De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

[modifică] Documente tipărite

[modifică] Documente on-line

  • Szigethy József, Monografia Clujului = Kolozsvár története, vol. I, Cluj: s.n., 1934

http://mek.oszk.hu/09700/09778/, accesat la 24 febr. 2014

Este vorba despre o istorie a Clujului în prezentare biblingvă (lb. română şi lb. maghiară), de la începuturi (Epoca archaică dela 535 a Christos) până la sfârşitul secolului al XIX-lea.

[n.n.volumul al III-lea se află în colecţiile Bibliotecii Judeţene “Octavian Goga” Cluj. Vezi în acest sens Bibliografia istorică din cadrul bazei de date Memorie şi cunoaştere locală a bibliotecii, secţiunea Dicţionare.]

  • Sszabó T. Attila, Kolozsvár települése a XIX. század végéig = Clujul până la sfârşitul secolului al XIX-lea, Erdélyi Tudományos Intézet, Kolozsvár, 1946

http://adatbank.transindex.ro/cedula.php?kod=1142, accesat la 10 iul. 2014

Volumul prezintă o colecţie cuprinzătoare din toponimia urbană clujeană, descifrând comori istorice ascunse de denumirile de pieţe, străzi, diferite clădiri, cimitire etc.). Ele pun în evidenţă elemente semnificative ale procesului de dezvoltare a oraşului de pe Someş, în care se regăsesc nu numai amintiri lingvistice, geografice, dar şi izvoare ale dezvoltării istoriei sociale ori economice a oraşului.

Prima parte a monografiei cuprinde un studiu asupra fizionomiei toponimice a oraşului Cluj, de la începuturi, până la sfârşitul secolului al XIX-lea. A doua şi cea mai consistentă a acesteia o constituie, analiza toponimiei minore a oraşului [hodonime (străzi), hidronime (ape), microtoponime (case, palate etc.)], prezentate şi analizate în ordine alfabetică.