De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Cuprins

[modifică] Date biografice

n. 17 iul. 1907, Tătârlaua, Alba – d. 3 nov. 1994 Cluj

Medic oftalmolog, cadru didactic universitar

A urmat școala primară și liceul la Blaj, apoi Facultatea de Medicină la Universitatea din Cluj.

A fost angajată ca preparator la Clinica Oftalmologică Cluj. A parcurs treptele didactice de asistent și șef de lucrări. A fost soția și colaboratoarea medicului oftalmolog Ion Păcurariu. A participat în brigăzi mobile, conduse de ea, la depistarea și eradicarea trahomului în școli și colectivități. A fost preocupată de tehnici noi de examinare, a adoptat metode moderne de examinare biomicroscopică și gonioscopică. A adoptat împreună cu soțul ei procedee chirurgicale în diferite forme de glaucom decompensat.

În activitatea didactică, cursurile sale erau urmărite cu interes pentru bogăția datelor prezentate și continua lor actualizare. Activitatea sa științifică s-a concretizat în numeroase publicații de specialitate, de cele mai multe ori însă, a căutat să rămână în umbra soțului. A avut contribuții importante în parazitozele oculare, studiind oftalmomiazele palpebrale și cisticercoza intaoculară. A studiat complicațiile cheratouveale în scleroza în plăci, corioretinita exudativă, hemoragii recidivante în vitros în tulburări endocrine, la pubertate și în menopauză. A utilizat betaterapia în pterigionul recidivat. În ultimii ani de activitate s-a dedicat profilaxiei cecității la copii. S-a pensionat în anul 1967.

[modifică] Lucrări publicate

Tratat de oftalmologie (în colab., 1958)

[modifică] Bibliografie

  1. Facultatea de Medicină, școala medicală clujeană și spitalele din Cluj (1500-2000) : Scurt istoric/Florea Marin. – Cluj-Napoca : Casa Cărții de Știință, 2004, p.559-560. ISBN 973-686-622-X