Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri
Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr
Ziua Internațională a Cititului Împreună 2023
Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj sărbătorește miercuri, 1 februarie 2023 Ziua Internațională a Cititului Împreună. Organizată de către Lit World (www.litworld.org), Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 170 de țări. La nivel național, evenimentul este coordonat de grupul Citim Împreună România și se desfășoară anual, începând din anul 2017. Sub genericul: „O carte, un glas, multe urechi!", Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, împreună cu mai multe biblioteci publice din județ, va organiza mai multe activități de lectură, programul complet al evenimentelor poate fi consultat aici .
DRESS ME UP!
O nouă piesă vestimentară, în creația doamnei Anca Fărcaș, poate fi admirată în cadrul proiectul DRESS ME UP! derulat de Secția de artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj. Durata expoziției: 30 ianuarie-28 februarie 2023.
Anca Fărcaș este absolventă a cursului de Design vestimentar din cadrul Școlii Populare de Arte Tudor Jarda, Cluj-Napoca, urmând, în prezent, cursul de Tehnici în design vestimentar din cadrul aceleiași școli, coordonat de designer-ul Artemiza Monica Korent. Lucrează în domeniul creației vestimentare de peste nouă ani axându-se pe design-ul feminin prêt-à-porter și nu numai, având multe prezentări și colaborări în zona de showbiz. Anca e pasionată de zona experimentală în design, urmărind să descopere tehnici noi destinate produsului de serie mică, original, unicat.
Piesa vestimentară-Anima (o altă parte a sinelui feminin), expusă la Secția de artă din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, îmbină diferite tehnici de manipulare a textilelor, fiind un experiment inspirat de cultura orientală, adus în contemporan, folosind materiale neconvenționale
Proiectul DRESS ME UP! se adresează designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.Expoziție de fotografie
Asociația ArtImage Cluj-Napoca a invitat publicul clujean la deschiderea anului expozițional fotografic, miercuri 1 februarie 2023, ora 18 în Foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj.
Expoziția "Chipuri" va fi prezentată publicului de către autor, Nelu O. Dragomir.
Expoziția poate fi vizitată până în data de 10 februarie 2023.
Program special de sesiune
Sălile de lectură de la sediul central al bibliotecii vor fi deschise sâmbăta, în perioada 21 ianuarie - 11 februarie 2023, în program special de sesiune: 9.00-17.00.
Club de conversație în limba italiană, pentru adulți
Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul de conversație în limba italiană destinat adulților. Înscrierile se fac prin email la sectia.arta@bjc.ro sau telefonic la Secția de artă a bibliotecii, telefon 0264 430434.
Întâlnirile vor avea loc online, bilunar, joi de la ora 18:00.
Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.
Vă așteptăm!
Blogul cititorilor adulți
Din 1 decembrie 2022, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj lansează un blog destinat utilizatorilor adulți ai bibliotecii și întregii comunități clujene.
Vă invităm să vizitați Blogul cititorilor adulți!
Ateliere de pictură icoane pe sticlă
Secţia pentru adolescenţi organizează în perioada decembrie - februarie o serie de ateliere de pictură icoane pe sticlă pentru copii şi tineri cu vârsta între 12-25 de ani. Atelierele vor fi susţinute de Eduard Ioan Stoica, profesor de educaţie plastică. Întâlnirile vor avea loc joia de la ora 17.00, cu o frecvenţă bilunară, la Secţia pentru adolescenţi, Calea Dorobanţilor nr. 104, etajul IV centru.
Înscrieri și alte informații la telefon: 0756080691 sau prin email: adolescent@bjc.ro.
Vă așteptăm cu drag!
Ateliere de teatru și oratorie
Secția pentru adolescenți organizează Ateliere de teatru și oratorie pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Atelierele se desfășoară în limbile română și engleză și vor fi susținute de către Eliza Tivadar, absolventă a Warwick University din Coventry, Warwichshire, Marea Britanie, specializarea Theatre and Performance Studies. Întâlnirile au loc în fiecare marți, de la ora 17.00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etajul IV centru.
Atelierele sunt gratuite, pe baza Permisului de bibliotecă. Înscrieri și alte informații pot fi obținute la telefon: 0756080691 sau prin email: adolescent@bjc.ro.
Vă așteptăm cu drag!
„Seasons' Stories"
American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj invită preșcolarii la „Seasons' Stories", activitate organizată în fiecare zi de vineri, de la ora 16.00. În cadrul acesteia se citesc povești, se cântă în limba engleză și se face puțină mișcare. Înscrieri la americancornercluj@gmail.com sau la americancorner@bjc.ro.
Club de învățare a limbii române pentru ucraineni
Kлуб изучения румынского языка для украинцев
Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj demarează, începând cu luna noiembrie, o nouă serie de întâlniri în cadrul Clubului de învățare a limbii române pentru ucraineni. Acesta se adresează refugiaților ucraineni adulți și își propune să inițieze participanții în Bazele Limbii Române, nivel începător, pentru a se putea descurca zi de zi, pe parcursul șederii lor în România.
Mai multe informații se găsesc în Regulament .
Cei interesați se pot înscrie la Secția împrumut pentru adulți, prin telefon la numărul 0264 430434 sau la următorul link .
Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea înscrierii. Vă așteptăm!
Библиотека Октавиан Гога Клуж предлагает клуб изучения румынского языка для украинских беженцев.
Он адресован взрослым украинским беженцам и направлен на ознакомление участников с основами румынского языка на начальном уровне, чтобы они могли справляться изо дня в день во время их пребывания в Румынии.
Более поробную информацию можно найти в регламенте !
Желающие могут зарегистрироваться по телефону 0264 4304344 или по.
Mеста ограничены и занимают в порядке очереди регистрации.
Ждем вас!
Campanie de informare
Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.
Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.
Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112
Fiți responsabili!
BJC@TWINKL

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca!
Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu
În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.
De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.
https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N
Campanie de recrutare de voluntari
Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.
Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.
Scanare documente
Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.
Pentru aceasta, trebuie să:
- accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
- identificați materialele de care aveți nevoie
- transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)
Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.
Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.
Citește de acasă!
Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.800 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului.
Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos!
Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor.
Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.
Acces gratuit la baze de date on-line!
Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.



