De la Memorie şi cunoaştere locală

(Diferenţa dintre versiuni)
Salt la: Navigare, căutare
Versiunea de la data 14 decembrie 2009 10:01 (modifică)
Sorina (Talk | contribuţii)

← Diferenţa anterioară
Versiunea de la data 14 decembrie 2009 10:01 (modifică) (anulează)
Sorina (Talk | contribuţii)

Diferenţa următoare →
Linia 7: Linia 7:
Proiect coordonat de '''Sorina Stanca''', director adjunct de specialitate, şi realizat în colaborare cu echipa de bibliografi formată din: Proiect coordonat de '''Sorina Stanca''', director adjunct de specialitate, şi realizat în colaborare cu echipa de bibliografi formată din:
-'''Ghizela Cosma''', '''Simona Floruţău''','''Anca Docolin''', '''Ioan Bob''' şi '''Liana Vescan'''. +'''Ghizela Cosma''', '''Simona Floruţău''', '''Anca Docolin''', '''Ioan Bob''' şi '''Liana Vescan'''.
Din luna mai 2009 colectivul de editori s-a mărit cu colegele bibliotecare de la Secţia pentru adulţi: Ioana Costin, Florentina Ghişa, Laura Goia şi Lăcrămioara Mărincean. Din luna mai 2009 colectivul de editori s-a mărit cu colegele bibliotecare de la Secţia pentru adulţi: Ioana Costin, Florentina Ghişa, Laura Goia şi Lăcrămioara Mărincean.

Versiunea de la data 14 decembrie 2009 10:01

Erodarea spiritului comunitar, mai cu seamă din a doua jumătate a secolului XX, în contextul transformărilor petrecute în societate, a constrâns la o necesară reflecţie asupra mutaţiilor survenite în asumarea identităţilor proprii. Astfel bibliotecile publice trebuie să-şi asume un rol activ în afirmarea tradiţiilor şi valorilor locale asociind sarcinilor ce le reveneau, prin tradiţie, de dezvoltare a colecţiilor şi de informare, servicii de memorie şi cunoaştere locală.

Principiile directoare ale IFLA şi UNESCO cu privire la serviciile bibliotecii publice stipulează necesitatea acesteia de a-şi asuma, în cadrul comunităţii locale, rolul de agent esenţial în vederea achiziţionării, prezervării şi promovării culturii locale în toată diversitatea ei prin conservarea colecţiilor de istorie locală, organizarea de expoziţii şi cercuri de lectură, publicarea de documente de interes local, promovarea unor programe interactive şi, nu în ultimul rând, prin susţinerea şi dezvoltarea tradiţiei orale ca vector important al comunicării (v. Les services de la bibliothèque publique: principes directeurs de l'IFLA/UNESCO.- Fédération Internationale des associations de bibliothèques. Section des bibliothèques publiques, 2001, cap.1.8)

Colecţiile de istorie locală găzduite de bibliotecile publice sunt privite ca instrumente capabile să reflecte comunitatea în toată diversitatea ei, să contribuie la educarea societăţii prin încurajarea participării active a cetăţenilor în vederea salvgardării şi promovării identităţii comunitare.


Proiect coordonat de Sorina Stanca, director adjunct de specialitate, şi realizat în colaborare cu echipa de bibliografi formată din: Ghizela Cosma, Simona Floruţău, Anca Docolin, Ioan Bob şi Liana Vescan.

Din luna mai 2009 colectivul de editori s-a mărit cu colegele bibliotecare de la Secţia pentru adulţi: Ioana Costin, Florentina Ghişa, Laura Goia şi Lăcrămioara Mărincean.

Contribuţii la materiale realizate au şi masteranzii de la “Studii româneşti”, anul I, 2009 (Facultatea de Litere Cluj-Napoca), coordonaţi de prof. univ. dr. Ioana Both şi lector dr. Laura Zăvăleanu.

Echipa tehnică este formată din Floarea Moşoiu şi Gyorffy Andras Tibor.