De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Opera Română din Cluj 1919-1999 : 2 vol. / Octavian Lazăr Cosmia.- Cluj-Napoca: Editura Charmides, 2011, 791 p. ISBN 978-973-7659-46-0

Dacă primul volum al lucrării tratează perioada cuprinsă între anul 1919 și 1959, cel de-al doilea începe cu stagiunea 1959-1960 și cu o premieră a spectacolului Neamul Șoimăreștilor, inspirat de romanul lui Mihail Sadoveanu. Ca o observație care se impune încă de la început este aceea căcele două volume prezintă în detaliu fiecare stagiune a Operei clujene până în 1999. Pentru fiecare stagiune au fost alese cele mai importante spectacole jucate pe scena lirică clujeană sau pe alte scene ale artiștilor Operei Române din Cluj.

S-a recurs la o prezentare cronologică și analitică a evenimentelor, dar și a unei frumoase și nostalgice rememorări a marilor acte artistice. Cum era de așteptat, nu lipsesc din numeroasele pagini și marii artiști, scenografi și dirijori, mari spectacole jucate pe scena lirică a Clujului.

Bogata documentație este însoțită de o galerie întreagă de imagini cu artiști și diverse scene din spectacolele jucate la Cluj sau în alte orașe din țară sau străinătate. La aceasta se adaugă un Index de nume complet, întins pe nu mai puțin de 26 de pagini, ceea ce ilustrează această frumoasă istorie a unei instituții de cultură și de artă de prestigiu din Cluj-Napoca.