Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți octombrie 2020

Cufărul amintirilor

small_cufarul_amintirilor.jpg În săptămâna 19-23 octombrie,  Muzeul  Memoriei  a expus  în holul sediului central al bibliotecii,  o instalație audio interactiva,  Cufărul Amintirilor ,  care pemite  utilizatorului,  ca prin apăsarea unei pedale să asculte fragmente și reclame din ziarele de la începutul secolului trecut din Transilvania și Banat sau cântece vechi din arhiva Muzeului Etnografic din Geneva, culese de Constantin Brăiloiu în perioada interbelică.

Cufărul funcționează ca un trigger emoțional, cu scopul de a sensibiliza publicul pentru amintirea trecutului.

Totodată, inițiatorii proiectului își doresc să atragă publicul larg să contribuie la cunoașterea trecutului prin valorificarea arhivelor personale.

 

Expoziție de fotografie

small_afis_vernisaj_cu_capul_in_nori_1230_octombrie_site.jpg Iubitorii de fotografie au fost invitați să viziteze expoziția de debut Cu capu-n nori, autor George Cozma, organizată de Asociația ArtImage Cluj-Napoca în Foaierul Bibliotecii Judetene "Octavian Goga" Cluj, în intervalul 12-30 octombrie 2020.

Întâlnirea cu autorul a avut loc în data de 23 octombrie 2020, ora 18.00  

 


Ateliere de robotică

small_ateliere_de_robotic_octombrie_2020.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj a organizat, începând cu data de 5 octombrie 2020, în fiecare luni, de la ora 17.00, ateliere de robotică pentru copii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Atelierele au avut loc la Secția pentru adolescenți, Calea Dorobanților, nr. 104, etaj IV, centru, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară în contextul pandemiei.

 


Olimpiada de Benzi Desenate - ediția I, 2020

small_olimpiada_bd_web_large.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" continuă atelierele de benzi desenate din cadrul proiectului Olimpiada de Benzi Desenate, desfășurat sub egida Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Miercuri, 7 octombrie 2020, începând cu ora 18.00, la Secția pentru adolescenți s-a desfășurat cel de-al doilea atelier de benzi desenate, coordonat de ilustratorul și autorul de benzi desenate Adrian Barbu.

Olimpiada de Benzi Desenate este un concurs național de promovare a spiritului olimpic și de conștientizare a valorilor culturale naționale, europene și internaționale în rândul elevilor din mediul de învățământ primar, gimnazial și liceal. Ideea și titlul proiectului sunt un demers original și aparțin autorului de benzi desenate Mihai Ionuț Grăjdeanu.

Tema acestei ediții este Povestea inelelor olimpice, ținând cont că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la prima prezentare oficială a steagului olimpic. Informații suplimentare găsiți pe pagina de facebook a concursului: https://www.facebook.com/pages/category/Education/Olimpiada-de-Benzi-Desenate-106987390837966/

 

Zilele Bibliotecilor de Cartier, ediţia XXIV

small_zilele_bibliotecilor_de_cartier_2020.jpg În perioada 26-30 octombrie 2020 biblioteca județeană v-am invitat să luați parte la activități diverse și interactive pentru toate vârstele în cadrul celei de-a XXIV-a ediții a Zilelor Bibliotecilor de Cartier.

Program

 


 

Distanța dintre mine și mine - vizionare on-line KineDok

small_distanta_dintre_mine_si_mine_poster_oficial_1.jpg Pentru iubitorii filmului documentar, a deschis sezonul KineDok 2020 powered by One World Romania!

Din cauza crizei sanitare, anul acesta filmele pot fi vizionate on-line (live streaming), pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Octavian Goga". Joi, 29 octombrie, de la ora 19.00, am propus spre vizionare filmul Distanța dintre mine și mine (România, 2019, 89'), a cărui protagonistă este poeta Nina Cassian.

Un film despre credințe, artă și putere, Distanța dintre mine și mine explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viață sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariții de televiziune, întregistrări private inedite și documente de urmărire de la Securitate. Sunt dezvăluite astfel dileme etice și estetice care sunt parte din trecutul, dar și din viitorul nostru.

Programul complet al vizionărilor KineDok 2020

 

Săptămâna UE a programării - EU Code Week

small_23102020.jpg Vineri, 23 octombrie 2020, ora 16.00, Secția pentru copii împreună cu Asociația Kids Go Tech au invitat copiii pe platforma pe Zoom la evenimentul "Săptămâna UE a programării - EU Code Week". 

 

Code Week 2020

small_blue_and_gold_book_icon_education_logo.jpg Filiala „Traian Brad" a organizat evenimentul de programare „ROBOgirls - Trust your dreams!". Activitățile s-au adresat fetelor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, dornice să facă primii pași în programare. Pe parcursul a 3 întâlniri online, în datele de 15, 21 și 22 octombrie, de la ora 17.00, utilizând platforma EdBlocks app s-au împrietenit cu robotul Edison V2.0.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația „Prietenii Bibliotecii" și este finanțat prin inițiativa Meet and Code (https://meet-and-code.org/) susținută la nivel european de compania de software SAP. În România, inițiativa este coordonată pentru cel de-al 4-lea an consecutiv de #AsociațiaTechsoup care susține evenimente online de tehnologie și programare aliniate cu misiunea. #meetandcode #codeEU #SAP4Good.

 

Lansare de carte

small_afis_ecoul_ok_5_oct.jpg Editura Ecou Transilvan v-a invitat la lansarea cărții Ecoul singurătății, antologie coordonată de Nadia Fărcaș.

Evenimentul a avut loc la sediul central al Bibliotecii Județene "Octavian Goga" Cluj, miercuri 7 octombrie 2020 ora 17.00.

 

 

 

 


IM MEMORIAM IOANA EM. PETRESCU

small_ioana_em._petrescu.jpg La 1 octombrie se împlinesc 30 de ani de la dispariția Ioanei Em. Petrescu (1941-1990), distins profesor de literatură al Universității Babeș-Bolyai, poetician și teoretician literar de prestigiu, autoare a unor studii fundamentale, azi, în bibliografia de specialitate, consacrate lui Ion Budai Deleanu, Mihai Eminescu, Ion Barbu, Nichita Stănescu etc.

Reeditată postum într-o serie de autor, la Editura Casa Cărții de Știință, întreaga sa operă științifică, precum și un volum de corespondență, poate fi consultată la Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj. Biblioteca este, de asemenea, deținătoarea arhivei (manuscrise, acte, cărți) ale familiei Ioana și Liviu Petrescu, pe baza căreia s-au realizat, în ultimii 14 ani, numeroase proiecte de cercetare și editare, în parteneriat cu Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai. Ca lector universitar, Ioana Em. Petrescu a creat o adevărată „școală", ocupându-se atent de formarea științifică a discipolilor săi, deveniți ulterior, la rândul lor, nume importante ale mediului cultural, academic, științific românesc.

 

Algoritmică în C++

small_it_lab_web.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" a invitat pasionații de informatică la un nou cerc ITLAB. Acesta a fost destinat celor cu vârsta de cel puțin 12 ani, care doresc să învețe Algoritmica în limbajul C++. Întâlnirile au avut loc pe ZOOM, pe durata anului școlar 2020-2021, începând de joi, 8 octombrie, cu frecvență săptămânală.