Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți mai 2019

Concursul de desene „Eroii Cărților Citite"!

small_afis_eroii_cartilor_citite_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat cea de-a XLVIII-a ediţii a Concursului de desene Eroii Cărților Citite". Concursul se organizează anual, cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului și îi invită pe preşcolarii şi elevii din clasele I-VIII din judeţul Cluj, să deseneze un erou sau o scenă dintr-o poveste preferată.

Vernisajul şi premierea celor mai bune desene a avut loc în data de 31 mai 2019, în foaierul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr. 104, unde expoziția poate fi vizitată până în 14 iunie 2019.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați Regulamentul concursului .

 Lista premianților

KineDok 2019

small_afis_setea_de_putere.jpg

The lust for power/ Gustul puterii  - vizionare de film în cadrul KineDok 2019

Joi, 6 iunie, ora 19.00, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok la Secția de artă: The lust for power/ Gustul puterii (Slovacia-Cehia, 2017, 89'). Invitat: conf. univ. dr. Radu Mârza, Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB Cluj

Într-un stil alert și angajant, filmul Terezei Nvotová urmărește cronologia ascensiunii lui Vladimír Meciar, o figură carismatică a anilor '90, de la statutul de avocat într-un oraș de provincie la cel de președinte al Slovaciei - un caz de populism care pune în perspectivă populismele prezentului și evidențiază caracterul de structură ideologică recurentă al populismului. Urmărindu-și personajul care traversează momente cruciale din istoria regiunii, precum ruperea Cehiei de Slovacia, și atingând teme istoric-sensibile, precum utilizarea în scop politic a arhivelor securității, Gustul puterii va părea dureros de familiar celor care vin cu experiența trăită a anilor '90, aducând în același timp suficiente detalii savuroase pentru a face vizionarea una memorabilă.

 

Programul complet KineDok 2019

 

 

Violența în familie - prevenire și combatere

Luni, 3 iunie 2019, ora 12.00, în cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Județean de Poliție Cluj, la Filiala "Traian Brad" a bibliotecii județene a avut loc o activitate desfășurată în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalității. Tema întâlnirii a fost Violența în familie dar au fost dezbătute și alte teme referitoare la fenomenul de bullying. Invitată, doamna Andrada Pirici, subinspector IPJ Cluj. Au participat elevii clasei a IX-a de la Colegiul Tehnic Napoca.

Hai-Hui printre povești

small_afis1062019.jpg Biblioteca județeană a afost partener al Festivalului "Hai-Hui printre povești", eveniment dedicat celebrării copiilor și lumii copilăriei ce a avut loc în perioada 1-2 iunie în Parcul Central din Cluj, organizat de Teatrul „Puck".

V-am invitat la spectacole, ateliere pentru întreaga familie, joc și multe alte surprize!

Program

Cerc de origami

small_afis_origami_2.JPG Joi, 30 mai 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 

 

Workshop cu tema „Facts About the United States"

Joi, 30 mai 2019, între orele 13.45-14.45, la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene „Octavian Goga" a avut loc workshopul cu tema „Facts About the United States". Participӑ elevi ṣi profesori de la Ṣcoala Gimnazialӑ „Horea".

 

KineDok 2019

small_filmul_brothers_fratii_afis.jpg Joi, 30 mai, ora 19.00, v-am așteptat la Secția de Artă, etajul 5 est, cu un nou film KineDok: Brothers/Frații (Norvegia, 2015, 101')!

Documentarul realizat de Aslaug Holm despre cei doi fii ai săi, filmat pe parcursul unei perioade de opt ani și jumătate, a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri în China, Coreea de Sud, Mexic, Brazilia, Argentina, SUA, Canada, Australia, Rusia și în toată Europa, obținând o mulțime de premii internaționale.

În inima marelui oraș Oslo cresc cei doi frați, cu visurile și năzuințele lor pentru viitor. Lui Markus îi place fotbalul și își dorește să devină un profesionist al sportului. Lukas e cel cu o fire filosofică căruia îi place să se gândească la tot felul de lucruri - despre lumea din jur, despre el însuși și despre sensul vieții: „Mami, ce o să se întâmple cu visurile mele după ce mor, o să rămână în viață?". Acest documentar intim și personal este filmat de mama lor, Aslaug Holm care realizează atât imaginea, cât și regia filmului, propunându-și să pătrundă în lumea autentică a copiilor și să găsească adevărul și esența vieții.

Participarea a fost gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o scurtă dezbatere.

 

O femeie captivă - primul film din cadrul KineDok 2019

small_o_femeie_captiva_afis_.jpg O femeie captivă/A woman captured (Ungaria, 2018, 75') este filmul cu care deschidem sezonul KineDok 2019 la Biblioteca Județeană "Octavian Goga". 

Premisa de la care pleacă „O femeie captivă" este uluitor de simplă: Bernadett Tuza-Ritter pare că schițează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tușe observaționale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă și ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demitizare, o demascare a unei situații greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă.

Vă așteptăm la proiecție la Secția de Artă (etaj V est), joi, 23 mai, de la ora 19.00.

Programul complet KineDok 2019

 

Zilele Bibliotecii Județene „Octavian Goga"

small_afis_zilele_bib_mai_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a invitat publicul clujean să participe la evenimentele pregătite cu ocazia Zilelor bibliotecii, în cel de-al 98-lea an de activitate a bibliotecii publice la Cluj-Napoca.

 

Pe tot parcursul perioadei 14 - 20 mai 2019 la sediul central și la filialele de cartier au avut loc: înscrieri gratuite la bibliotecă pentru persoanele de toate vârstele, vizite colective ale elevilor, lansări de carte, întâlniri cu scriitori, „O carte pentru fiecare" - acţiune de distribuire gratuită vizitatorilor bibliotecii a unor cărţi primite ca donaţii din partea unor edituri şi persoane fizice.

Program

Comunicat de presă

România Citește

small_01_2019_afislucrat_cluj_bjc_rez_email_web.jpg Luni, 20 mai 2019, de la ora 12:30, a avut loc o dublă lansare-eveniment a volumelor:


Critică și empatie / Constantina Raveca Buleu
Geniul inimii și Ostrovul Învierii / Aura Christi
precum și lecturi publice, recitaluri și discuții interactive cu publicul.


Evenimentul a avut loc la Compartimentul Colecţii Speciale, memorie și cunoaștere locală, etajul 4 est.


Organizator: Fundația Culturală Ideea Europeană
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Romania Citește - proiect multianual de susținere a artei și de promovare a autorilor contemporani în România și străinătate
 

Spectacol de muzică și poezie

small_afis_vis_si_realitate_05_2019.jpg Sub genericul "Vis și realitate", vineri, 17 aprilie 2019, de la ora 17.30, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a avut loc un spectacol de muzică și poezie.

Concursuri cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei

small_afis_ziua_europei_2019.jpg Cea de-a XVII-a ediţie a concursurilor cu premii pentru elevi dedicate Zilei Europei, „Construim viitorul împreunӑ", ediţie ce a stat sub semnul Preṣedinṭiei României la Consiliul Uniunii Europene a avut loc în perioada 15-17 mai 2019.

 

Concursurile s-au adresat elevilor din instituţiile de învăţământ din judeţul Cluj şi s-a desfăşurat astfel: 15 mai 2019, ora 12.00: concurs de desen pentru elevi din clasele I-IV, desen la temӑ ce a fost realizat pe loc, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului; 16 mai 2019, ora 12.00: concurs pentru elevi din clasele V-VIII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului; 17 mai 2019, ora 12.00: concurs pentru elevi din clasele IX-XII, constând în realizarea pe loc a unui eseu la temӑ, pe baza unei imagini puse la dispoziţie în momentul concursului, prezentarea şi susţinerea ideilor eseului. Toate concursurile au fost pe echipe, fiecare instituţie de învăţământ având posibilitatea să participe cu câte un echipaj format din trei elevi pentru fiecare categorie de vârstă (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII).

Regulamentul concursului

Ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici

small_o_aventua_pentru_intreaga_familie.png Biblioteca județeană a dat startul Aventurii pentru întreaga familie! Începând de luni, 13 mai 2019, ora 17.00, la Secția pentru copii, Calea Dorobanților, nr. 104, parter est, au avut loc ateliere interactive, cu sesiuni de lectură distractivă și jocuri, pentru copii de vârstă școlară mică, părinți și bunici.

 

Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Înscrieri și informații la Secția pentru copii, prin telefon: 0264.595620 și prin e-mail: copii@bjc.ro.  

 

 

Festivalul Internaţional Lucian Blaga, ediţia a 29-a

Cluj-Napoca, 17-18 mai 2019

small_afis_festival_blaga_2019.jpg Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România şi Societatea Culturală Lucian Blaga Cluj, în parteneriat tradiţional cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, a organizat cea de-a 29-a ediţie a Festivalului Internaţional Lucian Blaga în zilele de 17 şi 18 mai 2019.

 

 

Ziua Europei 2019

small_ziua_europei_2019.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" a marchat Ziua Europei prin organizarea următoarelor activități:


Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104
Sala multiculturală, etaj III, vest
9 mai, ora 9.30
Europa prin ochi de copil - participă copiii de la Grădinița "Albă ca Zăpadă", grupa maghiară


Secţia pentru copii, parter est
9 mai, ora 11.00
Copiii construiesc viitorul Europei - participă elevii clasei a VI-a A de la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea" Cluj-Napoca

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1


9 mai, ora 8.30
Valorile Naționale în contextul European - participă elevii clasei a IX-a de la Liceul Waldorf
Invitat, d-nul Mircea Abrudan, cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu" al Academiei Române, Filiala Cluj


9 mai, ora 10.00
(Re)descoperim Europa - participă elevii clasei a VII-a de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă


Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu nr. 7
9 mai, ora 13.30
(Re)descoperim Europa - participă elevi de la Colegiul Național „Emil Racoviță" Cluj-Napoca


Filiala „Traian Brad"
, Strada Izlazului nr. 18
10 mai, ora 12.00
9 mai - zi cu triplă semnificație în istoria României și a Europei - participă elevii clasei a XI-a de la Colegiul Tehnic „Napoca"

 

În foaierul bibliotecii, Secția Împrumut pentru adulți vă invită să vizitați expoziția Descoperiți țările Uniunii Europene!.

Dialoguri cu liceeni și studenți

small_afis_mind_2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga", în colaborare cu Fundația „Alma Mater Napocensis" a Universității „Babeș-Bolyai" și Asociația „Pro Democrația", a demarat proiectul de discuții pentru tineri și adolescenți MindLab prin această întâlnire pilot, sub titlul „Tabla socială de șah a liceenilor clujeni".
Workshop-ul a avut ca punct de pornire cartea „Socializarea politică la copii și adolescenți", scrisă de Dan Octavian Rusu. Moderatori: prof. univ. dr. Dacian Dragoș - președinte al Fundației „Alma Mater Napocensis", lector univ. dr. Dan Octavian Rusu - psiholog principal, Iulia Georgescu - director de dezvoltare al Asociației Pro Democrația.
Prima întâlnire a avut loc luni, 13 mai 2019, ora 13:00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV și a sărbătorit Ziua Națională a Adolescentului.

Prezentӑri pentru liceeni la American Corner Cluj-Napoca

Doamna Kimber Guinn, Fulbright ETA la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" Iaṣi, a susṭinut la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene „Octavian Goga" (Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5, tronsonul vest) douӑ prezentӑri, dupӑ urmӑtorul program:

Săptămâna Europeană a Tineretului

small_set_2019.png

Cu ocazia Săptămânii Europene a Tineretului (29 aprilie - 12 mai 2019), Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat mai multe activități după următorul program:


Filiala „Traian Brad", 6 mai 2019, ora 9.00
Forum deliberativ cu tema „Tineretul de azi: democrația de mâine"
Invitat, d-na Iulia Georgescu, director de dezvoltare al Asociației „Pro Democrația" Cluj


Secția Împrumut pentru adulți, 7 mai 2019, ora 13.00
Prelegerea „Eu și democrația"
Invitat, domnul lector univ. dr. George Jiglău, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, președinte al Centrului pentru Studiul Democrației


Secția pentru adolescenți, 8 mai, ora 12.00
Teatrul forum cu titlul „Ne pasă"


Teatru forum „Bullying in schools"

small_afis_teatru_2019.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, cu implicarea voluntarilor programului „Implică-te și dăruiește. Fii voluntar!", a pus în scenă piesa de Teatru forum „Bullying in schools". Evenimentul a avut loc ca urmare a colaborării dintre Biblioteca Județeană „Octavian Goga" și Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" Cluj-Napoca, în cadrul proiectului „Enriching lives, opening minds". Reprezentația s-a desfășuratluni, 6 mai 2019, ora 16.00, la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV.

 

Am dreptul să fiu copil!

small_afis_ziua_drepturi_egale_deficiente.jpg Cu ocazia Zilei Europene de Conştientizare pentru Drepturi Egale ale Persoanelor cu Deficienţe, Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" a organizat în data de 6 mai 2019, ora 14.00, activitatea cu titlul Am dreptul să fiu copil.

Invitate: d-na Corina Tirică, psiholog, şi d-na Ioana Maria Bene, asistent social de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Cluj.

Au participat elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz, clasele I-VIII, însoţiţi de doamnele profesoare Lăcrămioara Ursache şi Estera Deoancă.

Concurs de fotografie

small_afis_tara_mea.jpg Asociaţia ARTIMAGE Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj, Filiala "Traian Brad", lansează concursul de fotografie AMINTIRI DIN ŢARA MEA, adresat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani.

Regulamentul concursului

Expoziție fotografică

small_afis_expo_mai_2019.jpg Asociația ArtImage Cluj-Napoca v-a invitat să vizitați expoziția de debut fotografic APELE CARE NE POARTĂ deschisă în intervalul 6-18 mai 2019 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților nr. 104.

Autorul, ing. Gheorghe Marchiș transcrie, deosebit de inspirat, în fotografii color de mari dimensiuni
cântul învolburat al apelor.


Întâlnirea cu autorul a avut loc în ziua de 17 mai 2019, ora 19,30.