Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți noiembrie 2021

Festivalul Cărții pentru Copii, 2021

small_afis_festivalul_cartii_pentru_copii_2021.jpgBiblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj a organizat cea de-a doua ediție a Festivalului Cărții pentru Copii. Prin acest eveniment, biblioteca și-a propus să-i încurajeze pe copii să redescopere bucuria lecturii și să atragă atenția asupra cărților dedicate lor. Festivalul s-a desfășurat în perioada 23-25 noiembrie 2021 în mediul on-line și a cuprins pe lângă activități legate de carte și lectură, activități interactive și educative, atât pentru copii, cât și pentru părinți: întâlniri cu scriitori și ilustratori de carte pentru copii din România și Republica Moldova, ore de poveste în mai multe limbi, prezentări de carte, masă rotundă pentru părinți, ateliere de creativitate.

Program

Finala Concursului de lectură „Bătălia Cărților" 2021

small_afis_finala_batalia_cartilor_2021.jpg Ediția a VIII-a a Concursului de lectură „Bătălia Cărților" și-a desemnat câștigătorii.  Vineri, 12 noiembrie 2021, ora 17.00, a avut loc finala pentru categoria de vârstă 11-13 ani, iar în 19 noiembrie 2021, ora 17.00, finala pentru categoria de vârstă 14-18 ani. Evenimentele s-au desfășurat în mediul online.

Finaliștii au participat la dezbaterea „Convinge-mă să citesc!" și au luptat pentru titlul CITITORUL ANULUI 2021. Pe baza voturilor lor, a fost desemnată CARTEA ANULUI 2021, pentru fiecare categorie de vârstă.

Felicitări tuturor participanţilor!

Premii 2021

Joacă, Conectare și Cooperare

small_joaca_conectare_si_cooperare_24_10_2021.jpg Te invităm miercuri, 24 noiembrie, de la ora 18:00, pe Zoom, să discutăm despre cum atragem cooperarea copiilor noștri prin joacă, râs și conectare. Vei descoperi ce e Attachment Play și cum funcționează, vei vedea cum să te conectezi prin joc cu copilul tău, cum îl poți inspira să coopereze, vei descoperi cum să rezolvi probleme și situații dificile prin joc, vei înțelege mecanismul de vindecare emoțională și beneficiile acestui proces, vei afla ce tipuri de jocuri să folosești în anumite situații (când copilul nu cooperează, nu vrea să se spele pe dinți, să se îmbrace, când vorbește „urât", când devine agresiv, etc). Această prezentare te va ajuta să înţelegi mai bine lumea copilului tău, să știi cum să îl ajuţi în momentele de criză, ajutându-te să obții cooperarea lui, contribuind la o viață de familie mai relaxată și plină de bucurii și distracție, NU de tensiuni.

Prezentarea este susținută de Brîndușa Milășan, psiholog, mămică a doi copii și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting. 

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).

Această prezentare este gratuită și deschisă publicului. Pentru a participa e necesar să vă înregistrați completând formularul de aici.

 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_112021.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, v-am invitat să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul acestei activități a clubului am decorat diverse obiecte folosind tehnica water marbling. Activitatea a avut loc joi, 18 noiembrie 2021, de la ora 17.00, la Secția de artă, etajul 5 est (Calea Dorobanților nr. 104).


Sondaj de opinie

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj a dorit să afle nevoile utilizatorilor săi adulți în ceea ce privește  tehnologia și aplicațiile digitale printr-un scurt chestionar la care sunteți invitați să răspundeți.

Prezentul chestionar a fost aplicat în cadrul proiectului european Erasmus+ CROSS - „Creating other study spaces" („Crearea altor spații de învățare"), în vederea pregătirii întâlnirii transnaționale care a avut loc la Nyiregyhaza în noiembrie 2021 și care a avut ca subiect de dezbatere digitalizarea din biblioteci și centre de instruire pentru adulți.

Răspunsul la chestionar nu implică colectarea de date cu caracter personal.

Expoziția „Omul Bucuriei de Sus"

small_afis_expo_Fluieras.jpg Asociația Eleon, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga", Cluj și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, a organizat expoziția „Omul Bucuriei de Sus", dedicată Preasfințitului Vasile Flueraș, episcopul emerit al Clujului, la împlinirea a 40 de zile de la mutarea în veșnicie.

Expoziția a fost deschisă la parterul Bibliotecii Județene „Octavian Goga" din Cluj-Napoca, Sediul central, Calea Dorobanților 104, în perioada 10-21 noiembrie, 2021. Program: zilnic, 8.00-20.00.

Kiruna - O lume complet nouă - vizionare live streaming KineDok

small_afis_kiruna_2021.jpg Joi, 18 noiembrie, de la ora 19.00, v-am invitat la un nou film KineDok pe pagina de Facebook a bibliotecii!

Kiruna/ O lume complet nouă (Greta Stocklassa, 2019, 87').

Localizat deasupra cercului polar, orașul minier suedez Kiruna a fost construit pe un mare depozit de minereu de fier și a adus un venit însemnat guvernului suedez. Cu toate acestea, din cauza mineritului, orașul a început să decadă, iar pentru a salva industria, consiliul municipal și compania minieră LKAB au decis să mute orașul și cetățenii lui la trei km spre est. Astfel, orașul a transformat un posibil dezastru într-o mare oportunitate. Noul oraș Kiruna va fi o societate mai progresivă și mai bună. Se poate însă să proiectezi o lume ideală? În decorul unui oraș în mutare, cetățenii din noul Kiruna se confruntă cu propriile frământări.

 

Viața magică a lui V - vizionare online KineDok

small_viata_magica_web_112021.jpg În perioada 4-10 noiembrie ați vizionat de acasă filmul Viața magică a lui V/The magic life of V, din programul KineDok (Tonislav Hrisov, Bulgaria, 87).

Un documentar creativ despre o tânără care folosește magia metodei LARP - Live Action Role Play pentru a face față problemelor familiei sale. Bântuită de traumele din copilărie, încearcă să-l ajute pe fratele ei bolnav mintal să devină mai independent prin jocul de rol. În timp ce îl călăuzește pe fratele său prin lumea rolurilor și identităților multiple, a vrăjitoarelor și vrăjitorilor și a cavalerilor medievali, ea găsește curajul de a înfrunta demonii propriului trecut; și anume tatăl lor abuziv.