Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți noiembrie 2019

Club de conversație în limba română

small_afisjpg_2_2019_3010.jpg Începând cu data de 8 noiembrie 2019, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat un CLUB DE CONVERSAȚIE ÎN LIMBA ROMÂNĂ pentru copii de 8-10 ani, scopul acestuia fiind exersarea comunicării în limba română.

Activitățile au avvut loc săptămânal, vineri de la ora 17, la Sala multiculturală.

 

Cerc de desen pentru copii și adolescenți

small_afis_cerc_de_desen_2019.jpg Biblioteca județeană demarează Cercul de desen pentru copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 10-15 ani. Acesta a avut loc de două ori pe lună, începând cu data de 21 noiembrie 2019, de la ora 17.00, în Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etajul IV - centru.

 


 
 

 

Descoperă lumea orientală!

small_jocuri_asiatice.jpg Vă invităm să descoperiți fascinanta lume orientală prin intermediul jocurilor asiatice de strategie și a celor de societate! Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" a organizat lunar, în ultima săptămână (miercurea la Sala Multiculturală începând cu ora 18:00, respectiv, joia la Filiala „Traian Brad" începând cu ora 17:00), un nou club unde participanții pot descoperi prin intermediul jocurilor de strategie asiatice şi a celor de societate cu teme asiatice, o lume exotică, culturi fascinante și tradiţii uimitoare.

Vârsta recomandată: 14-25 ani


Miercuri literare

small_afis_oct.2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" în colaborare cu Asociația Avalon a organizat Miercuri literare, a doua miercuri din fiecare lună, ora 18.00, la Sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, Sala Multiculturală, etaj 3, vest.

 

Participarea a fost gratuită pe baza permisului de intrare la bibliotecă.

 

Limite și disciplină

small_afis12112019.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, am discutat despre limite și disciplină.

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Fotbal Infinit/Infinite Footbal

(Corneliu Porumboiu, România, 70', selecția oficială Berlinale 2018)

Vizionare de film în cadrul KineDok 2019

Joi, 7 noiembrie, de la ora 19.00, la Secția de artă, vă invităm la o nouă proiecție KineDok.

small_afis_fotbal_infinit_07_11_2019.jpg Un funcționar de la Primăria Vasluiului visează. După o serie de accidente nefericite, el încearcă să găsească o lume mai bună, mai ordonată, mai puțin violentă - prin fotbal, sau, mai bine zis, prin inventarea unui nou joc, un sport pe cât de elaborat și rațional, pe atât de improbabil. Și comic și trist și înduioșător, acest documentar minimalist ne ține captivi în lumea micului funcționar care încearcă cum poate să-și depășească propriile limite. Regizorul Corneliu Porumboiu recidivează în documentar și, după Al Doilea Joc, revine la fotbal. Dar dacă primul documentar al lui era despre relația noastră cu trecutul, acesta este despre potențialitatea viitorului, despre ce lăsăm lumii în urma noastră.

Programul complet KineDok 2019

Prezentare de carte și expoziție de ilustrații

small_lemnuci_afis_1_12_7112019.jpgJoi, 7 noiembrie 2019, de la ora 18.00, vă invităm la prezentarea romanului fantasy „Lemnuci" și la o expoziție inedită de ilustrații. Autoarea A.G.Saga și ilustratorul A.C.Gardean, vă așteaptă la Filiala "Traian Brad", str.Izlazului nr.18, să vă povestească cum, din niște noduri din lemn au luat naștere personajele unui întreg roman cu peste 100 de ilustrații, desenate de mână.

 

Evenimentul este prezentat și pe Facebook.

 

 

Săptămâna Europeană a Roboticii

small_robotica_2019.png Săptămâna Europeană a Roboticii, desfășurată la nivel european în perioada 14-25 noiembrie 2019, a fost marcată la biblioteca județeană prin organizarea mai multor activități ce vor cuprinde demostrații și prezentări interactive ce s-au desfășurat după următorul program:

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 26 noiembrie, de la ora 17.00.

 

Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri

small_afis_antreprenoriat_2019.jpg Ṭi se spune că eṣti prea tânăr pentru a-ṭi începe propria afacere? Ai între 14 ṣi 20 de ani?

 

Acum ai oportunitatea de a învăṭa într-un mod distractiv cum să începi o afacere ṣi să te implici în viaṭa comunităṭii: Biblioteca Judeṭeană „Octavian Goga" Cluj organizează pentru tineri între 14 ṣi 20 de ani, cuprinṣi sau nu într-o formă de învăṭământ, cursul gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect „Provoacă viitorul: fii antreprenor!".

 

Cursul se va desfăṣura la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest), în limba română, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, în două serii a câte 20 de locuri fiecare: 25 noiembrie-6 decembrie 2019, orele 14.00-17.00 - seria I, 25 noiembrie-6 decembrie 2019, orele 17.00-20.00 - seria a II-a. Instruirea va avea loc zilnic, de luni până vineri, cu o masă asigurată. Participanṭii vor primi o diplomă la încheierea programului de instruire, în urma prezentării modului de implementare a proiectului elaborat.

 

Înscrierile se fac până în data de 22 noiembrie 2019, prin completarea formularului accesibil la: https://tinyurl.com/sfqosr2.

Zile nebune/Days of Madness (Croația, Slovenia, 2018, 74') - film documentar KineDok 2019

small_afis_zile_nebune__21_11_2019.jpg Joi, 21 noiembrie, de la ora 19.00, la Secția de artă, v-am invitat la o nouă proiecție KineDok. Un documentar participativ-observațional, Zile nebune ne introduce în lumea ascunsă și extrem de întunecată a celor cu dereglări psihice, pe care societatea îi respinge fără ezitare și îi transformă în pacienți. Mladen și Maja, aflați la vârsta maturității, s-au trezit prinși într-o capcană, între fantomele trecutului și mormanele de medicamente pe care medicii lor, în loc de discuții terapeutice, continuă să li le prescrie. La fel ca în multe alte situații, reacția societății la indolența morală ce face parte din istoria familiei celor doi a fost, previzibil, de a-i lăsa pe seama sistemului medical ce i-a transformat în dependenți de farmaceutice. Cu un fin spirit de observație, Zile nebune le surprinde starea de singurătate, fiind prinși într-un cerc vicios al respingerii și al sentimentului de vinovăție, încercând, în același timp, să lupte cu o societate care i-a stigmatizat.

Programul complet KineDok 2019

Ziua Convenției pentru Drepturile Copilului

Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Convenției pentru Drepturile Copilului, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a organizat în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, două activități pe tema drepturilor copiilor, după următorul program:

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2019

small_afis_finala_2019.jpg Ediția a VI-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților" organizată sub egida Anului Cărții și sub Înaltul Patronaj al Președintelui României își va desemna în curând câștigătorii.  Vineri, 8 noiembrie, ora 17.00, va avea loc finala pentru categoria de vârstă 11-13 ani, iar în 15 noiembrie, ora 17.00, finala pentru categoria de vârstă 14-18 ani. Evenimentele se vor desfășura la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, Secția pentru adolescenți, etajul 4, centru.

Finaliștii vor participa la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și vor lupta pentru titlul CITITORUL ANULUI 2019. Pe baza voturilor lor, va fi desemnată CARTEA ANULUI 2019, pentru fiecare categorie de vârstă.

Felicitări tuturor participanţilor!

Colocviu cultural

small_affiche_colloque_001.jpg Centrul de Studii de Literatură Belgiană de Limba Franceză în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj și Biblioteca Județeană "Octavian Goga" a organizat vineri, 8 noiembrie, ora 15.00 în foaierul bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, un eveniment în cadrul colocviului cultural Traducerea și recepția scriitorilor belgieni francofoni în spațiul cultural românesc. Acesta a cuprins vernisajul expoziției Scriitori belgieni de limbă franceză traduși în limba română și mai multe lansări de carte.

Invitat:  Elena Ivanca, actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca.

Program


Concursul de desene „Toate pânzele sus!"

small_concurs_toate_panzele_2019.jpg Secţia de artă lansează cea de-a V-a ediție a concursului de arte plastice, cu premii, pentru adolescenţi şi tineri (14-18 ani). 

Tema lucrărilor va fi inspirată dintr-o poezie preferată, folosind o tehnică la alegere.

Formatul lucrărilor: A2, A3 sau A4, pe verso vor fi trecute următoarele  date: titlul poeziei după care s-a realizat lucrarea, numele şi prenumele participantului, clasa, şcoala şi un număr de telefon.

Desenele vor fi depuse la Sediul central, Calea Dorobanţilor nr. 104, Secţia de artă, etaj V.

Termen: 9 decembrie 2019.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de 13 decembrie 2019, ora 14.00.

Regulamentul concursului

Vă aşteptăm!

 

Telefonul amintirilor

small_afis_telefon_cluj_biblioteca_judeteana_octavian_goga.jpg În perioada 21 octombrie - 11 noiembrie a.c. în holul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj se află la dispoziția vizitatorilor Telefonul amintirilor, aparat  prin care poate fi ascultată o selecție de pasaje auditive despre viața cotidiană din Transilvania începutului de secol.


Instalația interactivă aparține Muzeului Memoriei și este un demers educațional și cultural al asociației Punctart, care promovează patrimoniul național, analizând momente istorice marcante din evoluția României, utilizând tehnologia ca limbaj comun cu publicul tânăr.
Mai multe detalii despre Muzeul Memoriei se găsesc pe site-ul www.muzeulmemoriei.ro și pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/muzeulmemoriei.