Ultima actualizare: 24-05-2022

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Întâlnire cu scriitoarea Stela Anghel

small_intalnire_cu_scriitoare_stela_anghel_web.jpg Vă invităm să participați la întâlnirea cu scriitoarea Stela Anghel, într-un eveniment de promovare a ultimului său volum de poezii, „Mirabile Dictu", care va avea loc în data de 24 mai 2022 de la ora 14:00, la sediul central al bibliotecii, Secția de artă, etajul 5 est.


La eveniment vor participa reprezentanți ai Editurii Neuma și ai Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași și elevi de la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior" din Cluj-Napoca, coordonați de doamna profesor Narcisa Albert.

Laboratorul distractiv - experimente științifice pentru întreaga familie

small_laboratorul_distractiv_26_05_22_2_web.jpg Dacă doriți să petreceți timp în familie, la bibliotecă, vă invităm să participați la activitățile organizate în cadrul Laboratorului distractiv. Se vor prezenta o serie de experimente științifice care se pot realiza în familie, din materiale pe care oricine le are la îndemână. Activitățile sunt destinate copiilor cu vârsta peste 7 ani.

Întâlnirea va avea loc joi, 26 mai 2022, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, în limita a 10 locuri.

Vă așteptăm!

Hub dedicat copiilor ucraineni

Joi, 19 mai 2022, ora 12.30, la Filiala Zorilor a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Str. Observatorului nr. 1) a fost inaugurat un spațiu dedicat copiilor ucraineni. Acesta a fost dotat de către Asociația Junior Chamber International Active Citizens Cluj cu laptopuri, jocuri, jucării și va fi deschis de luni până vineri între orele 8.00 și 20.00.

Concursul foto CLUJUL PE FEREASTRĂ

small_afis_concurs_de_fotografie15042022.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj și Școala de fotografie Ciorchin organizează concursul foto CLUJUL PE FEREASTRĂ.

Realizează maxim 5 fotografii în care subiectul să fie municipiul Cluj-Napoca fotografiat de la fereastră! Postează fotografia pe Instagram în perioada 15 aprilie - 15 mai 2022. Dă follow conturilor de Instagram ale Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj:  https://www.instagram.com/biblioteca_judeteana_cluj/  și Școlii de fotografie Ciorchin:  https://www.instagram.com/ciorchin/. Folosește hashtagurile: #clujulpefereastra, #scoaladefotografieciorchin și #bibliotecajudeteanacluj. Fotografia care va primi cele mai multe like-uri până în 15 mai 2022 câștigă un pachet de cărți oferit de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj. De asemenea, un juriu format din lectorii Școlii de fotografie Ciorchin, Ștefan Socaciu și Radu Sălcudean, va acorda un voucher pentru un Masterclass de Light Painting pentru cea mai bună fotografie din punct de vedere fotografic (compoziție, cromatică, încadrare, concept, creativitate).

Mai multe detalii găsiți în Regulamentul concursului.

Setarea limitelor - Grup de suport pentru părinți

 

small_setarea_limitelor_23_05_22.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de luni, 23 mai 2022, de la ora 18:00 la 20:00, de la Secția de artă (etajul 5 est), vă invităm să discutăm despre cum setăm limite cu fermitate și blândețe, așadar dacă sunteți tentați să recurgeți la pedepse, recompense și amenințări, sau vă treziți punând limitele țipând, vă așteptăm să explorăm împreună alternativele. Vă invităm să discutăm cum setăm limite care să ne aducă mai aproape de copiii noștri și să ne întărească relația, nu să ne îndepărteze unii de ceilalți. Prezentarea are la bază abordarea Hand in Hand Parenting (handinhandparenting.org).

Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împărtășim bucuriile, dar și dificultățile vieții de părinte.

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar  locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici.

„Bătălia cărților" - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2022_web.jpg Cea de-a treia întâlnire a Clubului „Bătălia cărților" destinat adulților pasionați de lectură va avea loc miercuri, 25 mai 2022, de la ora 12:30 și joi, 26 mai, de la ora 17:00. Pentru această întâlnire participanții trebuie să lectureze cel puțin una din cărțile: „Toate la locul lor" de Oliver Sacks sau „Interpretul de maladii" de Jhumpa Lahiri, pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii. Cărțile se pot împrumuta de la Secția împrumut pentru adulți, etajul 3 est.
Cei interesați să facă parte din acest club, să lectureze cele 10 cărți incluse în lista din acest an și să participe la dezbaterile lunare, sunt invitați să se înscrie aici sau prin telefon la: 0264 430434 sau e-mail la: adulti@bjc.ro.

Ne vom întâlni la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la Sala de curs, etajul 3.

Vă așteptăm!

Eroii Cărților Citite - 50 de ani

eroii_cartilor_citite_2022 Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a LI-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, concurs dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Preșcolarii şi elevii din clasa pregătitoare până în clasa a VIII-a din judeţul Cluj sunt invitați să ilustreze un personaj dintr-o poveste preferată. Lucrările copiilor pot fi depuse la sediul central şi filialele bibliotecii, până în data de 20 mai 2022, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, ori centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare. Festivitatea de premiere va avea loc în 31 mai 2022, ora 13.00, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu", la Centrul de Cultură Urbană CASINO, iar expoziţia de desene din foaierul bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, va fi deschisă pentru public până în 17 iunie. Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați Regulamentul concursuluiClub de învățare a limbii române pentru ucraineni

small_afis_curs_de_invatare_a_limbii_romane_final1.jpgBiblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj demarează, începând cu luna aprilie, un Club de învățare a limbii române pentru ucraineniAcesta se adresează refugiaților ucraineni adulți și își propune să inițieze participanții în Bazele Limbii Române, nivel începător, pentru a se putea descurca zi de zi, pe parcursul șederii lor în România.

Mai multe informații se găsesc în Regulament .

Cei interesați se pot înscrie la Secția împrumut pentru adulți la următorul link.

Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea înscrierii.

Vă așteptăm!

Kлуб изучения румынского языка для украинцев

Библиотека Октавиан Гога Клуж предлагает kлуб изучения румынского языка для украинских беженцев.

Он адресован взрослым украинским беженцам и направлен на ознакомление участников с основами румынского языка на начальном уровне, чтобы они могли справляться изо дня в день во время их пребывания в Румынии.

Более поробную информацию можно найти в регламенте !

Желающие могут зарегистрироваться по следующей ссылке.

Mеста ограничены и занимают в порядке очереди регистрации.

Ждем вас!

Festivalului Naţional "ETERNA EPIGRAMĂ"

Festivalului Naţional "ETERNA EPIGRAMĂ" ediția a 33-a organizat de Asociația "SATIRICON" a epigramiștilor clujeni va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 24 - 26 iunie 2022.

Comunicat

Seniorii și calculatorul

small_afis_curs_calc__varstnici_2022.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță organizarea unor noi serii de activități de inițiere în utilizarea calculatorului și Internetului, pentru adulți 60+, nivel începător, în cadrul programului Seniorii și calculatorul.


Cursul va fi organizat zilnic, pe durata unei săptămâni, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la filiala din cartierul Mănăștur, Str. Izlazului nr. 18 și la filiala Zorilor din cartierul Zorilor, Str. Observatorului nr. 1.


Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, Calea Dorobanților nr. 104, etaj I, luni-vineri de la 8:00 la 16:00.
Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Grupa de lucru va fi constituită din maxim 6 participanți, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.


Mai multe informații: telefon 0264 430323, email: bjc@bjc.ro

Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_2022.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul de conversație în limba italiană destinat adulților. Înscrierile se fac prin email la sectia.arta@bjc.ro sau telefonic la Secția de artă a bibliotecii, telefon 0264 430434.


Întâlnirile vor avea loc în fiecare joi de la ora 18:00, online și/sau la sediul bibliotecii.
Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.
Vă așteptăm!


Materiale informative privind recensământul populației și a locuințelor

În perioada 14 martie - 15 mai 2022 va avea loc procedura de autorecenzare în cadrul recensământului populației și a locuințelor din România.

Informații autorecenzare

Informații autorecenzare studenți

Etapele recensământului

Ghid autorecenzare  

Bătălia cărţilor - ediţia a IX-a

small_afisbjc_lansare_2022.png Biblioteca județeană a lansat în data de 3 martie 2022 cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia cărţilor printr-un eveniment online ce a adus împreună copii și tineri cu autorii a două cărți propuse spre lectură în acest an. La ora 11.00 adolescenții s-au întâlnit cu scriitoarea Simona Antonescu, autoarea cărții În umbra ei, iar la ora 17.00 copiii au participat la întâlnirea cu scriitorii americani J.J. și Chris Grabenstein, autorii cărții Strălucește!. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

 

Copiii și adolescenții au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adulții în limbile română și maghiară. Prima întâlnire a clubului de lectură în limba maghiară pentru adulți va avea loc în data de 22 martie 2022, ora 18.00, iar în limba română în data de 23 martie 2022, de la ora 12.30.

 

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2022

Finala concursului: octombrie 2022

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor

Campanie de informare 

small_logo_112.png

Pentru susținerea demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și pentru corecta informare a tuturor utilizatorilor bibliotecii noastre, ne alăturăm demersurilor de promovare a Serviciului de urgență 112. 

Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

 Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112

Fiți responsabili!

Asistență gratuită pentru plata taxelor și impozitelor on-line

small_taxe_si_impozite_mn.jpg Filiala „Traian Brad" a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" oferă asistență gratuită pentru plata on-line a taxelor și impozitelor prin intermediul platformei Ghiseul.ro. Doritorii sunt așteptați la filiala din Cartierul Mănăștur, str. Izlazului nr. 18, de luni până vineri, de la ora 12.00 la 16.00!


„Let's Practice English Club"

small_afis_web_large_25102021.jpg American Corner Cluj-Napoca organizează un club on-line de învățare și exersare a limbii engleze dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 10 ani. Întâlnirea va avea loc de două ori pe săptămână, marți și joi, între orele 18.00-19.00, pe platforma Zoom.

Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa americancorner@bjc.ro, în care să specificați numele și prenumele participantului, vârsta și clasa.

Club de limba spaniolă pentru copii ¡HOLA, AMIGOS!

small_afis_clubul_de_limba_spaniola_102021.png Secția pentru copii a bibliotecii județene invită copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani la Clubul de limba spaniolă ¡HOLA, AMIGOS!. Activitățile au loc în fiecare joi, începând cu ora 14.30, pe platforma ZOOM, și sunt menite să dezvolte competențele esențiale exprimării în limba spaniolă încă de la o vârstă fragedă, prin jocuri, muzică și povești.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații suplimentare și înscrieri: e-mail: copii@bjc.ro, telefon: 0264-40323.

Vă așteptăm cu drag!


Cursuri gratuite de programare pentru copii

small_afis_cursuri_de_programare_20212022_final.png Asociaţia NOA Academy, în parteneriat cu ServUsTECH și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", organizează în perioada octombrie 2021 - iunie 2022 cursuri de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. Atelierele se desfășoară bilunar, fizic (la Secția pentru a adolescenți a bibliotecii județene, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV centru) sau on-line, în funcție de normele sanitare în vigoare.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere la telefon: 0264 430323 sau prin e-mail: copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!Descoperă Asia la bibliotecă!

small_afis_descopera_asia_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani să descopere continentul asiatic prin incursiuni lunare în culturile locului și, mai ales, prin jocuri. Activitățile vor avea loc pe parcursul anului școlar la Secția pentru adolescenți, în prima zi de marți din lună, de la ora 18.00, și la Filiala „Traian Brad", în a doua și în ultima zi de luni din lună, de la ora 17.00.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere. Pentru informații suplimentare și înscrieri ne puteți contacta la:

  • Secția pentru adolescenți: Calea Dorobanților nr.104, etajul IV, centru, telefon: 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro;
  • Filiala „Traian Brad": str. Izlazului nr.18, telefon: 0264-565784, e-mail: manastur@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!


BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.