Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți noiembrie 2018

Primul Război Mondial - trăire și reprezentare. Mărturii documentare"

small_afis1_27112018.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj a organizat, joi, 29 noiembrie 2018, începând cu ora 12.30, evenimentul intitulat  Primul Război Mondial - trăire și reprezentare. Mărturii documentare".

Primul moment al manifestării culturale l-a constituit vernisajul expoziției Primul Război Mondial în documentele Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj și a avut loc în foaierul sediului central al bibliotecii. Expoziția a fost prezentată de domnul lector univ. dr. Gheorghe Negustor.

Vernisajul a fost urmat de lansarea albumului de fotografii Primul Război Mondial în 3D. Fotografii stereoscopice din colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj și s-a desfășurat la compartimentul Colecții speciale, memorie și cunoaștere locală al bibliotecii (etajul IV, tronson vest), cu participarea prof. univ. dr. Sorin Mitu, a d-nei Alexandra Blendea, redactor și a directorului editurii Casa Cărții de Știință, Mircea Trifu.

Program special

Vineri, 30 noiembrie 2018, biblioteca a fost închisă pentru public conform legislației în vigoare. 

1 Decembrie - Ziua Națională a României

small_100_romania.jpg Biblioteca județeană „Octavian Goga" a organizat mai multe activități dedicate aniversării celor 100 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România, după următorul program:

29 noiembrie 2018, ora 11.00, Filiala „Traian Brad", Strada Izlazului, nr. 18

 

Mesaj pentru România ...

Participă elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială "Ion Creangă"

29 noiembrie, ora 14.30, Secția pentru copii, sediul central

 

Sărbătorim împreună 100 de ani de la Marea Unire

Participă elevii clasei a II-a de la Colegiul National Pedagogic „Gheorghe Lazăr"

5 decembrie 2018, ora 12.00, Secția împrumut pentru adulți, sediul central

 

Semnificația zilei de 1 Decembrie 1918

Invitat, lector univ. dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca

Participă elevi de la Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" și de la Liceul Teologic Reformat

 

Expoziții:

Brâie tradiționale românești - expoziție de brâie din diverse zone ale țării realizate de grupul „Șezătoare" Cluj

100 români de Centenar - expoziție a 100 de personalități ale României din toate domeniile de activitate

Cercul de origami

small_afis_origami_2.JPG Joi, 29 noiembrie 2018, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 

 

Marea Unire prin ochi de copil

small_afis_cristina_20112018.jpg Marți, 27 noiembrie, ora 10.00, la Secția pentru copii a avut loc întâlnirea finală a proiectului "Marea Unire prin ochi de copil". Cu această ocazie, elevii claselor a VII-a de la Liceul de Arte Plastice "Romulus Ladea" și de la Școala Gimnazială Stremț, județul Alba, și-au prezentat și expus lucrările realizate cu ocazia centenarului Marii Uniri.

O nouă vizionare în programul KineDok powered by One World Romania!

small_bestia_e_inca_vie__pweb.jpg Miercuri, 28 noiembrie, de la ora 17.00, v-am invitat la vizionarea filmului Bestia e încă vie (Bulgaria, Marea Britanie, 2016, 90', regia Mina Mileva, Vesela Kazakova). Acest documentar politic se referă la căutarea unui comunism ideal și la modul în care acesta nu a fost niciodată găsit în practică. Bunicul unei tinere de naționalitate bulgară, simpatizant al socialiștilor bulgari în anii 1920, după ce a văzut prejudiciul cauzat de Partidul Comunist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a alăturat mișcării de rezistență anticomunistă Goryani, din munții bulgari. Folosind secvențe animate, fotografie temporizată și un dialog fictiv, utilizând dublaj de voce între o tânără și bunicul ei decedat, Bestia e încă vie, arată cum generațiile tinere continuă să redescopere ideologia comunistă în contextul politicienilor discreditați și ai foștilor agenți ai poliției secrete. 

Vizionarea a avut loc la Sala media, etajul VII, tronson vest.

Săptămâna Europeană a Roboticii

small_robotica_2018.png Secţia pentru copii marchează Săptămâna Europeană a Roboticii, desfășurată la nivel european în perioada 16-25 noiembrie 2018, împreună cu elevii clasei pregătitoare de la Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai". Activitatea a avut loc joi, 22 noiembrie 2018, de la ora 13.20.

 

„Dramaturgia americanӑ contemporanӑ": discuṭie liberӑ cu dramaturgi americani

small_afis1_ac2018.jpg În data de 23 noiembrie 2018, de la ora 12.00 a avut loc discuṭia despre teatrul american de astӑzi ṣi dramaturgia ṣi literatura americanӑ contemporanӑ la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeṭene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanṭilor 104, etajul 5 vest).

 

Au participat: John Clinton Eisner, directorul artistic al Lark Play Development Center, New York, ṣi dramaturgii americani Martyna Majok (Premiul Pulitzer pentru dramӑ în anul 2018, pentru piesa „Cost of Living"), Lucy Thurber (Premiul Gary Bonasorte Memorial pentru dramӑ, Premiul Lilly, Premiul Obie) ṣi Rajiv Joseph (finalist al Premiului Pulitzer pentru dramӑ cu piesa „Bengal Tiger at the Baghdad Zoo", Premiul Steinberg, Premiul Laurents/Hatcher Foundation, Premiul Whiting, Premiul Glickman, Premiul Obie, Premiul Ovation pentru cea mai bunӑ producṭie 2017, pentru piesa „Guards at the Taj"). Moderatoarea discuṭiei a fost prof. univ. dr. Alina Nelega, scriitoare, traducӑtoare, critic de teatru ṣi coordonatoarea programului de master - scriere dramaticӑ la Universitatea de Arte din Târgu-Mureṣ.

Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj

small_afis1_20112018.jpg Joi, 22 noiembrie, ora 12.00, în cadrul proiectului Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a avut loc dezbaterea Un secol de evoluție a societății românești: de la Primul Război Mondial și Marea Unire până astăzi. 

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2018

 Ediția a V-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților", secţiunea în limba română, se apropie de final.  Vineri, 23 noiembrie 2018, ora 17.00, a aavut loc finala pentru categoria de vârstă 11-13 ani. Evenimentele s-au desfășurat la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etajul IV.
Finaliștii au  participat la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și au luptat pentru titlul CITITORUL ANULUI 2018, iar pe baza voturilor lor, a fost desemnată CARTEA ANULUI 2018, pentru fiecare categorie.
Felicitări tuturor participanţilor!

Oră de teatru la bibliotecă

small_ora_de_teatru_112018.jpg Vrei să fii actor? să interpretezi roluri, să vorbești frumos și corect, să fii creativ, să-ți faci noi prieteni, să-ți controlezi emoțiile și să dai frâu liber imaginației, să înveți tehnici de respirație și de vorbire, să improvizezi și să te miști ca și cum ai fi pe o scenă de teatru?

Toate aceste lucruri le poți învăța împreună cu alți copii, la Filiala „Traian Brad", dacă te înscrii în perioada 19 - 29 noiembrie 2018 la atelierele de teatru și improvizație, susținute de Socaci Ioana Cristina, voluntar al bibliotecii, elevă la Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică "Octavian Stroia".

Activitățile se adresează copiilor cu vârsta de 7 - 12 ani și vor avea loc în fiecare zi de joi, ora 14.00 - 15.00, începând cu data de 5 decembrie 2018, la Secția pentru copii a Filialei "Traian Brad".

Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă.

Vă așteptăm!

Ce drepturi avem noi, copiii?

small_ziua_drepturilor_copilului_comun_112018.jpg Cu ocazia Zilei Convenției pentru Drepturile Copilului, biblioteca județeană în colaborare cu Direcţia Generală de Asistență Socială şi Protecţia Copilului Cluj organizează două activități ce au ca subiect drepturile și obligațiile copilului, după următorul program:

Marți, 20 noiembrie 2018, ora 11.00, Filiala „Traian Brad", Str. Izlazului nr. 18

Miercuri, 21 noiembrie 2018, ora 11.00, Secția pentru copii, Calea Dorobanților nr. 104, parter est.

Invitați: consilier Corina Loredana Tirică, Serviciul Consiliere pentru Părinți și Copii și asistent social Cristina Iordache

Participă elevi din clasa a II-a de la Şcoala „Ion Creangă" și de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga".

O nouă vizionare în programul KineDok powered by One World Romania!

small_postasul_cumsecade_small_web.jpg Miercuri, 21 noiembrie, de la ora 17.00, va avea loc proiecția filmului documentar Poștașul cumsecade (2016, Bulgaria, Finlanda), regizat de Tonislav Hristov. Tema filmului este una extrem de actuală: criza refugiaților sirieni. Încercând să ajungă în Europa din Turcia prin satul de graniță Golyam Dervent din Bulgaria, refugiații devin parte a agendei electorale a candidaților locali pentru postul de primar. Cei 38 de săteni pensionari au de ales între poștașul satului, oponentul său șomer și actuala primăriță, cu programe pro sau contra stabilirii refugiaților în sat. Atent coregrafiat, într-un ritm ce respectă viața locului, filmul aduce în prim-plan anxietăți majore, care au determinat deja decizii drastice în alte contexte electorale.

Vizionarea filmului va avea loc la Sala Media, etaj VII, vest.

Vă așteptăm cu drag!

„Toate pânzele sus!"

small_afis_toate_panzele_sus_2018.jpg Secţia de Artă a bibliotecii lansează cea de-a IV-a ediție a concursului de desene, cu premii, pentru adolescenţi (14-18 ani). 

Tema lucrărilor va fi inspirată dintr-o carte preferată, folosind o tehnică la alegere.

Formatul lucrărilor: A2, A3 sau A4, pe verso vor fi trecute următoarele date: titlul cărții/numele personajul după care s-a realizat lucrarea, numele şi prenumele participantului, clasa, şcoala şi un număr de telefon.

Desenele vor fi depuse la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de Artă, etaj V.

Termen: 7 decembrie 2018.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 13 decembrie, ora 14.00.

Vă aşteptăm!

Regulamentul concursului

 

CONFERINŢA NAȚIONALĂ A ANBPR

small_afis_conferinta_15112018.jpg Cea de-a XXX-a Conferință Națională ANBPR s-a desfășurat în perioada 14-16 noiembrie 2018 la Alba-Iulia. Tema conferinței a fost "Inițiative, 0portunități, 0biective ale Bibliotecilor Publice din Ronia".

Conferința a fost organizată de ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România), Biblioteca Județeană "Lucian Blaga" Alba și Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj.

Agenda conferinței  

 

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 13 noiembrie , de la ora 17.00.  

 

 

O nouă vizionare în programul KineDok powered by One World Romania!

Miercuri, 14 noiembrie, de la ora 17.00, v-am invitat la următoarea vizionare din cadrul programului KineDok: Prima Împărtășanie/Communion, (Polonia, 2016, regia: Anna Zamecka). Atunci când adulții sunt incapabili, copiii se maturizează rapid. La cei 14 ani ai săi, Ola încearcă să își reunească familia, folosind ca pretext prima împărtășanie a fratelui său autist, Nikodem. Filmul poate fi privit ca un curs intensiv în maturizare, dezvăluind efortul pentru schimbare atunci când aceasta pare imposibilă și faptul că nici un eșec nu este definitiv.

Invitat special la dezbatere: Drd. Alexandru-Sabin Nicula, Școala Doctorală de Geografie, Universitatea „Babeș Bolyai", Cluj-Napoca.

Filmul va fi proiectat la Sediul central al bibliotecii, Sala de lectură, etajul II, tronson vest.

Vă așteptăm cu drag!

Gala cititorilor clujeni 2018 

 Pentru al cincilea an consecutiv Cărțile pe față în colaborare cu biblioteca județeană au întins covorul roșu și au aplaudat oamenii care au venit la bibliotecă în cadrul Galei cititorilor clujeni 2018 ce a avut loc în data de 9 noiembrie 2018, ora 16.00 la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104. Partener al evenimentului - Editura Școala Ardeleană.  

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2018

 Ediția a V-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților", secţiunea în limba română, se apropie de final. Vineri, 9 noiembrie 2018, ora 17.00, a avut loc finala concursului pentru categoria de vârstă 14-18 ani.


Orașul văzut de artiști

small_oras_2112018.jpg Filiala Kogălniceanu a bibliotecii județene vă invită marți, 6 noiembrie 2018, de la ora 15.00, la prezentarea „Orașul văzut de artiști" susținută de doamna conf. dr. arh. Cristina Purcar de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a Universității Tehnice din Cluj-Napoca. Activitatea este organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Orașelor.

Locurile fiind limitate, vă rugăm să vă anunțați intenția de participare la numărul de telefon 0756080688.


Cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine

small_bebelusi_112018.jpg V-am invitat marți, 6 noiembrie, de la ora 18:00 să discutăm despre cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine. Dacă serile s-au transformat în partea cea mai neplăcută a zilei, când copilul face un tantrum sau are chef de joacă nebună chiar înainte de culcare, dacă îi ia o veșnicie să adoarmă, sau dacă se trezește frecvent sau plângând noaptea, această prezentare vă va ajuta să înţelegeți ce cauzează aceste probleme pentru copilul vostru, ce puteți face și cum să îl ajutaţi, astfel încât somnul să redevină ceva plăcut și odihnitor pentru întreaga familie.


Prezentarea a fost susținută de Brîndușa Milășan și are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. 

 

Prezentarea a avut loc la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga", Calea Dorobanților nr. 104, etajul 5, tronson est.

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului, dar spațiul este limitat. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici