Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți noiembrie 2017

Cenaclul literar Traian Brad

 

small_afis_cenaclul_literar_2017.jpg Cenaclul literar Traian Brad s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 28 noiembrie, de la ora 16.30.  

 

 

Expoziție de fotografie 

small_expozitia_szabo_francisc_ungaria_2017.jpg

Asociația ArtImage Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj vă invită la vernisajul expoziției de fotografie Fantezie și creație, autor Francisc Szabo din Ungaria.
Evenimentul a avut loc în data de 27 noiembrie 2017, ora 18 în foaierul bibliotecii în prezența autorului.
Printre puținii artiști fotografi care realizează fotografie creativă în zona artei fotografice naive, Francisc Szabo revine în România cu o colecție impresionantă de fotografie color.

 

Concursul de lectură "Bătălia Cărţilor" - secţiunea de limbă engleză

small_afis_finala_engleza_2017.jpg Finalele ediṭiei a IV-a a concursului de lectură „Bătălia Cărţilor" - secţiunea de limbă engleză a avut loc dupӑ programul urmӑtor:

 

Ambele evenimente s-au desfăşurat la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga" (Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest).

 

Cercul de origami

small_afis_origami_2.jpg.JPG În data de 23 noiembrie 2017, de la ora 16.00, a avut loc o nouă întâlnire a Cercului de origami, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj.

 

Concursul de desen „Toate pânzele sus!"

small_toate_panzele_2017.jpg Secţia de artă invită adolescenţii şi tinerii cu vârsta între 14-18 ani la cea de-a treia ediție a concursului de desene cu premii "Toate pânzele sus!".

Tema lucrărilor din acest an provoacă participanții să creeze cea mai sugestivă mascotă, un viitor logo pentru Secţia de Artă a bibliotecii. Mascota ar trebui să fie haioasă, veselă şi să spună totul despre carte, muzică, film, desen, sculptură şi pictură, dans, într-un cuvânt, despre domeniul artei şi care, mai apoi, să apară în calendarul evenimentelor organizate de Secţia de Artă şi pe toate materialele de promovare ale acesteia. 

Perioada de executare a lucrărilor este 15 noiembrie - 8 decembrie 2017.

Lucrările se vor depune la Sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor, nr. 104, Secţia de Artă, etajul V est, până la data de 8 decembrie 2017, ora 14.00.

Festivitatea de premiere va avea loc joi, 15 decembrie 2016, ora 14.00.

Mai multe detalii despre puteți afla din Regulamentul concursului .

Vă aşteptăm!

Arhitectura Clujului

small_arhitectura_20_11_2017.jpg În data de 23 noiembrie 2017, de la ora 10:00, va avea loc activitatea Arhitectura Clujului, care îl are ca invitat pe domnul prof. Gheorghe Vladimir Vais, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca. 

 

 

Dincolo de ecran: scenariu și regie

 

small_dincolo_de_ecran_anunt_pt_web.jpg În data de 21 noiembrie 2017, de la ora 12:00, a avut loc un duplex skype Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj - Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu" Chișinău cu tema Dincolo de ecran: scenariu și regie. Au prezentat studenți coordonați de doamna prof. Mihaela Ilea și doamna prof. Ileana Sălcudean, de la Departamentul Cinematografie și Media al Facultății de Teatru și Televiziune din Cluj.

 

EU Robotics - copiii şi roboţii, împreună la bibliotecă!

small_afis_saptamana_europeana_a_roboticii.png Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" marchează Săptămâna Europeană a Roboticii, desfășurată la nivel european în perioada 17-26 noiembrie 2017, prin organizarea a două ateliere de robotică:

Activităţile sunt organizate cu ajutorul specialiştilor de la Kids Go Tech şi sunt adresate copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-14 ani.

Participarea este gratuită, cu înscriere prealabilă:

Vă aşteptăm cu drag! 

 

"JOHN FITZGERALD KENNEDY - 100 de ani de la naștere"

 

small_us_embassy_kennedy_ro_rollup_8502000.jpg

 

 

Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj găzduiește expoziția de fotografie "Un vizionar american: Viața și vremurile lui John F. Kennedy"; expoziția, bazată pe cartea "JFK: O viziune pentru America", publicată de istoricul Douglas Brinkley și de nepotul lui JFK, Stephen Kennedy Smith, reunește imagini ce ilustrează dramatismul vieții lui John F. Kennedy, imagini aflate în colecțiile Bibliotecii Prezidențiale "John F. Kennedy", ale Fundației Bibliotecii "John F. Kennedy", ale Getty Images, în colecții private și în arhivele familiei Kennedy.

Expoziția va ajunge în 30 de țări precum și în muzee din Statele Unite, începând cu Smithsonian American Art Museum, din Washington și cu New York Historical Society din New York.

La Cluj-Napoca expoziția este deschisă in holul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj în perioada 20 - 24 noiembrie 2017.

Drepturile copiilor pe înțelesul tuturor

small_drepturile_copilului_afis_2017.png Cu ocazia Zilei Convenției pentru Drepturile Copilului, Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj a organizat luni, 20 noiembrie 2017, ora 12.00, activitatea Drepturile copiilor pe înțelesul tuturor. Elevi de la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai" și Liceul Special pentru Deficienți de Vedere au aflat lucruri noi despre drepturile copiilor şi consecințele încălcării acestora.
Invitat: consilier Corina Loredana Tirică, Direcţia Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Cluj, Serviciul Consiliere pentru Părinți și Copii.

 

Club de filosofie pentru copii

small_afis_filosofie_2017.jpg Secţia pentru copii a organizat miercuri, 15 noiembrie 2017, de la ora 17.45, o nouă întâlnire a Clubului de filosofie pentru copii, susținut de doamna conf. dr. Mihaela Frun, Facultatea de Istorie și Filosofie, Universitatea „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca. Au fost aşteptaţi copii cu vârste cuprinse între 8-12 ani. Tema modulului este: „Cum facem alegeri înţelepte?".

 

Participarea este gratuită, iar înscrierea se poate face la telefon: 0264.595620, prin e-mail: copii@bjc.ro sau la Secţia pentru copii, Calea Dorobanţilor nr. 104, parter est.

 

 

Ajutor la teme pentru adolescenţi

small_afis_ajutor_la_teme_2017.jpg Începând cu data de 13.11.2017, Secţia pentru adolescenţi a bibliotecii reia programul Ajutor la teme pentru adolescenţi. Acesta este realizat cu ajutorul voluntarilor, care oferă asistenţă educaţională gratuită, individuală sau de grup, elevilor din clasele VII - XII. Pentru participarea la program nu este nevoie de înscriere prealabilă.

Lista materiilor şi orarul activităţilor sunt afişate aici .

Mai multe informaţii puteţi obţine la telefon: 0756 080691, prin e-mail: adolescent@bjc.ro sau direct, la Secţia pentru Adolescenţi a bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj 4. 

 

Teatru forum „O şansă pentru tineri"

small_teatru_1.jpg În cadrul campaniei de donaţie de cărţi pentru copii „Biblioteca fără ziduri", Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat spectacolul de Teatru forum „O şansă pentru tineri", în data de 15 noiembrie 2017, ora 12.30.

Scopul acestuia a fost înfiinţarea unei mini-biblioteci la Cabinetele Grupate de pe strada Băiţa nr. 9, Cluj-Napoca.

Reprezentaţia a avut loc la sediul central (Calea Dorobanţilor nr. 104), în Secţia pentru adolescenţi (etaj IV, centru).

 

 

Școala altfel" la bibliotecă

small_scoala_altfel_20172018_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" vine în sprijinul cadrelor didactice în vederea planificării activităților din cadrul programului național „Școala altfel". Activitățile se adresează claselor de elevi și necesită programarea prealabilă din partea cadrelor didactice, calendarul de desfășurare se va întocmi de comun acord cu secția/filiala organizatoare.

 

Propunerea de activități a bibliotecii pentru diferite cicluri de învățământ pentru perioada noiembrie 2017 - mai 2018 poate fi consultată aici.

 

 

Vreau să-mi citești! - ateliere de lectură inter-generațională

small_copy_of_afis_vreau_sami_citesti.png O nouă ediție a programului de lectură inter-generaţională Vreau să-mi citești! se va derula în cadrul bibliotecii în perioada noiembrie-decembrie 2017. Programul are ca scop creșterea atractivității lecturii prin dezvoltarea capacității de inter-relaționare între părinți, bunici și copii și constă în organizarea unor ateliere la care participă familii formate din toate cele 3 generații.

La Secția pentru copii din sediul central, Calea Dorobanților nr. 104, atelierele vor avea loc în perioada 16-30 noiembrie 2017. Înscrierile se pot face până miercuri, 15 noiembrie 2017, la telefon: 0264.595620 sau prin e-mail: copii@bjc.ro.

La Filiala Zorilor, strada Observatorului nr. 1, atelierele vor avea loc în luna decembrie 2017, înscrierile se pot face pînă în 28 noiembrie 2017, la telefon: 0264-438409 sau prin e-mail: zorilor@bjc.ro.

 

Participarea este gratuită şi se face pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

 

Vă aşteptăm cu drag! 

 

Cooperare fără pedepse și recompense

small_cooperare_fara_pedepse_14_11_2017_afis.jpg Alăturați-vă Brîndușei Milășan, instructor Hand in Hand Parenting, pentru a discuta despre cum puteți să inspirați copilul să coopereze, fără a apela la pedepse și recompense. Veți descoperi instrumente puternice pe care le puteți folosi pentru a transforma comportamentele nedorite în cooperare, pentru a aduce mai multă bucurie, armonie și conectare în familiile voastre.  

Vă așteptăm la prezentarea Cooperare fără pedepse și recompense ce are la bază abordarea Hand in Hand Parenting, o abordare blândă, bazată pe teoria atașamentului, care vă va ajuta să întăriți relația cu copiii voștri. Activitatea va avea loc marți, 14 noiembrie 2017, de la ora 18:00, la Secția pentru copii a bibliotecii.

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului, dar spațiul este limitat. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici

 

„Nihon made - Cultură ilustrată pentru tineri"

small_afis_08112017.jpg Miercuri, 8 noiembrie, ora 17.30, v-am invitat la prezentarea revistei „Nihon made - Cultură ilustrată pentru tineri". Publicația apare în cadrul proiectului cu același nume, implementat de către Biblioteca Județeană „George Barițiu" Brașov, alături de Asociația Musashino Japonia din Brașov.

 

Revista îşi propune să transfere adolescenţii şi tinerii, îndeosebi pe cei cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, în universul cultural şi tradiţional japonez, fiind, în concordanţă, realizată în tehnica grafică japoneză manga. O expoziție de panouri realizate prin tehnica manga va putea fi admirată cu această ocazie. Prezentarea va fi realizată de domnul Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Județene „George Barițiu" Brașov.

Evenimentul a avut loc la Secţia pentru adolescenţi din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga", Calea Dorobanţilor nr. 104, etaj IV.

 

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2017

small_afis_finala_bc_2017_.jpg Ediția 2017 a Concursului de lectură „Bătălia Cărților" se apropie de final. Ultimele „bătălii" ale concursului s-au desfășurat după următorul program:

Joi, 2 noiembrie 2017, ora 17.00 a avut loc finala concursului pentru categoria de vârstă 11-13 ani, secțiunea în limba română.

Vineri, 3 noiembrie 2017, ora 17.00 a avut loc finala concursului pentru categoria de vârstă 14-18 ani, secțiunile în limba română și în limba maghiară.

Ambele activități s-au desfășurat la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etaj IV.

Finaliștii au participat la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și au luptat pentru titlul CITITORUL ANULUI 2017, iar pe baza voturilor finaliștilor, a fost desemnată CARTEA ANULUI 2017, pentru fiecare categorie de vârstă. 

Premii

Atelierul de quilling

small_afisquiillinglunar_2016.jpg Copiii îndemânatici, creativi şi pasionaţi de tehnica spiralării hârtiei au fost invitaţi marţi, 7 noiembrie 2017, de la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj la o nouă întâlnire în cadrul Atelierului de quilling

Extremele cărții

small_extremele_cartii_1.jpg În perioada 31 octombrie - 7 noiembrie v-am invitat să vizionați expoziția „Extremele cărții", găzduită în foierul sediului central al bibliotecii.

 

Expoziția a fost organizată de Teatrul Național Cluj în colaborare cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj în cadrul ediției a VII-a a Întâlnirilor Internaționale de la Cluj" (4-8 octombrie), fiind găzduită pe toată perioada festivalului în foaierul teatrului.

Comunicat de presă

Kennedy Workshop Cluj-Napoca

small_workshop_kennedy.jpg

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională, invită liceenii cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani să participe la Kennedy Workshop, în Cluj-Napoca. Evenimentul este conturat în jurul subiectelor de Educație Civică, Participare Activă și Leadership și va avea loc la Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj în data de 18 noiembrie 2017.

Acest program îşi propune să ofere liceenilor din Cluj-Napoca, pasionaţi de implicare civică, oportunitatea de a descoperi cum funcţionează statul român, care este rolul cetăţeanului într-o societate democratică şi cum pot ei să se implice activ, aducând schimbări pozitive în comunitatea locală și la nivel macro. Participarea la acest eveniment este gratuită, urmând a fi selectați 25 de tineri ce vor beneficia de program. În cadrul workshopului de o zi, participanții vor avea parte de varii ateliere tematice și vizite instituționale.

Informații despre criteriile de eligibilitate.

Cei interesați pot aplica online până la finalul zilei de de 5 noiembrie (ora 23:59 RO).

Aplicația este diponibilă aici: https://goo.gl/forms/ImpiSOsI0603uEdL2

 

Ghiduşel cel isteţel - program de învăţare prin joc

small_afis_ghidusel.png Copiii curioşi şi jucăuşi din ciclul primar de învăţământ sunt aşteptaţi miercuri, 1 noiembrie 2017, de la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, la o nouă întâlnire cu Ghiduşel cel isteţel!


 

Biblioteca fără ziduri - campanie de donaţie de cărţi pentru copii

small_afis_donatie.jpg În cadrul programului de voluntariat Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!, Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" organizează campania de donaţie de cărţi pentru copii „Biblioteca fără ziduri", cu scopul de a continua demersul început în anul 2014, şi anume înfiinţarea de mini-biblioteci în centre de sănătate din Cluj-Napoca. Realizările de până acum din cadrul programului le găsiți aici

Punctele de primire a donaţiilor sunt organizate la Sediul Central (Calea Dorobanţilor nr. 104), precum şi la filialele bibliotecii: Filiala Zorilor (str. Observatorului nr. 1) şi Filiala Kogălniceanu (str. Mihail Kogălniceanu nr. 7). 

Vă mulţumim!

 

 

„Cum gestionăm crizele de furie şi agresivitatea copiilor?"

small_cum_gestionam_crizele_de_furie_02_11_2017.jpg Vă așteptăm în 2 noiembrie, de la ora 18, la Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj (Calea Dorobanților nr. 104), la prezentarea Cum gestionăm crizele de furie şi agresivitatea copiilor? pentru a afla cum putem noi, părinţii, să îi ajutăm pe copii în astfel de momente. Prezentarea este susținută de doamna Gina Năstasă, educator parental Parenting By Connection.

 

Această prezentare este gratuită şi deschisă publicului, dar spaţiul este limitat. Vă mulţumim pentru interesul manifestat! Locurile disponibile pentru această activitate s-au epuizat. Cei care s-au înscris vor primi, prin email, confirmarea înscrierii.

Seniorii şi calculatorul

small_Afis varstnici.jpg Biblioteca organizează o nouă serie de cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului şi internetului pentru vârstnici, la cerere. Participanţii vor primi noţiuni fundamentale de procesare text, de navigare pe internet şi de folosire a poştei electronice.

Activităţile se vor desfăşura la Filiala Zorilor, Str. Observatorului nr. 1.

 

Cursul este gratuit, iar întâlnirile sunt de două ore zilnic timp de o săptămână.

În perioada 20 noiembrie 2017 - 24 noiembrie 2017 întâlnirile au loc de la ora 13:00 - 15:00.