Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți februarie 2019

Campanie de donație de carte nouă

small_afis_donatie_carte_14_02_2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj s-a alăturat proiectului Donează o carte pentru promovarea limbii române în diaspora, prin organizarea unei campanii de donație de carte nouă pentru copiii români născuți în diaspora Italiei.

Donațiile au fost depuse la Sediul Central al bibliotecii (Calea Dorobanților nr. 104) în perioada 15 februarie - 1 martie 2019.

Au fost acceptate doar cărți de povești, literatură română pentru copii și adolescenți, literatură universală în limba română și literatură religioasă.

 

Spectacolul „Fetele și Dragobetele"

small_fetele_si_dragobetele_28_02_2019.jpg Joi, 28 februarie, de la ora 12.30, am găzduit spectacolul Fetele și Dragobetele, oferit de elevii Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță", secția canto tradițional, coordonați de prof. dr. Florina Matei. Acompaniament: grupul instrumental SAMUS, coord. Ștefan Ioanovici.

Activitatea a avut loc în foaierul sediului central al bibliotecii în cadrul proiectului cultural-educativ „Tradiții și obiceiuri din Transilvania".
 

Cerc de origami

small_afis_origami_2019.JPG Joi, 28 februarie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 


 

 

 

Conferința Internațională Masă critică pentru o educație de calitate, ediția a VII-a

small_afis1m_2019.jpg Sâmbătă, 23 februarie 2019, începând cu ora 9.00 la sediul central al Bibliotecii Județene "Octavian Goga" s-a desfășurat cea de-a VII-a ediție a Conferinței Internaționale "Masă critică pentru o educație de calitate. Facilitatorul de literație în familie pentru o societate literată". Evenimentul a fost unul de multiplicare în cadrul proiectului european "Family Literacy Works!" - Literația pentru familie funcționează!, proiect transnațional care se derulează în cinci țări: România, Portugalia, Bulgaria, Macedonia și Slovenia. 

Programul conferinței

 


 

 

Lecturi publice la bibliotecă

intalnire_cu_poetul_balasz_imre

Poetul, traducătorul și profesorul universitar Balázs Imre József a fost invitatul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" la evenimentul care a avut loc vineri, 22 februarie 2019, de la ora 12.45, în Sala Media a bibliotecii, organizat în contextul Anului Cărții.
Au participat elevii claselor a V-a de la Liceul Unitarian „János Zsigmond".

 

 

Ziua Brâncuși la bibliotecă

small_afis_brancusi_2019_varianta_2.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a găzduit în data de 19 februarie începând cu ora 13.00 un eveniment cu ocazia sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși".

 

Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

 

Atragerea cooperării prin joc, râs şi conectare

small_atragerea_cooperarii_19_02_2019_web.jpg Vă invităm marți, 19 februarie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, să discutăm despre cum rezolvăm problemele de comportament ale copiilor prin joc, râs şi conectare. Veți descoperi ce e Attachment Play şi cum funcționează, veți vedea cum să vă conectați prin joc cu copilul vostru, cum îl puteți inspira să coopereze, veți descoperi cum să rezolvați probleme și situații dificile prin joc, veți înțelege mecanismul de vindecare emoțională și beneficiile acestui proces, veți afla ce tipuri de jocuri să folosiți în anumite situații (când copilul nu cooperează, nu vrea să se spele pe dinți, să se îmbrace, când vorbește "urât", când devine agresiv etc). 

Această prezentare vă va ajuta să înţelegeți mai bine lumea copilului vostru, să știți cum să îl ajutaţi în momentele de criză, ajutându-vă să obțineți cooperarea lui, contribuind la o viață de familie mai relaxată și plină de bucurii și distracție, NU de tensiuni.


Prezentarea este susținută de Brîndușa Milășan și are la bază Atragerea cooperării prin joc, râs și conectare abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului, dar spațiul este limitat. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul, completând formularul de aici.

Expoziţie de artă fotografică decorativă şi ambientală

small_afis_romanta_022019.jpgAsociaţia ArtImage Cluj-Napoca organizează în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj în intervalul 22-28 februarie 2019 o expoziţie de artă fotografică decorativă şi ambientală sub genericul "Romanţă pentru anotimp" realizată de artista Cornelia Ursache din Dej, judeţul Cluj, membră activă ArtImage Cluj-Napoca.


Vor fi prezentate, în prezenţa autoarei, 31 de fotografii color de mari dimensiuni având un conţinut cu mari vibraţii artistice punând în valoare trăiri specifice unui autentic artist vizual.

Vă invităm la un moment deosebit vineri, 22 februarie 2019 ora 18,00 în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanţilor nr.104.

 

Club de filosofie pentru copii

small_afis_club_de_filosofie_februarie_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", în parteneriat cu Facultatea de Istorie şi Filosofie a  Universităţii „Babeș-Bolyai",  invită şi în luna februarie copiii cu vârste cuprinse între 8-12 ani la Clubul de filosofie.

Activităţile sunt susţinute de doamnele conf. dr. Mihaela Frunză, lect. dr. Iulia Grad, lect. dr. Kerekes Erzsebet şi drd. Liana Precup, alături de studenți ai Facultății de Istorie şi Filosofie. Programul Clubului este următorul:

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Vă așteptăm cu drag!


Expoziție de artă  fotografică aniversară

small_afis_expoziia_pai_n_umbre_cluj__site_2019.jpg Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat în intervalul 03-20 februarie 2019, sub Înaltul Patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, o expoziţie de excepţie, prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la naşterea artistului fotograf Francisc Németh excelenţă a Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), membru de onoare a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România (AAFR), sub genericul PAŞI ÎN UMBRE.

Vernisajul expoziţei de la Cluj-Napoca a avut loc duminică 3 februarie 2019 începând cu ora 17 în Foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, calea Dorobanţilor nr. 104 în prezenţa artistului.

Cuvintele de prezentare au fost rostite de către ing. Mircea Albu, preşedinte ArtImage şi de către Prof. univ. dr. Dorel Găină.
Un inedit moment muzical susţinut de către artistul Nucu Pandrea a încântat cu siguranţă pe toţi cei prezenţi la acest remarcabil eveniment cujean. 

Seniorii şi calculatorul

small_Afis varstnici.jpg Biblioteca a organizat o nouă serie de cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici, la cerere. Participanţii au primit noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice.

Activităţile s-au desfăşurat în perioada 18-22 februarie 2019 la

Sediul central Calea Dorobanților, nr.104 de la ora 10:00 - 12:00.

Cursul a fost gratuit, iar întâlnirile au fost de două ore zilnic timp de o săptămână.

Scriitori clujeni la bibliotecă

small_afis_13.02.2019.jpg Filiala Zorilor a bibliotecii județene a organizat două activități dedicate Anului cărții:

Marți, 12.02.2018, ora 10.00, întâlnire cu scriitorul Alex Moldovan, autorul cărții Olguța și un bunic de milioane

Au participat elevii claselor a V-a și a VII-a de la Colegiul Național „George Coșbuc".

Miercuri, 13.02.2018, ora 11.00, Maitreyi Devi - povestea adevărată, întâlnire inedită cu d-na Mihaela Gligor, scriitor

Au participat elevii clasei a XII-a de la Colegiul Național „George Coșbuc".

 

Un ultim omagiu

small_in_memoriam_ion_brad1.jpg Miercuri, 6 februarie 2019, a plecat dintre noi, pe drumul cel fără de întoarcere, scriitorul și diplomatul ION BRAD (n. 08.11.1929, Pănade, jud. Alba), personalitate complexă a vieții culturale românești.

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj îi onorează memoria celui care a fost un apropiat al instituției noastre, despre care a vorbit și a scris mereu elogios și căreia i-a donat o parte importantă a arhivei sale personale.

 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis_ghidusel_cel_istetel_pagina_web_2019.jpg Copiii din ciclul primar de învăţământ au fost aşteptaţi miercuri, 6 februarie 2019, de la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", la întâlnirea cu Ghiduşel cel isteţel.

 

Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă

 

Ateliere de quilling

small_afis_quilling_pagina_web_2019.jpg Copiii şi adolescenţii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi la Atelierele de quilling organizate la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga":

Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

 

1 februarie 2019 - Ziua Internaţională a Cititului Împreună

small_afis_2019.jpg Organizată de către Lit World (www.litworld.org), Ziua Internațională a Cititului Împreună este un eveniment global la care participă milioane de oameni din peste 100 de țări. Cea de-a treia ediţie a evenimentului coordonat la nivel național de grupul Citim Împreună România a reunit anul acesta peste 600 de parteneri din toate județele. Tema de anul a fost „ZICI ca să ȘTIM" (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) - o simbioză perfectă între lectură și învățare.

Programul activităţilor organizate la biblioteca județeană cu acest prilej este disponibil aici.