Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți decembrie 2019

Zilele colecției 1989

small_afis_zilele_colectiilor_1989_dec.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a invitat publicul să contribuie la arhiva digitală care va înfățișa viața cotidiană de la sfârșitul anilor '80, precum și aspecte din timpul evenimentelor din decembrie 1989 în cadrul Zilelor Colecțiilor 1989 organizate la Biblioteca Județeană „Octavian Goga", sediul central, parter, în 11-12 decembrie 2019, între orele 10 și 18.

 

Colectarea documentelor, obiectelor personale și a poveștilor continuă. Informații suplimentare puteți afla prin e-mail întrebând la adresa bjc@bjc.ro.

 

small_transcribaton_2019.jpg În paralel cu activitatea de colectare a mărturiilor, am organizat, din 11 decembrie de la ora 10.00, până în 12 decembrie, ora 12, un mini-eveniment Transcribathon, o competiție în cadrul căreia mai multe echipe au concurat prin transcrierea online a documentelor manuscrise, iar în 11 decembrie de la ora 13.00 a avut loc prezentarea Europeana în educație.

 

Partener: Asociația pentru Adevărul Revoluției Cluj

Program 

 

 

Expoziția Expo Arta Juniori

small_afis_expo_arta_juniori_grigorescu_19_12_2019.jpg Miercuri, 19 decembrie 2019, ora 16.00, la Filiala Grigorescu a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj (str. Donath nr. 138) a avut loc vernisajul expoziţiei Expo Arta Juniori, cu lucrările cursanţilor de la Urbankiddo Art, coordonator Julia Felfalusi.

Lucrările de pictură, desen în creion, cărbune şi marker reprezintă scene şi personaje din literatura dedicată copiilor precum Prinţ şi cerşetor, Insula misterioasă, De la Pământ la Lună, Douăzeci de mii de leghe sub mări, Legendele Olimpului şi Cocoşatul de la Notre - Dame.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 10 ianuarie 2020, în timpul programului Filialei Grigorescu (luni, miercuri, joi 12.00 - 20.00; marţi, vineri 8.00 - 16.00).

 

Atelier de origami

small_afis_origami_2.JPG Joi, 19 decembrie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami. 

 

 

Spectacol "Povara de lacrimi a zâmbetului"

Marți, 17 decembrie, de la ora 14.00, în foaierul bibliotecii, v-am invitat la spectacolul "Povara de lacrimi a zâmbetului", susținut de elevii clasei a X-a B de la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia" din Cluj-Napoca, coordonați de prof. dr. Laura Corpodean-Dumitrescu.

Activitatea a fost dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția anti-comunistă din 1989.

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 17 decembrie , de la ora 17.00.

 

 

Concertul de colinde și cântece de Crăciun

small_colinde_19_12_2019_web.jpg Secția de artă a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, v-a invitat joi, 19 decembrie 2019, orele 19.00 (Calea Dorobanților nr. 104, tronson est, etaj V.), la Concertul de colinde și cântece de Crăciun susținut de Paula Rad împreună cu elevii săi.

Acompaniamentul la pian și chitară a fost realizat de Paula Rad.


Vizionare de film în cadrul KineDok 2019

small_miniatura_pt_pian_18_12_2019.jpg Miniatură pentru pian (Eldora Traykova, Bulgaria, 2017, 61')

 

Miercuri, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Secția de artă, v-am invitat la ultima proiecție KineDok din sezonul 2019.

 

Multipremiatul documentar descrie cu umor și într-un ton melancolic rutina de zi cu zi a patru medici de vârsta a treia care își desfășoară munca în sate îndepărtate din diferite regiuni mărginașe ale Bulgariei. În ciuda dificultăților întâmpinate, aceștia continuă să-și îndeplinească îndatoririle profesionale. O generație de medici dispare din viață fără a putea fi înlocuită. 

Concert caritabil de Crăciun

small_afis_12.12.jpg Clubul Soroptimist Internațional Cluj și Corala Voci Transilvane au organizat un Concert caritabil de Crăciun în data de 12 decembrie ora 18 în foaierul bibliotecii.

Dirijor Adrian Corojan

Pian Natalia Constantin

 

Expoziția „21 Decembrie 1989. Drumul spre libertate"

small_afis_a3_expo21.jpg

La 30 de ani de la Revoluția Română din 1989, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, a vernisat, marți, 3 decembrie de la ora 13.00 expoziția „21 Decembrie 1989. Drumul spre libertate", în foaierul bibliotecii, la Sediul Central.

 

Expoziția a fost realizată în colaborare cu Asociația Adevărul Revoluției Cluj  și aduce în fața vizitatorilor fotografii ale evenimentelor din 21 decembrie 1989 din Piața Libertății (Unirii de azi), din Cluj, realizate în timpul desfășurării acestora de profesorul Răzvan Rotta. De asemenea, vor fi expuse o serie de cărți din colecțiile bibliotecii care tratează diverse aspecte ale Revoluției Române din 1989.

 

Invitații evenimentului sunt Prof. Răzvan Rotta și domnul Ioan Coltor, președinte al Asociației Adevărul Revoluției Cluj, rolul de amfitrion fiind asumat de d-na Sorina Stanca, manager al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj. Participă elevi de la Colegiul Național  „Emil Racoviță" și Liceul Teoretic „Lucian Blaga" din Cluj-Napoca.

 

Expoziția poate fi vizitată până în data de 13 decembrie 2019.

ShoeBox - Cadoul din cutia de pantofi

small_shoeboxafis_jpg.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a susținut și în acest an proiectul ShoeBox, ajuns la a XII-a editie. Au fost invitați să participe toți cei care doresc să facă o bucurie copiilor săraci în preajma sărbătorilor de Crăciun.

 

Vă rugăm să aveți în vedere următoarele:

Pentru mai multe detalii, vizitați: http://www.shoebox.ro/ .

Ziua Națională a României

afis 1 decembrie Cu ocaziei zilei de 1 Decembrie - Ziua Națională a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează mai multe activități după următorul program:

Vineri, 29 noiembrie, ora 9:30, la Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu nr. 7 va avea loc un atelier de bricolaj în care vor fi confecționate semne de carte țesute din hârtie cu motive populare românești. Participă elevii clasei a III-a E de la școala Gimnazială „Ioan Bob".

Luni, 2 decembrie, ora 10:00, Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1, organizează activitatea „Am fost și eu la Alba-Iulia...", participă elevii clasei a II-a de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu".

Luni, 2 decembrie, ora 11:00, la sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru copii, parter, est va avea loc activitatea cu titlul „Regina Maria şi Marea Unire". Participă elevii clasei a VI-a A de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga".

Marți, 3 decembrie, ora 12:00, la Filiala „Traian Brad" va avea loc activitatea „1 decembrie 2019 - 101 ani de la Marea Unire (1918-2019)". Participă elevii clasei a IX-a de la Centrul de Servicii în Turism.

La sediul central și la filialele de cartier vor fi organizate expoziții de documente dedicate Zilei de 1 Decembrie.

Sfântul Andrei în stil polonez

afis

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" împreună cu  Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză al Universității „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca a organizat o activitate pentru copii de cunoaștere a tradițiilor de Sfântul Andrei din cultura poloneză.

 

Evenimentul a avut loc luni, 2 decembrie, ora 14:00 la sediul central a bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etaj 4, centru.

 

 Lansare de carte

small_anotimpul.jpg Editura Ecou Transilvan și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" v-a invitat miercuri, 4 decembrie 2019, ora 17 la lansarea cărții Bucuria anotimpurilor, autoare Claudia Goga.

 

 

 

Vizionare de film în cadrul KineDok 2019

small_ouale_lui_tarzan_04_12_2019.jpg Ouăle lui Tarzan/Tarzan's Testicles (Alexandru Solomon, România, Franța, 2017, 107 min).

Miercuri, 4 decembrie, de la ora 19.00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok.

Un film despre utopii, o dramă metaforică în care se împletesc destinele asemănătoare ale maimuțelor și oamenilor. Suhum este capitala Abhaziei, o mică republică nerecunoscută oficial, aflată pe malul oriental al Mării Negre. Pe o colină deasupra orașului se întinde parcul unui institut medical de cercetare pe maimuțe, înființat de sovietici în anii ‘20. Legenda spune că a fost înființat pentru crearea unui hibrid între om și maimuță. Creatura nu a fost zămislită niciodată, la fel cum nici Omul Nou al comunismului nu s-a născut. Astăzi, oamenii și maimuțele sunt captivi într-un teritoriu răvășit de război și decenii de cruzime, fiind și unii și alții victimele unor serii de experimente nereușite.  Filmul a fost nominalizat la Premiul pentru cel mai bun documentar la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary (2017) și la Premiul Academiei Europene de Film pentru cel mai bun documentar (2018).

Trailerhttps://www.youtube.com/watch?v=6d1plm22opI

 

Programul complet KineDok 2019

Vizionare de filme la Secţia de artă

small_film_oct_2019.jpg

În  fiecare lună am ales pentru dumneavoastră cele mai bune filme din colecţia noastră!

Am propus un program variat, cu diverse genuri de producţii cinematografice: de la aventură, comedie, dramă, acţiune la ecranizări celebre, biografii, documentare etc.

 

Aşadar, v-am aşteptat să vă petreceţi serile de marţi în compania filmului, la Secţia de Artă!