Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăţi martie 2016

 

Expoziţie de fotografie

small_Afis seria 25 site.jpg Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca vă invită să vizionaţi expoziţia de absolvire a seriei 25 a Şcolii de Fotografie ArtImage. Sub genericul Lumini, joi 31 martie 2016, ora 18, cei 18 absolvenţi şi-au prezentat proiectul fotografic în foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj.


Publicul a jurizat lucrările şi primii trei autori au fost distinşi cu premii.

 

Activităţi pentru copii 

small_calendar_martie_2016.jpg

Dragi părinţi şi bunici vă aşteptăm împreună cu copiii sau nepoţii la bibliotecă în perioada 28 martie-1 aprilie vom organiza o serie de activităţi interesante!

 

 

Concursul de creaţie literară „Micii Creatori" 

small_Concurs de creatie literara 2016-AFIS.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" organizează cea de-a XIII-a ediţie a Concursului de creaţie literară „Micii Creatori". 

 Vă aşteptăm!

Ziua Internaţională a Francofoniei

Manifestările organizate de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei:

- "Scriitori clujeni francofoni", expoziţie de carte deschisă în perioada 21 - 25 martie 2016, în holul sediului central al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanţilor 104, parter);

- "Ziua Internaţională a Francofoniei", expoziţie de carte deschisă în perioada 21 - 25 martie 2016, la Colţul Francofon (Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest);

- vizionarea filmului "La vie est un long fleuve tranquille", regizat de Étienne Chatiliez, în data de 22 martie 2016, începând cu ora 13.00, la Colţul Francofon (Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest); au participat elevi şi profesori de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu".

 

Cerc de origami

 

small_afis origami 1.JPGCercul de origami s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 30 martie , de la ora 16.00.

 

Sărbători fericite! 

small_hpim5807.jpg

Colectivul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" urează tuturor celor ce sărbătoresc zilele acestea:

Paşte Fericit!

Boldog Húsvéti Ünnepeket!

Frohe Ostern!

Happy Easter! 

În fotografie lucrările realizate de copii la Secţia pentru copii a bibliotecii.

 

Concursul de creaţie literară „Micii Creatori"

small_Concurs de creatie literara 2016-AFIS.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" organizează cea de-a XIII-a ediţie a Concursului de creaţie literară „Micii Creatori". 

 Vă aşteptăm!

 Ziua Mondială a Teatrului

În data de 23 martie, Secţia de artă a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" a invitat publicul clujean la teatru: „Lacuna" de Eugen Ionescu, în interpretarea elevilor de la Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică „Octavian Stroia", coordonaţi de doamna profesoară Laura Corpodean. Spectacolul a fost dedicat Zilei Mondiale a Teatrului şi a avut loc în holul Sediului central al bibliotecii, de la ora 14.00.

Ziua Internaţională a Poeziei

small_Afis ziua poeziei_2016.jpg

Festivitatea de premiere a Concursului de poezie on-line a avut loc marţi, 22 martie 2016 de la ora 17.00, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad".

 

Listă premianţi

Prezentare a oportunităţilor de studii universitare în SUA

small_Afis prezentare Fulbright American Corner Cluj.jpg Comisia Fulbright Româno-Americană, în parteneriat cu American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", a organizat luni, 21 martie 2016, între orele 14.00-14.50, în Sala media a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etajul 7 vest), o prezentare a oportunităţilor de studii universitare în Statele Unite ale Americii.

 

Participarea la prezentare a fost gratuită şi a oferit posibilitatea de a afla informaţii despre criteriile de selecţie utilizate de universităţile americane, procesul de admitere, posibilităţile de finanţare.

 


Începe BĂTĂLIA CĂRŢILOR 2016!

small_Afis BJC 2016.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" anunţă startul celei de-a III-a ediţii a concursului „Bătălia Cărţilor" 2016 şi invită la lectură toate categoriile de public.

 

Concursul cuprinde mai multe secţiuni:

 

Perioada de lectură: martie-septembrie 2016.

Finala concursului: octombrie 2016.

Clubul de lectură pentru adulţi şi seniori are la dispoziţie o listă de cărţi ale autorilor români contemporani, care vor fi discutate pe parcursul anului 2016.

Vă aşteptăm la toate secţiile şi filialele bibliotecii!

Lista cărţilor

Ziua Internaţională a Francofoniei

Manifestările organizate de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei:

- "Scriitori clujeni francofoni", expoziţie de carte deschisă în perioada 21 - 25 martie 2016, în holul sediului central al Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanţilor 104, parter);

- "Ziua Internaţională a Francofoniei", expoziţie de carte deschisă în perioada 21 - 25 martie 2016, la Colţul Francofon (Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest);

- vizionarea filmului "La vie est un long fleuve tranquille", regizat de Étienne Chatiliez, în data de 22 martie 2016, începând cu ora 13.00, la Colţul Francofon (Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest); participă elevi şi profesori de la Liceul Teoretic "Mihai Eminescu".

 

Finala Naţională a Concursului de lectură "Bătălia cărţilor"

În data de 18 martie 2016, ora 13.00 a avut loc FINALA NAŢIONALĂ a CONCURSULUI DE LECTURĂ BĂTĂLIA CĂRŢILOR, care s-a derulat în perioada martie-septembrie 2015,  în 10 biblioteci publice din România.

 

Cititorul anului 2015 la nivel naţional la categoria 11-13 ani este Mara Torge, Cluj-Napoca.
Cititorul anului 2015 la nivel naţional la categoria 14-18 ani este Mirela-Ligia Ungur.
Felicitări tuturor participanţilor!

 

Evenimentul a avut loc la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor Nr.104.

Lansare - eveniment!

small_Afis Mircea Goga 17 martie.jpg

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat o lansare-eveniment: "Sub patrafirul Timpului", de Mircea Goga, ediţia a II-a,  apărută la editura Presa Universitară Clujeană.

 

Este o carte de gânduri naturale şi înţelepte, de idei şi cugetări, o carte care, după mărturisirile autorului, continuă tradiţia de familie: tatăl autorului, Ioan Goga, a publicat două volume de "Gânduri", iar volumul "Fărâmituri" al lui Octavian Goga este cunoscut tuturor.

 

- " Sufletul omului e suma gândurilor, a ideilor sale, eşti ceea ce gândeşti: sufletul nu se înalţă mai mult decât ideea, găndul..." - zice autorul.

- Ce ar fi viaţa fără gânduri, idei, dacă nu o perpetuă noapte fără de constelaţie?

 

La lansare au participat, alături de autor, actorul şi poetul Dorel Vişan, scriitorul Alexandru Jurcan şi Codruţa Săceleanu, directorul editurii Presa Universitară Clujeană.

 

Evenimentul a avut loc în data de 17 martie 2016, ora 13.00, la  Sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr.104, sala Colecţii speciale.

 

 

 

Siguranţa navigării pe Internet pentru adulţi şi seniori

small_afis siguranta pe net.jpg În perioada martie - aprilie 2016, Secţia Împrumut pentru Adulţi şi Artă realizează proiectul Siguranţa navigării pe Internet pentru adulţi şi seniori. Activităţile sunt realizate cu ajutorul voluntarilor şi au ca scop cunoaşterea principalelor pericole din mediul online şi a modurilor de contracarare a acestora, în special de către utilizatorii adulţi şi seniori.

Activităţile se derulează periodic, pe bază de înscriere prealabilă. Vă puteţi înscrie la telefon: 0264 430434, prin e-mail: adulti@bjc.ro sau direct, la sediul bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104.

Proiectul face parte din programul Iniţierea Centrului de Voluntariat în Sectorul Cultural şi Creativ, finanţat prin Granturile SEE 2009-2014, Runda 2, în cadrul Fondului ONG în România şi implementat de Asociaţia „Teatrul Imposibil", în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca şi Teatrul „Andrei Mureşanu" Sfântu Gheorghe.

Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009-2014. 

Următoarea întâlnire este programată în data de 24 martie 2016, de la ora 12,30.

 

 

Hai pe net!, ediţia 2016

Biblioteca Judeţeană Octavian Goga" a participat şi în acest an la campania Hai pe net!, campanie de incluziune digitală organizată de Fundaţia EOS Romania.

Cu implicarea voluntarilor, biblioteca a sprijinit tinerii să îşi perfecţioneze profilul profesional, prin accesarea a două platforme create cu acest scop. În cadrul aceleiaşi campanii, biblioteca a organizat şi o activitate interactivă, de promovare a accesibilităţii web pentru persoanele cu deficienţe de vedere.

Toate activităţile au fost gratuite şi s-au desfăşurat la Secţia pentru adolescenţi a Bibliotecii Judeţene, Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj IV.


 

Programul Ajutor la teme pentru adolescenţi

small_afis Ajutor la teme web.jpg Începând cu data de 09.03.2016, Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii reia programul Ajutor la teme pentru adolescenţi. Acesta este realizat cu ajutorul voluntarilor, care oferă asistenţă educaţională gratuită, individuală sau de grup, elevilor din clasele VII - XII. Pentru participarea la program nu este nevoie de înscriere prealabilă.

Lista materiilor şi orarul activităţilor sunt afişate aici .

 

Mai multe informaţii puteţi obţine la telefon: 0756 080691, prin e-mail: adolescent@bjc.ro sau direct, la Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4.

Atelierele de scriere creativă

small_Afis scriere creativa Puck.jpg Pentru a veni în întâmpinarea tinerilor pasionați de arta literară, Teatrul de Păpuși „Puck" și Biblioteca Județeană „Octavian Goga" organizează, începând cu data de 5 martie 2016, ateliere de scriere creativă, susținute de cunoscutul scriitor Ovidiu PECICAN.

 

Scopul acestor activități este formarea primelor deprinderi artistice pe baza familiarizării cu instrumentele, mijloacele și procedurile autorului de scrieri în proză.

 

Atelierele se adresează persoanelor cu vârsta de peste 16 ani și vor avea loc în fiecare sâmbătă, din 5 martie până în 16 aprilie, exceptând data de 26 martie, între orele 10:00 - 12:30, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților, nr.104.

Concurs de scriere de literatură poliţistă "Cerneală neagră"

small_Concurs Cerneala neagra.jpg 1 martie - 17 aprilie 2016

În cadrul proiectului "Romanul polițist belgian în prim-plan" care se va desfășura în perioada martie - aprilie 2016, Delegația Valonia-Bruxelles la București și editura Crime Scene Press organizează un concurs de scriere creativă de literatură polițistă destinat elevilor de liceu din România.  

 Detalii concurs


Expoziţie de fotografie şi acuarelă

small_Afis Univers paralel.jpg Univers paralel, debut artistic în fotografie şi acuarelă

Alexandra Bichir, fotografie, Dorina Savin Socaciu, acuarelă şi Melinda Ianosi, fotografie

Expoziţia poate fi vizionată în Foaierul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj în perioada 26 februarie -15 martie 2016.

Întâlnirea cu autoarele va avea loc în 10 martie 2016, ora 18. 


 

Ora Poveştilor în limba maghiară la Filiala "Traian Brad"

Începând din luna martie 2016, în fiecare miercuri de la ora 18:00, vă invităm la Ora Poveştilor în limba maghiară.

Márciustól minden szerdai nap, 18 órától magyar nyelvű tevékenységre kerül sor, Meseóra címmel.

Vă aşteptăm cu drag! / Szeretettel várjuk a mesekedvelő gyerekeket!

Ziua Internaţională a Poeziei

small_Afis ziua poeziei_2016.jpgCu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an la 21 martie, Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj organizează cea de-a VII-a ediţie a Concursului de poezie on-line.

 

Sunt aşteptaţi să participe elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani.

Lucrările se pot trimite pe adresa de e-mail: copii@bjc.ro sau pot fi depuse la Secţia pentru copii de la sediul central al bibliotecii din Calea Dorobanţilor, nr.104, până la data de 14 martie 2016.

Regulamentul concursului este disponibil pe pagina web a bibliotecii www.bjc.ro şi pe blogul copiilor http://www.bjc.ro/serendipity/.

Informaţii suplimentare la telefon 0264595620.

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis ghidusel .jpg Toţi copiii din ciclul primar de învăţământ, curioşi şi jucăuşi au fost aşteptaţi miercuri, 2 martie 2016, ora 17.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, la o nouă întâlnire cu  Ghiduşel cel isteţel!

 

Atelier de quilling

small_afis quiilling lunar.jpg Copiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 1 martie 2016, ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj unde s-a desfăşurat o nouă  întâlnire în cadrul  Atelierului de quilling.