a_cartii_pt_copii_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărţii pentru Copii sărbătorită anual în data de 2 aprilie, data nașterii scriitorului danez Hans Cristian Andersen, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a organizat în perioada 1-5 aprilie 2019 mai multe activități de promovare a lecturii în rândul copiilor, după următorul Program.


„Bătălia cărṭilor", ediṭia a V-a, finalele secṭiunii de limbă engleză

Finalele secṭiunii de limbă engleză a ediṭiei a V-a a concursului „Bătălia cărṭilor" au avut loc la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene "Octavian Goga" (Calea Dorobanṭilor, nr. 104, etajul 5, tronsonul vest), după următorul program:

  • categoria de vârstă 11-13 ani (copii): 1 aprilie 2019, ora 15.00;
  • categoria de vârstă 14-18 ani (adolescenti): 3 aprilie 2019, ora 17.00.

 

Fiecare finală a cuprins următoarele etape: 1. prezentarea cărṭii preferate de către fiecare finalist ("Convinge-mă să citesc!") în maximum 10 minute, fără citirea textului; 2. sesiune de întrebări ṣi răspunsuri (2 întrebări fiecare finalist ṣi întrebări de la juriu, referitoare la cărṭile aflate în concurs); 3. jurizarea celor două probe; 4. desemnarea "Cititorului anului" ṣi festivitatea de premiere.

Ora Pământului 2019

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat mai multe activități pentru a sărbători Ora Pământului - eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă.

Ateliere de ecologie creativă

28 martie 2019, orele 11.00,  13.00 și 29 martie 2019, ora 09.00 

Au participat elevi de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" și Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania"

Locație: Secția pentru adolescenți, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4, centru

 

Planeta albastră, mereu verde! - oră de poveste și atelier de creativitate cu materiale reciclabile

29 martie 2019, ora 11.00

Au participat  preșcolarii de la Grădinița "Rază de Soare"

Locație: Filiala „Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, Cartierul Mănăştur

 

Dați de veste: Pământul caută eroi - activitate de conștientizare a comportamentelor eco-responsabile în rândul copiilor

1 aprilie 2019, ora 14.30

Au participat  elevii clasei a II-a de la Școala „Ioan Bob" Cluj-Napoca

Locație: Filiala Kogălniceanu, str. M. Kogălniceanu nr. 7

Ceasuri solare

small_afis_ceasuri_solare_04_04_2019_web.jpg Joi, 4 aprilie 2019, de la ora 14:00, a avut loc activitatea Ceasuri solare, care l-a avut ca invitat pe domnul economist-astronom Dan George Uza, de la Agentia Europeană de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a desfășurat la etajul 4 al bibliotecii, Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală.

Alternative la pedepse

small_alternative_la_pedepse_04_04_2019_web.jpg La întâlnirea de joi, 4 aprilie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, v-am invitat să discutăm despre alternativele la pedepse. Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Acest eveniment a fost gratuit și deschis publicului.

 

Atelier de educație vizuală

small_afis_calatorii_prin_lumea_artei_2019.jpg Secția pentru Copii a Filialei „Traian Brad", a organizat în perioada februarie - aprilie 2019, o serie de întâlniri în cadrul atelierului de educație vizuală - Călătorii prin lumea artei. Copiii cu vârsta de 8 - 14 ani au  făcut cunoștință cu patrimoniul artistic al umanității, călătorind virtual prin muzeele lumii, descoperind mecanismele pe care opera de artă le pune în joc pentru a impresiona.

Activitățile s-au desfășurat bilunar, după următorul orar: 11, 25 februarie, 11, 25 martie și 1, 15 aprilie de la ora 18.00.