Ultima actualizare: 29-11-2022

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Anunț important!

În perioada 30 noiembrie - 2 decembrie 2022, biblioteca va fi închisă pentru public, în conformitate cu legislația în vigoare.

1 decembrie - Ziua Națională a României 

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează în data de 29 noiembrie 2022 mai multe activități dedicate, după următorul program:

ora 10.00

Marea Unire pe înţelesul celor mici

Activitatea va avea loc la Grădiniţa „Mica Sirenă"

Organizator: Filiala Grigorescu

ora 11.00

România este țara mea!

Activitate on-line, participă elevi din clasa pregătitoare B, clasa a II-a și a III-a A de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan"

Organizator: Filiala Zorilor

ora 12.00

1 decembrie, Ziua Națională a României

Participă elevi din clasa a IV-a de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu"

Locația: Secția pentru copii, parter est

Organizator: Secția pentru copii

ora 13.00

small_afis_dialoguri_istorice_ziua_marii_uniri.png Ziua Marii Uniri - Tradiţie, actualitate, paradigmă

Invitat: prof. Ciprian-Emilian Todea, doctor în istorie

Locația: sediul central al bibliotecii, Sala Media, etaj VII

Participă elevi de la Liceul Tehnologic UCECOM Spiru Haret" şi de la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny"

Organizator: Secția pentru adolescenți

Proiecție KineDok

small_padurea_domestica_08_12_22_afis.png Joi, 8 decembrie, de la ora 19:00, vă invităm la o nouă proiecție KineDok la Secția de artă:

Pădurea Domestică/ Taming the Garden (Georgia, 2021, 92', regie: Salomé Jashi)

Un om puternic, un fost prim-ministru al Georgiei, are un hobby aparte. Cumpără și colecționează arbori seculari și îi plantează pe coastă, în grădina sa privată, unii fiind înalți cât un bloc de 15 etaje. Evident că, pentru a-i dezrădăcina și a-i transporta, operațiunea e la fel de complexă, pe cât e grandoarea acestor arbori: alți copaci trebuie să fie tăiați, cabluri electrice trebuie mutate și noi drumuri trebuie create prin plantațiile de mandarini. Explorând relația omului cu mediul și a unei comunități cu un astfel de arbore care îi marchează existența și, care, la un moment dat, dispare, filmul abordează subtil etica protecției mediului, fără excese și ostentație, deși tema dezrădăcinării, cu care ne-am obișnuit în plan metaforic, capătă o formă opresivă și tangibilă. E un film poetic și politic totodată, cu un discurs puternic, care sondează multiple straturi social-politice și psihologice, păstrând în același timp o atmosferă meditativă.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=dU0uz-JTSP4

DRESS ME UP!

small_dress_me_up.png DRESS ME UP! este un proaspăt proiect lansat de Secția de artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, adresat designerilor de modă și costum, emergenți sau consacrați. Aceștia sunt invitați să-și expună periodic parte din creațiile lor într-un mic spațiu expozițional dotat cu un manechin de vitrină.

Fiecare articol expus va fi însoțit de câteva date biografice și profesionale ale expozantului, alăturate unor informații binevenite despre conceptul care i-a stat la bază, tehnici de execuție, materiale folosite, precum și eventualele evenimente în care a participat cu lucrarea respectivă.

Organizator: Secția de artă, Calea Dorobanților nr. 104, etaj V est, telefon: 0264 430434, email: sectia.arta@bjc.ro.

Primul invitat care expune în perioada 29 noiembrie 2022 - 20 ianuarie 2023 la Secția de artă a instituției este designerul Călina Ghițulescu Langa, o mai veche colaboratoare a instituției noastre. Lucrarea a fost prezentată în selecția internațională a concursului „World of Wearable Art 2020" sub numele de „New Look Deconstructed".

Cutia ta, din suflet!

small_cutia_de_suflet.jpg Biblioteca județeană organizează o campanie de strângere și distribuire a cadourilor pentru copii aflați în situații dificile. Dacă doriți să le faceți o bucurie, puteți pregăti o cutie și să o predați la sediul central al bibliotecii judetene, Calea Dorobanților, nr. 104, Sala multiculturală, etaj 3 vest.
Cutiile dumneavoastră de cadou pot să conțină, în mod ideal: articole de îmbrăcăminte nefolosite, alimente neperisabile, obiecte de igienă personală, jucării. NU pot să conțină: obiecte care se pot sparge, distruge ușor sau aflate în apropierea termenului de expirare, preparate culinare casnice, fără etichetă, hăinuțe sau încălțăminte folosite. Cutia va fi ambalată (dacă nu reprezintă o cutie specială pentru cadouri) cu hârtie de împachetat cadouri.
Vă așteptăm!

Ateliere de pictură icoane pe sticlă

small_afis_icoane_pe_sticla_2022.png Secţia pentru adolescenţi organizează în perioada decembrie - februarie o serie de ateliere de pictură icoane pe sticlă pentru copii şi tineri cu vârsta între 12-25 de ani. Atelierele vor fi susţinute de Eduard Ioan Stoica, profesor de educaţie plastică. Întâlnirile vor avea loc joia de la ora 17.00, cu o frecvenţă bilunară, la Secţia pentru adolescenţi, Calea Dorobanţilor nr. 104, etajul IV centru.

Înscrieri și alte informații la telefon: 0756080691 sau prin email: adolescent@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Concursul de desene „Toate pânzele sus!", ediția a VIII-a

small_concurs_de_desene_tps_2022_web.jpg Secţia de artă a bibliotecii lansează cea de-a VIII-a ediție a concursului de desene cu premii, pentru adolescenţi (14-18 ani). 

Tema lucrărilor este O lume a păcii, iar tehnica - la alegere. Lucrările se vor depune la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanţilor, nr. 104, Secţia de artă, etajul V est, până la data de 29 noiembrie 2022, ora 20.00. Fiecare lucrare va avea pe verso următoarele date: numele şi prenumele autorului lucrării, școala şi clasa unde învaţă şi un număr de telefon la care participantul poate fi contactat.

Regulamentul concursului poate fi consultat aici .

Vă aşteptăm!

Club de pictură pentru amatori

small_club_de_pictur_pentru_amatori_web_2022.jpg Ai peste 14 ani și o pasiune pentru pictură pe care vrei să o împărtășești cu alții, indiferent dacă ești începător sau inițiat?

Te invităm să te înscrii la Clubul de pictură organizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, completând formularul de aici până în data de 5 decembrie 2022. Locurile sunt limitate!

Ne întâlnim cu voluntarul nostru, Szilard Herțeg, lunar, marți, de la ora 17.30, la Secția de artă!

Participarea este gratuită pe baza Permisului de bibliotecă.

Grup de suport pentru părinți. Tema întâlnirii: Joacă, conectare, cooperare

small_joaca_conectare_cooperare_12_12_22_web.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de luni, 12 decembrie 2022, de la ora 18:00 la 20:00, de la Secția de artă (etajul 5 est), vă propunem să discutăm despre cum ne putem conecta cu copiii noștri prin joacă și cum atragem astfel cooperarea lor. Dacă vreți să aduceți mai multă veselie și armonie în familile voastre, vă așteptăm la întalnirea din acestă lună a Grupului de suport pentru părinți.

Pentru a putea beneficia de avantajele unui grup de suport, vă rugăm să lăsați bunicii sau alte persoane dragi să aibă grijă de copilași cât timp dumneavoastră luați o pauză binemeritată și vă încărcați cu energie. 

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici.

Club de bricolaj pentru adulți și întreaga familie

small_club_de_bricolaj_pentru_adulti_si_intreaga_familie_globuri_de_craciun_08_12_22.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă sau să petreceți timp de calitate cu familia, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți și întreaga familie.  

În cadrul următoarei activități a clubului vom realiza globuri pentru bradul de Crăciun, folosind tehnica șervețelului. Vă așteptăm joi, 8 decembrie 2022, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104), singuri sau împreună cu copiii cu vârsta peste 7 ani.

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 10 locuri. Asigurăm toate materialele necesare.

Vă așteptăm!

Ateliere de teatru și oratorie

small_afis_ateliere_de_teatru_2022.png Secția pentru adolescenți organizează Ateliere de teatru și oratorie pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani. Atelierele se desfășoară în limbile română și engleză și vor fi susținute de către Eliza Tivadar, absolventă a Warwick University din Coventry, Warwichshire, Marea Britanie, specializarea Theatre and Performance Studies. Întâlnirile au loc în fiecare marți, de la ora 17.00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etajul IV centru.

Atelierele sunt gratuite, pe baza Permisului de bibliotecă. Înscrieri și alte informații pot fi obținute la telefon: 0756080691 sau prin email: adolescent@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

 

„Seasons' Stories"

small_afis_pagina_web_seasons_stories_2022.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj invită preșcolarii la „Seasons' Stories", activitate organizată în fiecare zi de vineri, de la ora 16.00. În cadrul acesteia se citesc povești, se cântă în limba engleză și se face puțină mișcare. Înscrieri la americancornercluj@gmail.com sau la americancorner@bjc.ro.


Club de învățare a limbii române pentru ucraineni

Kлуб изучения румынского языка для украинцев

small_afis_curs_de_invatare_a_limbii_romane_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj demarează, începând cu luna noiembrie, o nouă serie de întâlniri în cadrul Clubului de învățare a limbii române pentru ucraineni. Acesta se adresează refugiaților ucraineni adulți și își propune să inițieze participanții în Bazele Limbii Române, nivel începător, pentru a se putea descurca zi de zi, pe parcursul șederii lor în România.

Mai multe informații se găsesc în Regulament .

Cei interesați se pot înscrie la Secția împrumut pentru adulți, prin telefon la numărul 0264 430434 sau la următorul link

Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea înscrierii. Vă așteptăm!

Библиотека Октавиан Гога Клуж предлагает клуб изучения румынского языка для украинских беженцев.

Он адресован взрослым украинским беженцам и направлен на ознакомление участников с основами румынского языка на начальном уровне, чтобы они могли справляться изо дня в день во время их пребывания в Румынии.

Более поробную информацию можно найти в регламенте !

Желающие могут зарегистрироваться по телефону 0264 4304344 или по.

Mеста ограничены и занимают в порядке очереди регистрации.

Ждем вас!

Bătălia cărţilor - ediţia a IX-a

small_afisbjc_lansare_2022.png Biblioteca județeană a lansat în data de 3 martie 2022 cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia cărţilor printr-un eveniment online ce a adus împreună copii și tineri cu autorii a două cărți propuse spre lectură în acest an. La ora 11.00 adolescenții s-au întâlnit cu scriitoarea Simona Antonescu, autoarea cărții În umbra ei, iar la ora 17.00 copiii au participat la întâlnirea cu scriitorii americani J.J. și Chris Grabenstein, autorii cărții Strălucește!. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

 

Copiii și adolescenții au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adulții în limbile română și maghiară. Prima întâlnire a clubului de lectură în limba maghiară pentru adulți va avea loc în data de 22 martie 2022, ora 18.00, iar în limba română în data de 23 martie 2022, de la ora 12.30.

 

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2022

Finala concursului: octombrie 2022

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor Bătălia cărţilor 2022

Lista premiilor 2022

Campanie de informare 

small_logo_112.png

Pentru susținerea demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și pentru corecta informare a tuturor utilizatorilor bibliotecii noastre, ne alăturăm demersurilor de promovare a Serviciului de urgență 112. 

Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

 Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112

Fiți responsabili!


BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.800 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.