Ultima actualizare: 01-02-2023

 

 

    

Programul Biblionet în judeţul Cluj

small_biblionet_sigla.jpg

Biblionet  este un program de cinci ani care le va facilita românilor accesul gratuit la informaţie, prin dezvoltarea unui sistem de biblioteci publice moderne în România. Prin cursurile de formare şi tehnologia furnizată, Biblionet va ajuta bibliotecile să asigure servicii în comunităţile locale sub forma unui parteneriat între IREX, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), autorităţile locale şi naţionale şi bibliotecile din ţară.

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj a fost acceptată în cadrul programului Biblionet în anul 2010. 

Derularea programului în bibliotecile publice din judeţul Cluj

Situaţia bibliotecilor publice din judeţul Cluj  dotate prin programul Biblionet în perioada 2010-2012.  

Bibliotecile publice din judeţul Cluj  s-au implicat în parteneriatul cu APIA pentru susţinerea fermierilor locali în completarea formularelor pentru subvenţiile agricole. 

 

Proiecte derulate în judeţul Cluj finanţate prin intermediul Programului Biblionet de către Fundaţia IREX 

 

1. Cum să găseşti o carte ... de muncă? 

Proiectul Cum să găseşti o carte de ... muncă?  s-a derulat în anul 2011, a avut o finanţare de aprox. 2500 dolari, şi a constat în organizarea unor sesiuni de instruire prin care persoanelor interesate li s-a oferit  ajutor în redactarea corectă a unui Curriculum Vitae, a unei scrisori de intenţie, în căutarea unui loc de muncă cu ajutorul tehnologiei informaţiei şi a internetului, precum şi în susţinerea interviului de angajare.

Sesiunile de instruire au fost susţinute de bibliotecari - formatori autorizaţi,  fiecare sesiune s-a derulat pe parcursul a două zile, câte 4,5 ore zilnic (în total 9 ore), iar, la final,  participanţii au primit suportul de curs, au completat câte un chestionar de evaluare a cursului şi a formatorilor.

Proiectul s-a derulat la Centrul judeţean de formare Biblionet, cu utilizarea echipamentelor din dotare şi în 20 de biblioteci publice din judeţul Cluj. În total, s-au realizat 111 sesiuni de instruire, la care au participat 433 de persoane. În trei biblioteci publice din judeţul Cluj (Mociu, Dej, Măguri Răcătău) 46,6% dintre participanţii la sesiunile de instruire au fost elevi din clasele IX-X. 

Serviciul oferit prin intermediul proiectului este continuat şi în prezent, la cerere, în toate bibliotecile publice din judeţul Cluj care au dotări primite în cadrul Programului Biblionet

 

2. Vreau să-mi citeşti! 

Proiectul a vizat atât comunitatea municipiului Cluj-Napoca, cât şi cea a unor comune şi oraşe din judeţul Cluj: Turda, Dej, Săndulești şi Frata.  El s-a derulat la Secţia pentru copii şi la toate filialele Bibliotecii Judeţene "Octavian Goga", precum şi la cele patru biblioteci din judeţ amintite. Bugetul proiectului a fost de 17.410 lei şi a fost alocat formării bibliotecarilor şi achiziţionării documentelor şi materialelor necesare derulării atelierelor de lectură intergeneraţionale în bibliotecile participante.

Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Learn&Vision  din Cluj-Napoca. 

Pentru promovarea activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului au fost create un Blog  şi o pagină pe Facebook

 

3. Centrul de excelenţă pentru adolescenţi şi tineri adulţi cu vârsta cuprinsă între 14-25 ani 

Scopulul proiectului a fost sublinierea importanţei şi ponderii acestei categorii de vârstă în rândul utilizatorilor bibliotecilor publice din România şi necesităţii dezvoltării de servicii şi programe special destinate acestora.

Bugetul proiectului a fost de 94.595 lei şi a fost dedicat achiziţiei de echipamente, realizării atelierelor pentru adolescenţi şi tineri, precum şi activităţilor de transfer de cunoştinţe bibliotecarilor din judeţul Cluj, dar şi celor din bibliotecile publice româneşti. Atelierele realizate pentru bibliotecari au avut ca scop promovarea celor mai bune practivi din bibliotecile publice româneşti şi străine în realizarea de servicii pentru această categorie de vârstă.

Activităţile derulate în cadrul proiectului au fost promovate prin pagina adolescenţilor  şi prin pagina special creată pe reţeaua de socializare Facebook