Ultima actualizare: 11-06-2021

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

„Cele 40 de legi ale iubirii" la Clubul de lectură „Vocea cititorului" @BJC

small_clubul_de_lectura_vocea_cititoului.jpg Împreună cu partenerii noștri de la Cărțile pe Față te invităm la o nouă ediție a Clubului de lectură Vocea cititorului. Vom citi fragmente din „Cele patruzeci de legi ale iubirii" de Elif Shafak.
Cei care doresc să participe se pot înscrie aici .
Întâlnirea va avea loc la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la Secția de artă, situată la etajul 5 est.
Vă așteptăm!

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_10_06_21_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a clubului vom realiza diverse tipuri de flori din hârtie floristică, cu care vă puteți înfrumuseța casa sau pe care le puteți dărui celor dragi. Vă așteptăm joi, 10 iunie 2021, de la ora 17.00, în sala de curs de la etajul 3 centru (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 6 locuri.

Vă așteptăm! 

Program special de sesiune

Sălile de lectură de la sediul central al bibliotecii vor avea program special sâmbăta de la 9:00 la 17:00, în perioada 5 iunie - 3 iulie 2021 cu respectarea normelor legislative sanitare în vigoare.

Numărul de locuri este limitat!

Informații privind disponibilitatea locurilor în sălile de lectură se pot obține la numărul de telefon 0744536339.

Săptămâna copilăriei, ediția a II-a

small_afi_sptmna_copilriei_2021.png Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează, sub genericul „Săptămâna Copilăriei", activități pentru copii, pe parcursul săptămânii 31 mai-4 iunie 2021. Evenimentele centrale ale celei de-a II-a ediții sunt:

  • vernisajul expoziției Jocul culorilor, expoziție care cuprinde picturi realizate de copii, sub îndrumarea artistului și consilierului prin artă Crinela Cârlogea, în 31 mai 2021, ora 17:00, la Filiala Grigorescu;
  • întâlnirea on-line cu scriitoarea Simona Epure a elevilor de la Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu", în 3 iunie 2021, ora 11:00;
  • întâlnirea on-line cu scriitorul Alex Moldovan a elevilor de la Colegiul Național „Emil Racoviță", în 4 iunie 2021, la ora 14:00.

Pe parcursul întregii săptămâni, copiii de toate vârstele sunt invitați la activitățile ce se vor desfășura atât în mediul on-line, cât și la bibliotecă: lecturi de povești în limbile română, maghiară și engleză, experimente, recomandări de lectură, jocuri. Programul complet este disponibil aici .

La mulți ani copiilor de pretutindeni!

Concursul de desene „Eroii Cărților Citite", ediția L

small_afis_eroii_cartilor_citite_2021.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a anunțat lansarea ediţiei L a Concursului de desene Eroii Cărților Citite", concurs organizat anual cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului. Ediția din acest an s-a desfășurat exclusiv în mediul on-line.

Lucrările copiilor fotografiate sau scanate s-au trimis pe adresa de e-mail: copii@bjc.ro, până în data de 21 mai 2021. Câștigătorii sunt anunțați în 1 iunie pe pagina web a bibliotecii www.bjc.ro, pe Blogul copiilor https://copiibjc.bjc.ro/ și pe pagina de facebook a bibliotecii https://www.facebook.com/bibliotecacluj/, iar expoziţia cu lucrările câștigătoare se va organiza exclusiv on-line, pe Blogul copiilor https://copiibjc.bjc.ro/.

Regulamentul concursului

Formular de înscriere individuală

Formular de înscriere centralizată

Lista câștigătorilor

Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” - 100 de ani 

 small_bcj__mesh_100_ani_web_large.jpg

14 mai 1921-14 mai 2021 

Comunicat de presă

Program Zilele Bibliotecii    

Europeana Sport - Zilele de colectare 

small_afis_web_27_28_05.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" este partener într-un proiect european co-finanțat prin Connecting Europe Facility a Uniunii Europene, ce își propune să valorifice colecțiile deținute de persoane particulare sau cluburi sportive prin intermediul Bibliotecii Digitale a Europei - Europeana. Astfel ne dorim să crească cantitatea de conținut de înaltă calitate și metadate accesibile în cadrul colecției Europeana Sport

Aveți medalii, cupe, diplome, fotografii, suveniruri sau alte obiecte legate de activitatea dumneavoastră sportivă? Aveți o poveste inedită de spus despre perioada când făceați sport? Vă rugăm să o adăugați la colecția noastră online de povestiri, pentru ca toată lumea să o cunoască.

Veniți la Biblioteca Județeană "Octavian Goga", Calea Dorobanților nr. 104, joi, 27 mai sau vineri 28 mai, între orele 10.00-18.00, aduceți obiectele pe care le aveți, spuneți-vă povestea și noi vom face ca aceasta să fie încărcată în portalul Europeana - Biblioteca Digitală a Europei. La plecare obiectele vă vor fi restituite, biblioteca păstrând doar copiile digitale!

Concurs Cutreier Clujul

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" lansează Concursul Cutreier Clujul. Acesta presupune mișcare și cunoaștere și se va derula utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani care vor avea de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului. Pentru fiecare dintre acestea au de răspuns la câte o întrebare. Toate detaliile sunt cuprinse în Regulamentul concursului. Înscrierea se realizează prin completarea formularului.

Vă așteptăm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/!

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.


Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_mai_2021_web.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul online de conversație în limba italiană.

Înscrierile se fac până în data de 21 mai 2021 la Secția de artă a bibliotecii, prin email: sectia.arta@bjc.ro sau telefonic: 0264 430434.

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.

Vă așteptăm!

Bătălia cărților - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2021.jpg Relansăm Clubul de lectură „Bătălia cărților" destinat adulților pasionați de lectură!

Prima întâlnire a Clubului va avea loc în data de 12 mai 2021, de la ora 12:30. Pentru această întâlnire participanții trebuie să lectureze cel puțin una din cărțile: Prevestirea de Ioana Pârvulescu, Toții copiii librăresei de Veronica D. Niculescu pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii.

Cei interesați să facă parte din acest club, să lectureze cele 10 cărți incluse în lista din acest an și să participe la dezbaterile lunare, sunt invitați să se înscrie aici: https://docs.google.com/forms/d/1Fh29RgTe0aGLJCHTbWy-VnEqam7T7rVF8xrHekUGYpk/edit

Ne vom întâlni la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la etajul 7 Sala de curs. Numărul maxim de participanți este limitat la 8 persoane.

Vă așteptăm!

Bătălia Cărţilor - ediţia a VIII-a

small_afi_bc_2021.jpg Biblioteca județeană a lansat în data de 30 martie 2021, ora 11:00, cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor printr-un eveniment online  ce a adus împreună copii din Cluj și Chișinău. Invitat special, scriitoarea Simona Antonescu. Mai multe informații găsiți aici .

Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2021

Finala concursului: octombrie 2021

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor

Cercul de DESIGN 3D

small_design_3d_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani, pasionați de noile tehnologii, într-o incursiune de imprimare 3D.

Cercul presupune frecventarea atelierelor de Design 3D, care vor avea loc pe platforma ZOOM, în zilele de marți, de la ora 16.00, începând cu data de 23 februarie 2020. În urma acestora, participanții vor realiza propriile obiecte în programul Blender, ce vor fi puse în practică pe imprimanta 3D a bibliotecii.

Atelierele sunt posibile cu sprijinul voluntarilor bibliotecii. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: adolescent@bjc.ro sau la numărul de telefon: 0756080691.

Vă așteptăm cu drag!

100 de povești, cu biblioteca să crești!

small_100_de_povesti_afis.png Pentru a marca cei 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj, fiecare secție pentru copii de la Sediul central și filialele Bibliotecii Județene „Octavian Goga" își propune ca, pe parcursul acestui an, să citească celor mici 100 de povești. Astfel, programul „Ora poveștilor" poartă acum un nume de sărbătoare: „100 de povești, cu biblioteca să crești!".

Evenimentul de lansare va avea loc joi, 18 februarie 2021, începând cu ora 17:00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV centru, cu respectarea normelor legislative sanitare în vigoare. Invitat special: actrița Elena Ivanca.

Vă așteptăm cu drag!


Seniorii și calculatorul

small_afis_curs_de_init_in_utiliz_calculatorului_2021_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță organizarea unor noi serii de activități de inițiere în utilizarea calculatorului și Internetului, pentru adulți 60+, nivel începător, în cadrul programului Seniorii și calculatorul.

Cursul va fi organizat zilnic, pe durata unei săptămâni, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104 și la filiala din cartierul Mănăștur, Str. Izlazului nr. 18.

Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, Calea Dorobanților nr. 104, etaj I, luni-vineri de la 8:00 la 16:00.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Grupa de lucru va fi constituită din maxim 5 participanți.

Mai multe informații: telefon 0264 430323, email: bjc@bjc.ro

Algoritmică în C++

small_it_lab_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" desfășoară pentru pasionații de informatică Cercul de Algoritmică în limbajul C++. Acesta e destinat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 21 ani și are loc pe platforma ZOOM, pe durata anului școlar, în zilele de joi, între orele 16.00 - 17.00.


Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: adolescent@bjc.ro, sau la numărul de telefon: 0756080691.


Vă așteptăm!


Club de conversație în limba română

small_club_onlin_de_limba_romn_pentru_copii.jpg Începând din luna noiembrie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de etnie maghiară cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, on-line, pe platforma ZOOM. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest sau la numărul de telefon 0731-013293.

 


Vă așteptăm!

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 12000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.