Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți martie 2021

Expoziția "A 40-a aniversare a revoluţiei Solidaritatea" 

Institutul Cultural Polonez a invitat publicul clujean în perioada 15 - 31 martie 2021 la vizionarea expoziției realizată la aniversarea a 40 de ani de la înfiinţarea sindicatului "Solidaritatea" din Polonia, care a contribuit la căderea comunismului în Europa Centrală şi de Est.

Condusă de „Solidaritatea" prin metode pașnice, revoluția din 1980 a dus la căderea comunismului în Polonia în vara anului 1989.

Sindicatul Independent Autocefal „Solidaritatea" a fost înregistrat oficial la 17 septembrie 1980, datorită unui val mare de greve muncitorești, și a adunat în momentul său de vârf 10 milioane de polonezi. Sindicatul a dat speranță pentru o viață demnă, mai bună, în libertate.

Marea mișcare socială „Solidaritatea", la conducerea căreia s-a aflat Lech Wałęsa, a ajutat oamenii să se organizeze și să-și exprime dorințele, iar autoritățile comuniste din țară au obligat țara să negocieze și să încheie acorduri cu sindicaliștii. Sloganul „nu există libertate fără solidaritate" a devenit mesajul unei revoluții pașnice și a rămas în mintea polonezilor ani de zile.

Datorită determinării a mii de oameni, în 1989 Polonia a devenit prima țară a așa-numitului bloc estic, în care, ca urmare a discuțiilor de la „Masa rotundă" s-a ajuns la un acord, care în iunie 1989 a determinat organizarea de alegeri parlamentare parțial libere și prăbușirea sistemului comunist. Alte țări au urmat calea Poloniei.

Concursului de creaţie literară „Micii Creatoriˮ

small_afis_micii_creatori_2021.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii și Tineret, sărbătorită în fiecare an la 2 aprilie - ziua de naştere a scriitorului Hans Christian Andersen, Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad" v-a invitat să participați la cea de-a XVIII-a ediţie a concursului de creaţie literară „Micii Creatoriˮ - poezie și proză. Lucrările au fost trimise pe adresa manastur@bjc.ro sau aduse la filială, în perioada 2 - 26 martie 2021. Festivitatea de premiere a avut loc în 2 aprilie 2021.


Concurs de poezie on-line pentru elevi

small_afis_concurs_de_poezie_2021_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Poeziei, sărbătorită în fiecare an la 21 martie, Secția pentru copii a lansat invitaţia de a participa la cea de-a XII-a ediţie a Concursului de poezie on-line pentru elevi cu vârste cuprinse între 8 şi 18 ani. Lucrările au putut fi trimise în perioada 12 februarie - 12 martie 2021, iar festivitatea de premiere a avut loc în 23 martie 2021, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj sau în mediul on-line, în funcție de legislația în vigoare, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad".

 

 

 

Ianchelevici/ O viață, o operă

small_ianchelevici_afis_25_03_2021.png Joi, 25 martie 2021, ora 18.00, cu ocazia Zilei Internaționale a Francofoniei, v-am invitat la proiecția filmului documentar Ianchelevici/ O viață, o operă. Subtitrare în limba română. Locația: Sala Media, sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 7, vest.

 

Lansare de carte

small_lansare_25_03_2021.jpg Editura Ecou Transilvan v-a invitat la lansarea cărții „Prietenul meu muntele", autor Adrian Negrean, joi 25 martie 2021, ora 17.00 la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.Pentru combaterea și prevenirea răspândirii virusului Sars Cov 2 accesul persoanelor a fost limitat conform legii actuale. Vă mulțumim pentru înțelegere!  

Moment aniversar dedicat ierarhului și scriitorului

Bartolomeu Valeriu Anania la 100 de ani de la naștere           

small_afis_bartolomeu_anania_18_03_2021_web.jpg Biblioteca Judeţeană ,,Octavian Goga" Cluj a organizat un eveniment omagial dedicat marelui scriitor și ierarh ortodox Bartolomeu Valeriu Anania, la împlinirea a 100 de ani de la naștere. Manifestarea face parte din seria de activități culturale care vor fi organizate de bibliotecă pe parcursul acestui an aniversar, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființare.

La acest dublu centenar aniversar a fost prezent Părintele Lector Universitar Dr. Bogdan Ivanov de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca și director al Fundației Mitropolitul Bartolomeu, care a susținut un discurs aniversar cu titlul Bartolomeu Anania și pariul câștigat al libertății.

Evenimentul a avut loc joi, 18 martie 2021, ora 14 în foaierul Bibliotecii Județene, Calea Dorobanților nr. 104.

Parteneri în derularea acestui eveniment au fost Fundația Mitropolitul Bartolomeu și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, iar partener media a fost Radio Renașterea.

 

Lansare de carte

Editura Ecou Transilvan și Biblioteca Județeană Octavian Goga" Cluj v-a invitat la prezentarea volumului Răspândind aici iubirea de Roman Ancuța Ioana.

Prezintă:

ANA MARIA ZIDARU
CHIRA LAZĂR
NADIA FĂRCAȘ - Editor


Invitați speciali: VALERIA și TRAIAN ILEA
Moment artistic: SIMINA și MARIA ROMAN


Evenimentul a avut loc luni, 8 martie 2021, ora 17.00 la Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților 104. 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_04_03_2021_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul activității din 4 martie 2021, de la ora 17.00, la Secția de artă a bibliotecii (Calea Dorobanților nr. 104, etajul 5 est) am realizat un aranjament floral.

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 5 locuri.

Vă așteptăm!

ALKOTÓI VERSENY KISIKOLÁSOKNAK

small_afis_magh_1_022021.png Octavian Goga Megyei Könyvtár keretében működő Magyar Sarok megnyitásának kétéves évfordulója alkalmából, Balázs Imre József költő segítségével alkotói versenyre hívjuk a kisiskolásokat.  A versenyt két korcsoportra osztva hirdetjük meg (7-8 és 9-10 évesek). A feladat: olvasd el Balázs Imre József történetét, majd rajzold vagy írd meg a mese végét. Részletek itt .  

 

Concurs de creație pentru copii

small_afis_rom_022021.png Cu ocazia aniversării a doi ani de activitate ai Sălii multiculturale a Bibliotecii Județene „Octavian Goga" invităm copiii la un concurs de creativitate. Acesta constă în lecturarea textului alăturat al poetului Balázs Imre József și încheierea acestuia în scris, printr-un text sau o ilustrație. La concurs pot participa copii cu vârsta cuprinse între 7 și 10 ani, premiile vor fi acordate astfel: text (7-8 ani și 9-10 ani) și ilustrație (7-8 ani și 9-10 ani). Regulamentul concursului poate fi consultat aici .

Informații suplimentare: Sala multiculturală, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 3 vest

Telefon 0731-013293, e-mail: salamulticulturala@bjc.ro.