Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți luna mai 2018

Cercul de origami

small_afis_origami_2_jpg.jpg Joi, 31 mai 2018, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, va avea loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 

 

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 29 mai, de la ora 17.00.

 

 

Zilele Bibliotecii Județene "Octavian Goga"

small_afis_zilele_bibliotecii_2018.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a invitat publicul clujean să participe la evenimentele pregătite cu ocazia Zilelor bibliotecii, în al 97-lea an de existență a bibliotecii publice la Cluj-Napoca. 

Pe tot parcursul perioadei 21 - 25 mai 2018 la sediul central și la filialele de cartier au avut loc: înscrieri gratuite la bibliotecă pentru persoanele de toate vârstele, vizite colective ale elevilor, audiţii şi vizionări colective la secţiile pentru copii, „O carte pentru fiecare" - acţiune de distribuire gratuită vizitatorilor bibliotecii a unor cărţi primite ca donaţii din partea unor edituri şi persoane fizice, conferințe, întâlniri cu scriitori, ateliere de perfecționare profesională pentru bibliotecari, ateliere de creativitate. 

Program

Comunicat de presă

Întâlnire cu scriitorul Alex Moldovan

small_afis_alexm_2405.jpg Secţia pentru copii a bibliotecii judeţene a invitat fanii Olguţei la o întâlnire cu cel care i-a dat viaţă, scriitorul şi traducătorul Alex Moldovan. Evenimentul a avut loc joi, 24 mai 2018, de la ora 12.00, la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor, nr. 104.

 


Alice în țara Facebook - workshop pentru adolescenţi

small_afis_facebook_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a invitat adolescenții la workshop-ul „Alice în țara Facebook", susținut de domnul lector univ. dr. Dan Octavian Rusu, psiholog principal. Activitatea a avut loc joi, 24 mai 2018, între orele 13.00-14.00, la Secţia pentru adolescenţi, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV.


 

Lansare de carte Ziuariul meu, de Dumitru Nistor

small_afis_22052018.jpg

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a invitat publicul clujean la lansarea de carte Ziuariul meu/ Dumitru Nistor. Cluj-Napoca: Şcoala Ardeleană, 2017, proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.
Evenimentul de lansare a avut loc miercuri, 23 mai 2018, de la ora 13.00, la Secția Colecții Speciale, Calea Dorobanţilor, nr. 104, etaj IV, vest şi a avut-o invitată pe doamna prof. univ. dr. Ioana Both, Facultatea de Litere, Universitatea "Babeş-Bolyai".

 

 


Managementul furiei la adulți din perspectivă psihologică și spirituală

small_afis_mgmt_furiei_24_05_18.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" împreună cu Filiala Napoca a Societății Alzheimer a invitat publicul clujean la Conferința Managementul furiei la adulți din perspectivă psihologică și spirituală.

În cadrul acestei conferințe, specialiști din domeniul psihologiei și teologiei au prezentat o temă de larg interes: managementul furiei la adulți. Participanții vor învăța nu doar să recunoască furia și să o decripteze, ci vor fi ajutați să înțeleagă mecanismele psihologice și strategiile de gestionare a furiei, vor primi informații și vor afla modalități de acțiune. Este o oportunitate  pentru cei interesați să se implice activ și să schimbe ceva în viața lor și a celor din jur.

Conferința a avut loc joi, 24 mai 2018, de la ora 17:00 la sediul Bibliotecii Județene „Octavian Goga", Calea Dorobanților nr.104, Sala Media, et. 7, vest.

Partener Media: Radio Renașterea.

Scriitorii români și Clujul Marii Uniri 

small_afis_conferinta_18_mai1.jpg Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Uniunea scriitorilor - Filiala Cluj și Universitatea "Babeș-Bolyai" a organizat evenimentul „Scriitorii români și Clujul Marii Uniri" ce a avut loc vineri, 18 mai începând cu ora 12.00 în foaierul sediului central al bibliotecii județene, Calea Dorobanților, nr. 104.

Biblioteca la Zilele Clujului 2018 

small_afis_zilele_clujului.jpg Biblioteca județeană începând de vineri, 18 mai și până duminică, a participat pe strada Mihail Kogălniceanu la Promenada cărților și în Parcul central la evenimentele din cadrul celei de-a VIII-a ediții a Zilelor Clujului. 

 

Conferința Internațională Masă critică pentru o educație de calitate. Literația pentru viață

Biblioteca județeană a găzduit cea de-a șasea ediție a Conferinței Internaționale a Asociației Learn&Vision, „MASĂ CRITICĂ PENTRU O EDUCAȚIE DE CALITATE. LITERAȚIA PENTRU VIAȚĂ".
Evenimentul a avut loc vineri, 18 mai 2018 începând cu ora 9.00, la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Sala Media, etaj 7, vest.


Biblioteca Vie Trăind în același univers”

small_afis_snv_2018.jpg Biblioteca județeană va invitat la cea de-a IV-a ediție a Bibliotecii Vii „Trăind în același univers", axată în acest an pe combaterea prejudecăților socio-profesionale.


Evenimentul a avut loc miercuri, 16 mai 2018, de la ora 13.00, la Secția pentru Adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, și face parte din Săptămâna Națională a Voluntariatului, ediția a XVII-a, ocazie cu care biblioteca județeană organizează o serie de activități cu implicarea voluntarilor, al căror orar îl găsiți aici.

 

Club de filosofie pentru copii

 small_afis_club_de_filosofie_04_.jpg Marți, 15 mai 2018, ora 17.45, la Secţia pentru copii a avut loc o nouă întâlnire a Clubului de filosofie pentru copii, susținut de doamna conf. dr. Mihaela Frunză, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca.

 

Au fost aşteptaţi copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani. Tema modulului a fost: „Cum facem alegeri înţelepte?".

Participarea a fost gratuită.

 

Festivalul Internaţional Lucian Blaga, ediţia a 28-a

small_afis_festival_blaga_28_b_.jpg Cluj-Napoca, 15-16 mai 2018

Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi Societatea Culturală Lucian Blaga Cluj, în parteneriat tradiţional cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, a organizat cea de-a 28-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga în zilele de 15 şi 16 mai 2018.

Program

Lansare de carte

small_afis_almasan_2018.jpg În data de 16 mai 2018, ora 18.00, Filiala „Traian Brad" a găzduit lansarea cărții „O singură viață, o singură moarte" a scriitorului Dorin Almășanu.

A prezentat: Nadia Baciu, director al Editurii Ecou Transilvan, prof. univ. doctor Liviu Vlad și scriitorii Pavel Azap și Ioan Negru.

Cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine

small_cum_ajutam_copilasii_sa_doarma_mai_bine_16_05_2018_web.jpg Miercuri, 16 mai, de la ora 18:00 am discutat despre cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine. Dacă serile s-au transformat în partea cea mai neplăcută a zilei, când copilul face un tantrum sau are chef de joacă nebună chiar înainte de culcare, dacă îi ia o veșnicie să adoarmă, sau dacă se trezește frecvent sau plângând noaptea, această prezentare vă va ajuta să înţelegeți ce cauzează aceste probleme pentru copilul vostru, ce puteți face și cum să îl ajutaţi, astfel încât somnul să redevină ceva plăcut și odihnitor pentru întreaga familie.

Prezentarea a fost susținută de Brîndușa Milășan și are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm.  

Prezentarea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", Calea Dorobanților nr. 104, etajul 2, tronson vest.

Lansare de carte

small_afis_25_04_2018.jpg În data de 25 mai 2018, ora 17.00, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" va găzdui lansarea cărții „Iubiri de argint, în orizonturi albastre" a autoarei Mihaela Vargovschi.

 

Ateliere de quilling

small_afis_quiling_2018.jpg Copiii şi adolescenţii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi la Atelierele de quilling organizate la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga":

 

Clujul după Marea Unire - perioada interbelică

small_afis_16_05_2018.jpg Vă invităm miercuri, 16 mai 2018, la prezentarea cu titlul „Clujul după Marea Unire - perioada interbelică", susținută de domnul profesor Vladimir-Alexandru Bogosavlievici de la Colegiul Național „George Barițiu".

 

Activitatea, desfășurată sub genericul 100 România - 1918-2018, Sărbătorim Împreună!, va avea loc la Secția pentru Adolescenți, etajul 4, începând cu ora 11:00.

Literație pentru familie la bibliotecă

small_afis_flw_2018jpg.png Biblioteca județeană dă startul Aventurii pentru întreaga familie! Începând de joi, 10 mai 2018, ora 17.00, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est, vor avea loc ateliere interactive, cu sesiuni de lectură distractivă și jocuri, pentru copii de vârstă școlară mică, părinți și bunici. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrieri și informații la Secția pentru copii, prin telefon: 0264.595620 și prin e-mail: copii@bjc.ro. Vă așteptăm cu drag!

Activitățile se înscriu în proiectul „Family Literacy Works!", finanțat în cadrul programului Erasmus+, inițiat de Asociația „Learn&Vision" România. Partenerii în acest proiect sunt: Agrupamento de Escolas Trigal de Santa Maria (Portugalia), Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj (România), Training Center CES (Macedonia), Evrocentar Obuchenie I Partnyorstvo 21 Vek (Bulgaria), Mestna Knjižnica Kranj (Slovenia).

Fii și tu o carte vie!

Biblioteca județeană recrutează persoane dispuse să împărtășească din esența meseriei lor, fiind astfel „cărți vii" pentru o oră, în cadrul Bibliotecii vii Trăind în același univers", ediția a IV-a.

Activitatea va avea loc în data de 16 mai 2018, între orele 13.00-14.30, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etaj IV și face parte din programul Săptămânii Naționale a Voluntariatului, ediția a XVII-a.

Catalogul Bibliotecii vii 2018 cuprinde meserii din domenii variate (profesor, medic, asistent, notar, preot, hair stylist, pantofar, zugrav, instalator, economist etc.), susținând combaterea prejudecăților și antidiscriminarea socio-profesională.

Cei care doresc să participe la activitate pot solicita detalii la adresa de mail: adolescent@bjc.ro sau la numărul de telefon: 0756080691.

Vă așteptăm!

Congres internațional de istorie literară

small_afis_gen._a3724x1024.jpg Colocviul internaţional Local convertible values: international narratives of national literary history, ediţia I va avea loc în perioada 10-12 mai 2018 la Cluj-Napoca.
Parteneri: Academia Română, Institutul „Sextil Pușcariu"  Cluj-Napoca, Facultățile de Litere din consorțiul Universitaria, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj. 

Program

Detalii suplimentare pe pagina congreslui


Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

small_afis_ziua_europei_2018.jpg Vă invităm să participaţi la cea de-a XVI-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, ediţie ce stă sub semnul Anului European al Patrimoniului Cultural: „Patrimoniul nostru: la confluenţa dintre trecut şi viitor".

 

Concursurile se adresează elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi se desfăşoară astfel: 9 mai 2018, ora 11.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV, desen la temӑ ce va fi realizat pe loc, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului; 10 mai 2018, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului; 11 mai 2018, ora 11.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului. Toate concursurile sunt pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

 

Înscrierile se pot face pânӑ în data de 7 mai 2018, la Secretariatul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etaj I), la numărul de telefon 0264-430323, în următorul program: luni-miercuri şi vineri: 8.00-16.00, joi: 10.00-18.00, sau la adresa de e-mail bjc@bjc.ro.

Expoziție de fotografie

small_afis_metzakis_fb.jpg Manolis Metzakis, Iraklion, Creta

 

Expoziţia de fotografie denumită generic "PHOTO ASPECTS" va fi prezentată publicului în data de  7 mai 2018, ora 18,00, de către autor, susţinând astfel demersul cultural ArtImage de a aduc pe simezele clujene valori ale fotografiei naţionale şi internaţionale.

 

Expoziţia este organizată sub înaltul patronaj al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Romănia (AAFR).

Invitat, domnul Flavian Săvescu, AFIAP, reprezentantul oficial al GPU în România.  

Expoziţia va fi prezentă pe simeze până în 23 mai 2018.

Fotografii ale autorului pot fi vizionate şi pe www.metzakis.gr.

 

Ziua Europeană de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe

small_afis_ziua_drepturi_egale_deficiente_web.jpg Secţia pentru copii marchează Ziua Europeană de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe, sărbătorită în 5 mai. Activitatea a fost susţinută de doamnele Cristina Iordache şi Emilia Verneș, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj, şi a avut loc luni, 7 mai 2018, de la ora 14.00.

 

Au participat elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz, însoţiţi de doamnele profesoare Lăcrămioara Ursache şi Ofelia Radu.

 

small_ziua_europeana_de_constientizare_a_drepturilor.jpg Cu ocazia Zilei Europene de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe, sărbătorită în 5 mai, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", Filiala Zorilor a organizat următoarele activităţi:

 Drepturile și îndatoririle copiilor 

Invitate: d-na Corina Tirică, psiholog şi d-na Cristina Iordache, asistent social de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis_ghidusel_pagina_web.jpg Copiii din ciclul primar de învăţământ au fost aşteptaţi miercuri, 2 mai 2018, de la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", la o nouă întâlnire cu Ghiduşel cel isteţel!

 

Cursuri de limbi străine pentru copii la Filiala "Traian Brad"

Filiala "Traian Brad" a bibliotecii a organizat cursuri gratuite de limbi străine adresate copiilor.
Pe baza Permisului de intrare la bibliotecă, în limita a 10 locuri, s-au desfășurat:

Cursurile s-au desfășurat la Filiala "Traian Brad", str. Izlazului nr. 18.