Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăţi luna mai 2015

Biblioteca mobilă în parc

În perioada mini vacanţei de Rusalii, din 30 mai până în 1 iunie 2015, v-am aşteptat în Parcul Central "Simion Bărnuţiu" cu biblioteca mobilă, în cadrul evenimentului LollyBoom organizat de Asociaţia Magic People, în fiecare zi de la orele 10:00 la 18:00.

Atelier gratuit

small_30 mai 2015.jpg Sâmbătă, 30 mai 2015 între orele 12.30-15, Asociaţia "Există viaţă după doliu" a organizat un atelier dedicat Zilei copilului.

Au participat Nuți Roman, îndrumător în tainele tehnicii „decoupage", Iulia Savoș, psihoterapeut voluntar și Simona Pintea, coordonator voluntar, zona Cluj din partea asociaţiei.

Au fost invitaţi să participe părinți cu sau fără copii, după schimbări semnificative în viața de familie.

 

Donaţie de carte pentru BLOOMobil

Biblioteca noastră s-a alăturat, de 1 iunie, asociației Brain Bloom, care a scos BLOOMobilul la plimbare în Câmpenești, Apahida, Sînicoară, și alte sate de lângă Cluj pentru a face cadou copiilor din aceste localități câte o carte. Pentru că cei din echipa Brain Bloom vor să facă cât mai mulți copii fericiți, ei au nevoie de cât mai multe cărți.
Dacă ai în biblioteca ta o carte care te-a bucurat când erai copil, dă-o mai departe unui alt copil și insuflă-i astfel dragostea pentru lectură. Poți lăsa cărțile în urna la sediul central al Bibliotecii Judetene "Octavian Goga" si la filialele de cartier: Mănăştur, Zorilor şi Kogălniceanu.

Atelier de quilling

small_afis quiilling lunar.jpgCopiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 2 iunie 2015, ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj unde s-a desfăşurat o nouă  întâlnire în cadrul  Atelierului de quilling.

 

 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis ghidusel .jpg

Toţi copiii din ciclul primar de învăţământ, curioşi şi jucăuşi au fost aşteptaţi miercuri, 3 iunie 2015, ora 17.00, la Secţia pentru Copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, la o nouă întâlnire cu  Ghiduşel cel isteţel

Expoziţia de bandă desenată "Nero în România"

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", împreună cu Centrul de Studii Literare Belgiene din Cluj-Napoca, cu sprijinul Ambasadei Regatului Belgiei în România, organizează în perioada 26 mai-5 iunie 2015 expoziţia "Nero în România", ce prezintă fragmente din lucrări ale autorului belgian de bandă desenată Marc Sleen.

 

Vernisajul expoziţiei de bandă desenată "Nero în România" a avut loc marţi, 26 mai 2015, ora 11.00, în holul sediului central al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor 104). La eveniment au participat E.S. Philippe Beke, Ambasadorul Regatului Belgiei în România, prof. univ. dr. Rodica Lascu-Pop, graficianul şi autorul de bandă desenată Adrian Barbu. Expoziţia va putea fi vizitată până în 1 iulie 2015.

 EducaTIFF

small_Afis program EducaTIFF 2015.jpg Biblioteca este şi în acest an partener EducaTIFF în cadrul programului de educaţie media şi cinematografică.

EducaTIFF este primul program de educaţie media şi cinematografică, ce a debutat în 2009 cu scopul de a (re)aprinde pasiunea publicului tânăr şi foarte tânăr pentru magia artei cinematografice şi de a influenţa primii paşii către o agendă solidă şi coerentă de programe şcolare de educaţie media.

 

Prezentarea detaliată a activităţilor EducaTIFF este disponibilă aici.

 

Cărţile copilăriei în vizită la bibliotecă

Filiala Zorilor v-au invitat  joi, 21 mai 2015, ora 12:30, la prezentarea colecţiei de cărţi pentru copii a Editurii Ecou Transilvan.

A prezentat doamna Nadia Fărcaş, director, invitată doamna Ana Huţanu, autoare a numeroase cărţi pentru copii.

Au participat profesori şi elevi de la Liceul de Informatică Tiberiu Popoviciu.

Cerc de origami

small_afis origami 2.JPG Cercul de origami s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 21 mai 2015, de la ora 16.00.  

 

Cenaclul literar „Traian Brad"

small_Cenaclu (1).jpg Cenaclul literar „Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" în data de de 26 mai 2015, de la ora 16.00.

 

Expoziţie de fotografie

Amintiri de pe Ada Kaleh, insula pierdută

Organizatori: Casa de Cultură a Municipiului Cluj-Napoca, Asociaţia Clujul de altădată

Coordonatori: Ancuţa-Lăcrimioara Chiş şi Ucu Bodiceanu 

Expoziţia va fi deschisă pentru vizionare în perioada 19 - 31 mai 2015 la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Sediul central, Calea Dorobanţilor, nr.104.


Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE

small_afisEroii_2015.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a organiyat cea de-a XLIV-a ediţie a Concursului de desene EROII CĂRŢILOR CITITE, dedicată Zilei Internaţionale a Copiilor.

La concurs au participat preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj.

 

Desenele copiilor au fost depuse la toate secţiile şi filialele bibliotecii, până în data de 25 mai 2015, individual, de către autorii desenelor sau de către părinţii acestora, precum şi centralizat, de către cadrele didactice îndrumătoare.

 

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene, selectate de juriul desemnat, au avut loc în data de 2 iunie 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor nr.104).

 

Săptămâna Naţională a Voluntariatului

small_afis 2.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a participat la programul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului.

S-au desfăşurat acţiunil sub egida acestei sărbători dedicate celor care dăruiesc din timpul, abilităţile, cunoştinţele lor, dar şi celorlalţi membri ai comunităţii.

 

Programul evenimentelor a fost:

Luni 11 mai, 17:00 - 19:00: Gala cititorului clujean

Luni 11 mai, 19:30 - 21:30: Clubul de lectură "Vocea cititorului"

Marţi 12 mai, 15:00 - 17:00: Atelier handmade cu voluntarii

Miercuri 13 mai, 10:00 - 18:00: Biblioteca vie "Trăind în acelaşi univers"

Joi 14 mai, 10:30 -12:30: Atelier de ecologie creativă

Vineri 15 mai, 15:00 -1 7:00: Gala voluntarului cu iniţiativă 

Biblioteca vie „Trăind în acelaşi Univers"

Biblioteca vie este o modalitate de relaţionare inter-umană şi de cunoaştere a persoanelor speciale. Oferă celor care doresc „să citească" o „carte vie" posibilitatea de a-şi întâlni propriile gânduri, păreri, concepţii, ori chiar prejudecăţi, etichetări, atitudini discriminatorii, în speranţa de a le confrunta, diminua sau combate.

 

Cărţile vii sunt oameni deosebiţi, cu experienţe de viaţă pe care sunt dipuşi să le împărtăşească.

 

Biblioteca vie „Trăind în acelaşi Univers" s-a desfăşurat în cadrul sărbătorii ample -  Săptămâna Naţională a Voluntariatului (11-17 mai 2015) şi face parte din programul „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", care se derulează sub umbrela mai largă a „Raftului cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de către Pro Vobis - Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, cu finanţarea Granturilor SEE, în cadrul Fondului ONG în România.

Ziua Europei la bibliotecă!

Cu ocazia Zilei Europei, biblioteca a organizat următoarele activităţi pentru copii:

 

7 mai ora 10.00, Secţia pentru copii

Sunt copil european. Participă grupa mixtă de la Grădiniţa Licurici.

 

7 mai ora.10.00, Filiala "Traian Brad"

Descoperă Europa prin basme populare : incursiune literară în cele mai cunoscute basme populare europene.

Participă elevii clasei a IV-a de la Şcoala "Liviu Rebreanu".

 

8 mai ora 13.00, Filiala Kogălniceanu

Muzica Europei: activitate de familiarizare a copiilor cu muzica tradiţională a popoarelor din ţările Uniunii Europene.

Participă elevii clasei a II-a de la Colegiul Naţional "George Cosbuc".


8 mai ora 9.00, Filiala Zorilor

Ziua Europei - O poveste, o legendă, un drapel: atelier de lectură şi desen.

Participă elevi de la Liceul de Informatică "Tiberiu Popoviciu".

 

Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

Am organizat cea de-a XIII-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, ediţie ce s-a desfăşurat în Anul European pentru Dezvoltare şi are ca generic "Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru".

 

Concursurile s-au adresat elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi s-au desfăşurat pe 3 categorii de vârstă, după cum urmează: 12 mai 2015, ora 11.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV; 13 mai 2015, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor acestuia; 14 mai 2015, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temă, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului.

 

Toate concursurile au  pfost pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

 

Poveşti vizuale - Atelierele CineMedia 2015

small_Afis povesti vizuale.jpg În perioada 23 aprilie - 14 mai vor avea loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" 7 ateliere interactive (în limba română şi maghiară) organizate de Secţia de Artă în colaborare cu Facultatea de Teatru şi Televiziune.

Atelierele au ca tematică educaţia cinematografică şi se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Concurs de fotografie TU ŞTII SĂ TRECI STRADA?

small_Afis concurs foto.jpg Filiala "Traian Brad", în colaborare cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, lansează un concurs de fotografie, pentru elevi cu vârste cuprinse între 14-18 ani. Înscrierile se fac online la adresa  artimage_cj@yahoo.com  sau la sediul Filialei "Traian Brad", până în data de 15 aprilie 2015. Data limită de trimitere a fotografiilor este 18 mai 2015.

 

Vernisajul expoziţiei şi premierea - 2 iunie 2015, ora 18.00 la Filiala"Traian Brad",  str. Izlazului nr.18.

 

Regulamentul concursului

Concurs de poezie şi mini-eseu

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga", în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, lansează un concurs de poezie şi mini-eseu "Lumina a crescut enorm la Cluj..." (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Lucian Blaga).

Concursul se adresează elevilor de liceu şi studenţilor.

Lucrările vor avea max. 2 pagini şi vor fi trimise, pânâ în data de 30 aprilie 2015, pe adresa: adulti@bjc.ro cu menţiunea  "Pentru Concurs Lucian Blaga".

Câştigătorii vor primi premii şi vor participa, alături de poeţi clujeni,  la un recital susţinut în cadrul  Festivalulului Internaţional de Poezie "LUCIAN BLAGA", în data de 8 mai 2015, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga".

Vă invităm să participaţi la CONCURS!

Primul Centru de voluntariat în cultură din Cluj-Napoca!

small_yellow-apples pag web.jpg Centrul de voluntariat în cultură Yellow Apples caută voluntari!

Dacă ai peste 14 ani şi iubeşti teatrul, cărţile, muzica sau pictura, vino să te implici în primul centru de voluntariat din Cluj-Napoca şi Sfântu Gheorghe dedicat exclusiv evenimentelor culturale!

 

Mai multe informaţii:

Comunicatul de presă 

„Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!" 

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" desfăşoară, în cadrul programului pilot de voluntariat „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", diverse activităţi. Acestea au loc fie la Colţul voluntarului din bibliotecă, fie în centrele unde instituţia a înfiinţat mini-biblioteci: la Internatul Şcolii Speciale CRDEII va fi o sesiune informativă pe tema comportamentului non-violent în data de 6 mai 2015 de la ora 17, la Clubul Pensionarilor strada Horea nr. 108 Ateliere de Ecologie Creativă în fiecare zi de joi de la ora 10:30, la Fundaţia pentru Îngrijirea Vârstnicului Atelier de Ecologie Creativă şi Club de Jocuri de societate în data de 25 mai, de la ora 10:30.

 

Programul face parte din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci", implementat de Pro Vobis în parteneriat cu ANBPR şi finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

 

Expoziţie dedicată copiilor

Miercuri, 27 mai 2015, ora 12:30,  la Filiala Kogălniceanu a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj a avut loc vernisajul expoziţiei „Servicii medicale prietenoase adresate copiilor" a Alexandrei Bichir, student masterand anul II la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca.

Au participat elevii clasei Pregătitoare B de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă" din Cluj-Napoca, însoţiţi de doamna învăţătoare Gianina Vanca. 

Săptămâna jocului la Filiala "Traian Brad"

small_afis Saptamana jocului.jpg Cu ocazia Zilei Mondiale a Jocului, Filiala "Traian Brad" a organizat o suită întreagă de activităţi de divertisment pentru toate vârstele, pe tot parcursul săptămânii 25-29 mai.

 

Festivalul Internaţional "Lucian Blaga", ediţia a 25-a

small_Afis Rondul de mai mc.jpg În data de 8 mai, ora 12.00, am găzduit evenimentele din cadrul Festivalului Internaţional de Poezie "Lucian Blaga":

 

Rondul de mai al poeţilor
Decernarea premiilor concursului de poezie şi mini-eseu "Lumina a crescut enorm la Cluj..." (secvenţă dintr-o scrisoare a lui Lucian Blaga).

 

 

Conferinţa Masa critică pentru o educaţie de calitate

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" a găzduit Conferinţa Internaţională a  Asociaţiei LEARN&VISION.

EDIŢIA a III-a, 8-10 mai 2015.

 

Lansare de carte 

small_carte_lucian_cristea.jpg

Miercuri 6 mai 2015, ora 17, la sediul central al bibliotecii, a avut loc o lansare de carte dedicată celor mici.

Lucian Cristea - "Poveşti pentru copiii din noi".

 

 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis ghidusel .jpg Toţi copiii din ciclul primar de învăţământ, curioşi şi jucăuşi au fost aşteptaţi miercuri, 6 mai 2015, ora 16.30, la Secţia pentru Copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, la o nouă întâlnire cu  Ghiduşel cel isteţel

 


 

Atelier de quilling

small_afis quiilling lunar.jpg Copiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 5 mai 2015, ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj unde s-a desfăşurat o nouă  întâlnire în cadrul Atelierului de quilling.