Ultima actualizare: 30-06-2022

 

 

    

Noutăți octombrie 2019

Ateliere interactive pentru copii, părinți și bunici

small_afis_o_aventura_pentru_intreaga_familie.png Secția pentru copii pornește într-o nouă Aventură pentru întreaga familie! Începând de vineri, 18 octombrie 2019, ora 17.00, au avut  loc ateliere interactive, cu sesiuni de lectură distractivă și jocuri, pentru copii de vârstă școlară mică, părinți și bunici.

 

Cerc de origami

small_afis_origami_2.JPG Joi, 31 octombrie 2019, la ora 16.00, la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a copiilor pasionaţi de tehnica origami.

 

 

Vizionare de film în cadrul KineDok 2019

„Ultimul autoportret" / „The last selfportrait" (Slovacia, 2018, 72')

 

small_afis_ultimul_autoportret_31_10_19.jpg Joi, 31 octombrie, de la ora 19.00, la Secția de artă continuăm proiecțiile KineDok.

Regizorul slovac Marek Kuboš nu a mai făcut un film de 13 ani. Primul său film - un exercițiu din perioada facultății - a fost un autoportret. Cercul a fost închis, izvorul creativității pare să fi secat. Tot ce rămâne de făcut în acest ultim autoportret este să faci curat după tine, să-ți treci în revistă propriile reușite și eșecuri și să îți iei rămas-bun de la protagoniștii tăi. Acest metadocumentar introspectiv nu e atât un studiu al unei crize de inspirație, cât e un proces autoterapeutic și o tentativă de a construi un profil exhaustiv al cineastului aflat într-o perioadă de certitudini instabile. În rolurile consultanților lui Kuboš apar, practic, toți regizorii de documentar de seamă ai Slovaciei.

Programul complet KineDok 2019

 

29 octombrie - Ziua Internațională a Internetului

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la prima conexiune între două calculatoare, în 29 octombrie 2019, ora 12.00, la Filiala "Traian Brad" a fost organizată o activitate cu tema "Internetul și mediile de socializare virtuală în viața liceenilor", în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Cluj.  Au participat elevii clasei a IX-a de la Colegiul de Servicii în Turism.

„Când vine războiul" / „When the War Comes" (2018, Cehia, Croația, 76')

Vizionare de film în cadrul KineDok 2019

 

small_afis_24_10_2019_web.jpg Joi, 24 octombrie, de la ora 19.00, la Secția de artă continuăm proiecțiile KineDok.

La o primă vedere, viața lui Peter nu e diferită față de cea a oricărui alt adolescent european - locuiește cu părinții lui, are o iubită frumoasă și a intrat la facultate. Cu toate acestea, el mai trăiește o altă viață, fiind comandantul unei grupări paramilitare numite „Slovenskí branci", care recrutează sute de adolescenți slovaci cu aprobarea tacită a autorităților. Scopul acestei grupări e unul simplu - de a se pregăti de război și de a crea un model comunitar bazat pe exerciții militare, supunere și frică. Visul lui Peter este ca, într-o zi, să convingă întreaga societate de proiectul lui, din postura de politician important.

 

În filmul său, Când vine războiul, regizorul Jan Gebert compune portretul unui conducător aflat în plină ascensiune, apropiindu-se, astfel, de niște teme extrem de actuale, precum naționalismul și mecanica puterii.


Expoziție cu afișe

small_afis_16_10_2019.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj a organizat în perioada 14 - 25 octombrie a.c. o expoziție cu afișe de propagandă din perioada regimului comunist din România, cu titlul Epoca lui Nicolae Ceaușescu în afișele de propagandă.

Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 16 octombrie, ora 13:30, în foaierul bibliotecii. A prezentat domnul lector universitar dr. Győrffy Gábor, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

 

 

EU Code Week 2019

small_codelmeetandcode_2019.jpg În perioada 5-20 octombrie 2019, la biblioteca județeană au fost organizate mai multe evenimente cu ocazia celei de-a VII-a ediții a EU Code Week. Săptămâna UE a programării este o inițiativă care își propune să aducă programarea și competențele digitale la îndemâna tuturor într-un mod distractiv și antrenant.

Program:

 

7 octombrie 2019, sediul central, Sala Media, orele 12.00-15.00

Atelier interactiv de modelare & imprimare 3D în cadrul proiectului "3D Printing Challenge in Libraries - Innovation and Tech Practice for Students", finanțat de Google

9 octombrie 2019, sediul central, Secția pentru copii, parter est, orele 17.00-19.00

Curs de programare pentru copii cu vârsta 8-14 ani

Partener: Asociația Kids Go Tech

7-11 octombrie 2019, Filiala Zorilor, orele 11.00-13.00

Curs de utilizare a calculatorului și internetului pentru seniori

11 octombrie 2019, Filiala „Traian Brad", orele 10.00-12.00

Code Spark - primii pași în coding

Participă elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială "Ion Creangă"

16 octombrie 2019, sediul central, Secția pentru copii, parter est, orele 17.00-19.00

Curs de programare pentru copii cu vârsta 8-14 ani

Partener: Asociația Kids Go Tech

16 octombrie 2019, sediul central, Secția pentru adolescenți, etaj IV centru, orele 14.00-15.30

Povești animate cu FlipaClip

Participă elevii clasei a X-a de la Colegiul Tehnic de Transporturi "Transilvania" 

17, 18 octombrie 2019, Filiala Grigorescu, orele 9.00-11.00, respectiv 13.00-15.00

Animează-ţi imaginaţia cu FlipaClip

Parteneri: Asociația Prietenii Bibliotecii

Sponsor: Asociația Techsoup

Participă elevii claselor a II-a A şi a IV-a C de la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu"

Cenaclul literar "Traian Brad"

small_afis_cenaclu2019_1.jpg Cenaclul literar "Traian Brad" s-a întâlnit la Secţia pentru copii din sediul central al Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga" Cluj în data de 15 octombrie 2019, de la ora 17.00.

„Josipa, te iubesc/Josipa, I love you" (Croația, 2018, 62') - vizionare de film în cadrul KineDok 2019

Joi, 17 octombrie, de la ora 19.00, vă invităm la o nouă vizionare KineDok la Secția de artă.

small_afis17_10_2019__web.jpg Josipa se luptă cu urmările abuzurilor sexuale la care a fost supusă de când avea 4 ani până la vârsta de 12 ani. Senad începe să lucreze la un film despre ea. Participând la viața Josipei, el nu mai este un cineast obiectiv, devenind, în schimb, un alt protagonist al filmului. La rândul lui, Senad trece și el printr-o schimbare dramatică. Filmul se transformă, astfel, într-o poveste personală, intimă, tulburător de sinceră despre extrem de neobișnuita relație dintre acești doi oameni.

Participarea este gratuită, iar vizionarea va fi urmată de o scurtă dezbatere.

Programul vizionărilor

 

Lansare de carte

small_afis_9102019.jpg Miercuri, 9 octombrie 2019 la ora 17:00, a avut loc lansarea de carte Scrieri rostite a autorului Ion Podosu.

Au prezentat: Radu Sergiu Ruba, Ion Cristofor și Mircea Petean.

Evenimentul a fost găzduit de Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj, Calea Dorobanților 104.

 

Somnul copiilor: cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine

small_cum_ajutam_copilasii_sa_doarma_mai_bine_03_10_2019.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de joi, 3 octombrie 2019, de la ora 18:00 la 20:00, am discutat despre somnul copiilor: cum ajutăm copilașii să doarmă mai bine.

Prezentarea are la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm). Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împărtășim bucuriile dar și dificultățile vieții de părinte.

Acest eveniment este gratuit și deschis publicului, dar  locurile sunt limitate. Vă rugăm să vă înregistrați pentru a vă rezerva locul completând formularul de aici.


Expoziție de pasteluri Gombos Genoveva

small_afis_gombos_2019.jpg Expoziția de pasteluri a putut fi vizitată în perioada 23 septembrie - 6 octombrie la Biblioteca Județeană "Octavian Goga", Sala multiculturală, Str. Dorobanților nr. 104.

 

 

 

Scriitori români contemporani

small_afis_cerc_metodic_doina_rusti_final_10_10_2019_web.jpg Joi, 10 octombrie 2019, de la ora 14:30, a avut loc Cercul metodic al profesorilor de limba și literatura română, la care a fost invitată scriitoarea Doina Ruști și a prezentat romanul „Homeric".

 

 

Ați dori să învățați limba maghiară?

Cursul de limba maghiară pentru adulți, nivel începător, organizat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" va începe din 14 octombrie 2019. Activitățile vor avea loc săptămânal, luni, de la ora 18.


Participarea este gratuită, pe baza permisului de intrare la bibliotecă.


Înscrieri și informații la Sala multiculturală, etajul 3, tronson vest, la numărul de telefon 0731-013293, prin e-mail: salamulticultura@bjc.ro.

Numărul de locuri este limitat, în ordinea înscrierii!
Locurile au fost ocupate. Vă mulțumim pentru interesul acordat.

Demonstrații 3D Printing în biblioteci

 

Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR, având ca parteneri mai multe biblioteci județene din țară printre care și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, cu implicarea ECDL ROMANIA, va implementa, în perioada 07-17 octombrie 2019, sub egida Săptămânii Europene a Programării, proiectul cu titlul 3D Printing Challenge in Libraries - Innovation and Tech Practice for Students,  finanțat de Google, în cadrul competiției Google's Europe Code Week Grants.

Proiectul propune organizarea de ateliere de modelare & imprimare 3D prin intermediul cărora tehnologia inovativă este prezentă în biblioteci, fiind prezentată copiilor și tinerilor din grupuri vulnerabile. La Cluj-Napoca evenimentul va avea loc la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților, nr. 104, luni, 7 octombrie, orele 12.00-15.00 la Sala Media, etaj 7, vest.

Comunicat de presă

 

 Zilele Bibliotecilor de Cartier, ediţia XXIII

small_afis_zbc_2019.jpg În perioada 1-4 octombrie 2019 biblioteca v-a invitat să luați parte la activități diverse și interactive pentru toate vârstele la ediția XXIII a Zilelor Bibliotecilor de Cartier.

 

Program