Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Evenimentele lunii

Lansare de carte „Povești și povestiri", de Hans Christian Andersen

small_afis_lansare_andersen_2022.jpg Joi, 24 noiembrie 2022, de la ora 13.00, Editura Risoprint și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj v-a invitat la lansarea celor două volume de „Povești și povestiri", de Hans Christian Andersen, traducere directă din limba daneză de Nicolae Matei a tuturor poveștilor și povestirilor marelui scriitor danez. Evenimentul a avut loc în foaierul bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, parter.

Invitați: Gheorghe Pop, editor, Sorin Grecu, jurnalist, scriitor, Nicolae Matei, scriitor și traducător, Eliza Tivadar, absolventă a Warwick University din Coventry, Warwichshire, Marea Britanie, specializarea Theatre and Performance Studies. Amfitrion: manager, Sorina Stanca

 

 

Vizionare film KineDok

 

small_terapie_intensiva_vizionare_kinedok_24_11_2022_web.jpg Joi, 24.11.2022, de la ora 19.00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok:

Terapie intensivă/ Intensive Life Unit (Cehia, 2021, regia: Adéla Komrzý, 73')

Doctorii Ondrej și Katerina își îngrijesc pacienții cât pot de bine, dar nu pot preveni moartea lor. Cu toate acestea, inevitabilitatea sfârșitului nu este cel mai greu lucru cu care trebuie să se confrunte ca șefi ai îngrijirilor paliative la Spitalul General Universitar din Praga. Un proiect pilot a apărut într-un moment în care sunt disponibile nenumărate opțiuni pentru a prelungi viața umană; moartea este un tabu social și fiecare trebuie să se confrunte cu propria sa mortalitate. Adéla Komrzý prezintă o meditație profund umanistă asupra eticii îngrijirilor paliative. Trădând marca ei specială de empatie, regizoarea documentează conversațiile intime dintre medici și pacienții lor.

Participarea a fost gratuită.

Cenaclul Steaua

small_afis_steaua_23_nov_web.jpg Întâlnirea Cenaclului Steaua va avea loc în data de 23 noiembrie 2022, la ora 18.00 la Secția de artă.

Invitați: Rodica Mureșan, poezie și Pușa Lia Popan, proză.

 

Zilele Bibliotecilor de Cartier, 2022

small_zilele_bib._de_cartier_2022_final_web.jpg În perioada 14-18 noiembrie 2022, biblioteca județeană v-a invitat să luați parte la activități diverse și interactive pentru toate vârstele în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Zilelor Bibliotecilor de Cartier.

Cursuri, cluburi, prezentări de carte, ore de poveste, ateliere de creativitate și teatru, concursuri, vizite colective se regăsesc în programul acestei ediții.

Program


Grup de suport pentru părinți. Tema întâlnirii: Disciplină fără țipete

small_disciplina_fara_tipete_16_11_22_web.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de miercuri, 16 noiembrie 2022, de la ora 18:00 la 20:00, de la Secția de artă (etajul 5 est), v-am propus să discutăm despre disciplină, mai exact despre cum punem limite ferme, dar blânde în moduri care ne ajută să întărim relația cu copiii noștri, reușind astfel să ne bucurăm mai mult de rolul de părinte. Așadar dacă vă e greu să puneți limite ferme și blânde, dacă sunteți tentați să recurgeti la pedepse, recompense și amenințări sau vă treziți punând limitele țipând, vă așteptăm la întâlnirea din această lună a grupului de suport pentru părinți.

Pentru a putea beneficia de avantajele unui grup de suport, vă rugăm să lăsați bunicii sau alte persoane dragi să aibă grijă de copilași cât timp dumneavoastră luați o pauză binemeritată și vă încărcați cu energie. 

A New Shift/ O nouă direcție - vizionare de film documentar KineDok

small_afis_kinedok_o_noua_directie_17_11_22_web.jpg Joi, 17 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok: A New Shift/ O nouă direcție (Cehia, 2020, 1h31', regizor: Jindrich Andrs)

În acest documentar, un muncitor urmează un curs de recalificare ca programator după ce mina sa de cărbune se închide. Dar, după 25 de ani ca muncitor fizic, se poate integra în mulțimea digitală și trendy a celor tineri?

Participarea a fost gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o scurtă dezbatere. Invitat: Psiholog Edith Gileru

„Știrile false și dezinformarea": curs gratuit pentru tineri (10-14 ani)

small_afis_pagina_web.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj organizează în perioada 14 noiembrie-19 decembrie 2022 un curs gratuit pentru tineri între 10 și 14 ani: „Știrile false și dezinformarea". Inițiativa se bucură de sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România.

Scopul cursului este de a îmbunătăți modul în care tinerii între 10 și 14 ani evaluează informațiile, în special informațiile comunicate în mediul virtual, astfel încât să le poată selecta pe cele reale dintre cele false, și să-și dezvolte gândirea critică.

Participanții vor primi o diplomă la încheierea programului de instruire, în urma realizării unei prezentări referitoare la tema cursului și a completării unui chestionar de evaluare.

Cursul se va desfășura la American Corner Cluj-Napoca (Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5, tronsonul vest), de două ori pe săptămână, în zilele de luni și vineri, în douӑ serii: 14 noiembrie-19 decembrie 2022, orele 15.00-16.00 - seria I, 14 noiembrie-19 decembrie 2022, orele 16.00-17.00 - seria a II-a. Înscrierile se fac prin completarea formularului https://tinyurl.com/y3v4pesb, până la data de 6 noiembrie 2022.

Expoziție fotografică de debut

small_afis_ok_artimage_112022.jpgÎn intervalul 7-18 noiembrie 2022 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj va fi prezentată expoziția fotografică de debut "Pași în lumină", autor Alexandru Maricoiu, membru ArtImage Cluj-Napoca.
 
Invităm iubitorii de fotografie luni, 7 noiembrie 2022 la ora 18.00 la vernisajul în prezența autorului. 

 

Festivalul Cărții pentru Copii, 2022

small_afisFC2022_web.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a invitat publicul clujean la cea de-a treia ediție a Festivalului Cărții pentru Copii. Prin acest eveniment, biblioteca și-a propus să-i încurajeze pe copii să redescopere bucuria lecturii și să atragă atenția asupra cărților dedicate lor. Festivalul s-a desfășurat în perioada 10-13 noiembrie 2022, la sediul central al bibliotecii, și a cuprins pe lângă activități legate de carte și lectură, activități interactive și educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți: întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii, ore de poveste în mai multe limbi, ateliere pentru copii și părinți. De asemenea, în cadrul festivalului au avut loc o serie de evenimente dedicate sărbătoririi celor 20 de ani de la inaugurarea Secției pentru copii în sediul central al bibliotecii de pe Calea Dorobanților și a celor 20 de ani de la lansarea Cenaclului literar „Traian Brad".

Program

Comunicat de presă

Once upon a Youth - vizionare de film documentar KineDok

small_afis_once_upon_a_youth_10_11_2022_web.jpg Joi, 10 noiembrie 2022, de la ora 19:00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok: Once upon a Youth/ A fost odată în tinerețe (Croația, 2020, regia: Ivan Ramljac, 78')

La 13 ani de la moartea neașteptată a celui mai bun prieten al său, regizorul încearcă să reconstituie viața și relația lor, folosind doar fotografii și materiale video pe care prietenul lui le-a filmat atunci. Un film despre generația pierdută de tineri croați la sfârșitul anilor '90, care încearcă să-și găsească identitatea în urma unui război devastator.

Participarea a fost gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o scurtă dezbatere.

Trailer link: https://vimeo.com/441267181

„Bătălia cărților" - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2022_web.jpg Cea de-a cincea întâlnire a Clubului „Bătălia cărților" destinat adulților pasionați de lectură a avut loc miercuri, 26 octombrie 2022, de la ora 12:30 și joi, 27 octombrie, de la ora 17:30. Pentru această întâlnire participanții au lecturat cel puțin una din cărțile: „Despre Grace" de Anthony Doerr sau „În buricul pământului" de Cătălin Dorian Florescu, pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii. Cei interesați să facă parte din acest club, să lectureze cele 10 cărți incluse în lista din acest an și să participe la dezbaterile lunare, au fost invitați să se înscrie aici sau prin telefon la: 0264 430434 sau e-mail la: adulti@bjc.ro.

Casa cu păpuși - vizionare de film KineDok

Joi, 27 octombrie, de la ora 19:00, am organizat o nouă proiecție KineDok la Secția de artă:

Casa cu păpuși/House of Dolls (România, regia: Tudor Platon, 68')

Casa cu păpuși este o incursiune într-un univers special: vacanța anuală a unor femei de 70 de ani. Departe de bărbați și de lumea dezlănțuită, Cica, Nana și prietenele lor se izolează voluntar într-o vilă de pe Valea Oltului. Împreună, împletesc pofta de viață cu amintirile, melancolia cu veselia, bârfele cu bancurile. Totul pentru a întreține iluzia că pentru ele timpul nu a trecut și că sunt aceleași fete tinere, frumoase și îndrăgostite din urmă cu 50 de ani.

Participarea a fost gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o sesiune Q&A prin video call cu regizorul Tudor Platon. 

Concurs Cutreier Clujul

small_afis_ref_2022.jpg Concursul Cutreier Clujul presupune mișcare și cunoaștere și se derulează utilizând aplicația cu același nume disponibilă atât pentru telefonul mobil, cât și pentru calculator. Concursul s-a adresat copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani ce au avut de realizat 5 trasee tematice cuprinzând atracții ale orașului.  Detalii în Regulamentul concursului.

Vă invităm la o tură de cultură prin intermediul aplicației disponibile la https://cutreiercluj.qulto.ro/, pe toți cei care doriți să aflați lucruri noi și inedite despre obiectivele turistice ale municipiului Cluj-Napoca!

 

Cenaclul Steaua

small_afis_cenaclul_steaua_26_10_2022.jpg În data de 26 octombrie 2022, ora 18.00, Ovidiu Pecican și redacția revistei v-a invitat la Cenaclul Steaua.

Evenimentul s-a desfășurat la Secția de artă, etajul V est.

Invitați: Ana Herța și Horea Porumb.

 

Săptămâna Europeană a Programării 2022

small_afis_code_week_2022.jpg Secţia pentru adolescenți a marchat Săptămâna Europeană a Programării (8-23 octombrie 2022) prin două ateliere care au avut loc în zilele de 17 octombrie, ora 16.30 și 19 octombrie, de la ora 18.00. Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă și a necesitat înscriere la telefon: 0756080691 sau email: adolescent@bjc.ro.

Filiala „Traian Brad" din cartierul Mănăștur a organizat cu același prilej, în zilele de 19 și 20 octombrie, 3 activități în cadrul evenimentului „Intră în gașca designerilor 3D!" finanțat prin programul Meet and Code (https://meet-and-code.org/) susținut la nivel european de compania de software SAP. În România programul este coordonat pentru cel de-al 6-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup și susține evenimente de tehnologie și programare aliniate cu misiunea inițiativei Comisiei Europene, Europe Code Week. #meetandcode #codeEU #SAP4Good. Au participat elevi din clasa a VI-a de la Școala Gimnazială „Ion Creangă" și din clasa a X-a de la Liceul Teoretic „Eugen Pora".

100 de ani de la Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

small_afis_centenarul_incoronarii_2022.jpg Joi, 20 octombrie 2022, de la ora 12.30, Secția pentru copii a marcat cei 100 de ani de la marea încoronare a Regelui Ferdinand și a Reginei Maria de la Alba Iulia, împreună cu elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod".

Clujul ca o carte deschisă - Tur ghidat pentru studenți

small_afis_tur_ghidat_20_10_22.png Joi, 20 octombrie, de la ora 17.30, am pornim într-un tur ghidat menit să te familiarizeze cu orașul - cu cele mai îndrăgite străzi și clădiri ale sale, cu locuri de întâlnire și puncte de reper pentru comunitatea locală.

Ghid a fost Iulia Marc, prietenă veche a bibliotecii, pasionată de explorări urbane și montane deopotrivă. Ca activitate profesională, scrie și creează conținut pentru diverse proiecte, iar în timpul liber îi place să culeagă povești, atât din paginile cărților, cât și din viața orașului, povești pe care se bucură să le spună și altora când are ocazia.

Loc de întâlnire: Piața Unirii, în fața statuii lui Matei Corvin

Durată: 2 ore

Evenimentul a fost dedicat cu precădere studenților în anul I de studiu, dar nu numai.

Club de bricolaj pentru adulți și întreaga familie

small_club_de_bricolaj_pentru_adulti_si_intreaga_familie_web.jpg

În cadrul acestei activități a clubului am realizat obiecte decorative Book Art. V-am așteptat joi, 20 octombrie 2022, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104), singuri sau împreună cu copiii cu vârsta peste 7 ani.


 

Lansarea revistei „Teaching Stories. Old and New"

small_afis_lansare_revista_2022.jpg Lansarea revistei anuale „Teaching Stories. Old and New" (editor: prof. Cătălina Cocan, ilustrator: Nadia Câmpean), dedicată profesorilor de limba engleză a avut loc în data de 17 octombrie 2022, ora 17.00, la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților 104, etajul 5, tronsonul vest).

 

Selecție Sahia - vizionare de filme documentare KineDok

small_afis_kinedok_sahia_13_10_22_web.jpg Joi, 13.10.2022, de la ora 19.00, la Secția de artă, a avut loc o nouă proiecție KineDok: o serie de documentare realizate în studioul de film documentar Sahia, în perioada comunistă:

A cui e vina? (reg. Florica Holban, 1965, 12')

Link info despre film: https://sahiavintage.ro/film/?movie=1501

Craiova văzută din car (reg. Titus Mesaros, 1974, 10')

Link info despre film: https://sahiavintage.ro/film/?movie=1666

Ședință cu părinții (reg. Doru si Paula Segall, 1980, 10')

Link info despre film: https://sahiavintage.ro/film/?movie=1709

Echipajul (reg. Doru Segall, 1985, 14')

Link info despre film: https://sahiavintage.ro/film/?movie=4526

Participarea este gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o scurtă dezbatere!

Premianții Concursului județean de creație „Versuri pentru suflet", ediția a III-a

small_rezultate_concurs_de_creatie_2022.jpg Felicitări premianților celei de-a III-a ediții a Concursului județean de creație „Versuri pentru suflet" și tuturor participanților! Calde mulțumiri membrilor juriului: poetul Victor Constantin Măruțoiu, poetul Ionuț Țene și colegul nostru Iarin Pop, pentru sprijin și implicare!

Câștigătorii sunt invitați să își ridice diplomele și premiile începând cu 17 octombrie 2022, de la Secția împrumut pentru adulți, etajul 2 est, Calea Dorobanților nr. 104, întrele orele 08:00-20:00. Toți participanții primesc diplome de participare, pe care sunt invitați să le ridice de la sediul bibliotecii.

Grup de suport pentru părinți. Tema întâlnirii: Cooperare fără pedepse și recompense

small_cooperare_fara_pedepse_si_recompense_17_10_22_web.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de luni, 17 octombrie 2022, de la ora 18:00 la 20:00, de la Secția de artă (etajul 5 est), am discutat despre cum atragem cooperarea copiilor fără a apela la țipete, la pedepse și recompense în moduri care ne ajută să întărim relația cu copiii noștri, reușind astfel să ne bucurăm mai mult de rolul de părinte.

Pentru a putea beneficia de avantajele unui grup de suport, vă rugăm să lăsați bunicii sau alte persoane dragi să aibă grijă de copilași cât timp dumneavoastră luați o pauză binemeritată și vă încărcați cu energie. 

Acest eveniment a fost gratuit și deschis publicului.

Expoziția Fragmente de vară 

small_afis_fragmente_de_vara_2022.jpg Clubului Tinerilor Fotografi ArtImage v-au invitat să vizionați expoziția de debut, curator Liliana Șeuleanu.

Vernisajul a avut loc în data de 3 octombrie 2022, la ora 18.00 în foaierul bibliotecii, Calea Dorobanților 104.

Invitat special: Demostene Șofron

 


Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția a III-a

small_concurs_de_creatie_2022_afis_web.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a lansat Concursul județean de creație  "Versuri pentru suflet", ediția a III-a, adresat adulților cu vârsta de peste 25 de ani din județul Cluj, scriitori amatori de poezie (fără volume de poezie publicate), care se va desfășura în perioada 1 septembrie - 17 octombrie 2022.

Tema concursului din acest an a fost Scrisoare.

Pentru a participa la concurs, doritorii au completat on-line formularul de înscriere,  iar ulterior au trimis 1-2 poezii, pe adresa Secției împrumut pentru adulți - adulti@bjc.ro până la data de 30 septembrie 2022.

Informații suplimentare puteți găsi aici: regulamentul concursului .


Zilele Clujului Multicultural

small_zileleclujuluibjc_2022.jpg Biblioteca județeană a invitat publicul clujean în perioada 7 - 9 octombrie 2022, în Parcul Central „Simion Bărnuțiu" la activitățile din cadrul celei de-a X-a ediții a Zilelor Clujului.

Program:


Vineri, 07.10.2022


14:00-15:00 Ora poveștilor în limba engleză
15:00-17:00 Atelier de lucru manual pentru întreaga familie
17:00-18.00 Ora poveștilor în limba maghiară

Sâmbătă, 08.10.2022


11:00-12:00 Ora poveștilor în limba română
14:00-16:00 Atelier de semne de carte pentru întreaga familie
16:00-18:00 Clubul prieteniei multiculturale (jocuri de societate)

Duminică, 09.10.2022


11:00-12:00 Ora poveștilor în limba română
14:00-16:00 Atelier de quilling pentru întreaga familie
16:00-18:00 Atelier de origami pentru întreaga familie

Sârma/The Wire - vizionare de film documentar KineDok

small_poster_kinedok_web_102022.jpgJoi, 6 octombrie, de la ora 19.00, v-am așteptat la Secția de artă pentru o nouă proiecție KineDok:

Sârma/The Wire (Croația, 2021, 75 minute)

Prin construirea unui gard de fier chiar în mijlocul frumoasei regiuni Kupa, Slovenia creează la granița cu Croația un scut împotriva fluxului de refugiați ce vin din Bosnia și încearcă să ajungă în vestul Europei. Din cauza barierei, modul obișnuit de viață al oamenilor se transformă. Regiunea devine populată de diferitele fețe ale naturii umane. Pentru a supraviețui crizei, populația locală trebuie să găsească o modalitate de a face față acestei noi situații.

Participarea a fost gratuită și a fost urmată de o scurtă dezbatere!

 

Nocturna bibliotecilor, ediția 2022

small_afis_nocturna_2022.jpg

Sâmbătă, 1 octombrie 2022, între orele 18.00 şi 22.00 v-am așteptat la cea de-a XIII-a ediție a Nocturnei Bibliotecilor, eveniment național organizat de către Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) sub sloganul „Share location @ BIBLIOTECĂ". Biblioteca  a oferit publicului clujean activități pentru toate vârstele: concert de muzică, ora poveștilor, ateliere de creativitate, degustare de carte, club de lectură în limba maghiară,  vizionare de film artistic și film documentar.


Program


„English Conversation Club" - club on-line de conversație în limba engleză

small_ecc_avansati_poster_septembrie_2022.jpg American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj a invitat persoanele peste 25 de ani la un club on-line de conversație în limba engleză - nivel avansat.

Participanții vor avea ocazia să își exerseze și să își dezvolte cunoștințele de limba engleză prin intermediul conversației pe diverse teme. Întâlnirile vor avea loc săptămânal, în fiecare zi de marți, între orele 17.00-18.00, pe Google Meet.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com, până la data de 16 septembrie 2022. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate și se vor ocupa în ordinea înscrierii. Prima întâlnire a avut loc în data de 20 septembrie 2022.