De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

[modifică] Documente tipărite

[modifică] Documente on-line

  • Lukács József, Legenda lui Donat, între poveste şi realitate, în Apostrof. Revistă a Uniunii Scriitorilor, Anul XXIV, 2013, Nr.4 (275)

http://www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=2049, accesat la 15 mai 2014

Articolul se referă la legenda clujeană a lui Donat, publicată pentru prima dată în anul 1901. Lukács József prezintă legenda, analizează elementele acesteia, pornind de la statuia lui Donath şi denumirile de locuri care apar menţionate în cadrul acesteia precum Hoia, viile din Hoia, Tăietura Turcului, asediile turceşti asupra Clujului. Autorul concluzionează că se poate spune că în legenda clujeană a lui Donat sunt povestite vechi amintiri ale asediului care a avut loc în anul 1704.

  • Gyalui Farkas, Noaptea în sinagogă (traducere şi prezentare Lukács József), în Apostrof. Revistă a Uniunii Scriitorilor, Anul XXIV, 2012, Nr.5, (264)

http://www.revista-apostrof.ro/articole.php?id=1780, accesat la 15 mai 2014

Lukács József publică traducerea unei povestiri a lui Gyalui (Mendel) Farkas, apărută în anul 1899. Noaptea la sinagogă aduce în atenţie aspecte din viaţa evreilor clujeni, întâmplarea fantastică din această povestire fiind legată de cea mai veche sinagogă din Cluj şi care poate fi considerată o adevărată legendă a oraşului.