Ultima actualizare: 20-05-2022

 

 

    

Descrierea programului de voluntariat 

small_afis proiect voluntariat final.jpg Programul de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!" face parte din proiectul „Raftul cu inițiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis - Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

 

Prin programul de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!" Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" facilitează accesului la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membrii cu nevoi speciale ai comunităţii clujene (persoanele instituţionalizate în centre de îngrijire a vârstnicilor, centre de plasament, persoane care nu se pot deplasa, din diverse motive, la bibliotecă).

 

small_afis campanie donatie.jpg

De la finalul anului 2014, când a început implementarea acestuia, programul Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar! s-a dezvoltat pe mai multe paradigme. A avut loc înfiinţarea mini-bibliotecilor dintr-un fond de carte, materiale audio-video şi jucării, obţinute de la comunitatea clujeană printr-o campanie de donaţie organizată în acest scop, la: Şcoala Specială Gimnazială Centrul de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă / Integrată, la Clubul pensionarilor de pe strada Horea nr. 108 şi la Centrul de vârstnici nr 1 Cluj-Napoca.

 

Programul presupune angrenarea voluntarilor în activităţi intergeneraţionale de învăţare şi / sau de relaxare: cursuri de limbi străine ţinute de către adolescenţi pentru seniori, ateliere de creaţie pentru membri de toate vârstele, sesiuni de instruire pentru copii pe teme utile dezvoltării lor personale, Ora poveştilor, cu interpretare de rol etc. Beneficiarii acestora sunt membri ai instituţiilor partenere bibliotecii, în care s-au deschis mini-biblioteci. Voluntarii se implică şi în organizarea unor activităţi cu membri ai altor instituţii partenere, precum: ore de lectură la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă a Vârstnicului Cluj-Napoca, întâlniri lunare de creaţie manuală sau de realizare şi analiză a testelor psihologice, cu pacienţi de la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borşa, judeţul Cluj, organizarea Bibliotecii vii „Trăind în acelaşi univers", în timpul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, cu membri ai comunităţii evreieşti Cluj-Napoca.

 

Fotografii de la inaugurarea primei minibiblioteci deschise la căminul Şcolii Gimnaziale Speciale Centru de Resurse şi Documentare privind Educaţia Incluzivă/Integrată.

small_pregatire_minibiblioteca_crdi_03.12.2014 (6).jpgsmall_Raftul_cu_initiativa_05.12.2014 (24).jpg   small_Raftul_cu_initiativa_05.12.2014 (33).jpg