De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Vladimir-Alexandru Bogosavievici este un cunoscut profesor clujean, pasionat de istoria locală, autor al mai multor ghiduri turistice și cărți despre istoria Clujului. De altfel, Tudor Sălăgean, el însuși istoric clujean și director de muzeu, îl prezintă pe autorul volumului de față ca pe „profesorul care își face adesea orele în mijlocul orașului și al monumentelor sale”, deci ca pe un cunoscător și îndreptățit să vorbească și să scrie despre orașul în care trăiește și a cărui istorie milenară îl pasionează atât de mult.

Structural, cartea aceasta nu e mult diferită de celelalte cărți ale lui Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, referitoare la Cluj; ea prezintă, într-o manieră atractivă, de mici povestioare, principalele etape ale istoriei medievale și moderne a Clujului, de la primele atestări, de acum cca 700 de ani, trecând prin dobândirea statutului de oraș, de oraș liber și de oraș liber regesc, până la cetatea Clujului din evul mediu târziu și din zorii epocii moderne.

Atât sub aspectul conținutului, cât și al formei, cartea de față se adresează localnicului care încă nu știe prea multe despre interesanta evoluție a urbei, dar și celor din afara orașului sau străinilor. Pentru o lectură cât mai atractivă, istoricul clujean a recurs la aceeași metodologie simplă, dar eficientă a redactării materialelor destinate promovării facile, folosind generos imagini ale unor clădiri vechi din Cluj. Pentru eventualul public străin, profesorul clujean a ales să realizeze cartea în conținut bilingv român-englez, ceea ce un fapt meritoriu și lăudabil.