De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Prof. dr. Erwin Popper – Întemeietorul Facultății de Farmacie din Cluj. Amfiteatrul lui / Bârsu, Cristian: Cluj-Napoca, U.T. Press, 2015, 145 p. ISBN 978-606-737-080-5

Lucrarea apărută sub redacția lui Cristian Bârsu reprezintă un volum omagial adus unui reputat profesor și chimist clujean – Erwin Popper. Autorul volumului a adunat 20 de studii de la profesori și medici clujeni, toți foști studenți și colaboratori ai renumitului creator de școală medicală de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj.

Pe lângă datele biografice obișnuite, din care aflăm că profesorul Erwin Popper a trăit între anii 1906 – 1974, cititorul poate afla mai ales informații legate de activitatea sa profesorală și academică, de legăturile create în cadrul colectivului său de colaboratori și de implicarea sa în sistemul de management al Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, ca prim decan al acesteia. Tot ca o mare contribuție a sa la dezvoltarea acestei facultăți este menționată și construcția primului amfiteatru al Facultății, prin supraînălțarea unei alte clădiri existente și care, după 1989, îi poartă numele, în semn de adâncă prețuire.

Fiecare studiu din volum este însoțit de numeroase fotografii, instantanee luate în preajma profesorului clujean, alături de studenți și colaboratori apropiați, în incinta sălilor de curs, la conferințe sau colocvii naționale și internaționale. Aspect care conferă volumului și o puternică latură afectivă, emoțională, dar și reflexivă.

Cartea mai cuprinde și câteva anexe cu imagini recente ale clădirii care adăpostește Amfiteatrul Popper, un scurt document semnat de marele profesor omagiat referitor la istoria învățământului farmaceutic clujean, un scurt rezumat în limba engleză, precum și o bibliografie selectivă destul de consistentă.