Ultima actualizare: 01-10-2020

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Ateliere de robotică

small_ateliere_de_robotic_octombrie_2020.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează, începând cu data de 5 octombrie 2020, în fiecare luni, de la ora 17.00, ateliere de robotică pentru copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Atelierele vor avea loc la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etaj IV, centru, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei.

 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, cu înscriere prealabilă. Informații suplimentare la telefon: 0756080691 sau email: adolescent@bjc.ro.

Atenție! Numărul de locuri este limitat.

IM MEMORIAM IOANA EM. PETRESCU

small_ioana_em._petrescu.jpg La 1 octombrie se împlinesc 30 de ani de la dispariția Ioanei Em. Petrescu (1941-1990), distins profesor de literatură al Universității Babeș-Bolyai, poetician și teoretician literar de prestigiu, autoare a unor studii fundamentale, azi, în bibliografia de specialitate, consacrate lui Ion Budai Deleanu, Mihai Eminescu, Ion Barbu, Nichita Stănescu etc.

Reeditată postum într-o serie de autor, la Editura Casa Cărții de Știință, întreaga sa operă științifică, precum și un volum de corespondență, poate fi consultată la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj. Biblioteca este, de asemenea, deținătoarea arhivei (manuscrise, acte, cărți) ale familiei Ioana și Liviu Petrescu, pe baza căreia s-au realizat, în ultimii 14 ani, numeroase proiecte de cercetare și editare, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai. Ca lector universitar, Ioana Em. Petrescu a creat o adevărată „școală", ocupându-se atent de formarea științifică a discipolilor săi, deveniți ulterior, la rândul lor, nume importante ale mediului cultural, academic, științific românesc.

Concursul județean de creație Versuri pentru suflet

small_concurs_de_poezie_web_2020.jpg Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga" Cluj lansează Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția I, adresat adulților cu vârsta de peste 25 de ani din județul Cluj, care se va desfășura în perioada 1 septembrie - 10 decembrie 2020.

Tema concursului din acest an este Umanitate și creație.

Pentru a participa la concurs, doritorii vor completa online formularul de înscriere, iar ulterior vor trimite maximum două poezii, pe adresa Secției împrumut pentru adulți: adulti@bjc.ro, până la data de 13 noiembrie 2020.

Informații suplimentare găsiți în regulamentul concursului .

Vă așteptăm cu drag și interes creațiile!

INTESPO - Proiect destinat tinerilor

small_material_ajofm_2020.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" se alătură demersului de susținere a tinerilor NEETs (16 - 25 ani), care nu sunt cuprinși în programe de educație și formare și a celor care nu au reușit să se integreze pe piața muncii, oferind măsuri personalizate de sprijin - informare asupra locurilor de muncă, reintegrare în sistemul educațional, participare la cursuri de formare profesională, scheme de ucenicie sau stagii pentru absolvenții de învățământ superior, în cadrul proiectului „INTESPO - Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare". Partenerii proiectului sunt: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale.

Informații suplimentare se pot obține de la Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj, telefon: 0771-363815, 0264-590227 sau pe pagina web www.anofm.ro.


Bătălia Cărţilor - ediţia a VII-a

small_afis_batalia_cartilor_2020.jpg Biblioteca județeană lansează cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele sau on-line accesând următoarele linkuri:

Pentru copii:

Formular înscriere

Pentru adolescenți:

Formular înscriere

Perioada de lectură: mai-octombrie 2020

Finala concursului: noiembrie 2020

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor


Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 5500 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog

Anunț

Primăria Cluj-Napoca vine în sprijinul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, care nu au susţinători sau altă formă de ajutor, în vederea asigurării de sprijin pentru aceștia, astfel încât să se minimalizeze expunerea lor în afara locuinţelor. Aceștia pot apela numărul de telefon 0372/280499, disponibil de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, iar sâmbăta și duminica, între orele 09.00-15.00.

De asemenea, Asociațiile  VedemJust, Clujul Sustenabil și Civic Suport au lansat inițiativa „Vă ajutăm din Cluj", punând la dispoziția clujenilor numărul de telefon 0364/406517.

Persoanele care doresc să se implice în ajutorarea vîrstnicilor se pot anunța pe pagina de facebook „Vă ajutăm din Cluj", https://www.facebook.com/groups/2550667518542414/

Ateliere de educație financiară pentru liceeni

small_afis_ed_fin_2020.jpg Secția pentru adolescenți organizează săptămânal, începând cu data de 19 februarie 2020, ora 14.30, ateliere interactive de educație financiară destinate liceenilor. Acestea vor avea loc la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV - centru.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrierile se fac până în data de 17 februarie 2020, la numărul de telefon 0756080691 sau la adresa de e-mail adolescent@bjc.ro.

Vă așteptăm!


Zilele colecției 1989

small_afis_zilele_colectiilor_1989_dec.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" vă invită să contribuiți la arhiva digitală care va înfățișa viața cotidiană de la sfârșitul anilor '80, precum și aspecte din timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Aveți povestiri, fotografii, scrisori, înregistrări, cărți poștale, jurnale, presă, afișe, obiecte personale (carnete de student sau de partid, insigne de pionier, cartele de masă etc.), manuscrise de la sfârșitul anilor '80?

Sunteți invitați să le împărtășiți publicului larg în cadrul Zilelor Colecțiilor 1989 organizate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga", sediul central, parter, în 11-12 decembrie 2019, între orele 10 și 18.

 Colectarea documentelor, obiectelor personale și a poveștilor continuă. Informații suplimentare puteți afla prin e-mail întrebând la adresa bjc@bjc.ro

small_transcribaton_2019.jpg În paralel cu activitatea de colectare a mărturiilor, vom organiza, din 11 decembrie de la ora 10.00, până în 12 decembrie, ora 12, un mini-eveniment Transcribathon, o competiție în cadrul căreia mai multe echipe concurează prin transcrierea online a documentelor manuscrise, iar în 11 decembrie de la ora 13.00 vă invităm la prezentarea Europeana în educație.

 

Partener: Asociația pentru Adevărul Revoluției Cluj

Vă așteptăm să reconstituim împreună imaginea vieții de zi cu zi din Clujul dinaintea și din timpul Revoluției din Decembrie 1989!

Program  

Club de conversație în limba română

small_afisjpg_2_2019_3010.jpg Începând cu data de 8 noiembrie 2019, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de 8-10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, vineri de la ora 17, la Sala multiculturală, participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.


Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest, la numărul de telefon 0731-013293, prin e-mail: salamulticultura@bjc.ro sau prin formularul online.

Numărul de locuri este limitat, în ordinea înscrierii!

Cerc de desen pentru copii și adolescenți

small_afis_cerc_de_desen_2019.jpg Biblioteca județeană demarează Cercul de desen pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Acesta va avea loc de două ori pe lună, începând cu data de 21 noiembrie 2019, de la ora 17.00, în Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etajul IV - centru.

 

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații suplimentare: telefon 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro .

 

Miercuri literare

small_afis_oct.2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" în colaborare cu Asociația Avalon organizează Miercuri literare, a doua miercuri din fiecare lună, ora 18.00, la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, Sala Multiculturală, etaj 3, vest.

 

Participarea este gratuită pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

 

Descoperă lumea orientală!

small_jocuri_asiatice.jpg Vă invităm să descoperiți fascinanta lume orientală prin intermediul jocurilor asiatice de strategie și a celor de societate! Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează lunar, în ultima săptămână (miercurea la Sala Multiculturală începând cu ora 18:00, respectiv, joia la Filiala „Traian Brad" începând cu ora 17:00), un nou club unde participanții pot descoperi prin intermediul jocurilor de strategie asiatice şi a celor de societate cu teme asiatice, o lume exotică, culturi fascinante și tradiţii uimitoare.

Vârsta recomandată: 14-25 ani

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă!

Înscrierile se fac prin completarea formularului.

Lego Club pentru întreaga familie

small_afis_lego_octombrie_2019m.jpg

 

Biblioteca județeană organizează Lego Club pentru întreaga familie după următorul program:

 

Lunea, de la ora 17.00 la Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu, nr. 7;

Lunea, de la ora 18.00 la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est și Sala Multiculturală, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 3, vest;

 

Marțea, de la ora 18.00 la Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1;

 

Miercurea, de la ora 18.00 la Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 și Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.


Informaţii la numerele de telefon: 0264-595620, 0731-013293, 0264-438409, 0264-565784, 0264-439 005 sau e-mail: copii@bjc.ro, salamulticulturala@bjc.ro, zorilor@bjc.ro, manastur@bjc.ro, kogalniceanu@bjc.ro.


Lasă-ţi imaginaţia să zboare şi construieşte împreună cu copilul tău!

CU BEBE LA BIBLIOTECĂ

small_afis_cu_bebe_la_biblioteca_2018.jpg

Părinții cu copii cu vârsta între 0 și 3 ani sunt invitați la un nou program intitulat, CU BEBE LA BIBLIOTECĂ.

Acesta constă în lecturarea de povești bebelușilor și se desfășoară săptămânal, marțea, de la ora 10.00 la Filiala Zorilor, Filiala "Traian Brad" și Filiala Grigorescu (Strada Donath nr. 138) și joia, de la ora 10.00, la Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii.

Partener în această inițiativă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" este grupul Citim Împreună România, care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, grup care cuprinde autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari.

 

Într-un spațiu special adaptat vârstei copiilor, invităm părinții cu bebeluși să cunoască alți părinți, să-și împărtășească experiențele și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor, citindu-le de la vârste cât mai fragede!

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_film_oct_2019.jpg

În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul  vizionărilor în afişul alăturat.


Atelier de bricolaj „Mâini dibace"

small_afis_atelier_bricolaj_1_2019.jpg În a doua şi a treia zi de luni a fiecărei luni vă invităm la Filiala Grigorescu (str. Donath nr. 138, tel. 0770 970 198, e-mail grigorescu@bjc.ro), începând cu ora 17:00, ca să vă exersaţi imaginaţia şi îndemânarea la atelierul de bricolaj pentru întreaga familie „Mâini dibace". Vă aşteptăm!

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.