Ultima actualizare: 27-11-2022

 

 

    

Noutăți octombrie 2021

Bătălia Cărţilor - ediţia a VIII-a

small_afi_bc_2021.jpg Biblioteca județeană a lansat în data de 30 martie 2021, ora 11:00, cea de-a VIII-a ediţie a Concursului Naţional de Lectură Bătălia Cărţilor printr-un eveniment online  ce a adus împreună copii din Cluj și Chișinău. Invitat special, scriitoarea Simona Antonescu. Mai multe informații găsiți aici .

Concursul cuprinde mai multe secţiuni: copii (11 -13 ani), adolescenţi (14-18 ani), adulți.

Înscrierea se poate face la toate secţiile şi filialele bibliotecii.

Perioada de lectură: martie-septembrie 2021

Finala concursului: octombrie 2021

Detalii în Regulamentul concursului

Lista titlurilor

 

Bătălia cărților - Club de lectură destinat adulților

small_batalia_cartilor_adulti_2021_web.jpg

A treia întâlnire din anul acesta a avut loc în data de 29 septembrie 2021, de la ora 12:30. Pentru această întâlnire participanții au lecturat cel puțin una din cărțile: „Acolo unde cântă racii" de Delia Owens, „Copiii de pe Volga" de Guzel Iahina, pentru a putea dezbate și împărțăși impresiile de pe urma lecturii.

 


 

CITEȘTE ÎN CLUJ - concurs foto

small_afis_concurs_foto_2021.jpg Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj și Școala de fotografie Ciorchin a organizat concursul foto CITEȘTE ÎN CLUJ.

Realizează o fotografie în care subiectul principal să fie cartea, iar în fundal să apară orice ansamblu sau detaliu (de arhitectură sau urbanistic) din Cluj-Napoca. Postează fotografia pe Instagram în perioada 1-31 octombrie 2021. Dă follow conturilor de Instagram ale Bibliotecii Județene „Octavian Goga" Cluj: https://www.instagram.com/biblioteca_judeteana_cluj/ și Școlii de fotografie Ciorchin: https://www.instagram.com/ciorchin/. Folosește hashtag-urile #citesteincluj, #ciorchin și #100BJC

Fotografia care va primi cele mai multe likeuri până în 31.10.2021 câștigă un pachet de cărți oferit de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj.

De asemenea, un juriu format din lectorii Școlii de fotografie Ciorchin, Ștefan Socaciu și Radu Sălcudean, va premia cea mai bună fotografie din punct de vedere fotografic (compoziție, cromatică, încadrare, concept, creativitate) cu un curs de fotografie unu la unu, cu durată de o lună, în valoare de 2.500 lei.

Regulamentul concursului

 

Evenimente 𝐌𝐞𝐞𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐂𝐨𝐝𝐞 la Filiala „Traian Brad"

small_afis_activitati_ptr.comunicat_2021.jpg În perioada 13 - 22 octombrie 2021,  Asociația „Prietenii Bibliotecii Județene Cluj" în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Octavian Goga", Filiala „Traian Brad" a organizat trei evenimente de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2021, sprijinită de Comisia Europeană.

Sub denumirea: Și eu pot! - HTML pentru toți, Fii COOL cu REACT NATIVE! și Programează și ajută!, cele 3 activități s-au desfășurat on-line și s-au adresat elevilor din clasa a IV-a de la Școala Gimnazială „Ion Creangă" a celor din clasa a IX-a, de la Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu" și a copiilor care participă la activități de educație sub tutela Centrului Social Misionar „Sf.M.Mc.Gheorghe".

 

Vizionare KineDok

small_afis_kinedok155112021.jpg În perioada 28.10- 03.11 au avut loc vizionări de acasă pentru filmul din programul KineDok „Nu s-a întâmplat nimic" (Barbora Berezňáková, 2019, 82' Republica Cehă, Slovacia).

În 1996, Robert moare într-o explozie de mașină. Moartea lui este redată ca un accident. În 1995, au-tori necunoscuți îl răpesc pe fiul președintelui. Oskar, membru al serviciilor de informații și cel mai bun prieten al lui Robert, rupe tăcerea cu privire la implicarea Serviciilor Secrete în operațiune. Investigațiile conduc până la cele mai înalte cercuri politice, chiar și până la prim-ministrul care acordă grațierea în acest caz, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În 2017, grațierea este abrogată. Dar asta înseamnă că în sfârșit cazul va fi soluționat?
Pentru a viziona filmul:
1. Intră pe platforma https://kinedok.net/vod
2. Dă click pe filmul „Never Happened" - Redare (Watch online) - Watch for €2,50/Use voucher - Scroll - Use voucher - Completează codul în caseta mică: KineDok_2021 - Apply.
3. Full screen - Setare subtitrare: Caption Setting (CC) Ro.

Zilele Bibliotecilor de Cartier, ediţia XXV

small_zilele_bib._de_cartier_2021_web.jpg
În perioada 25-29 octombrie 2021, biblioteca județeană a orrganizat activități diverse și interactive pentru toate vârstele în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Zilelor Bibliotecilor de Cartier. 

Cluburi de lectură, ateliere de creativitate, teatrul, filmul se regăsesc în programul acestei ediții. Menționăm că, în funcție de evoluția situației epidemiologice, programul poate suferi modificări ce vor fi anunțate în prealabil.


Program

 

 

Cum răspundem plânsului bebelușilor și copilașilor?

small_cum_raspundem__27_10_2021.jpg A fi părinte e un lucru minunat, dar deloc ușor. Dorim să venim în sprijinul vostru, invitându-vă să participați la Grupul de Suport pentru Părinți. Grupul este facilitat de Brîndușa Milășan, mămică a doi copii, psiholog și trainer de parenting certificat de Aware Parenting Institute și Hand in Hand Parenting.

La întâlnirea de miercuri, 27 octombrie 2021, de la ora 18:00 la 20:00, v-am invitat să discutăm despre Cum răspundem plânsului bebelușilor și copilașilor.

Prezentarea a avut la bază abordarea Aware Parenting a Dr. Aletha Solter, recunoscută internațional ca expert în ceea ce privește ataşamentul, trauma şi disciplina non-punitivă. Principiile Aware Parenting le găsiți pe site-ul Aware Parenting  (http://www.awareparenting.com/romanianaspects.htm). Vă așteptăm să vă răspundem la întrebări privind tema propusă și nu numai, și să împărtășim bucuriile dar și dificultățile vieții de părinte.

Easy Lessons/Lecții simple - vizionare KineDok 2021

small_lectii_102021.jpg Vizionează următorul film KineDok din confortul casei tale și scrie-ți impresiile într-un comentariu pe Facebook! Poți face asta în perioada 21.10- 27.10 (ora 24.00)!

Filmul Easy Lessons/Lecții simple (Dorottya Zurbó, Ungaria, 78') spune povestea Kafiyei, o adolescentă de 17 ani, pe care mama ei a a ajutat-o să fugă din Somalia pentru a scăpa de o căsătorie aranjată cu un bărbat mai în vârstă. Acum trebuie să ia totul de la zero, într-o lume total opusă celei în care a trăit; să învețe limba, obiceiurile, istoria, cultura acestei lumi. Ajunsă în Ungaria, Kafiya aspiră la o carieră de fotomodel - un lucru de neconceput în țara musulmană din care provine. Găsește iubirea și, odată cu ea, o nouă religie - cea despre care părinții îi spuneau că e păgână.

Pentru a viziona filmul:

1.      Intră pe platforma https://kinedok.net/vod

2.      Dă click pe filmul Easy Lessons - Redare (Watch online) - Watch for €2,50/Use voucher-Scroll- Use voucher - Completează codul in caseta mică: KineDok_2021- Apply.

3.      Full screen pentru stabilizarea imaginii - Setare subtitrare:  Caption Setting (CC) Ro.

 

Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția a II-a

small_afis_concurs_poezie_final_2021_web.jpg Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga" Cluj a lansat Concursul județean de creație Versuri pentru suflet, ediția a II-a, adresat adulților cu vârsta de peste 25 de ani din județul Cluj, scriitori amatori de poezie (fără volume de poezie publicate), care s-a desfășurat în perioada 1 septembrie - 15 octombrie 2021.

Tema concursului din acest an a fost Reîntoarcere.

Pentru a participa la concurs, doritorii au completat online formularul de înscriere, iar ulterior au trimis 1-2 poezii, pe adresa adulti@bjc.ro până la data de 30 septembrie 2021.

Informații suplimentare găsiți în regulamentul concursului .

Rezultate concurs

Sportul românesc în colecția EuropeanaSport

small_afis_expo_sport_102021.jpg Biblioteca Județeană "Octavian Goga" Cluj a găzduite expoziția Sportul românesc în colecția EuropeanaSport. Au fost expuse documente cu tematică sportivă, deținute în colecțiile bibliotecii sau în colecțiile unor persoane particulare sau cluburi sportive. Aceste materiale reprezintă o mică parte din colecția de peste 1000 de documente pe care biblioteca le-a colectat și le-a postat în Europeana - Biblioteca Digitală a Europei, în cadrul proiectului EuropeanaSport.

Expoziția a putut fi vizionată până în 15 octombrie 2021.

Club de bricolaj pentru adulți

small_club_de_bricolaj_pt_adulti_2_web.jpg Dacă vă plac lucrurile frumoase, realizate manual, dacă sunteți creativ sau pur și simplu doriți să socializați cu alte persoane de aceeași vârstă, vă invităm să participați la activitățile Clubului de bricolaj pentru adulți.

În cadrul următoarei activități a clubului vom decora diverse obiecte folosind tehnica water marbling. Vă așteptăm joi, 14 octombrie 2021, de la ora 17.00, în sala de curs de la etajul 3 centru (Calea Dorobanților nr. 104).

Persoanele interesate se pot înscrie la telefon 0264 430434, la Secția Împrumut pentru adulți sau online, prin completarea formularului de înscriere. Participarea este gratuită, pe baza Permisului de bibliotecă, și în limita a 6 locuri.

Vă așteptăm!

 

Campanie de recrutare de familii de voluntari

small_anunt_recrutare_familii_de_voluntari_1.png Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj a anunțat lansarea campaniei de recrutare de familii de voluntari, în cadrul proiectului pilot „Family Volunteering".

Activitățile s-au desfășurat în cadru organizat instituțional sub programul mai vast „Implică-te şi dăruieşte. Fii voluntar!", program care are o componentă socială de facilitare a accesului la lectură şi la alte servicii de bibliotecă pentru membri cu nevoi speciale ai comunităţii clujene. În acest proiect, activitățile de lectură, activități de creație manuală și jocuri de masă sunt destinate persoanelor instituţionalizate în Căminul de bătrâni „Capernaum" din localitatea Buza.

În program pot participa familii constituite în orice formă, care au minim un membru adult. Activitățile durează aproximativ 3 ore și pot reprezenta o întâlnire singulară sau periodică.

Detalii despre activități sau program puteți afla la Secția pentru adolescenți de la sediul central al bibliotecii, Calea Dorobanților nr. 104, etaj 4 centru, la telefon 0756080691 sau e-mail: adolescent@bjc.ro.

Vizionare Kinedok

Joi, 7 octombrie, de la ora 17.30, v-am așteptat la o nouă proiecție Kinedok la Secția de artă: Profu' (Alex Brendea, România, 2019, 82')

Un profesor de matematică lucrează la marginea unui sistem educațional care eșuează, devenind un mentor transformator pentru un grup de adolescenți. Datorită dedicării sale, acești elevi descoperă cea mai importantă lecție în viață: că trebuie să fii „ în mod dramatic îndrăgostit de ceea ce faci".

Participarea a fost gratuită, iar vizionarea a fost urmată de o scurtă dezbatere. 

Programul complet al vizionărilor KineDok 2021

Extindere program cu publicul Filiala "TraianBrad"

Biblioteca Județeană „Octavian Goga" anunță extinderea programului cu publicul al Filialei "Traian Brad" din cartierul Mănăștur, str.Izlazului nr.18, începând cu data de 4 octombrie 2021.

Pentru a beneficia cât mai mult public de facilitățile pe care filiala le oferă, programul acesteia a fost extins de la 8 la 12 ore/zi (de luni până vineri, de la ora 08.00 la ora 20.00).

Luni, 4 octombrie vă invităm la activități pentru toate vârstele, on-line, pe platforma ZOOM:

Ora 10.00 Povești colorate, cu Amedeia Neamțu și elevii clasei pregătitoare de la Școala Gimnazială „Ion Creangă".

ID: 897 6755 3498 Passcode: utR2k3

Ora 16.00 Robotul Edison, prietenul meu. Oră de programare și demonstrații pentru copii cu vârsta cuprinsă între 8 și 14 ani.

ID: 875 7481 5684 Passcode: VwdL6Y

Ora 17.00 Ora poveștilor în limba engleză. Activitate de lectură pentru copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 7 ani.

ID: 213 689 6974 Passcode: V0P1u2

Ora 18.00 Produsele naturiste și sănătatea în sezonul rece. Activitate pentru public cu vârsta 16+.

ID: 853 5152 3051 Passcode: zY5qaV

Informații la tel.0265-565784, manastur@bjc.ro sau direct la sediul filialei, str. Izlazului nr. 18. 

Vă așteptăm!

Nocturna Bibliotecilor, ediția 2021

small_afis_nocturna1_2021.jpg Sâmbătă, 2 octombrie 2021, între orele 18.00 şi 22.00 v-am invitat la cea de-a XI-a ediție a Nocturnei Bibliotecilor, eveniment național organizat de către Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) sub sloganul „Biblioteca - spațiu coeziv al comunității". Biblioteca a oferit publicului clujean activități pentru toate vârstele: ora poveștilor, întâlnire cu un scriitor și un illustrator de carte, club de lectură în limba maghiară, microrecital de muzică clasică și modernă, vizionare de film. Activitățile s-au derulat on-line pe platforma Zoom și pe pagina de Facebook a bibliotecii.

Persoanele care au trimis sâmbătă, 2 octombrie, în intervalul 18.00-22.00, completat, formularul de preînscriere  la
bibliotecă, vor beneficia de înscriere gratuită în perioada 4-8 octombrie 2021. Permisul de intrare la bibliotecă are o valabilitate de 5 ani. 

Program