Ultima actualizare: 11-07-2019

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flick

Zilele colecției 1989

small_afis_zilele_colectiei_1989.jpg

 În anul în care Europa celebrează a 30-a aniversare a evenimentelor istorice din anul 1989 când Cortina de Fier a căzut, Biblioteca Județeană "Octavian Goga" vă invită să contribuiți la arhiva digitală care va înfățișa viața cotidiană de la sfârșitul anilor '80, precum și aspecte din timpul evenimentelor din decembrie 1989.

Aveți povestiri, fotografii, scrisori, înregistrări, cărți poștale, jurnale, presă, afișe sau obiecte personale (carnete de student sau de partid, insigne de pionier, cartele de masă etc.) de la sfârșitul anilor '80?

Sunteți invitați să le împărtășiți publicului larg în cadrul Zilelor Colecțiilor 1989 organizate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga", sediul central, parter, în 9-10 iulie 2019, între orele 12 și 20. Toate mărturiile înregistrate în aceste zile vor fi digitizate și publicate pe site-ul proiectului, la adresa https://fbc.pionier.net.pl/zbiorki.

Comunicat de presă

Biblioseri de vară & Film în aer liber

small_afis_seri_de_vara_18_07_19.jpg Biblioteca Județeană Cluj continuă seria proiecțiilor Seri de vară cu vizionări de filme în aer liber#BiblioLounge (terasa sediului central al bibliotecii amplasată la etajul I al clădirii).


Joi, 18 iulie, ora 21.30, vă așteptăm la a doua proiecție: „Bohemian Rhapsody"

Bohemian Rhapsody (2018) este o celebrare a legendarei trupe Queen, a muzicii lor și a liderului extraordinar al formației, Freddie Mercury, care a sfidat stereotipurile și a distrus convențiile, devenind unul dintre cei mai iubiți artiști de pe planetă.
Filmul urmărește ascensiunea meteorică a trupei prin melodiile lor iconice și sunetul revoluționar, apropierea de colaps a formației pe măsură ce stilul de viață al lui Mercury scapă de sub control, dar și reuniunea lor triumfătoare în ajunul concertului „Live Aid", unde Mercury, care se confruntă cu o boală amenințătoare, conduce trupa într-una dintre cele mai puternice performanțe din istoria muzicii rock. În cadrul concertului caritabil „Live Aid" din 1985, trupa a hipnotizat stadionul Wembley din Londra și audiența TV la nivel mondial cu hituri precum „We Will Rock You" și „Radio Ga Ga".
Trupa a continuat să concerteze și să înregistreze chiar și atunci când sănătatea lui Mercury s-a deteriorat. În 1991, la o zi după ce a recunoscut public că are SIDA, Mercury a decedat din cauza bolii sale la vârsta de 45 de ani.

Expoziții dedicate drepturilor copilului 

small_despredrepturilecopiluluilaclujnapoca_8e8440.jpg Institutul Polonez din București vă invită, în iulie, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" din Cluj-Napoca la două expoziții despre drepturile copilului. Prima expoziție este despre Convenția Drepturilor Copilului, semnată în urmă cu 30 de ani, iar cea de-a doua vorbește despre viața renumitului pedagog polonez, Janusz Korczak. 

Expoziția „Eroul copiilor. Povestea lui Janusz Korczak" a apărut având la bază cartea cu același nume a lui Tomek Bogacki (n. 1950). Aceasta îl prezintă pe Janusz Korczak, polonez de origine evreiască, medic, scriitor și, mai presus de toate, pedagog ce și-a dedicat întreaga viață ajutorării copiilor. 

Expozițiile pot fi vizionate în perioada 1-19 iulie 2019 la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104.

Biblioseri de vară & Film în aer liber

small_seri_de_vara_afis_web.jpg Biblioteca lansează seria proiecțiilor Seri de vară cu vizionări de film în aer liber.

Acestea vor fi organizate în zona BiblioLounge, terasa sediului central al bibliotecii amplasată la etajul I al clădirii.

Joi, 4 iulie 2019, ora 21.30, vă așteptăm la prima proiecție: „Victoria și Abdul" - o poveste impresionantă despre o regină și prietenul ei cel mai bun.

Inspirat din fapte reale, acest film ne aduce povestea unei prietenii total atipice, petrecute la curtea Reginei Victoria (câștigătoarea premiilor Oscar, Judi Dench), în ultimii ei ani de domnie. Abdul Karim (Ali Fazal) este un tânăr funcționar care vine din India pentru a lua parte la Jubileul de Aur al Reginei. În scurt timp, el va deveni favoritul suveranei iar această alegere va fi un adevărat șoc pentru întreaga Curte. Din momentul în care Regina va începe să nesocotească toate regulile și restricțiile impuse de poziția pe care o deținea de atâta vreme, între cei doi se va lega o prietenie neașteptată, bazată pe devotament, pe care membrii curții vor face tot posibilul să o distrugă.

Participarea este gratuită.

Programe de vacanță 2019

Biblioteca județeană organizează pe perioada vacanței de vară diverse activități pentru copii și adolescenți: ateliere de creativitate, de învățare a limbilor străine, de creare a poveștilor animate, club de filosofie, de istorie, jocuri, concursuri de cultură generală, vizionări etc. Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Programul detaliat:

small_program_de_vacanta_2019_sectia_pentru_copii_2019.jpg

Secția pentru copii, sediul central, Calea Dorobanților, nr. 104, parter, est

 

 

 

 

 

 

small_afis_bibliovacanta_adolescenti_2019.jpg Secția pentru adolescenți,  sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru

 

 

 

 

 

small_program_vacanta_2019_sala_multiculturala.jpg Sala multiculturală, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj III, vest

 

 

 

 

 

small_program_de_vacanta_2019_kogalniceanu.jpg Filiala Kogălniceanu, Strada Mihail Kogălniceanu nr. 7

 

 

 

 

 

 

small_program_vacanta_2019_manastur.jpg Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 

 

 

 

 

 

 

small_program_de_vacanta_2019_zorilor.jpg Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1

 

 

 

 

 

 

small_program_de_vacanta_2019_grigorescu.jpg Filiala Grigorescu, str. Donath nr. 138.

 

 

 

 

 

Curs de scriere creativă

small_afis_scriere_creativa_2019.jpg Biblioteca județeană împreună cu Asociația Avalon vă invită la Cursul de scriere creativă susținut de scriitorul Ovidiu Pecican.

Cursul se va desfășura în perioada 6 iulie-10 august 2019, sâmbăta, de la ora 10:00 la 12:00 și se adresează vârstei 14+.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Pentru înscrieri accesați link-ul.

 

Lego Club pentru întreaga familie

small_afis_lego_club_2018.jpg

 

Biblioteca județeană organizează Lego Club pentru întreaga familie după următorul program:

Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est - lunea, de la ora 18.00

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1 - marțea, de la ora 18.00

Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 - miercurea, de la ora 18.00

Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138 - miercurea, de la ora 18.00.
 

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

Informaţii la numerele de telefon: 0264-595620, 0264-438409 sau e-mail: copii@bjc.ro, zorilor@bjc.ro.

Lasă-ţi imaginaţia să zboare şi construieşte împreună cu copilul tău!

CU BEBE LA BIBLIOTECĂ

small_afis_cu_bebe_la_biblioteca_2018.jpg

Părinții cu copii cu vârsta între 0 și 3 ani sunt invitați la un nou program intitulat, CU BEBE LA BIBLIOTECĂ.

Acesta constă în lecturarea de povești bebelușilor și se desfășoară săptămânal, marțea, de la ora 10.00 la Filiala Zorilor, Filiala "Traian Brad" și Filiala Grigorescu (Strada Donath nr. 138) și joia, de la ora 10.00, la Secția pentru copii din sediul central al bibliotecii.

Partener în această inițiativă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" este grupul Citim Împreună România, care cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România, grup care cuprinde autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari.

 

Într-un spațiu special adaptat vârstei copiilor, invităm părinții cu bebeluși să cunoască alți părinți, să-și împărtășească experiențele și să contribuim împreună la dezvoltarea copiilor, citindu-le de la vârste cât mai fragede!

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_film_mai_2019.jpg

În  fiecare lună alegem pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Vă propunem un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, vă aşteptăm să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!

Programul  vizionărilor în afişul alăturat.


Atelier de bricolaj „Mâini dibace"

small_afis_atelier_bricolaj_1_2019.jpg În a doua şi a treia zi de luni a fiecărei luni vă invităm la Filiala Grigorescu (str. Donath nr. 138, tel. 0770 970 198, e-mail grigorescu@bjc.ro), începând cu ora 17:00, ca să vă exersaţi imaginaţia şi îndemânarea la atelierul de bricolaj pentru întreaga familie „Mâini dibace". Vă aşteptăm!

Ora poveştilor

Ora poveştilor small_Ora povestilor rom_zo.jpg.jpg În fiecare miercuri, la ora 17.00 Secţia pentru copii Filiala "Traian Brad"

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Zorilor

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Kogălniceanu

În fiecare miercuri, la ora 17.00 Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138.

 

 

În fiecare joi, la ora 17.00 Secţia pentru copii Sediul central

 

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.