Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți martie 2019

Dublă lansare de carte

small_afis_lansare_carte_kovats_gizella_28_03_2019_grigorescu.jpg Joi, 28 martie 2019, ora 17.30, la Filiala Grigorescu a bibliotecii judeţene a avut loc lansarea cărţilor Simple Home: reţete şi idei pentru alimentaţie sănătoasă, uz cosmetic şi casnic şi Otthon, egyszerűen: nyers vegán receptek, házi kozmetikumok és hulladékmentes életmod, eveniment dedicat Orei Pământului (30 martie 2019). Autoarea, Kováts Gizella, este promotoare a curentului zero waste pentru o viaţă cu impact negativ minim asupra mediului.

A X-a ediție a Concursului de poezie on-line pentru elevi

small_afis_poezie_2019.jpgCa în fiecare an, cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei sărbătorită în 21 martie, Secţia pentru copii a organizat Concursul de poezie on-lineediţia a X-a.

Din juriu au făcut parte: scriitorii clujeni Victor Constantin Măruţoiu și Alex Moldovan, și Cristina Pop, bibliotecar Secţia pentru copii şi adolescenţi, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj.

Premierea a avut loc marți, 26 martie 2019, ora 17.00, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad", la Secția pentru copii.

Lista cu premiații

A zecea ediție a Campaniei Hai pe NET!

small_logohpn2019.jpg Parte a campaniei pan-europene de incluziune digitală ALL DIGITAL Week 2019, campania Hai pe NET! se află la cea de-a X-a ediție și reunește anual 100.000 de europeni în evenimente online și offline, evenimente ce abordează transformarea digitală și efectele acesteia. Biblioteca Județeană "Octavian Goga" aderă și în acest an la această campanie, organizată la nivel național de către Fundația EOS România în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, în perioada 25-31 martie 2019. Activitățile care se vor desfășura la secțiile și filialele bibliotecii sunt disponibile aici .

 

Literația pentru familie funcționează!

small_poster_flw_ro.jpg Ultima întâlnire transnațională din cadrul proiectului „Familie Literacy Works!" a avut loc la Biblioteca Județeană în perioada 22-23 martie 2019.

Au fost prezenți partenerii din Bulgaria, Macedonia, Portugalia, Romania şi Slovenia.

Inaugurarea Colțului maghiar

small_afis_inaugurare_colt.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj anunță inaugurarea Colțului maghiar în cadrul unei Săli multiculturale, care va funcționa la sediul central, Calea Dorobanților, nr. 104, etaj 3, vest.

Sub egida Anului cărții, Biblioteca Județeană deschide o nouă secție pentru publicul clujean, o Sală multiculturală cu un fond de documente în limbile maghiară, franceză și poloneză.

Inaugurarea Colțului maghiar a avut loc în data de 21 martie 2019, iar programul a cuprins:

Ora 11: Spectacol de teatru de păpuși pentru copii în limba maghiară - Hänsel și Gretel, o colaborare cu Teatrul Puck;

Ora 13: Vizitarea miniexpoziției Etnografica realizată în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei;

Ora 18: Evenimentul festiv a avut loc în foaierul bibliotecii și a cuprinsun moment muzical realizat în colaborare cu Filarmonica Transilvania.

Comunicat de presă

Discursul doamnei Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Județene ”Octavian Goga” 

Expoziție de fotografie

small_afis_expo_19_martie_final.jpg Asociația ArtImage Cluj-Napoca v-a invitat la vernisajul expoziției de debut fotografic "Mănăștur de Cluj" proiect fotografic realizat de Eliza Spătar.

Evenimentul a avut loc în data de 19 martie, ora 18 în foaierul Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj în prezența artistei, 22 fotografii color de mari dimensiuni aduc pe simeză o interesantă abordare a trăirilor în unul din marile cartiere ale Clujului. 


Concursul de creaţie literară „Micii Creatori"

small_afis_micii_creatori_2019.jpg

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii (2 aprilie), Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" organizează cea de-a XVI-a ediţie a Concursului de creaţie literară „Micii Creatori".

 

Regulamentul concursului este disponibil aici

 

Ziua Internațională a Poeziei 2019

small_ziua_poeziei_2019.jpg Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei aniversată anual la 21 martie, biblioteca județeană organizează mai multe activități, după următorul program:

19 martie 2019, ora 10.30

Recital de poezie

Invitat, doamna Gabriela Gențiana Groza, membră a Uniunii Scriitorilor din România, a Uniunii Epigramiştilor şi a Societăţii Române de Haiku. Participă elevii claselor a III-a și a IV-a de la Școala "Ion Creangă".

Locație: Filiala "Traian Brad", Strada Izlazului, nr. 18

21 martie 2019, ora 17.00

Recital de poezie a actorului clujean Cristian Grosu, acompaniat la chitară de Adelin Tudorache, va recita versuri semnate de poetul Emil Brumaru.

Versurile alese nu conţin aluzii sau trimiteri politice sau religioase.

Vârsta recomandată: 16+

Locație: Filiala Kogălniceanu, Strada M. Kogălniceanu, nr. 7

26 martie 2019, ora 17.00

Festivitatea de premiere a celei de-a X-a ediții a Concursului de poezie on-line pentru elevi.

Invitați: scriitorii Victor Constantin Măruțoiu și Alex Moldovan.

Locație: Secția pentru copii, sediul central, Calea Dorbanților, nr. 104, parter, est

A X-a ediție a Concursului de poezie on-line pentru elevi

small_afis_poezie_2019.jpgCu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an la 21 martie, vă lansăm invitaţia de a participa la cea de-a X-a ediţie a Concursului de poezie on-line pentru elevi.

Mai multe informaţii găsiţi în regulament.

Ceasuri solare

small_afis_ceasuri_solare.jpg Luni, 18 martie 2019, a avut loc activitatea "Ceasuri solare", care l-a avut ca invitat pe domnul economist-astronom Dan George Uza, de la Agentia Europeană de Dezvoltare Regională Nord-Vest, Cluj-Napoca.

Evenimentul a avut loc de la ora 13:00, la Secția pentru Adolescenți.

Cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine

Marți, 19 martie, de la ora 18:00 au avut loc discuții despre cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine. Dacă serile s-au transformat în partea cea mai neplăcută a zilei, când copilul face un tantrum sau are chef de joacă nebună chiar înainte de culcare, dacă îi ia o veșnicie să adoarmă, sau dacă se trezește frecvent sau plângând noaptea, această prezentare vă va ajuta să înţelegeți ce cauzează aceste probleme pentru copilul vostru, ce puteți face și cum să îl ajutaţi, astfel încât somnul să redevină ceva plăcut și odihnitor pentru întreaga familie.


Prezentarea a fost susținută de Brîndușa Milășan și a avut la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm

 

Prezentarea va avut loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", Calea Dorobanților nr. 104, Secția de Artă, tronson est, etajul 5.

 

Seniorii şi calculatorul

small_afis_varstnici_2019.jpg Filiala "Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, organizează în perioada 11 - 15 martie 2019, o  serie de cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici, la cerere. Participanţii vor primi noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice.

Cursul este gratuit, iar întâlnirile sunt de două ore zilnic, timp de o săptămână, în intervalul 10.00 - 12.00. 

Expoziție inedită la Cluj-Napoca

small_afis_expozitie_1032019.jpg Vineri, 1 martie 2019 ora 13.00, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a avut loc vernisajul expoziției itinerante Poloneze și românce care au schimbat lumea, organizată de Institutul Cultural Polonez din București și găzduită de biblioteca noastră.

Expoziția poate fi vizionată până în data de 15 martie 2019.

 

Biblio Lounge Party de 8 martie

small_afis_blounge_8_martie_final.jpg Doamnelor și domnișoarelor ...dar și domnilor,

Dacă vă plac petrecerile în aer liber, 8 MARTIE e ocazia perfectă să ne întâlnim din nou la BibliotecaJudeteanaCluj#BiblioLounge (terasa sediului central al bibliotecii amplasată la etajul I al clădirii).

Veniți și sărbătoriți cu noi FEMEIA, IUBIREA sau pur și simplu PRIMĂVARA!!!

Avem muzică bună, proiecții video, ceai fierbinte și cafea, așa că vă așteptăm să veniți cu prietenii la o "poveste" și, de ce nu, la un DANS!!