Ultima actualizare: 04-03-2021

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Lansare de carte

Editura Ecou Transilvan și Biblioteca Județeană Octavian Goga" Cluj vă invită la prezentarea volumului Răspândind aici iubirea de Roman Ancuța Ioana.

Prezintă: SORINA STANCA - Managerul bibliotecii
ANA MARIA ZIDARU
CHIRA LAZĂR
NADIA FĂRCAȘ - Editor


Invitați speciali: VALERIA și TRAIAN ILEA
Moment artistic: SIMINA și MARIA ROMAN


Evenimentul va avea loc luni, 8 martie 2021, ora 17.00 la Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților 104. 

Concursului de creaţie literară „Micii Creatoriˮ

small_afis_micii_creatori_2021.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii și Tineret, sărbătorită în fiecare an la 2 aprilie - ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" vă invită să participați la cea de-a XVIII-a ediţie a concursului de creaţie literară „Micii Creatoriˮ - poezie și proză. Lucrările pot fi trimise pe adresa manastur@bjc.ro sau aduse la filială, în perioada 2 - 26 martie 2021. Festivitatea de premiere va avea loc în 2 aprilie 2021.

Informaţii suplimentare - în regulamentul concursului și la Secția pentru copii, str. Izlazului nr. 18, telefon 0264 565784, e-mail manastur@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_04_03_2021_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a Clubul de bricolaj vom realiza un aranjament floral pe care le puteți dărui celor dragi. Vă așteptăm joi, 4 martie 2021, de la ora 17.00, la Secția de artă a bibliotecii (Calea Dorobanților nr. 104, etajul 5 est).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 5 locuri.

Vă așteptăm!

 

ALKOTÓI VERSENY KISIKOLÁSOKNAK

small_afis_magh_1_022021.png Octavian Goga Megyei Könyvtár keretében működő Magyar Sarok megnyitásának kétéves évfordulója alkalmából, Balázs Imre József költő segítségével alkotói versenyre hívjuk a kisiskolásokat.  A versenyt két korcsoportra osztva hirdetjük meg (7-8 és 9-10 évesek). A feladat: olvasd el Balázs Imre József történetét, majd rajzold vagy írd meg a mese végét. Részletek itt .  

 

Concurs de creație pentru copii

small_afis_rom_022021.png Cu ocazia aniversării a doi ani de activitate ai Sălii multiculturale a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" invităm copiii la un concurs de creativitate. Acesta constă în lecturarea textului alăturat al poetului Balázs Imre József și încheierea acestuia în scris, printr-un text sau o ilustrație. La concurs pot participa copii cu vârsta cuprinse între 7 și 10 ani, premiile vor fi acordate astfel: text (7-8 ani și 9-10 ani) și ilustrație (7-8 ani și 9-10 ani). Regulamentul concursului poate fi consultat aici .

Informații suplimentare: Sala multiculturală, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 3 vest

Telefon 0731-013293, e-mail: salamulticulturala@bjc.ro.

Lansare de carte

small_afis_cojocaru_vladoiu_2021.jpg Editura Ecou și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" vă invită la lansarea volumelor Iubiri, revoluții și alte libertăți, autor Eugen Cojocaru și Eu sunt băiatul cu părul albastru, autoare Corina Vlădoiu.

Evenimentul va avea loc joi, 25 februarie 2021, ora 17.00 la sediul central al bibliotecii.

Prezintă: Alice Valeria Micu, Iulia Ghidiu, Adrian Țion și Eugen Cojocaru.

Cercul de DESIGN 3D

small_design_3d_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta între 14 și 18 ani, pasionați de noile tehnologii, într-o incursiune de imprimare 3D.

Cercul presupune frecventarea atelierelor de Design 3D, care vor avea loc pe platforma ZOOM, în zilele de marți, de la ora 16.00, începând cu data de 23 februarie 2020. În urma acestora, participanții vor realiza propriile obiecte în programul Blender, ce vor fi puse în practică pe imprimanta 3D a bibliotecii.

Atelierele sunt posibile cu sprijinul voluntarilor bibliotecii. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: adolescent@bjc.ro sau la numărul de telefon: 0756080691.

Vă așteptăm cu drag!

100 de povești, cu biblioteca să crești!

small_100_de_povesti_afis.png Pentru a marca cei 100 de ani de bibliotecă publică la Cluj, fiecare secție pentru copii de la Sediul central și filialele Bibliotecii Județene „Octavian Goga" își propune ca, pe parcursul acestui an, să citească celor mici 100 de povești. Astfel, programul „Ora poveștilor" poartă acum un nume de sărbătoare: „100 de povești, cu biblioteca să crești!".

Evenimentul de lansare va avea loc joi, 18 februarie 2021, începând cu ora 17:00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV centru, cu respectarea normelor legislative sanitare în vigoare. Invitat special: actrița Elena Ivanca.

Vă așteptăm cu drag!


Seniorii și calculatorul

small_afis_curs_de_init_in_utiliz_calculatorului_2021_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță organizarea unor noi serii de activități de inițiere în utilizarea calculatorului și Internetului, pentru adulți 60+, nivel începător, în cadrul programului Seniorii și calculatorul.

Cursul va fi organizat zilnic, pe durata unei săptămâni, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104 și la filiala din cartierul Mănăștur, Str. Izlazului nr. 18.

Înscrierile se fac la Secretariatul instituției, Calea Dorobanților nr. 104, etaj I, luni-vineri de la 8:00 la 16:00.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Grupa de lucru va fi constituită din maxim 5 participanți.

Mai multe informații: telefon 0264 430323, email: bjc@bjc.ro

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_2021.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a Clubul de bricolaj vom realiza mărțișoare, pe care le puteți dărui celor dragi. Vă așteptăm joi, 18 februarie 2021, de la ora 18.00, în sala de curs de la etajul 3 (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 5 locuri.

Vă așteptăm!

Concurs de poezie on-line pentru elevi

small_afis_concurs_de_poezie_2021_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an la 21 martie, Secția pentru copii lansează invitaţia de a participa la cea de-a XII-a ediţie a Concursului de poezie on-line pentru elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. Lucrările pot fi trimise în perioada 12 februarie - 12 martie 2021, iar festivitatea de premiere va avea loc în 23 martie 2021, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj sau în mediul on-line, în funcție de legislația în vigoare, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad".

Informaţii suplimentare găsiţi în regulamentul concursului sau la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est, telefon 0264 430323, e-mail copii@bjc.ro .

Vă așteptăm cu drag!

Algoritmică în C++

small_it_lab_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" desfășoară pentru pasionații de informatică Cercul de Algoritmică în limbajul C++. Acesta e destinat copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 12 și 21 ani și are loc pe platforma ZOOM, pe durata anului școlar, în zilele de joi, între orele 16.00 - 17.00.


Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrierea este obligatorie și se poate face la adresa de mail: adolescent@bjc.ro, sau la numărul de telefon: 0756080691.


Vă așteptăm!

Expoziție de fotografie

small_afis_1_febr_2021.jpg Anul 2021 este an aniversar, 15 ani de existență a Asociației ArtImage Cluj-Napoca, 15 ani de parteneriat cultural cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga"Cluj. Amintirile... aniversare vor fi descrise între 1-17 februarie 2021 printr-o expoziție inedită prezentată în foaierul Bibliotecii.

Club de conversație în limba română

small_club_onlin_de_limba_romn_pentru_copii.jpg Începând din luna noiembrie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de etnie maghiară cu vârsta cuprinsă între 8 și 10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile vor avea loc săptămânal, on-line, pe platforma ZOOM. Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest sau la numărul de telefon 0731-013293.

 

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, durata unei ședințe fiind de o oră și jumătate, în total 17 ședințe. Clubul se va derula online, pe platforma Google Meet, în perioada noiembrie 2020-februarie 2021.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 20 de locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 5500 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog

Anunț

Primăria Cluj-Napoca vine în sprijinul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, care nu au susţinători sau altă formă de ajutor, în vederea asigurării de sprijin pentru aceștia, astfel încât să se minimalizeze expunerea lor în afara locuinţelor. Aceștia pot apela numărul de telefon 0372/280499, disponibil de luni până vineri, între orele 08.00-20.00, iar sâmbăta și duminica, între orele 09.00-15.00.

De asemenea, Asociațiile  VedemJust, Clujul Sustenabil și Civic Suport au lansat inițiativa „Vă ajutăm din Cluj", punând la dispoziția clujenilor numărul de telefon 0364/406517.

Persoanele care doresc să se implice în ajutorarea vîrstnicilor se pot anunța pe pagina de facebook „Vă ajutăm din Cluj", https://www.facebook.com/groups/2550667518542414/

Recrutare voluntari

small_Afis program de voluntariat.JPG Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în cadrul programului „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", recrutează voluntari pentru posturile:

 

  • instructor IT pentru seniori, nivel începător,

  • profesor de limba română pentru elevi,

  • profesor de limba engleză pentru seniori, nivel începător şi mediu.

 

Atribuţiile şi profilul ideal ale candidaţilor le găsiţi aici .
Pentru informaţii suplimentare: bjc@bjc.ro; adolescent@bjc.ro; 0756080691.

Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.