Ultima actualizare: 29-06-2022

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Programe de vacanță 2022

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj organizează în lunile iulie și august diverse activități pentru copii și adolescenți: ateliere de creativitate, clubul curioșilor, lecturi interactive, jocuri de societate, jocuri pe console, vizionări de filme, club de dezbateri a lecturilor preferate, vânătoare de comori  etc. Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Programul detaliat:

small_sectia_pentru_copii_2022.png Afiș Secția pentru copii, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, parter, est

 

small_adolescenti_2022.png Afiș Secția pentru adolescenți,  sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru

 

small_program_vacanta_sm_2022.jpg Afiș Sala multiculturală, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj III, vest

Afiș Filiala „Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18 

Afiș Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1

Afiș Filiala Grigorescu, Strada Donath nr. 138 

„Summer Stories"

small_afis_summer_stories_pagina_web_2022.png Invităm preșcolarii la „Summer Stories", program de vacanță ce va avea loc în fiecare zi de vineri, de la ora 17.00, la American Corner Cluj-Napoca. Ne vom distra citind povești, cântând în limba engleză și făcând puțină mișcare. Înscrierile se fac la americancornercluj@gmail.com sau la americancorner@bjc.ro.

Clubul lecturii de vacanță „Eroii copilăriei mele"

small_afis_clubul_lecturii_de_vacanta_2022_1_web.jpg small_afis_clubul_lecturii_de_vacanta_2022_2_web.jpg Biblioteca județeană invită copiii cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani la Clubul lecturii de vacanță cu tema „Eroii copilăriei mele". Clubul va avea loc în perioada 27 iunie-1 iulie 2022, între orele 13.00-15.00, la Secția pentru copii de la sediul central și la Filialele Zorilor și „Traian Brad". În fiecare întâlnire vor avea loc discuții despre personalități marcante din diverse domenii: literatură, sport, știință etc., pe care orice copil le poate avea drept model, dar și activități practice, creative.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații și înscrieri la:

  • Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est, e-mail: copii@bjc.ro și telefon: 0264.430323;
  • Filiala Zorilor, str. Observatorului nr.1, e-mail: zorilor@bjc.ro și telefon: 0264.438409;
  • Filiala „Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, e-mail: manastur@bjc.ro și telefon: 0264.565784.

Vă așteptăm cu drag!

Descoperă Japonia - atelier pentru adolescenți (12+)

small_descoper_japonia__web_062022.jpg Dacă te interesează să descoperi bazele scrisului și cititului în limba japoneză sau aspecte fascinante din cultura și civilizația niponă, iar în același timp să te distrezi alături de alți adolescenți cu aceeași pasiune, te așteptăm la atelierele de vacanță „Descoperă Japonia", organizate la sediul central și la filiala „Traian Brad" Mănăștur, în perioada 27 iunie - 2 septembrie 2022.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de bibliotecă. Este necesară înscrierea prealabilă.

Club de grafică pentru copii și tineri

small_afis_egraphic_club_iulie_2022.jpg Copiii și tinerii pasionați de grafică sunt invitați să participe la ediția specială „eGraphic Club" ce va avea loc în luna iulie 2022 la American Corner Cluj-Napoca. Coordonarea este asigurată de artistul grafic și ilustratorul de carte Adrian Barbu.

Întâlnirile se vor desfășura de două ori pe săptămână, în zilele de luni și miercuri, între orele 16.00-18.00. Înscrierile pentru participare se fac la adresa americancornercluj@gmail.com, până la data de 1 iulie 2022. Participarea este gratuită, dar numărul de locuri este limitat.

Prima întâlnire va avea loc luni, 4 iulie 2022, ora 16.00.

Atelier de fotografie în aer liber, pentru tineri și adulți

small_atelier_de_fotografie_web_062022.jpg Dacă sunteți pasionați de fotografie și în căutarea armoniei dintre sufletul vostru și cel al naturii, vă invităm la un atelier de fotografie de natură (interioară), alături de voluntara noastră, artistul fotograf Casina Bătinaș.

Întâlnirea va avea loc marți, 28 iunie 2022, de la ora 18:00, la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga", Secția de artă, etajul 5 est, de unde, după ce vom afla câteva noțiuni de bază ca să ne cunoaștem și să recunoaștem instrumentele cu care vom lucra, vom pleca împreună într-o plimbare relaxată și vom lua drept subiect tot ce ne dezvăluie împrejurimile.

Participanții vor avea nevoie de un dispozitiv cu care se poate fotografia (un telefon sau orice tip de cameră fotografică).

Cei interesați se pot înscrie prin telefon la 0264 430434, prin e-mail la adulti@bjc.ro sau la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etajul 2 est, Secția împrumut pentru adulți.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, în limita a 10 locuri și în ordinea înscrierii.

Expoziție de fotografie

small_afis_var_net.jpg Vernisajul expoziției de debut fotografic „Regăsiri", autor Paul Gabriel Varga organizată de Asociația ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a avut loc marți, 21 iunie 2022 la ora 18.00 în foaierul bibliotecii. 

Clubul tinerilor fotografi

small_afis_club_foto_2022.jpg Din 23 iunie 2022, la Filiala „Traian Brad" a Bibliotecii Județene „Octavian Goga", se organizează Clubul tinerilor fotografi. Acesta se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 16 ani și va fi coordonat de d-na Liliana Șeuleanu, artist fotograf ArtImage. Activitățile vor avea loc în fiecare zi de joi, de la ora 17.00. Informații și înscrieri la Secția pentru copii a filialei (str.Izlazului nr.18),  e-mail manastur@bjc.ro, tel. 0264565784, în perioada 6 - 17 iunie. Locurile sunt limitate.


Festivalului Naţional "ETERNA EPIGRAMĂ"

Festivalului Naţional "ETERNA EPIGRAMĂ" ediția a 33-a organizat de Asociația "SATIRICON" a epigramiștilor clujeni va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 24 - 26 iunie 2022.

Comunicat

Program special de sesiune

Sălile de lectură de la sediul central al bibliotecii vor avea program special, sâmbăta de la 9:00 la 17:00, în zilele de 28 mai, 4 iunie, 18 iunie și 25 iunie 2022.

Numărul de locuri este limitat!

Club de învățare a limbii române pentru ucraineni

small_afis_curs_de_invatare_a_limbii_romane_final1.jpgBiblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj demarează, începând cu luna aprilie, un Club de învățare a limbii române pentru ucraineniAcesta se adresează refugiaților ucraineni adulți și își propune să inițieze participanții în Bazele Limbii Române, nivel începător, pentru a se putea descurca zi de zi, pe parcursul șederii lor în România.

Mai multe informații se găsesc în Regulament .

Cei interesați se pot înscrie la Secția împrumut pentru adulți la următorul link.

Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea înscrierii.

Vă așteptăm!

Kлуб изучения румынского языка для украинцев

Библиотека Октавиан Гога Клуж предлагает kлуб изучения румынского языка для украинских беженцев.

Он адресован взрослым украинским беженцам и направлен на ознакомление участников с основами румынского языка на начальном уровне, чтобы они могли справляться изо дня в день во время их пребывания в Румынии.

Более поробную информацию можно найти в регламенте !

Желающие могут зарегистрироваться по следующей ссылке.

Mеста ограничены и занимают в порядке очереди регистрации.

Ждем вас!

Bătălia cărţilor - ediţia a IX-a

small_afisbjc_lansare_2022.png Biblioteca județeană a lansat în data de 3 martie 2022 cea de-a IX-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia cărţilor printr-un eveniment online ce a adus împreună copii și tineri cu autorii a două cărți propuse spre lectură în acest an. La ora 11.00 adolescenții s-au întâlnit cu scriitoarea Simona Antonescu, autoarea cărții În umbra ei, iar la ora 17.00 copiii au participat la întâlnirea cu scriitorii americani J.J. și Chris Grabenstein, autorii cărții Strălucește!. Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

 

Copiii și adolescenții au posibilitatea să citească în limbile română și engleză, adulții în limbile română și maghiară. Prima întâlnire a clubului de lectură în limba maghiară pentru adulți va avea loc în data de 22 martie 2022, ora 18.00, iar în limba română în data de 23 martie 2022, de la ora 12.30.

 

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2022

Finala concursului: octombrie 2022

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor Bătălia cărţilor 2022

Campanie de informare 

small_logo_112.png

Pentru susținerea demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și pentru corecta informare a tuturor utilizatorilor bibliotecii noastre, ne alăturăm demersurilor de promovare a Serviciului de urgență 112. 

Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

 Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112

Fiți responsabili!

„Let's Practice English Club"

small_afis_web_large_25102021.jpg American Corner Cluj-Napoca organizează un club on-line de învățare și exersare a limbii engleze dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 10 ani. Întâlnirea va avea loc de două ori pe săptămână, marți și joi, între orele 18.00-19.00, pe platforma Zoom.

Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa americancorner@bjc.ro, în care să specificați numele și prenumele participantului, vârsta și clasa.

BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.