Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăţi luna aprilie 2015

Cenaclul literar „Traian Brad"

small_Cenaclu.jpg Cenaclul literar „Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" în data de de 28 aprilie 2015, de la ora 16.00.

 


Atelierul ecologiştilor creativi

small_afis atelierul ecologistilor creativi_apr15_pweb.jpg Secţia pentru Adolescenţi a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj a organizat joi, 30 aprilie 2015, de la ora 17, Atelierul ecologiştilor creativi.

Participanţii la acest atelier vor realiza coşuleţe decorative din materiale reciclabile. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

 

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj în colaborare cu ANBPR, Filiala Cluj, a organizat sub egida Săptămânii Naţionale a Bibliotecilor, ediţia a XI-a, 20-24 aprilie 2015 o serie de activități culturale.

Programul se derulează atât la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj cât şi în biblioteci municipale şi comunale din judeţ.

Din anul 1995 la inițiativa UNESCO se sărbătorește în întreaga lume, în data de 23 aprilie, Ziua Mondială a Cărții și Dreptului de Autor, iar în România, din anul 2005, tot în acestă zi se sărbătoreşte şi Ziua Națională a Bibliotecarului.

Programul activităţilor  

Agora Culturală@Biblioteca Ta 

small_afis agora.jpgProiectul „Agora Culturală@Biblioteca Ta" implementat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România în parteneriat cu Jazzmontor AS Norvegia, Asociaţia Culturală REPLIKA şi 4 biblioteci publice din ţară printre care şi Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj îşi propune să identifice şi să pună în valoare specificul cultural al minorităţilor etnice din România prin tehnica Digital Storytelling.

 

Prin intermediul poveştilor digitale, atât bibliotecarii cât şi utilizatorii bibliotecilor îşi vor îmbunătăţi cunoştinţele culturale, aptitudinile literare, dar şi înţelegerea şi aplicarea tehnologiei în viaţa cotidiană.

Au participat la sesiunea de instruire în tehnica poveştilor digitale ce s-a desfăşurat la sediul central al bibliotecii noastre în perioada 22-23 aprilie 2015, orele 10.00 - 16.00 un număr de peste 35 de persoane.

„Pe urmele lui Mircea Eliade, în India"

 

small_Afis Eliade.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat luni, 20 aprile 2015, ora 12.00 activitatea „Pe urmele lui Mircea Eliade, în India".

 

A prezentat dr. Mihaela Gligor, Centrul Clujean pentru Studii Indiene.

 


Expoziţie de fotografie artistică

dr. Teodor Radu Pantea, eFIAP/s, Universitatea din Oradea

Culori şi unghiuri

Evenimentul va avea loc luni, 20 aprilie 2015, la ora 18,00 în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

Ateliere de Ecologie Creativă în mini-biblioteci

small_ateliere Raftul cu initiativa.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" desfăşoară, în cadrul programului pilot de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", Ateliere de Ecologie Creativă. Voluntarii bibliotecii desfăşoară astfel de activităţi în centre dedicate seniorilor, în care instituţia a deschis şi mini-biblioteci. Atelierele presupun realizarea unor obiecte decorative şi utile în acelaşi timp, prin reciclarea materialelor precum: hârtia, sticla, plasticul.

În data de 2 aprilie 2015, de la ora 10.30, Atelierul de Ecologie Creativă a fost organizat la Clubul Pensionarilor de pe strada Horea nr. 108, iar în data de 27 aprilie 2015, de la ora 10.30, la Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului.

Programul face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de Pro Vobis în parteneriat cu ANBPR şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Concurs de poezie şi mini-eseu

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, a lansat un concurs de poezie şi mini-eseu "Lumina a crescut enorm la Cluj..." (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Lucian Blaga).

Concursul se adresează elevilor de liceu şi studenţilor.

Lucrările vor avea max. 2 pagini şi vor fi trimise, pânâ în data de 30 aprilie 2015, pe adresa: adulti@bjc.ro cu menţiunea  "Pentru Concurs Lucian Blaga".

Câştigătorii vor primi premii şi vor participa, alături de poeţi clujeni,  la un recital susţinut în cadrul  Festivalulului Internaţional de Poezie "LUCIAN BLAGA", în data de 8 mai 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga".

Vă invităm să participaţi la CONCURS!

Atelierul de bricolaj Tainele hârtiei

În ultima joi a fiecărei luni, între orele 17:00-19:00, la Filiala Kogălniceanu vă puteţi exersa îndemânarea şi creativitatea confecţionând obiecte de hârtie reciclabilă.

Concurs on-line de poezie

Informaţii despre condiţiile de participare

Doliu în lumea biblioteconomiei românești

small_alexe_rau.jpg

Bibliologul, folosoful, poetul și eseistul Alexe Rău s-a stins din viață, în 8 aprilie 2015, la vârsta de 61 de ani. Din anul 1992, acesta a fost director la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Legăturile profesionale cu Biblioteca Județeană Cluj au început chiar din 1992.   Citește mai mult...

 

Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun" la bibliotecă

6 - 10 aprilie 2015

Din program:

2015 - Anul Internaţional al Luminii

small_afis A3.jpg Secţia Împrumut pentru Adulţi vă invită la activitatea Pledoarie pentru lumină, organizată cu ocazia Anului Internaţional al Luminii.

Invitat conf.dr.ing. Dorin Beu, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.

 

Evenimentul va avea loc în data de 6 aprilie 2015, ora 9.00, la Secţia pentru Adolescenţi, etaj IV.

Programul activităţilor

Ziua Internaţională a Romilor - 8 aprilie

Expoziţie de documente dedicate culturii romilor la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj.

 

Atelier de quilling

small_afis quiilling lunar.jpg Copiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 7 aprilie 2015, ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj unde se va desfăşura o nouă  întâlnire în cadrul Atelierului de quilling.


 Expoziţia de fotografie 

 

small_Afis Expozitie Mircea Anghel Cluj Styx 2015 web.jpgMISTERELE STYXULUI

Autor MIRCEA ANGHEL, Fotoclubul Mihai Dan Călinescu, Craiova.

Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca va invitat vineri, 3 aprilie 2015, la ora 18 în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj să descifraţi misterul fotografiilor.

 

Program de mentorat online pentru elevi

small_postere OO 2.0_2-04.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a lansat evenimentul Opening Opportunities, ediţia a doua a, în data de 2 aprilie 2015, de la ora 12.00.

 

Opening Opportunities este un proiect de mentorat de carieră, în care elevi de liceu din clasele a X-a şi a XI-a au ocazia să discute direct şi să lucreze intens în grupuri restrânse de mentorat online, timp de 4 luni, cu profesionişti IT din Microsoft România. 

 

Proiectul a fost creat de Asociaţia TechSoup, în cadrul programului global Microsoft YouthSpark, şi derulat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din România - ANBPR şi programul Biblionet România. 

Detalii pe http://www.openingopportunities.ro/ sau www.facebook.com/OpeningOpportunities.  

 

Ziua Mondială a Cărţii pentru Copii

Cu ocazia Zilei Mondiale a Cărţii pentru Copii, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" a organizat următoarele activităţi:

 

Secţia pentru copii (Sediul Central, Calea Dorobanţilor nr.104)

Joi, 2 aprilie, ora 11.00

Întâlnire cu Amedeia Neamţu, autoarea cărţii Poveşti colorate din Ţara Curcubeilor. Invitaţi: scriitoarea Hanna Bota şi acriţa Teatrului de Păpuşi "Puck", Andreea Bolovan.

În cadrul întâlnirii va fi lansat un concurs de poveşti şi va fi premiat Cel mai fidel cititor în anul 2014

 

Filiala Zorilor (str. Observatorului nr.1)

Joi, 2 aprilie, ora 12.30

Întâlnire cu Cititorii anului 2014. Participă clasa a V-a si clasa aVII-a de la Liceul de Informatică

 

Filiala Kogălniceanu (Kogălniceanu nr.7)

Miercuri, 1 aprilie, ora 12.30

Cum se scrie o poezie: atelier de creaţie pentru cei mici. Participă clasa pregătitoare B de la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă".

 

Joi, 2 aprilie, ora 14.00

 Ghiceşte povestea: activitate-concurs pentru copii. Participă clasa pregătitoare A de la Colegiul Naţional "George Cosbuc".

 

Filiala Traian Brad  (str. Izlazului nr.18)

Vineri, 3 aprilie, ora 12.00

Festivitatea de premiere a câştigătorilor Concursului literar Micii creatori, ed.XII-a. 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis ghidusel .jpg Toţi copiii din ciclul primar de învăţământ, curioşi şi jucăuşi sunt aşteptaţi miercuri, 1 aprilie 2015, ora 17.00, la Secţia pentru Copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, la o nouă întâlnire cu  Ghiduşel cel isteţel