Ultima actualizare: 12-08-2022

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Anunț important! 

În data de 15 august 2022, biblioteca va fi închisă pentru public, în conformitate cu legislația în vigoare.

Anunț 

 Anunț disponibilizare autoutilitară

SUNT TARE! - atelier de teatru pentru copii care locuiesc la bloc

afis Filiala “Traian Brad” din cartierul Mănăștur, în colaborare cu Asociația Colectiv A, organizează în perioada 16 - 19 august un atelier pentru copii cu vârsta între 10 și 14 ani care locuiesc la bloc. Activitățile vor avea loc zilnic, între orele 9.00-13.00 și vor aborda diverse teme: cum i-a afectat pandemia pe copii, cum a fost viața lor socială și școala online în acea perioadă, dacă au păstrat prieteniile dinainte și se mai joacă cu vecinii lor, dacă mai există acea comunitate a copiilor care locuiesc în blocuri, cât timp petrec afară și cât  în fața calculatorului, multiculturalismul și incluziunea interetnică. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

 

 Expoziție de grafică „eGraphic Club"

small_afis_expozitie_egraphic_club.pngAmerican Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj vă invită să vizionați lucrările participanților la ediția specială a „eGraphic Club", ediție organizată cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al S.U.A., prin intermediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Expoziția este deschisă pentru public în perioada 8-31 august 2022, în foaierul sediului central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, parter).

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 10 august 2022, ora 18.00.
 

Festivalul Untold 2022

small_untold_bjc22.jpgBiblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj îndeamnă la lectură participanții la festival prin amenajarea unui spațiu special în care iubitorii de carte se vor putea relaxa citind într-un cadru de poveste.  

Comunicat de presă

Expoziția "Universul ucrainean al Mariei Prymachenko"  

Institutul Polonez din București prezintă publicului clujean o expoziție dedicată artistei ucrainene de artă populară Maria Prymachenko.

Mai multe informații

Expoziția va fi deschisă pentru vizionare în perioada 4-19 august 2022 la sediul central al bibliotecii.

Concurs Cutreier Clujul

small_afis_ref_2022.jpg Concursul Cutreier Clujul presupune mișcare și cunoaștere și se derulează utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani ce vor avea de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului. Pentru fiecare dintre acestea se va răspunde la câte o întrebare și se vor acumula puncte. Detalii în Regulamentul concursului .

Pentru înscriere completați formularul.

Vă invităm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/, pe toți cei care doriți să aflați lucruri noi și inedite despre obiectivele turistice ale municipiului Cluj-Napoca!


Programe de vacanță 2022

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează în lunile iulie și august diverse activități pentru copii și adolescenți: ateliere de creativitate, clubul curioșilor, lecturi interactive, jocuri de societate, jocuri pe console, vizionări de filme, club de dezbateri a lecturilor preferate, vânătoare de comori  etc.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Programul detaliat:

small_sectia_pentru_copii_2022.png Secția pentru copii, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, parter, est

 

 

 

 

 

small_adolescenti_2022.png Secția pentru adolescenți,  sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru

 

 

 

 

 

small_program_vacanta_august_sala_multiculturala.jpg Sala multiculturală, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj III, vest

 

 

 

 

 

small_program_vacana_august_filiala_manastur.jpg Filiala „Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 

 

 

 

 

 

 

small_afis_program_de_vacanta_2022_zorilor.jpg Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1

 

 

 

 

 

 

 small_afis_program_vacanta_august_2022_grigorescu.jpg Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138 

 

 

 

 

„Summer Stories"

small_afis_summer_stories_pagina_web_2022.png Invităm preșcolarii la „Summer Stories", program de vacanță ce va avea loc în fiecare zi de vineri, de la ora 17.00, la American Corner Cluj-Napoca. Ne vom distra citind povești, cântând în limba engleză și făcând puțină mișcare. Înscrierile se fac la americancornercluj@gmail.com sau la americancorner@bjc.ro.


Descoperă Japonia - atelier pentru adolescenți (12+)

small_descoper_japonia__web_062022.jpg Dacă te interesează să descoperi bazele scrisului și cititului în limba japoneză sau aspecte fascinante din cultura și civilizația niponă, iar în același timp să te distrezi alături de alți adolescenți cu aceeași pasiune, te așteptăm la atelierele de vacanță „Descoperă Japonia", organizate la sediul central și la filiala „Traian Brad" Mănăștur, în perioada 27 iunie - 2 septembrie 2022.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de bibliotecă. Este necesară înscrierea prealabilă.


Bătălia cărţilor - ediţia a IX-a

small_afisbjc_lansare_2022.png Biblioteca județeană a lansat în data de 3 martie 2022 cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia cărţilor printr-un eveniment online ce a adus împreună copii și tineri cu autorii a două cărți propuse spre lectură în acest an. La ora 11.00 adolescenții s-au întâlnit cu scriitoarea Simona Antonescu, autoarea cărții În umbra ei, iar la ora 17.00 copiii au participat la întâlnirea cu scriitorii americani J.J. și Chris Grabenstein, autorii cărții Strălucește!. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

 

Copiii și adolescenții au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adulții în limbile română și maghiară. Prima întâlnire a clubului de lectură în limba maghiară pentru adulți va avea loc în data de 22 martie 2022, ora 18.00, iar în limba română în data de 23 martie 2022, de la ora 12.30.

 

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2022

Finala concursului: octombrie 2022

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor Bătălia cărţilor 2022

Campanie de informare 

small_logo_112.png

Pentru susținerea demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și pentru corecta informare a tuturor utilizatorilor bibliotecii noastre, ne alăturăm demersurilor de promovare a Serviciului de urgență 112. 

Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

 Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112

Fiți responsabili!


BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.