Ultima actualizare: 30-07-2021

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Expoziție de grafică „eGraphic Club"

small_poster_expozitie_egraphic_club.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj vă invită să vizionați lucrările participanților la ediția specială a „eGraphic Club", ediție organizată cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al S.U.A., prin intermediul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România. Expoziția este deschisă pentru public în perioada 2-13 august 2021, în foaierul sediului central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, parter).


Vernisajul expoziției va avea loc luni, 2 august 2021, ora 17.30.

Expoziția "Culorile ortodoxiei. Polonia" la Cluj

small_designfaratitlu2.png Deși religia dominantă în Polonia este cea catolică, de secole pe teritoriile poloneze trăiesc și adepți ai Bisericii ortodoxe și greco-catolice. O parte din tradițiile și patrimoniul lor bogat este prezentată în cadrul expoziției „Culorile Ortodoxiei. Polonia" care poate fi vizitată până pe 31 august, la Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj. 

Mai multe informații

Programul estival de lectură „E vremea cititului!", ediția a V-a

small_e_vremea_cititului_2021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează în perioada 4-25 august 2021, ediția a V-a a programului estival de lectură „E vremea cititului!", destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani. Inițiatorul și coordonatorul programului la nivel național este grupul Citim Împreună România, grup format din autori de cărți pentru copii, ilustratori, editori, educatori, bibliotecari, dar și părinți sau bunici care au în comun nu doar dragostea pentu cărți, ci și bucuria de a vedea copiii și adulții citind împreună.

 

Anul acesta, în cadrul programului vor fi lecturate și cărți vii pe lângă cele clasice, ele fiind reprezentate de persoane având diferite profesii, care vor vorbi despre secretele meseriilor pe care le desfășoară. Prima întâlnire va avea loc miercuri, 4 august, începând cu ora 11.00, în pavilionul de lângă Secția pentru copii, Calea Dorobanților, nr.104. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

Atenție! Locurile sunt limitate. Pentru informații și înscrieri, vă așteptăm la Secția pentru copii, la numărul de telefon 0264.430323 sau la adresa de e-mail copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Biblioseri de vară

small_biblioseri_de_vara_vizion_film_29_07_2021_web.jpg Biblioteca județeană continuă seria proiecțiilor Seri de vară cu vizionări de filme în aer liber #BiblioLounge (terasa sediului central al bibliotecii amplasată la etajul I al clădirii).

Joi, 29 iulie, ora 20.30, vă așteptăm la proiecția filmului artistic Iubindu-l pe Pablo.

Viaţa celebrului Pablo Escobar, despre care s-a spus la un moment dat că traficul global de droguri l-a transformat în cea mai bogată persoană de pe glob, este din nou explorată cu ajutorul a doi actori populari, soţii Javier Bardem şi Penelope Cruz. El interpretează personajul titular, în timp ce ea este jurnalista şi prezentatoarea TV Virginia Vallejo, pe a cărei carte omonimă se şi bazează scenariul. O petrecere la ferma lui Escobar va prilejui prima sa întâlnire cu Virginia, iar tânăra se va trezi curând parte a unei poveşti de dragoste ce va ţine patru ani de zile, transformând-o într-o protagonistă a giganticelor eforturi americane de a-l captura pe traficant.

Filmul nu este recomandat copiilor sub 15 ani.

Dacă vremea va fi nefavorabilă, proiecția se va desfășura în foaierul bibliotecii.

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile.

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_sept_2021_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, luni, de la ora 18:00 la 19:30, online, pe platforma Zoom, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, în total 17 întâlniri. Prima întâlnire va avea loc luni, 6 septembrie de la ora 18:00.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 15 locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!

 

Programe de vacanță 2021

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează în lunile iulie și august diverse activități pentru copii și adolescenți: ateliere de lectură, de creativitate, cluburi de învățare a limbilor străine, jocuri de logică și perspicacitate, vânătoare de comori, ore de poveste etc. Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Programul detaliat:

small_program_de_vacanta_2021.png Secția pentru copii, sediul central, Calea Dorobanților, nr. 104, parter, est

 

 

 

 

 

small_bibliovacanta2021_adolescenti.jpg Secția pentru adolescenți,  sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru

 

 

 

 

 

small_program_de_vacanta_sm1.png Sala multiculturală, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj III, vest

 

 

 

 

 

small_program_de_vacanta_ac_2021.jpg American Corner, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj V, vest

 

 

 

 

 

small_programdevacan_iulie_2021_mn.jpg Filiala „Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 

 

 

 

 

 

 

small_programdevacanta_2021_zorilor.jpg Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1

 

 

 

 

 

 

small_programvacanta_2021_grigorescu.jpg Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138

 

 

 

 

 

Ateliere de scriere creativă pentru copii și adolescenți

small_ateliere_de_scriere_creativ_afis.jpg Secția pentru copii și adolescenți a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj organizează în perioada 30 iunie-4 august o serie de ateliere de scriere creativă, sub genericul Călătorii imaginare printr-un secol de bibliotecă. Atelierele se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani și vor avea loc la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, în fiecare zi de miercuri, în intervalul orar 13.00-15.00. Participanții vor fi îndrumați atât de bibliotecari, cât și de scriitori clujeni (Alex Moldovan, Florin Bican), dar și din țară (Simona Antonescu, Laura Grünberg), prin întâlniri fizice sau facilitate de tehnologie.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații suplimentare și înscrieri la telefon: 0264.430323 și e-mail: copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Club de grafică pentru tineri

small_poster_egraphic_club_pagina_web.jpg Pasionații de grafică cu vârsta peste 16 ani sunt invitați să participe la "eGraphic Club", ce va avea loc la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobantilor 104, etajul 5, vest). Coordonarea este asigurată de un artist grafic.

Înscrierile pentru participare se fac la adresa americancornercluj@gmail.com. Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat. Întâlnirile se vor desfășura în conformitate cu prevederile legale în vigoare referitoare la pandemie.

Prima întâlnire va avea loc miercuri, 30 iunie 2021, ora 16.00.


Concurs Cutreier Clujul

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" lansează Concursul Cutreier Clujul. Acesta presupune mișcare și cunoaștere și se va derula utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani care vor avea de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului. Pentru fiecare dintre acestea au de răspuns la câte o întrebare. Toate detaliile sunt cuprinse în Regulamentul concursului. Înscrierea se realizează prin completarea formularului.

Vă așteptăm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/!

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.


Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_mai_2021_web.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul online de conversație în limba italiană.

Înscrierile se fac până în data de 21 mai 2021 la Secția de artă a bibliotecii, prin email: sectia.arta@bjc.ro sau telefonic: 0264 430434.

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.

Vă așteptăm!


Bătălia Cărţilor - ediţia a VIII-a

small_afi_bc_2021.jpg Biblioteca județeană a lansat în data de 30 martie 2021, ora 11:00, cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor printr-un eveniment online  ce a adus împreună copii din Cluj și Chișinău. Invitat special, scriitoarea Simona Antonescu. Mai multe informații găsiți aici .

Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2021

Finala concursului: octombrie 2021

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor


Club de conversație în limba română

small_club_onlin_de_limba_romn_pentru_copii.jpg Începând din luna noiembrie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de etnie maghiară cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, on-line, pe platforma ZOOM. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest sau la numărul de telefon 0731-013293.

 


Vă așteptăm!

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 12000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.