Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți aprilie 2019

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_final_web_042019.jpg

Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

Activitatea Clubului, la care s-au realizat manual diverse obiecte, a avut loc în data de 11 aprilie, ora 18, la Secția de Artă a bibliotecii (etajul 5).

Săptămâna Naţională a Bibliotecilor

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj în colaborare cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), Filiala Cluj, a organizat în perioada 15-24 aprilie 2019, Săptămâna Naţională a Bibliotecilor.

Sărbătorită la nivel național de bibliotecile din întreaga țară, aceasta a cuprins activități de promovare a lecturii, activități dedicate cărţii și profesiei de bibliotecar.

Programul activităților

Cerc de origami

small_afis_origami_2019.JPG Luni, 22 aprilie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.


Întâlnire cu Jánosi Andrea, grafician și ilustrator de carte

small_afis_janosi_andrea_18_04_2019.png Jánosi Andrea grafikus, könyvillusztrátor 2019. április 18-án 12 órától az Octavian Goga Megyei Könyvtárban a Magyar Sarok vendége.  Az eseményre mindenkit szeretettel várunk!

 

Jánosi Andrea, grafician și ilustrator de carte a fost invitatul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" la evenimentul dedicat Anului Cărții ce a avut loc joi, 18 aprilie 2019, de la ora 12.00 la sediul central al bibliotecii, Sala multiculturală.

 

 


Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 16 aprilie, de la ora 17.00.

 

Importanța cărților ilustrate în dezvoltarea literației

small_masa_rotunda_brandi.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" în colaborare cu Citim Împreună România și Asociația OvidiuRo a organizat o masă rotundă cu tema Importanța cărților ilustrate în dezvoltarea literației.

Evenimentul a avut loc duminică, 14 aprilie 2019, orele 10-12 la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru.

 

"CRITICAL THINKING & PHILOSOPHY Club" - Club pentru tineri 12+

small_critical_thinkingphilosophy_club.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene "Octavian Goga" Cluj face înscrieri pentru "Critical Thinking & Philosophy Club", club destinat tinerilor peste 12 ani, coordonat voluntar de cadre didactice de la Facultatea de Istorie ṣi Filosofie a Universităṭii „Babeṣ-Bolyai".

Întâlnirile se vor desfăṣura lunar, la American Corner Cluj-Napoca (Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5, tronsonul vest). Doritorii trebuie să posede cunoṣtinṭe de limba engleză de nivel mediu. În prima întâlnire, ce va avea loc în data de 16 aprilie 2019, de la ora 16.00, se va vorbi despre prietenie ṣi curaj, tema abordată fiind: „My best friend: Harry Potter or Percy Jackson?".

Înscrierile se fac la adresa americancornercluj@gmail.com, până în data de 15 aprilie 2019. Vă rugăm să specificaṭi în mesaj următoarele: numele ṣi prenumele, instituṭia de învăṭământ, vârsta. Atenṭie: locurile sunt limitate!

Participarea la întâlnirile clubului este gratuită. Vă aṣteptăm!

Ziua Internaţională a Romilor 

small_afis_08042019.jpg

Expoziţie de documente dedicate culturii romilor la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj. 

 

 

 

Expoziţia de fotografie a membrilor Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România

small_afis_expo_2019.jpg Anul 2018 a adunat prin remarcabilul efort al doamnei Rucsandra Călin, preşedintele Filialei Sud al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, 55 de lucrări fotografice de excepţie realizate de către 55 membrii ai asociaţiei naţionale.

În data de 10 aprilie 2019 la ora 18 în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, cu susţinerea Asociaţiei ArtImage Cluj-Napoca a fost prezentată publicului cu speranţa ca va da un impuls creator major fotografiei artistice.

Expoziţia a fost deschisă până în data de 19 aprilie 2019.

 

Finala Naţională a Concursului BĂTĂLIA CĂRŢILOR, ediția 2018 

small_afis_finala_nationala_2019.jpg În data de 4 aprilie 2019, ora 15.00 a avut loc FINALA NAŢIONALĂ a CONCURSULUI DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR, concurs care s-a derulat în perioada aprilie-septembrie 2018 în 20 biblioteci publice din România, și a avut scopul de a cultiva lectura de plăcere în rândul copiilor și tinerilor, de a dezvolta abilitățile de lectură și comunicare și de a promova producțiile editoriale dedicate acestora.

CITITORII ANULUI la categoriile 11-13 ani şi 14-18 ani, desemnaţi la nivel judeţean, au concurat pentru titlul de CITITORUL ANULUI 2018 la nivel naţional.

În cadrul aceluiași eveniment s-a dat startul ediției 2019 a concursului, ediție ce se va derula sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și sub egida Anului Național al Cărții.

Evenimentul a avut loc la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr.104, Secția pentru adolescenți, etaj 4 centru.

Comunicat de presă  

4/4 pentru prieteni 

small_afis_2019_4.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj s-a alăturat și în acest an proiectului 4/4 Pentru Prieteni organizat de Ambasada Statelor Unite în România împreună cu American Councils for International Education și inspirat de gândurile remarcabilului activist american Dr. Martin Luther King, Jr.: „Întrebarea cea mai stringentă și importantă a vieții este: ce faci pentru ceilalți?".


În contextul în care anul 2019 a fost instituit ca „Anul cărții" în România în vederea susținerii activităților de promovare a lecturii și a cărților la nivelul comunității, biblioteca s-a alăturat proiectului prin organizarea mai multor activități, în data de 4 aprilie 2019, menite să celebreze valorile voluntariatului și prieteniei, importanța lecturii în general. Astfel, partenerii bibliotecii s-au implicat în activități de lectură pentru copii, seniori și persoane cu nevoi speciale. 

Comunicatul de presă

Ziua Internațională a Cărții pentru Copii

small_afis_bjc__ziua_internationala_a_cartii_pt_copii_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaționale a Cărţii pentru Copii sărbătorită anual în data de 2 aprilie, data nașterii scriitorului danez Hans Cristian Andersen, Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a organizat în perioada 1-5 aprilie 2019 mai multe activități de promovare a lecturii în rândul copiilor, după următorul Program.


„Bătălia cărṭilor", ediṭia a V-a, finalele secṭiunii de limbă engleză

Finalele secṭiunii de limbă engleză a ediṭiei a V-a a concursului „Bătălia cărṭilor" au avut loc la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene "Octavian Goga" (Calea Dorobanṭilor, nr. 104, etajul 5, tronsonul vest), după următorul program:

 

Fiecare finală a cuprins următoarele etape: 1. prezentarea cărṭii preferate de către fiecare finalist ("Convinge-mă să citesc!") în maximum 10 minute, fără citirea textului; 2. sesiune de întrebări ṣi răspunsuri (2 întrebări fiecare finalist ṣi întrebări de la juriu, referitoare la cărṭile aflate în concurs); 3. jurizarea celor două probe; 4. desemnarea "Cititorului anului" ṣi festivitatea de premiere.

Ora Pământului 2019

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat mai multe activități pentru a sărbători Ora Pământului - eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă.

Ateliere de ecologie creativă

28 martie 2019, orele 11.00,  13.00 și 29 martie 2019, ora 09.00 

Au participat elevi de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" și Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania"

Locație: Secția pentru adolescenți, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4, centru

 

Planeta albastră, mereu verde! - oră de poveste și atelier de creativitate cu materiale reciclabile

29 martie 2019, ora 11.00

Au participat  preșcolarii de la Grădinița "Rază de Soare"

Locație: Filiala „Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, Cartierul Mănăştur

 

Dați de veste: Pământul caută eroi - activitate de conștientizare a comportamentelor eco-responsabile în rândul copiilor

1 aprilie 2019, ora 14.30

Au participat  elevii clasei a II-a de la Școala „Ioan Bob" Cluj-Napoca

Locație: Filiala Kogălniceanu, str. M. Kogălniceanu nr. 7

Ceasuri solare

small_afis_ceasuri_solare_04_04_2019_web.jpg Joi, 4 aprilie 2019, de la ora 14:00, a avut loc activitatea Ceasuri solare, care l-a avut ca invitat pe domnul economist-astronom Dan George Uza, de la Agentia Europeană de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cluj-Napoca.

Evenimentul s-a desfășurat la etajul 4 al bibliotecii, Compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală.

Alternative la pedepse

small_alternative_la_pedepse_04_04_2019_web.jpg La întâlnirea de joi, 4 aprilie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, v-am invitat să discutăm despre alternativele la pedepse. Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Acest eveniment a fost gratuit și deschis publicului.

 

Atelier de educație vizuală

small_afis_calatorii_prin_lumea_artei_2019.jpg Secția pentru Copii a Filialei „Traian Brad", a organizat în perioada februarie - aprilie 2019, o serie de întâlniri în cadrul atelierului de educație vizuală - Călătorii prin lumea artei. Copiii cu vârsta de 8 - 14 ani au  făcut cunoștință cu patrimoniul artistic al umanității, călătorind virtual prin muzeele lumii, descoperind mecanismele pe care opera de artă le pune în joc pentru a impresiona.

Activitățile s-au desfășurat bilunar, după următorul orar: 11, 25 februarie, 11, 25 martie și 1, 15 aprilie de la ora 18.00.