Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți martie 2018

Limba spaniolă pentru începători

small_afis_web_curs_spaniola_a.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a invitat copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani să participe la un curs de limba spaniolă pentru începători.

Activitățile au avut loc în perioada 20 martie - 5 iunie 2018, în fiecare zi de marţi, de la ora 17.00 la ora 18.30, la Secția pentru adolescenți din sediul central al bibliotecii județene (Calea Dorobanților, nr. 104, etaj IV, centru).


 

Cercul de origami

small_afis_origami_2.jpg.JPG Cercul de origami s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 29 martie , de la ora 16.00.  

 


Unirea în viziunea țăranilor

small_unirea_in_viziunea_taranilor_29_03_2018.jpg Joi, 29 martie 2018, a avut loc prezentarea cu titlul „Unirea în viziunea țăranilor", susținută de domnul lector universitar dr. Gheorghe Călin Goina, de la Universitatea „Babeș-Bolyai", Facultatea de Sociologie și Asistență Socială.

 

Activitatea, desfășurată sub genericul 100 România - 1918-2018, Sărbătorim Împreună!, a avut loc la Secția pentru Adolescenți, etajul 4, începând cu ora 9:30.

 

Concursul de poezie on-line, ediţia a IX-a

 small_afis_poezie_2018.jpgCa în fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei sărbătorită în 21 martie, Secţia pentru copii a organizat Concursul de poezie on-line, ediţia a IX-a.

 Din juriu au făcut parte: scriitorii clujeni Victor Constantin Măruţoiu și Alex Moldovan, și Cristina Pop, bibliotecar Secţia pentru copii şi adolescenţi, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj.

 

small_afis_cenaclu.jpgPremierea a avut loc marţi, 27 martie 2018, ora 17.00, la Secţia pentru copii a Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" Cluj. Î-am aşteptat cu drag pe toţi cei premiaţi. Cei care sunt din alte judeţe vor primi prin poştă diplomele şi premiile.

După premiere s-a întrunit și Cenaclul literar "Traian Brad".

Lista câștigătorilor

 

Vizionare de film

small_afis27_03_208.jpg Vizionarea filmului Grădina Speranței, a avut loc marți, 27 martie, ora 17.00 la Secția de artă, etajul 5.

O poveste neobișnuită despre familia Antoninei și a lui Jan Żabiński, directorul Grădinii Zoologice din Varșovia și soția lui care, în vila lor aflată pe terenul grădinii zoologice, au salvat peste 300 de evrei. 


 

Expoziția documentară „Doamne ale Clujului de odinioară"

small_afis_expo_femei_2018.jpg Expoziția documentară „Doamne ale Clujului de odinioară" a fost deschisă publicului larg în holul sediului central al bibliotecii în perioada 15 - 31 martie.

Expoziția realizată de Compartimentul Bibliografic și secția Colecții Speciale, memorie și cunoaștere locală propune o selecție de portrete ale unor femei care și-au câștigat notorietatea prin talent, activitate profesională sau socială desfășurată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului XX.

 

În capcana Facebook-ului/ A Facebook hálójában

small_facebook_2018.jpg Joi, 29 martie 2018, ora 11, la Filiala Zorilor a bibliotecii județene, strada Observatorului nr. 1 a avut loc o dezbatere având ca temă rețelele de socializare.

Au participat elevi de la Școala Gimnazială "Octavian Goga".

Invitat, drd. Szász István Szilárd de la Facultatea de litere a Universităţii „Babeş-Bolyai", Departamentul de Etnografie și Antropologie Maghiară.

Biblioteca fără ziduri - Campanie de donație de cărți pentru copii

small_afis_donatie_pentru_web_2018.jpg În cadrul programului de voluntariat Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează campania de donaţie de cărţi pentru copii „Biblioteca fără ziduri", cu scopul de a continua demersul început în anul 2014, şi anume înfiinţarea de mini-biblioteci în centre de sănătate din Cluj-Napoca.

Punctele de primire a donaţiilor sunt organizate la Sediul Central (Calea Dorobanţilor nr. 104), precum şi la filialele bibliotecii: Filiala Zorilor (str. Observatorului nr. 1), Filiala „Traian Brad" Mănăștur (str. Izlazului nr. 18) şi Filiala Kogălniceanu (str. Mihail Kogălniceanu nr. 7). 

Vă mulţumim!

Expoziția „Samaritenii din Markowa"

small_h_r11_poster_web.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a găzduit în perioada 16-31 martie 2018 expoziția intinerantă „Samaritenii din Markowa", organizată de Institutului Polonez din București.

Vernisajul a avut loc în 21 martie la ora 13.00, în foaier-ul bibliotecii.


 

Amenajarea camerei copilului: curs de design interior

small_amenajarea_camerei_copilului_web.jpg Secţia pentru copii a bibliotecii judeţene a organizat cursul Amenajarea camerei copilului, în cadrul căruia părinții s-au familiarizat cu termenii specifici designului interior, au aflat cum se alege o schemă de culori potrivită, au primi t informaţii referitoare la modalităţile de compartimentare a spaţiului, depozitarea jucăriilor, mobilier, perdele, accesorii.

Cursul s-a desfăşurat pe parcursul a 4 activităţi, ce au avut loc în: 15, 22, 29 martie şi 4 aprilie 2018, de la ora 17.30, în Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor, nr. 104, parter est.


Concursul de creaţie literară „Micii Creatori"

small_afis_micii_creatori_2018.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii (2 aprilie), Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" a organizat cea de-a XV-a ediţie a Concursului de creaţie literară „Micii Creatori". 

 

Regulamentul concursului este disponibil aici .

 

 

Memoria culturală a Clujului: trei abordări

small_afis_memorie_2018.jpg Vineri, 23 martie, ora 13, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat la compartimentul  Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală (tronson vest, etaj IV) un triplu eveniment dedicat istoriei locale, sub genericul Memoria culturală a Clujului: trei abordări.

Invitații speciali ai evenimentului au fost: Ovidiu Pecican, Irina Petraș, Mircea Trifu, Mihaela Frunză, iar amfitrionul acestuia, Sorina Stanca, managerul bibliotecii.

 

 

Clujul și Marea Unire

small_clujul_si_marea_unire_26_03_2018.jpg Luni, 26 martie 2018, a avut loc prezentarea cu titlul „Clujul și Marea Unire", susținută de domnul profesor Vladimir-Alexandru Bogosavlievici de la Colegiul Național „George Barițiu".

 

Activitatea, desfășurată sub genericul 100 România - 1918-2018, Sărbătorim Împreună!, a avut loc la Secția pentru Adolescenți, etajul 4, începând cu ora 10:30.

 


Ora Pământului

small_afis_ora_pamantului_2018.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat în perioada următoare mai multe activități pentru a sărbători Ora Pământului - eveniment internațional organizat în ultima sâmbătă a lunii martie a fiecărui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă.


Programul complet al activităților poate fi consultat aici .


Ora Pământului a fost marcată în 24 martie, între 20:30-21:30, prin stingerea luminii exterioare la sediul central.

Hai pe net!, ediția 2018 

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a participat şi în acest an la campania Hai pe net!, campanie de incluziune digitală organizată la nivel național de Fundaţia EOS România în parteneriat cu ANBPR și APDETIC, în cadrul ALL DIGITAL Week 2018.  Obiectivul acesteia a fost de a aduce cât mai multe persoane în spațiul virtual.

Programul activităților:  

Curs de utilizare a tabletei pentru seniori, 20-22 martie 2018, 13.00-15.00 

Locație: Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților nr. 104, etaj IV, centru

 

Curs de inițiere în utilizarea calculatorului și internetului pentru seniori, 19-23 martie 2018 

Locații: Sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, parter, 12.30-14.30 

Filiala Zorilor, Strada Observatorului nr. 1, 13.00-15.00 ( se desfășoară în limba maghiară)

 

Curs de inițiere în utilizarea calculatorului și internetului pentru seniori, 21-27 martie 2018 

Locație: Filiala „Traian Brad", Strada Izlazului nr. 18, 10.00 - 12.00

Cum răspundem plânsului bebelușilor și copilașilor?

small_afis_cum_raspundem_plansului_22_03_2018.jpg V-am invitat joi, 22 martie 2018, de la ora 18 la 20, să discutăm despre cum răspundem plânsului bebelușilor și copilașilor, ce putem face pentru a-i ajuta în acele momente dificile. Vom vedea dintr-o nouă perspectivă plânsul, crizele de furie, comportamentele dificile ale copiilor. Vom descoperi ce putem face în momentele de criză, cum uneori le putem preveni, și cum această abordare aduce mai multă armonie și conectare în familie, ne aduce mai aproape de copiii noștri și ne consolidează relația.

 

Prezentarea a fost susținută de doamna Brîndușa Milășan și are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

 

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului, dar spațiul este limitat. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici.

Lansare de carte

small_afis_20_03_2018.jpg Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj în colaborare cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, Filiala Cluj, a găzduit un eveniment de lansare a cărții „Înfruntând viaţa" - volumul II, autor Vasile Adamescu.

Evenimentul a avut loc în foaierul bibliotecii, în data de 20 martie 2018, ora 16.00 (Calea Dorobanților, nr. 104).

 

 

Spectacol de muzică și poezii

small_afis_mama_si_copilul_2018.jpg Sub genericul "O, mamă, dulce mamă", luni, 12 martie 2018, de la ora 18.00, la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a avut loc un spectacol dedicat femeii și mamelor. Vă așteptăm cu drag!

 

"Köszönöm Istenem az édesanyámat" című verses-zenés összeállítással köszöntjük a nőket és az édesanyákat az Octavian Goga Megyei Könyvtárban 2018. március 12-én, hétfőn, 18 órától. Mindenki szeretettel várunk!

 

Club de filosofie pentru copii 

small_afis_club_filosofie_2018_03.jpg Marți, 13 martie 2018, ora 17.45, la Secţia pentru copii a avut loc o nouă întâlnire a Clubului de filosofie pentru copii, susținut de doamna conf. dr. Mihaela Frunză, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca. Au fost aşteptaţi copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani. Tema modulului este: „Cum facem alegeri înţelepte?".

Participarea este gratuită, iar înscrierea se poate face la telefon: 0264.595620, prin e-mail: copii@bjc.ro sau la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor nr. 104, parter est.

Lansare de carte

small_lansare_carte_farcas.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" v-a invitat la lansarea volumului Jurnalul unui ONG-ist scris de d-na Marlene Fărcaș, apărut la editura Limes. Vor prezenta: d-na prof. dr. Ioana Bican, d-na prof. dr. Ana Ludușan, poetul Mircea Petean.

Evenimentul va avea loc miercuri, 14 martie 2018, ora 18.00 la Filiala Zorilor a bibliotecii județene, Strada Observatorului nr. 1.

 

Lansare de carte pentru copii

small_lansare_tudor.jpg Vineri, 9 martie 2018, ora14.30, Secția pentru copii a bibliotecii județene v-a invitat la lansarea cărții TUDOR, o poveste despre adopție a doamnei Veronica Iani. Povestea lui Tudor ne-a fost spusă chiar de autoare.

 

Ateliere de quilling

small_afis_quiling_2018.jpg În întâmpinarea zilei de 8 martie, copiii şi adolescenţii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi la Atelierele de quilling organizate la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga":

 

Vernisajul expoziției "Dincolo de datorie"

small_poster_cluj_2018.jpg Ambasada Israelului în România și Ministerul Afacerilor Externe a lansat în data de 1 martie, la Cluj-Napoca, „Dincolo de datorie: O expoziție a diplomaților recunoscuți ca Drepți între popoare", găzduită de Biblioteca Județeană "Octavian Goga", instituție parteneră.

Evenimentul este prilejuit de aniversarea, în acest an, a 70 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statul Israel.

Tema expoziției este prezentarea diplomaților care au primit titlul de „Drept între popoare" (distincție acordată, în numele poporului evreu, de Institutul Yad Vashem, unor eroi ne-evrei, în viață sau post mortem, ca semn de recunoştinţă pentru meritul lor de a fi salvat oameni condamnaţi la moarte din pricina ascendenţei lor iudaice). Printre cei 36 de diplomați care au primit această recunoaștere se numără și românii Constantin Karadja și Florian Manoliu.


Vernisajul expoziției a avut loc în data de 1 martie 2018, ora 14.00 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților 104.


Expoziția va fi deschisă publicului pentru vizionare în perioada 1 martie - 15 martie 2018.

 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis_ghidusel_2018_3.jpg Copiii din ciclul primar de învăţământ au fost aşteptaţi miercuri, 7 martie 2018, de la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", la o nouă întâlnire cu Ghiduşel cel isteţel!

 

Arta la îndemâna copiilor

small_afis_atelier_de_creativitate_2018.jpg Filiala Zorilor a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" i-a așteptat pe toți copiii cu vârsta cuprinsă între 9 și 14 ani, îndemânatici, creativi și dornici de a realiza felicitări folosind tehnica quilling, la atelierul de creativitate Arta la îndemâna copiilor ce s-a desfășurat luni, 5 martie 2018, ora 16.00.