Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți octombrie 2018

SEMPER FLORENTES - Expoziție de pictură

small_cgo_a3_2018.jpg Asociația „Art Image" Cluj-Napoca în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj-Napoca şi în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează expoziția de pictură „SEMPER FLORENTES" a artistelor Cristina Gloria Oprișa și Olimpia Coman-Sipeanu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 19 octombrie 2018, ora 17:00 în Foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga", Calea Dorobanților nr. 104, Cluj-Napoca.

Prezintă: prof.univ.dr. Dorel Ștefan Găină.

 

 

Program de vacanță pentru copii

Biblioteca județeană a organizat în perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2018 diverse activități pentru copiii din ciclul primar de învățământ aflați în vacanță.

Participarea a fost gratuită pe baza Permisului de intrare la bibliotecă.

Programul detaliat:

small_program_sectia_copii_112018.jpg Secția pentru copii, sediul central,

Calea Dorobanților, nr. 104, parter, est

 

 

 

 

 

small_program_mn_112018.jpg Filiala "Traian Brad",

Strada Izlazului nr. 18

 

 

 

 

 

small_program_vacanta_zorilor_112018.jpg Filiala Zorilor,

Strada Observatorului nr. 1

 

 

 

 

 

small_program_grigorescu_112018.jpg Filiala Grigorescu,

Strada Donath nr. 138

 

 

 

 

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_29_03_2018.jpg

Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

Următoarea activitate a Clubului, la care se vor realiza manual diverse obiecte, a avut loc în data de 8 noiembrie, ora 18, la Secția de Artă a bibliotecii (etajul 5).

Persoanele interesate s-au înscris la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru Adulți sau online prin completarea formularului de înscriere.


Cursuri de învățare a limbilor străine

small_limbi_straine_afis_092018.jpg Secția pentru copii a Filialei "Traian Brad" a organizat în perioada octombrie-decembrie 2018, în fiecare zi de luni, marți și joi a săptămânii, cursuri de învățare a limbii engleze și spaniole pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Activitățile au fost gratuite, pe baza Permisului de intrare la bibliotecă iar numărul de locuri a fost limitat la 10 participanți/curs. Înscrierile  s-au făcut până în data de 12 octombrie, la Secția pentru copii a  Filialei "Traian Brad", str. Izlazului nr. 18, la telefon 0264-565784 sau e-mail: manastur@bjc.ro.

 

 

 

Colecția de fotografii stereoscopice din Primul Război Mondial

small_afis_31102018.jpg Miercuri, 31 octombrie, ora 12.30, în cadrul proiectului Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga", finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a fost susținută prezentarea „Colecția de fotografii stereoscopice din Primul Război Mondial".

Evenimentul s-a desfășurat la Compartimentul Colecții Speciale Memorie și Cunoaștere Locală al Bibliotecii Județene „Octavian Goga".


Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, în data de 30 octombrie, de la ora 17.00.  

 

O nouă vizionare în programul KineDok powered by One World Romania!

small_afis_tara_moarta.jpg Vă invităm miercuri, 31 octombrie, de la ora 17.00, la vizionarea filmului Țara moartă (România, 2017), în regia lui Radu Jude. Colecția Costică Acsinte, fotograf din Slobozia, este folosită de regizorul român ca fundal pentru o narațiune construită din înregistrări de arhivă și texte din jurnalul personal al doctorului Emil Dorian, ale cărui scrieri literare au fost interzise de regimul antisemit condus de Mareșalul Antonescu. Vizonarea va fi urmată de o dezbatere, moderată de lector dr. Daniel Iftene, de la Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca.

Vă așteptăm cu drag la Sala media a bibliotecii, etajul VII, tronson vest.

 

Internetul - prieten sau dușman al adolescenților?

Ziua Internațională a Internetului (29 octombrie) a fost marcată marți, 30 octombrie 2018, ora 12.00, la Filiala "Traian Brad" printr-o activitate organizată în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj. Au participat elevii clasei a IX-a de la Colegiul Tehnic "Napoca".

Bazarul de joburi

small_afis_vivo_2018.jpg Biblioteca județeană a organizat mai multe activități în perioada 26-28 octombrie 2018 la Bazarul de joburi din cadrul VIVO Cluj-Napoca. Am invitat publicul la o sesiune de training susținută de domnul Andrei Țigănaș (despre comunicarea nonverbală, paraverbală, improvizație), la o lectura de cărți vii care vorbesc despre voluntariat și la un quizz pe teme de dezvoltare personală și carieră.

Program

Simpozionul național de didactica limbii și literaturii române

small_simpozion2018afisfinal.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a găzduit în perioada 26-28 octombrie 2018 simpozionul național de didactica limbii și literaturii române O sută de ani de limbă și literatură română în școală: retrospectivă și perspective, ediția a XVIII-a.

Mai multe informații pe http://www.anpro.ro/.

EU Code Week 2018

small_codeweek_2018.jpg În perioada 6-21 octombrie 2018, la biblioteca județeană au fost organizate mai multe evenimente cu ocazia celei de-a VI-a ediții a EU Code Week. Săptămâna UE a programării este o inițiativă care își propune să aducă programarea și competențele digitale la îndemâna tuturor într-un mod distractiv și antrenant.

Program:

8 octombrie 2018, orele 13.30-17.00, sediul central, foaier

Atelier interactiv de modelare & imprimare 3D în cadrul proiectului „Focus on 3D Printing - New techs learning activities in libraries", pentru copii și tineri cu vârsta 5-18 ani

10 octombrie 2018, sediul central, Sala de lectură, etaj II, vest, orele 17.00-18.30

Curs de programare pentru copii cu vârsta 8-14 ani

Parteneri: Asociațiile Etic și Kids Go Tech

8-12 octombrie, sediul central, Sala Biblionet, orele 10.00-12.00

Curs de utilizare a calculatorului și internetului pentru seniori

12 octombrie 2018, Filiala "Traian Brad", orele 10.00-12.00, respectiv 12.00-14.00

Scratch - coding pentru toți la bibliotecă!, activitate de programare pentru copii cu vârsta 10-14 ani

15 octombrie 2018, Filiala "Traian Brad", orele 10.00-12.00, respectiv 12.00-14.00

Scratch - coding pentru toți la bibliotecă!, activitate de programare pentru copii cu vârsta 10-14 ani

Parteneri: Asociația Prietenii Bibliotecii

Sponsor: Asociația Techsoup

18 octombrie 2018, Filiala Zorilor, orele 16.00-19.00

Girls&Code 2018, o activitate pentru fete cu vârsta 8-14 ani

Parteneri: Asociațiile Etic și Kids Go Tech 

Focus on 3D Printing

small_logo_google_atelierul_digital.png Biblioteca Județeană a organizat luni, 08.10.2018, orele 13.30-17.00 în foaier, un atelier interactiv de modelare & imprimare 3D în cadrul proiectului Focus on 3D Printing - New techs learning activities in libraries". Acesta este inițiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, Biblioteca Județeană „Panait Istrati" Brăila, cu sprijinul ECDL ROMANIA, și este finanțat de Google, în cadrul competiției "Google's Europe Code Week Grants".

 

În cadrul proiectului, copiii și tinerii își vor dezvolta imaginația și creativitatea și vor dobândi noțiuni fundamentale privind modelarea şi imprimarea 3D, pentru a avea o înțelegere mai bună privind utilitatea și avantajele acestor noi tehnici digitale.

Comunicat de presă

Primul Război Mondial în colecțiile bibliotecii

small_afis_2018_memorialistica.jpg Miercuri, 17 octombrie, la ora 13, în cadrul proiectului Primul Război Mondial în colecțiile Bibliotecii Județene „Octavian Goga", finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, a avut loc la Liceul Teoretic „Lucian Blaga" o prezentare a unor documente memorialistice inedite aflate în Colecțiile speciale ale bibliotecii.

Este vorba de Ziuariul meu, jurnalul lui Dumitru Nistor, marinar în armata austro-ungară, prizonier în Japonia între 1914 și1918, și memoriile Vremi apăsătoare ale publicistului Tiron Albani, care a jucat un rol important în evenimentele din toamna și iarna anului 1918 din Transilvania.  

Un nou sezon KineDok powered by One World Romania la bibliotecă!

small_afis_web_program_filme_2018.jpg Începând cu data de 17 octombrie, Biblioteca Județeană „Octavian Goga" se alătură programului european KineDok powered by One World Romania, aflat în acest an la cea de-a patra ediție, prin proiecția filmului documentar Mulțumesc pentru ploaie/Thank you for the rain (Norvegia, Marea Britanie, 2017), regia Julia Dahr. Nominalizat la categoria Cel mai bun film documentar în cadrul festivalurilor de film internaționale din Norvegia, Marea Britanie, Canada sau Grecia, Mulțumesc pentru ploaie aduce în prim plan efectele schimbărilor climatice și a condițiilor meteorologice extreme din Kenya, dar și un mesaj de speranță pe care fermierii locali reușesc să îl aducă până în cadrul Conferinței Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Paris, COP21.

Invitat special la dezbatere: Drd. Alexandru-Sabin Nicula, Școala Doctorală de Geografie, Universitatea „Babeș Bolyai", Cluj-Napoca.

Filmul a fost proiectat de la ora 17.00, la Sediul central al bibliotecii, Sala Media, etajul VII, tronson vest.

 

Curs gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect pentru tineri

small_antreprenoriat2018_web.jpg Biblioteca Judeṭeanӑ „Octavian Goga" Cluj organizeazӑ pentru tineri între 14 ṣi 20 de ani, cuprinṣi sau nu într-o formӑ de învӑṭӑmânt, cursul gratuit de antreprenoriat social şi management de proiect „Provoacă viitorul: fii antreprenor! / Challenge the Future: Be an Entrepreneur!".

 

Cursul se va desfӑṣura la American Corner Cluj-Napoca din cadrul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" (Cluj-Napoca, Calea Dorobanţilor 104, etajul 5 vest), în limba română, cu sprijinul financiar al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, în douӑ serii a câte 20 de locuri fiecare: 15-26 octombrie 2018 seria I, 5-16 noiembrie 2018 seria a II-a. Instruirea va avea loc zilnic, de luni pânӑ vineri, între orele 16.00-19.00.

 

Tinerii vor învӑṭa cum sӑ iniṭieze ṣi sӑ dezvolte o afacere ṣi sӑ se implice în viaṭa comunitӑṭii, cunoṣtinṭele teoretice fiind puse în practicӑ prin realizarea ṣi implementarea de proiecte. Participanṭii vor primi o diplomӑ la încheierea programului de instruire, în urma prezentӑrii modului de implementare a proiectului elaborat.

 

Înscrierile se fac pânӑ în data de 10 octombrie 2018, prin completarea formularului accesibil la: https://goo.gl/NDJCeq. Toţi solicitanţii vor primi un răspuns prin e-mail până la data de 12 octombrie 2018.

 

Mai multe detalii pot fi obţinute la telefon 0264-430323 (luni, marṭi, miercuri ṣi vineri 8.00-16.00, joi 10.00-18.00) sau la adresa de e-mail americancornercluj@gmail.com.


Expoziție de grafică și prezentare de carte

small_afisancaweb.jpg Anca Sas
„37 de zile"

A prezentat:
Prof. univ. dr. Dorel Găină
Ioan Hădărig, director artistic, Fundația „Inter-Art" Aiud

Curator:
Ștefan Balog, președinte, Fundația „Inter-Art" Aiud

Evenimentul a fost organizat de Fundația "Inter-Art" Aiud în parteneriat cu Centrul Cultural "Liviu Rebreanu" Aiud, luni, 1 octombrie 2018, ora 17.00 la sediul central al Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților, nr. 104.

 

Deschiderea Filialei Grigorescu

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga" Cluj anunță deschiderea unei noi filiale, în cartierul Grigorescu, pe strada Donath, nr. 138.

Evenimentul festiv a avut loc luni, 17 septembrie 2018, ora 12.

Programul de funcționare al Filialei Grigorescu va fi următorul: luni, miercuri și joi, în intervalul orar 12-20, marți și vineri de la ora 8 la ora 16.

Vă așteptăm!

Comunicat de presă

 

Atragerea cooperării prin joc, râs şi conectare


small_atragerea_cooperarii_01_10_2018.jpg Luni, 1 octombrie 2018, ora 18:00, a avut loc prezentarea despre cum rezolvăm problemele de comportament ale copiilor prin joc, râs şi conectare.


Prezentarea a fost susținută de Brîndușa Milășan și are la bază Atragerea cooperării prin joc, râs și conectare abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm).