Ultima actualizare: 26-11-2021

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Anunț important!

În perioada 29 noiembrie 2021 - 1 decembrie 2021, biblioteca va fi închisă pentru public, în conformitate cu legislația în vigoare.

Asistență în generarea certificatului COVID

small_afiasistenta_covid.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" oferă asistență gratuită pentru generarea în format digital sau imprimat a certificatului COVID.
Cei interesați trebuie să cunoască datele din actul de identitate și, după caz:

  • luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul în care s-a efectuat vaccinarea
sau
  • luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea;
sau
  • luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Asistența este oferită la sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, Sala de referințe și presă, parter vest, de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00, precum și la filialele de cartier.

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

1 decembrie - Ziua Națională a României

small_afis_1_dec_2021.jpg Cu ocazia Zilei Naționale a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează în mediul online mai multe activități dedicate, după următorul program:

2 decembrie, ora 10.00

„Am fost și eu la Alba Iulia"

Organizator: Secția pentru copii

Participă elevii clasei a III-a de la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu"

 

2 decembrie, ora 11.00

„Povești și citate despre Marea Unire"

Organizator: Secția pentru copii

Participă elevii clasei a IV-a de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu"

 

 2 decembrie, ora 12.00

„1 decembrie în ochii liceenilor"

Organizator: Secția pentru adolescenți

Participă elevii clasei a X-a A de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny".

Festivalul Cărții pentru Copii, 2021

small_afis_festivalul_cartii_pentru_copii_2021.jpgBiblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj vă invită la cea de-a doua ediție a Festivalului Cărții pentru Copii. Prin acest eveniment, biblioteca își propune să-i încurajeze pe copii să redescopere bucuria lecturii și să atragă atenția asupra cărților dedicate lor. Festivalul se va desfășura în perioada 23-25 noiembrie 2021 în mediul on-line și va cuprinde pe lângă activități legate de carte și lectură, activități interactive și educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți: întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii din România și Republica Moldova, ore de poveste în mai multe limbi, prezentări de carte, masă rotundă pentru părinți, ateliere de creativitate.

Program

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților " 2021

small_afis_finala_batalia_cartilor_2021.jpg Ediția a VIII-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților" și-a desemnat câștigătorii.  Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 17.00, a avut loc finala pentru categoria de vârstă 11-13 ani, iar în 19 noiembrie 2021, ora 17.00, finala pentru categoria de vârstă 14-18 ani. Evenimentele s-au desfășurat în mediul online.

Finaliștii au participat la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și au luptat pentru titlul CITITORUL ANULUI 2021. Pe baza voturilor lor, a fost desemnată CARTEA ANULUI 2021, pentru fiecare categorie de vârstă.

Felicitări tuturor participanţilor!

Premii 2021

Concurs de desene „Toate pânzele sus!"

small_toate_panzele_sus_2021_afis.jpg Secţia de artă a bibliotecii lansează cea de-a VII-a ediție a concursului de desene cu premii, pentru adolescenţi şi tineri (14-18 ani). 

Tema lucrărilor este „Viața în pandemie", folosind o tehnică la alegere. Lucrările vor fi trimise ca în format JPEG pe adresa de e-mail sectia.arta@bjc.ro, însoțite de un document Word cu următoarele date: numele şi prenumele participantului, clasa, şcoala şi un număr de telefon.

Termen: 6 decembrie 2021.

Regulamentul concursului

Vă aşteptăm!

Joacă, Conectare și Cooperare

small_joaca_conectare_si_cooperare_24_10_2021.jpg Te invităm miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18:00, pe Zoom, să discutăm despre cum atragem cooperarea copiilor noștri prin joacă, râs și conectare. Vei descoperi ce e Attachment Play și cum funcționează, vei vedea cum să te conectezi prin joc cu copilul tău, cum îl poți inspira să coopereze, vei descoperi cum să rezolvi probleme și situații dificile prin joc, vei înțelege mecanismul de vindecare emoțională și beneficiile acestui proces, vei afla ce tipuri de jocuri să folosești în anumite situații (când copilul nu cooperează, nu vrea să se spele pe dinți, să se îmbrace, când vorbește „urât", când devine agresiv, etc). Această prezentare te va ajuta să înţelegi mai bine lumea copilului tău, să știi cum să îl ajuţi în momentele de criză, ajutându-te să obții cooperarea lui, contribuind la o viață de familie mai relaxată și plină de bucurii și distracție, NU de tensiuni.

Prezentarea este susținută de Brîndușa Milășan, psiholog, mămică a doi copii și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting. 

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului. Pentru a participa e necesar să vă înregistrați completând formularul de aici.

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_112021.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a clubului vom decora diverse obiecte folosind tehnica water marbling. Vă așteptăm joi, 18 noiembrie 2021, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, în limita a 5 locuri și cu respectarea măsurilor în vigoare.

Vă așteptăm!

Sondaj de opinie

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj dorește să afle nevoile utilizatorilor săi adulți în ceea ce privește  tehnologia și aplicațiile digitale printr-un scurt chestionar la care sunteți invitați să răspundeți.

Prezentul chestionar este aplicat în cadrul proiectului european Erasmus+ CROSS - „Creating other study spaces" („Crearea altor spații de învățare"), în vederea pregătirii întâlnirii transnaționale care va avea loc la Nyiregyhaza în noiembrie 2021 și care are ca subiect de dezbatere digitalizarea din biblioteci și centre de instruire pentru adulți.

Răspunsul la chestionar nu implică colectarea de date cu caracter personal.

Vă mulțumim.

Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri

small_poster_curs_antreprenoriat_web_2021.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene „Octavian Goga" organizeazӑ pentru tineri între 14 ṣi 20 de ani, cuprinṣi sau nu într-o formӑ de învӑṭӑmânt, cursul gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect „Provoacă viitorul: fii antreprenor!". Tinerilor li se oferă oportunitatea de a învӑṭa într-un mod distractiv cum sӑ înceapă o afacere ṣi sӑ se implice în viaṭa comunitӑṭii.

 

Cursul se va desfӑṣura on-line, în limba română, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, în douӑ serii a câte 20 de locuri fiecare, în perioada 18 noiembrie-3 decembrie 2021: orele 14.00-17.00 - seria I, orele 17.00-20.00 - seria a II-a. Instruirea va avea loc zilnic, de luni pânӑ vineri, cu excepția zilelor de 30 noiembrie și 1 decembrie 2021. Participanṭii vor primi o diplomӑ la încheierea programului de instruire.

 

Înscrierile se fac pânӑ în data de 12 noiembrie 2021, prin completarea formularului accesibil la: ttps://tinyurl.com/yhebrzrm. Toţi solicitanţii vor primi un răspuns prin e-mail până în data de 16 noiembrie 2021. Mai multe detalii pot fi obţinute la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

„Let's Practice English Club"

small_afis_web_large_25102021.jpg American Corner Cluj-Napoca organizează un club on-line de învățare și exersare a limbii engleze dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 10 ani. Întâlnirea va avea loc de două ori pe săptămână, marți și joi, între orele 18.00-19.00, pe platforma Zoom.

Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa americancorner@bjc.ro, în care să specificați numele și prenumele participantului, vârsta și clasa.

Concurs Cutreier Clujul

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" lansează Concursul Cutreier Clujul. Acesta presupune mișcare și cunoaștere și se va derula utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani care vor avea de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului. Pentru fiecare dintre acestea au de răspuns la câte o întrebare. Toate detaliile sunt cuprinse în Regulamentul concursului . Înscrierea se realizează prin completarea formularului.

Vă așteptăm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/!

Club de limba spaniolă pentru copii ¡HOLA, AMIGOS!

small_afis_clubul_de_limba_spaniola_102021.png Secția pentru copii a bibliotecii județene invită copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani la Clubul de limba spaniolă ¡HOLA, AMIGOS!. Activitățile au loc în fiecare joi, începând cu ora 14.30, pe platforma ZOOM, și sunt menite să dezvolte competențele esențiale exprimării în limba spaniolă încă de la o vârstă fragedă, prin jocuri, muzică și povești.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații suplimentare și înscrieri: e-mail: copii@bjc.ro, telefon: 0264-40323.

Vă așteptăm cu drag!


Cursuri gratuite de programare pentru copii

small_afis_cursuri_de_programare_20212022_final.png Asociaţia NOA Academy, în parteneriat cu ServUsTECH și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", organizează în perioada octombrie 2021 - iunie 2022 cursuri de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. Atelierele se desfășoară bilunar, fizic (la Secția pentru a adolescenți a bibliotecii județene, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV centru) sau on-line, în funcție de normele sanitare în vigoare.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere la telefon: 0264 430323 sau prin e-mail: copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!Descoperă Asia la bibliotecă!

small_afis_descopera_asia_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani să descopere continentul asiatic prin incursiuni lunare în culturile locului și, mai ales, prin jocuri. Activitățile vor avea loc pe parcursul anului școlar la Secția pentru adolescenți, în prima zi de marți din lună, de la ora 18.00, și la Filiala „Traian Brad", în a doua și în ultima zi de luni din lună, de la ora 17.00.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere. Pentru informații suplimentare și înscrieri ne puteți contacta la:

  • Secția pentru adolescenți: Calea Dorobanților nr.104, etajul IV, centru, telefon: 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro;
  • Filiala „Traian Brad": str. Izlazului nr.18, telefon: 0264-565784, e-mail: manastur@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!


BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_sept_2021_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, luni, de la ora 18:00 la 19:30, online, pe platforma Zoom, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, în total 17 întâlniri. Prima întâlnire va avea loc luni, 6 septembrie de la ora 18:00.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 15 locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!


Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.


Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_mai_2021_web.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul online de conversație în limba italiană.

Înscrierile se pot face la Secția de artă a bibliotecii, prin email: sectia.arta@bjc.ro sau telefonic: 0264 430434.

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.

Vă așteptăm!Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 12000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.