Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți martie 2022

#NEWTOGETHER - Vizionare de film KineDok

small_afis_newtogether.jpg Joi, 31 martie 2022, de la ora 19:00, v-am așteptat la un nou film KineDok la Secția de artă: #newtogether - Visions for a New Together (România, Austria, 2020).


În timpul perioadei de carantină (lockdown) instituite după declararea pandemiei de COVID-19 în Europa, Forumul Cultural Austriac București a invitat 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Intervenţiile video pe care le-au trimis au fost postate pe paginile FCA București şi Radio România Cultural de pe rețelele de socializare. Foarte repede, au atras atenția a zeci de mii de oameni din ambele țări.


Având în vedere acest succes, echipa FCA București a decis să încredințeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, plecând de la materialele video ale artiștilor participanţi.
Proiecția a fosti urmată de o scurtă dezbatere.

Grup de suport pentru părinți. Tema întâlnirii: Timpul Special

small_afis_timpul_special_28_03_22.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.
La întâlnirea de luni, 28 martie 2022, de la ora 18:00 la 20:00, de la Secția de artă (etajul 5 est), am discutat despre Timpul special, un ingredient secret și esențial al relației părinte-copil, ce vă ajută să atrageți cooperarea copiilor, să reduceți rivalitatea dintre frați, să vă bucurați mai mult de rolul de părinte și să îi ajutați pe copii să depășească perioade difcile precum cea în care ne aflăm.
Prezentarea a avut la bază abordarea Hand in Hand Parenting (handinhandparenting.org).

 

Laboratorul distractiv - experimente științifice pentru întreaga familie

small_laboratorul_distractiv_24_02_2022_web.jpg V-am invitat să participați la activitățile organizate în cadrul Laboratorului distractiv. S-au prezentat o serie de experimente științifice care se pot realiza în familie, din materiale pe care oricine le are la îndemână.

Prima întâlnire a avut loc joi, 24 martie 2022, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate s-au înscris la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea a fost gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, în limita a 10 locuri.

 

Expoziție de fotografie

small_afistrei_doamne_expo_03_2022.jpg Vernisajul expoziției de fotografie organizată de Asociația ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj TREI DOAMNE- Fotografii fără limită, a avut loc luni, 21 martie 2022, la ora 18.00 în foaierul bibliotecii.

Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor

small_atelierul_de_fericire__afis_2.png Secția pentru copii a bibliotecii sărbătorește Ziua Internațională a Fericirii (20 martie) prin lansarea unui nou program pentru copii: Atelierul meu magic de fericire: Club de dezvoltare a inteligenței emoționale a copiilor.

Programul se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 11 ani și își propune cultivarea capacității de a fi fericit și a abilităților caracteristice inteligenței emoționale de care aceasta este strâns legată. Atelierul abordează ideea de construcție/creație a fericirii prin propriile resurse interioare, aducând în prim-plan elemente-cheie ale consolidării încrederii în sine și ale menținerii echilibrului psiho-emoțional, prin intermediul lecturării de povești terapeutice și motivaționale, exercițiilor și jocurilor de diferite tipuri (de autocunoaștere, relaționare, reflecție, imaginație, relaxare), activităților de exprimare verbală și creativă.

Atelierele se vor desfășura cu o frecvență lunară, în perioada anului școlar, în fiecare zi de luni din ultima săptămână a lunii, începând cu ora 17.00. Primul atelier va avea loc în data de 28 martie 2022.

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă. Informații suplimentare și înscrieri la telefon: 0264-430323, prin e-mail: copii@bjc.ro sau direct la Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est.

Concursul de creaţie literară „Micii Creatori" - ediția a XIX-a

small_afis_micii_creatori_2022.jpg Cu ocazia Zilei Internaţionale a Cărţii pentru Copii, Filiala „Traian Brad" a organizat cea de-a XIX-a ediţie a concursului de creaţie literară „Micii creatori". Sărbătorirea acestei zile este un omagiu adus marelui scriitor danez Hans Christian Andersen, cunoscut în întreaga lume pentru opera literară dedicată copiilor, dar şi o încercare în plus de a-i atrage pe cei mai mici cititori în minunatul univers al cărţilor.


Regulamentul concursului este disponibil aici .


„Bătălia cărților" - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2022_web.jpg Relansăm Clubul de lectură „Bătălia cărților" destinat adulților pasionați de lectură!
Prima întâlnire, din acest an, a Clubului a avut loc miercuri, 23 martie 2022, de la ora 12:30. Pentru această întâlnire participanții au lecturat cel puțin una din cărțile: „Tot înainte" de Ioana Nicolaie, „Istoria insulei" de Evhgheni Vodolakin pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii.
Cei interesați să facă parte din acest club, să lectureze cele 10 cărți incluse în lista din acest an și să participe la dezbaterile lunare, sunt invitați să se înscrie aici.

Ne vom întâlni la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, în sala de la etajul 3 centru, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.

 

 

„English Conversation Club" - club on-line de conversație în limba engleză pentru adulți

small_ecc_poster_actualizat_februarie_2022.jpg

American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj a  invitat adulții peste 40 de ani la un club on-line de conversație în limba engleză pentru începători, coordonat de un voluntar. Persoanele care cunosc puțin sau deloc limba engleză vor avea ocazia să acumuleze cunoștințe de bază sau să își dezvolte cunoștințele de limba engleză prin intermediul conversației pe diverse teme. Întâlnirile vor avea loc în a doua și a patra zi de luni din fiecare lună, între orele 17.00-18.00.

Înscrierile se fac la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com. Întâlnirile bilunare ale clubului vor avea loc pe Google Meet. Participarea este gratuită.

 

Concursul de poezie on-line, ediția a XIII-a

small_afis_Concurs_poezie_2022_web.jpg Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, sărbătorită în 21 martie, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj organizează anual Concursul de poezie on-line pentru elevi cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani. Cea de-a XIII-a ediție are loc în perioada 10 februarie - 10 martie 2022. Condițiile de participare, precum și alte informații referitoare la concurs sunt disponibile în Regulamentul concursului. Formularul de înscriere care trebuie să însoțească lucrările înscrise în concurs poate fi accesat aici . Premierea a avut loc în 22 martie 2022, la sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj sau în mediul on-line, în funcție de legislația în vigoare, în cadrul Cenaclului literar „Traian Brad". Numele şi lucrările câştigătorilor vor fi postate pe Blogul copiilor „Între noi, copiii..." https://copiibjc.bjc.ro.

Ziua Internațională a Povestitului și a Poeziei

small_ziua_poeziei_si_a_povestitului_21032022.jpg Ziua Internațională a Povestitului (20 martie) și Ziua Internațională a Poeziei (21 martie) au fost sărbătorite la Filiala „Traian Brad" împreună cu elevii claselor a IX-a și a VI-a de la Liceul Teoretic „Eugen Pora".

Invitat special, Adrian Barbu, ilustrator, autor de benzi desenate, vechi prieten și colaborator al bibliotecii.

Parteneri media: Buletin de Mănăștur și Arcadia Media.

Seară de poezie

small_seara_de_poezie_2022.jpg În data de 21 martie, v-am invitat la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" să sărbătorim împreună Ziua Internațională a Poeziei.


Întâlnirea a avut loc începând cu ora 18:00, la sediul central al bibliotecii, Secția de artă, etajul V est.

Expoziția „Tadeusz Kościuszko – prețul libertății”

small_1__18_martie_2022_3.png Institutul Polonez din București v-a invitat la expoziția fotodocumentară „Tadeusz Kościuszko - prețul libertății", găzduită de Biblioteca Județeană Cluj.

Polonia evocă personalitatea lui Tadeusz Kościuszko, renumit comandant și luptător pentru libertatea nu doar a țării sale, ci și a Americii, cu prilejul împlinirii, în 2017, a 200 de ani de la moartea sa. Generalul polonez și american Tadeusz Kościuszko (1746-1817) a luptat pentru libertatea ambelor popoare, dar a cerut și eliberarea țăranilor și a sclavilor, iar ca un foarte capabil inginer militar a construit fortificații remarcabile, proiectând, printre altele fortăreața West Point, în care se află astăzi sediul renumitei Academii militare americane.

Expoziția a fost deschisă pentru vizionare în perioada 1-18 martie 2022 la sediul central al bibliotecii.

 

Ziua Internațională a Scriitorului

small_afis_03032022.jpg Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a sărbătorit Ziua Internațională a Scriitorului printr-o întâlnire cu scriitorul Alec Blenche.

Activitatea a avut loc în mediul online, joi, 3 martie 2022, ora 10.00.

La mulți ani scriitorilor de pretutindeni!

Forum deliberativ: Mai este Clujul un oraș locuibil?

small_afi_forum_clujul_locuibil_final.jpg Foarte mulți locuitori ai Clujului se întreabă astăzi dacă orașul în care trăiesc mai este un oraș locuibil? Prețurile foarte mari din piața imobiliară și scumpirea vizibilă a traiului zilnic par să îndreptățească asemenea întrebări. Pe de altă parte, multe voci ar spune că mai curând Clujul devine tot mai locuibil, argumentând că orașul beneficiază de transport verde, piste de bicicletă, festivaluri internaționale și o piață a muncii foarte ofertantă.

Evenimentul a avut loc miercuri, 2 martie 2022, de la ora 17.30, la Secția de artă, etaj 5 est al sediului central, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare.