Ultima actualizare: 28-09-2021

 

 

    

Invitaţii la bibliotecă, ştiri şi anunţuri

Imagini de la activităţile noastre găsiţi pe Flickr

Descoperă Asia la bibliotecă!

small_afis_descopera_asia_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" invită adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani să descopere continentul asiatic prin incursiuni lunare în culturile locului și, mai ales, prin jocuri. Activitățile vor avea loc pe parcursul anului școlar la Secția pentru adolescenți, în prima zi de marți din lună, de la ora 18.00, și la Filiala „Traian Brad", în a doua și în ultima zi de luni din lună, de la ora 17.00.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă și necesită înscriere. Pentru informații suplimentare și înscrieri ne puteți contacta la:

  • Secția pentru adolescenți: Calea Dorobanților nr.104, etajul IV, centru, telefon: 0756080691, e-mail: adolescent@bjc.ro;
  • Filiala „Traian Brad": str. Izlazului nr.18, telefon: 0264-565784, e-mail: manastur@bjc.ro.

Vă așteptăm cu drag!

Bătălia cărților - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2021_web.jpg Vă invităm la Clubul de lectură „Bătălia cărților", destinat adulților pasionați de lectură!

A treia întâlnire din anul acesta va avea loc în data de 29 septembrie 2021, de la ora 12:30. Pentru această întâlnire participanții trebuie să lectureze cel puțin una din cărțile: „Acolo unde cântă racii" de Delia Owens, „Copiii de pe Volga" de Guzel Iahina, pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii.

Cei interesați să lectureze cele 10 cărți incluse în lista din acest an și să participe la dezbaterile lunare sunt invitați să se înscrie aici sau telefonic la: 0264 430434

Ne vom întâlni la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la etajul 3 centru. Numărul maxim de participanți este limitat la 6 persoane.

Vă așteptăm!

Acasă/ My Home - vizionare KineDok

small_afis_vizion_film_acasa_my_home.jpg Joi, 23 septembrie deschidem sezonul KineDok 2021 cu proiecția filmului Acasă/ My Home (Radu Ciorniciuc, România, 2020, 86 min)

„Acasă" spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată - Parcul Natural Văcărești - primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.

Participarea este gratuită, iar vizionarea va fi urmată de o scurtă dezbatere.

Programul complet al vizionărilor KineDok 2021

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_2_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a clubului vom decora diverse obiecte folosind tehnica water marbling. Vă așteptăm joi, 14 octombrie 2021, de la ora 17.00, în sala de curs de la etajul 3 centru (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 6 locuri.

Vă așteptăm!

Adaptarea la grădiniță

small_afisbrandubjc09.2021_web.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de luni, 27 septembrie 2021, de la ora 18:00 la 20:00, vă invităm să discutăm despre Adaptarea la grădiniță.

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm). Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împărtășim bucuriile dar și dificultățile vieții de părinte.

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar  locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici

Concurs Cutreier Clujul

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" lansează Concursul Cutreier Clujul. Acesta presupune mișcare și cunoaștere și se va derula utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani care vor avea de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului. Pentru fiecare dintre acestea au de răspuns la câte o întrebare. Toate detaliile sunt cuprinse în Regulamentul concursului. Înscrierea se realizează prin completarea formularului.

Vă așteptăm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/!

Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția a II-a

small_afis_concurs_poezie_final_2021_web.jpg Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga" Cluj lansează Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția a II-a, adresat adulților cu vârsta de peste 25 de ani din județul Cluj, scriitori amatori de poezie (fără volume de poezie publicate), care se va desfășura în perioada 1 septembrie - 15 octombrie 2021.

Tema concursului din acest an este Reîntoarcere.

Pentru a participa la concurs, doritorii vor completa online formularul de înscriere, iar ulterior vor trimite 1-2 poezii, pe adresa adulti@bjc.ro până la data de 30 septembrie 2021.

Informații suplimentare găsiți în regulamentul concursului .

Vă așteptăm cu drag și interes creațiile!

 

Festivalul Stradal WonderPuck 2021

small_bjc_la_wonderpuck_2021_afis.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a participat, în calitate de partener, în perioada 10-12 septembrie 2021, la cea de-a V-a ediţie a Festivalului Stradal WonderPuck. 

Festivalul Stradal WonderPuck este organizat de Teatrul de Păpuși ,,Puck", Asociația ESUA și LIONS International, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, al Consiliului Județean Cluj și al Administrației Fondului Cultural Național. Eveniment de tip open-air, WonderPuck este un festival adresat întregii familii, centrat în special pe copii, care aduce împreună domenii de interes artistic de tip teatru, muzică, dans, artă vizuală, artă artizanală și o multitudine de activități educative-recreative pentru copii și familiile lor.

Anunț

Stimați utilizatori, de luni 6 septembrie 2021, redeschidem pentru dumneavoastră Secția de artă la sediul central al bibliotecii!

Vă așteptăm!

Expoziție de fotografie

small_afis_net_31082021.jpg În perioada 1-17 septembrie 2021 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj va fi prezentată o expoziție de fotografie sub genericul Impresii realizată în premieră de către Nelu O.N Dragomir sustinută de Asociația ArtImage Cluj-Napoca.
Vă așteptăm la vernisajul din data de 1 septembrie ora 18.00 care va avea loc în prezența autorului. 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti__01_09_2021_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a clubului vom decora diverse obiecte, folosind tehnica șervețelului, pe care le puteți păstra pentru a vă înfrumuseța casa sau pentru a le dărui celor dragi. Vă așteptăm miercuri, 1 septembrie 2021, de la ora 16.00, în sala de curs de la etajul 3 centru (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 8 locuri.

Vă așteptăm!

Seniorii și calculatorul

small_afis_varstnici.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță organizarea unor noi serii de activități de inițiere în utilizarea calculatorului și Internetului, pentru adulți 60+, nivel începător, în cadrul programului Seniorii și calculatorul.

Cursul va fi organizat în luna septembrie, pe durata unei săptămâni, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, la Filiala „Traian Brad" din cartierul Mănăștur, Str. Izlazului nr. 18 și la filiala din cartierul Zorilor, Str. Observatorului nr. 1.

Înscrierile se pot face la secretariatul instituției, Calea Dorobanților nr. 104, etaj I, est, de luni până vineri de la 8:00 la 16:00.

Participarea este gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Grupa de lucru va fi constituită din maximum 5 participanți.

 

BJC@TWINKL

 small_locuri_de_vizitat_in_romniaBiblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a fost inclusă în blogul editurii internaționale Twinkl ce cuprinde o listă de locuri de vizitat în România, surse de inspirație pentru zilele libere petrecute în familie, recomandate de părinți, profesori și specialiști din toate zonele țării.

Vă așteptăm să (re)descoperiți biblioteca! 

Tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu

În cadrul proiectului Case de poveste, Asociația Creat.Act.Enjoy a realizat un tur virtual al Casei memoriale Liviu și Ioana E. Petrescu, care permite nu numai vizitarea apartamentului, dar și accesarea unor informații inedite despre ceea ce conține casa memorială.

De asemenea, poate fi urmărită la televizorul virtual chiar Ioana Em. Petrescu vorbind despre Eminescu sau se pot asculta scrisori din corespondența soților Petrescu citite de Diana Buluga.

 
 https://my.matterport.com/show/?m=TFDHh8dXd2N

Campanie de recrutare de familii de voluntari

small_anunt_recrutare_familii_de_voluntari_1.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de familii de voluntari, în cadrul proiectului pilot „Family Volunteering".

Activitățile se desfășoară în cadru organizat instituțional sub programul mai vast „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program care are o componentă socială de facilitare a accesului la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membri cu nevoi speciale ai comunităţii clujene. În acest proiect, activitățile de lectură, activități de creație manuală și jocuri de masă sunt destinate persoanelor instituţionalizate în Căminul de bătrâni „Capernaum" din localitatea Buza.

În program pot participa familii constituite în orice formă, care au minim un membru adult. Activitățile durează aproximativ 3 ore și pot reprezenta o întâlnire singulară sau periodică.

Detalii despre activități sau program puteți afla la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Club online de limba engleză, pentru adulți

small_club_online_de_lb_engleza_pt_aduli_sept_2021_web.jpg Cu ajutorul voluntarilor săi, Biblioteca organizează un club online de limba engleză pentru adulți, nivel începător. Clubul se va desfășura săptămânal, luni, de la ora 18:00 la 19:30, online, pe platforma Zoom, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, în total 17 întâlniri. Prima întâlnire va avea loc luni, 6 septembrie de la ora 18:00.

Înscrierea se poate face prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, și în limita a 15 locuri. Pentru a putea participa la acest club, participanții trebuie să aibă abilități de folosire a calculatorului și a Internetului.

Mai multe informații se pot obține la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online.

Vă așteptăm!

Mic ghid al utilizării serviilor de bibliotecă în pandemie

Biblioteca județeană și-a adaptat serviciile la noua normalitate și vă pune la dispoziție câteva informații care să vă facă mai accesibile serviciile de bibliotecă:

Înscrierea online

Igiena documentelor de bibliotecă restituite
Împrumutul documentelor de bibliotecă pe perioada pandemiei

Prelungirea termenului de împrumut

Reținerea documentelor on-line

Căutarea noutăților în catalogul on-line

Reguli pentru utilizarea serviciilor bibliotecii
Secții deschise pentru public la sediul central

Informații utile - Ghidul pacientului - Covid 19

Ghid de informare și de prevenire a infectării cu noul Coronavirus Covid19

Acest material a fost realizat de către Instituția Prefectului-Județul Cluj în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică a Județului Cluj, Casa de Asigurări de Sănătate Cluj, Spitalul de Boli Infecțioase Cluj, Spitalul Clinic Județean Cluj, Serviciul de Ambulanță Județean Cluj, Asociația Medicilor de Familie Cluj, cu suport din partea Colegiului Farmaciștilor, Universității de Medicină și Farmacie Cluj și al organizațiilor neguvernamentale de profil.

Informații privid vaccinarea împotriva Covid-19 și modalitatea de programare găsiți pe site-ul Guvernului României https://vaccinare-covid.gov.ro/despre/

Tot acolo este disponibil și Ghidul  de programare la vaccinare

https://vaccinare-covid.gov.ro/platforma-programare/

Campanie de recrutare de voluntari

small_afis_recrutare_voluntari_042021.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj anunță lansarea campaniei de recrutare de voluntari pentru activități directe cu beneficiarii și pentru activități în mediul virtual. Condițiile de organizare a activităților sunt descrise aici . Ce trebuie să faceți pentru a deveni voluntarul bibliotecii aflați la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Activitățile se desfășoară în cadrul programului de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program prin care biblioteca judeţeană facilitează accesul la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă). Mai multe informații despre programul de voluntariat găsiți accesând: https://www.bjc.ro/new/index.php?program-de-voluntariat/.


Club de conversație în limba italiană, pentru adulți

small_club_de_conversatie_lb_italiana_mai_2021_web.jpg Dacă dorești să îți faci noi prieteni și să îți exersezi abilitatea de a vorbi în limba italiană, te invităm să te înscrii la Clubul online de conversație în limba italiană.

Înscrierile se pot face la Secția de artă a bibliotecii, prin email: sectia.arta@bjc.ro sau telefonic: 0264 430434.

Întâlnirile vor avea loc online, pe platforma Zoom. Frecvența întâlnirilor și subiectele de conversație vor fi stabilite împreună cu participanții. Precizăm că gradul de dificultate al discuțiilor va fi intermediar/avansat.

Vă așteptăm!


Bătălia Cărţilor - ediţia a VIII-a

small_afi_bc_2021.jpg Biblioteca județeană a lansat în data de 30 martie 2021, ora 11:00, cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor printr-un eveniment online  ce a adus împreună copii din Cluj și Chișinău. Invitat special, scriitoarea Simona Antonescu. Mai multe informații găsiți aici .

Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2021

Finala concursului: octombrie 2021

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor

Scanare documente

Biblioteca dorește să vină în întâmpinarea nevoilor de studiu, documentare și cercetare ale utilizatorilor săi, prin oferirea de asistență bibliografică gratuită constând în scanarea unor fragmente din documentele bibliotecii.

Pentru aceasta, trebuie să:

  • accesați catalogul online al bibliotecii: http://portal.bjc.qulto.ro/ro
  • identificați materialele de care aveți nevoie
  • transmiteți un email la adresa: referinte@bjc.ro în care să includeți: numele și prenumele, numărul permisului de intrare la bibliotecă și materialele documentare de care aveți nevoie (capitole, subcapitole, articole etc.)

Operațiunea de scanare a documentelor solicitate se va realiza cu respectarea prevederilor legislației în vigoare și ale Regulamentului serviciilor pentru public.

Solicitările vor fi rezolvate în cel mai scurt timp posibil, iar documentele vor fi livrate prin email.

Citește de acasă!

Biblioteca digitală a Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” conține peste 12000 de titluri de carte. Este vorba de carte aflată în domeniul public sau carte digitizată cu acordul autorului. 

Cum o găsiți? Simplu. Din pagina web a bibliotecii, căutați în catalogul on-line, în câmpul de căutare și marcați căsuța ”Disponibil în format electronic”. A se vedea mai jos! 

Menționăm că Biblioteca digitală este în lucru, parte a colectivului muncește la digitizarea documentelor. 

Adresăm mulțumiri autorilor clujeni care și-au dat acordul pentru digitizarea cărților scrise de ei și îi așteptăm și pe alți autori să fie parte din această inițiativă.

 

 catalog


Acces gratuit la baze de date on-line!

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga"  vă oferă la American Corner Cluj-Napoca, sediul central, etajul 5 vest, acces gratuit la baze de date on-line, prin intermediul "Proiectului bibliotecii virtuale", administrat de Departamentul de Stat al SUA.