Ultima actualizare: 02-12-2020

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenie a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

1 decembrie - Ziua Națională a României

small_afis_1122020.jpg Cu ocazia Zilei Naționale a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează în mediul on-line mai multe activități dedicate, după următorul program:

Filiala „Traian Brad", 2 decembrie 2020, ora 12:00, Marea Unire în cifre și simboluri

Participă: elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială „Horea"

Filiala Zorilor, 3 și 4 decembrie 2020, ora 11:00, Povestea Unirii

Participă: elevii din clasele a IV-a de la Liceul Teoretic „Dumitru Tăuțan" Florești și Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu" Cluj-Napoca

Autogara - proiecție on-line KoneDok

small_autogara_poster_kinedok.jpg Joi, 3 decembrie, de la ora 19.00, vă invităm la o nouă proiecție KineDok : Autogara (Republica Cehă, 2018, 78'), în regia lui Tomáš Elšík.

Autogara din Tel Aviv este una dintre cele mai mari din lume și, în același timp, are cele mai deplorabile stații de autobuz. Planurile vizionare ale arhitectului de a construi o clădire care să surprindă călătorii s-au transformat într-un nesfârșit labirint de coridoare. Darul pentru cetățenii Tel Avivului servește, în prezent, ca adăpost pentru refugiați din întreaga lume. De 17 ani, Yonatan îi ghidează pe oameni, arătându-le fața întunecată a stațiilor. Descoperă comunități în locuri menite să rămână ascunse. Aceste comunități veghează la tradițiile și valorile lor și vor să-și apere noul cămin. Astfel, clădirea reflectă o lume a societății din afara zidurilor.

 

Ediţia a VII-a a Bătăliei Cărţilor la final!

small_afis_batalia_cartilor_2020.jpg Ediția a VII-a a Concursului Național de Lectură „Bătălia Cărților" se apropie de final! Joi, 19 noiembrie 2020, de la ora 17.00, are loc pe platforma ZOOM întâlnirea cu toți finaliștii secțiunii în limba română pentru categoria de vârstă 11-13 ani. Toți copiii care au lecturat cele 8 cărți, au completat câte o fișă de lectură pentru fiecare carte și au notat fiecare carte vor afla detalii despre organizarea finalei. Îi felicităm pe toți și le dorim succes în finală!

 

Informații suplimentare despre întâlnire: la telefon 0264 430323 și prin email copii@bjc.ro .

 

Getto Balboa - proiecție on-line KineDok

small_poster_kinedok__ghetto_balboa.jpg Joi, 26 noiembrie, de la ora 19.00, vă invităm la o nouă proiecție online KineDok, pe pagina de Facebook a bibliotecii: multipremiatul documentar Getto Balboa (Ungaria, 2018, 90'), în regia lui Árpád Bogdán.

Un fost membru al mafiei de cartier din ghetourile Budapestei, Misi, deschide un club de box pentru a-i ține pe copiii din familiile locale departe de criminalitate. De 6 ani unul dintre elevii săi, Zoli, practică boxul sub îndrumarea sa, concurând în liga amatorilor. El se luptă să ajungă campion mondial și să câștige centura. Însă Zoli are o decizie grea de luat, el poate să devină boxer profesionist, ceea ce vine cu multe sacrificii, sau să calce pe urmele mentorului său mafiot. Misi, ca figură paternă, face tot ce îi stă în putere pentru a-l feri pe Zoli de greșelile făcute de el în trecut.

Programul complet al vizionărilor KineDok 2020

 

Club de programare și robotică "Cititorii SMART"

small_club_robotica_2020.jpg Filiala "Traian Brad" a Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj, organizează, începând cu data de 12 noiembrie 2020, clubul de programare și robotică "Cititorii SMART". Activitatea se adresează copiilor cu vârsta de 9+ ani, pasionați de informatică. Activitățile vor avea loc bilunar, în perioada noiembrie 2020 - mai 2021, pe platforma ZOOM.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: manastur@bjc.ro sau la numărul de telefon: 0264-565784. Vă așteptăm!Atelier pentru copii „Arta de a vorbi frumos"

small_atelier_arta_de_a_vorbi_frumos.png Începând cu luna noiembrie Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează atelierul pentru copii „Arta de a vorbi frumos". Acesta este destinat copiilor cu vârsta între 10-14 ani și se desfășoară în fiecare zi de joi de la ora 18.00. Prima întâlnire a atelierului va fi în data de 5 noiembrie 2020, în mediul online pe platforma ZOOM.

Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă. Înscriere și informații suplimentare la Filiala Grigorescu, tel. 0770.970.198 sau grigorescu@bjc.ro.

Concurs de desen „Toate pânzele sus!"

small_afis_concurs_desen_2020_web.jpg Secţia de artă lansează cea de-a VI-a ediție a concursului de desene, cu premii, pentru adolescenţi şi tineri (14-18 ani). 

Tema lucrărilor va fi inspirată dintr-un citat motivațional (motto) preferat, folosind o tehnică la alegere. Lucrările vor fi trimise în format JPEG pe adresa de e-mail sectia.arta@bjc.ro, însoțite de un document Word cu următoarele date: numele şi prenumele participantului, citatul după care s-a realizat lucrarea, clasa, şcoala şi un număr de telefon.

Termen: 27 noiembrie 2020.

Regulamentul concursului

Vă aşteptăm!

Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri

small_antreprenoriat_2020.jpg Ṭi se spune că eṣti prea tânăr pentru a-ṭi începe propria afacere? Ai între 14 ṣi 20 de ani?

 

Acum ai oportunitatea de a învăṭa într-un mod distractiv cum să începi o afacere ṣi să te implici în viaṭa comunităṭii: Biblioteca Judeṭeanӑ „Octavian Goga" Cluj organizează pentru tineri între 14 ṣi 20 de ani, cuprinṣi sau nu într-o formă de învăṭământ, cursul gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect „Provoacă viitorul: fii antreprenor!".

 

Cursul se va desfăṣura on-line, în limba română, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, în două serii a câte 20 de locuri fiecare, în perioada 9-20 noiembrie 2020: orele 14.00-17.00 - seria I, 2020, orele 17.00-20.00 - seria a II-a. Instruirea va avea loc zilnic, de luni până vineri. Participanṭii vor primi o diplomă la încheierea programului de instruire.

 

Înscrierile se fac până în data de 5 noiembrie 2020, prin completarea formularului accesibil la: https://tinyurl.com/y56b6ont. Toţi solicitanţii vor primi un răspuns prin e-mail până în data de 7 noiembrie 2020. Mai multe detalii pot fi obţinute la telefon 0264-430323 (luni-vineri: 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

 

Atenţie: numărul de locuri este limitat! Te aṣteptăm! 

 

Club de conversație în limba română

small_club_onlin_de_limba_romn_pentru_copii.jpg Începând din luna noiembrie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de etnie maghiară cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, on-line, pe platforma ZOOM. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest sau la numărul de telefon 0731-013293.

 

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, durata unei ședințe fiind de o oră și jumătate, în total 17 ședințe. Clubul se va derula online, pe platforma Google Meet, în perioada noiembrie 2020-februarie 2021.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 20 de locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!


Algoritmică în C++

small_it_lab_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" are plăcerea să invite pasionații de informatică la un nou cerc ITLAB. Acesta e destinat celor cu vârsta de cel puțin 12 ani, care doresc să învețe Algoritmica în limbajul C++. Întâlnirile au loc pe ZOOM, pe durata anului școlar 2020-2021, începând de joi, 8 octombrie, cu frecvență săptămânală.

 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: adolescent@bjc.ro sau la numărul de telefon: 0756080691. Vă așteptăm!Concursul județean de creație Versuri pentru suflet

small_concurs_de_poezie_web_2020.jpg Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga" Cluj lansează Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția I, adresat adulților cu vârsta de peste 25 de ani din județul Cluj, care se va desfășura în perioada 1 septembrie - 10 decembrie 2020.

Tema concursului din acest an este Umanitate și creație.

Pentru a participa la concurs, doritorii vor completa online formularul de înscriere, iar ulterior vor trimite maximum două poezii, pe adresa Secției împrumut pentru adulți: adulti@bjc.ro, până la data de 13 noiembrie 2020.

Informații suplimentare găsiți în regulamentul concursului .

Vă așteptăm cu drag și interes creațiile!

INTESPO - Proiect destinat tinerilor

small_material_ajofm_2020.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" se alătură demersului de susținere a tinerilor NEETs (16 - 25 ani), care nu sunt cuprinși în programe de educație și formare și a celor care nu au reușit să se integreze pe piața muncii, oferind măsuri personalizate de sprijin - informare asupra locurilor de muncă, reintegrare în sistemul educațional, participare la cursuri de formare profesională, scheme de ucenicie sau stagii pentru absolvenții de învățământ superior, în cadrul proiectului „INTESPO - Înregistrarea Tinerilor în Evidenţele Serviciului Public de Ocupare". Partenerii proiectului sunt: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale.

Informații suplimentare se pot obține de la Agenția Județeană Pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj, telefon: 0771-363815, 0264-590227 sau pe pagina web www.anofm.ro.


Bătălia Cărţilor - ediţia a VII-a

small_afis_batalia_cartilor_2020.jpg Biblioteca județeană lansează cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele sau on-line accesând următoarele linkuri:

Pentru copii:

Formular înscriere

Pentru adolescenți:

Formular înscriere

Perioada de lectură: mai-octombrie 2020

Finala concursului: noiembrie 2020

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor


Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 5500 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog

Anunț

Primăria Cluj-Napoca vine în sprijinul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, care nu au susţinători sau altă formă de ajutor, în vederea asigurării de sprijin pentru aceștia, astfel încât să se minimalizeze expunerea lor în afara locuinţelor. Aceștia pot apela numărul de telefon 0372/280499, disponibil de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, iar sâmbăta și duminica, între orele 09.00-15.00.

De asemenea, Asociațiile  VedemJust, Clujul Sustenabil și Civic Suport au lansat inițiativa „Vă ajutăm din Cluj", punând la dispoziția clujenilor numărul de telefon 0364/406517.

Persoanele care doresc să se implice în ajutorarea vîrstnicilor se pot anunța pe pagina de facebook „Vă ajutăm din Cluj", https://www.facebook.com/groups/2550667518542414/

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.