Ultima actualizare: 19-01-2022

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Campanie de informare 

small_logo_112.png

Pentru susținerea demersurilor Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și pentru corecta informare a tuturor utilizatorilor bibliotecii noastre, ne alăturăm demersurilor de promovare a Serviciului de urgență 112. 

Potrivit statisticilor, zilnic, la numărul unic de urgență 112 se primesc mii de apeluri prin care sunt anunțate situații în care cetățenii au nevoie de ajutorul echipelor de intervenție. Dintre acestea, un procent foarte ridicat îl reprezintă apelurile non-urgente în care nu este necesară intervenția de urgență a agențiilor specializate - Ambulanță, SMURD, Pompieri, Poliție, Jandarmerie sau Salvamont.

Pentru ca salvatorii să ajungă la cei care au nevoie de ajutor în cel mai scurt timp, este important ca cetățenii să cunoască modul în care funcționează Serviciul de urgență 112, cazurile pentru care se apelează 112 și cum sunt gestionate apelurile de urgență.

 Mai multe informații, din sursă directă, aflați la: https://www.sts.ro/ro/despre-112

Fiți responsabili! 

 

A Magyar Kultúra Napja a Octavian Goga Megyei Könyvtárban - 2022

small_a_magyar_kultra_napja_2022.png On-line rendezvényekkel ünnepeli a Magyar Sarok a Magyar Kultúra Napját. Január 19-én 14.30-tól Manó-ország könyvei. Miniatűr könyvek a Különgyűjtemények részlegről címmel Fábián Róbert könyvtáros tart bemutatót a szamosújvári Kermény Zsigmond Elméleti Líceum II. osztályos tanulóinak.

Január 25-én, 18.00 órától a heti rendszerességgel tartott Olvasóklub keretében virtuális szerző-olvasó találkozóra kerül sor, Lakatos-Fleisz Katalin egyetemi oktató, író, szerkesztő szépirodalmi munkáiból olvas fel.

A rendevény nyilvános, amire a https://us02web.zoom.us/j/85232422900?pwd=VjJvQlBwT3Q1MnhOdWM4VVdXVS95QT09
linken lehet csatlakozni.

(Meeting ID: 852 3242 2900,, Passcode: 519410)

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

Ziua Culturii Maghiare - 2022

Ziua Culturii Maghiare este marcată la Colțul Maghiar prin organizarea a două evenimente on-line, după următorul program:

Miercuri, 19 ianuarie, ora 14.30 va avea loc o prezentare cu titlul Cărți din Țara Piticilor. Cărți liliput din fondul Colecțiilor speciale, memorie și cunoaștere locală. Participă elevii clasei a II-a de la Liceul Teoretic „Kemény Zsigmond" Gherla.

Marți, 25 ianuarie, ora 18.00 în cadrul Clubului de lectură se va desfășura o întâlnire lirerară cu autorul Lakatos-Fleisz Katalin.

Linkul evenimentului

https://us02web.zoom.us/j/85232422900?pwd=VjJvQlBwT3Q1MnhOdWM4VVdXVS95QT09
Vă așteptăm cu drag!

Ziua Unirii Principatelor Române

small_24ian_web_2022.jpg În perioada 20-21 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" marchează împlinirea celor 163 de ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza prin mai multe activități interactive derulate în mediul on-line, după următorul program .

Ziua Culturii Naționale

small_ziuaculturiinationale_web.jpg În perioada 12-20 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" va sărbători Ziua Culturii Naţionale printr-un program ce va cuprinde: prezentări, microrecitaluri din lirica eminesciană și alte activități interactive ce se vor derula în mediul on-line.

Programul complet al activităților poate fi urmărit aici.

Expoziția de Fotografii în versuri

small_afis_27_ian_2022.jpg Asociația ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj organizează în perioada 17-30 ianuarie 2022 expoziția de Fotografii în versuri dedicată Zilei Culturii Naționale. Prezentarea publică și întâlnirea cu autorii va avea loc în 27 ianuarie 2022, ora 18.00 în foaierul bibliotecii.  

Asistență în generarea certificatului COVID

small_afiasistenta_covid.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" oferă asistență gratuită pentru generarea în format digital sau imprimat a certificatului COVID.
Cei interesați trebuie să cunoască datele din actul de identitate și, după caz:

  • luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul în care s-a efectuat vaccinarea
sau luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea; sau
  • luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, județul în care s-a efectuat testarea.

Asistența este oferită la sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, Sala de referințe și presă, parter vest, de luni până vineri între orele 8:00 și 20:00, precum și la filialele de cartier.

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

„English Conversation Club" - club on-line de conversație în limba engleză pentru adulți

small_ecc_ianuarie_2022.jpg

American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj invită adulții peste 40 de ani la un club on-line de conversație în limba engleză pentru începători, coordonat de un voluntar. Persoanele care cunosc puțin sau deloc limba engleză vor avea ocazia să acumuleze cunoștințe de bază sau să își dezvolte cunoștințele de limba engleză prin intermediul conversației pe diverse teme. Întâlnirile bilunare ale clubului vor avea loc pe Google Meet. Participarea este gratuită.

Înscrierile se fac până în data de 11 ianuarie 2022, la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.

Prima întâlnire din acest an va avea loc în data de 12 ianuarie 2022, între orele 17.00-18.00.

„Let's Practice English Club"

small_afis_web_large_25102021.jpg American Corner Cluj-Napoca organizează un club on-line de învățare și exersare a limbii engleze dedicat copiilor cu vârsta între 8 și 10 ani. Întâlnirea va avea loc de două ori pe săptămână, marți și joi, între orele 18.00-19.00, pe platforma Zoom.

Pentru înscrieri vă rugăm să trimiteți un mesaj pe adresa americancorner@bjc.ro, în care să specificați numele și prenumele participantului, vârsta și clasa.

Club de limba spaniolă pentru copii ¡HOLA, AMIGOS!

small_afis_clubul_de_limba_spaniola_102021.png Secția pentru copii a bibliotecii județene invită copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani la Clubul de limba spaniolă ¡HOLA, AMIGOS!. Activitățile au loc în fiecare joi, începând cu ora 14.30, pe platforma ZOOM, și sunt menite să dezvolte competențele esențiale exprimării în limba spaniolă încă de la o vârstă fragedă, prin jocuri, muzică și povești.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații suplimentare și înscrieri: e-mail: copii@bjc.ro, telefon: 0264-40323.

Vă așteptăm cu drag!


Cursuri gratuite de programare pentru copii

small_afis_cursuri_de_programare_20212022_final.png Asociaţia NOA Academy, în parteneriat cu ServUsTECH și Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", organizează în perioada octombrie 2021 - iunie 2022 cursuri de programare pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani. Atelierele se desfășoară bilunar, fizic (la Secția pentru a adolescenți a bibliotecii județene, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV centru) sau on-line, în funcție de normele sanitare în vigoare.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere la telefon: 0264 430323 sau prin e-mail: copii@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!Descoperă Asia la bibliotecă!

small_afis_descopera_asia_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani să descopere continentul asiatic prin incursiuni lunare în culturile locului și, mai ales, prin jocuri. Activitățile vor avea loc pe parcursul anului școlar la Secția pentru adolescenți, în prima zi de marți din lună, de la ora 18.00, și la Filiala „Traian Brad", în a doua și în ultima zi de luni din lună, de la ora 17.00.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere. Pentru informații suplimentare și înscrieri ne puteți contacta la:

  • Secția pentru adolescenți: Calea Dorobanților nr.104, etajul IV, centru, telefon: 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro;
  • Filiala „Traian Brad": str. Izlazului nr.18, telefon: 0264-565784, e-mail: manastur@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!


BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_sept_2021_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, luni, de la ora 18:00 la 19:30, online, pe platforma Zoom, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, în total 17 întâlniri. Prima întâlnire va avea loc luni, 6 septembrie de la ora 18:00.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 15 locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!


Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.


Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_mai_2021_web.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul online de conversație în limba italiană.

Înscrierile se pot face la Secția de artă a bibliotecii, prin email: sectia.arta@bjc.ro sau telefonic: 0264 430434.

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.

Vă așteptăm!Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 14.000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.