Ultima actualizare: 21-01-2022

 

 

    

Proiecte şi programe în derulare

Proiecte şi programe cu finanţare externă

Programe de educaţie permanentă

Programe de vacanţă

Programul de voluntariat pentru persoane aflate în dificultate

Proiectul "Biblioteca de arte vizuale"  

 

 

 


PROIECTE ŞI PROGRAME CU FINANŢARE EXTERNĂ

Titlul proiectului: Europeana Sport

 

Perioada de derulare: octombrie 2020-februarie 2022

 

Proiectul este finanțat de Connecting Europe Facility a Uniunii Europene.  

Proiectuil își propune să îmbunătățească conținutul Europeana pe tema sportului, precum și adăugarea de conținut nou. Proiectul a fost scris în contextul organizării campionatului European de fotbal ce urma să se desfășoare și în România în anul 2020.
Pe parcursul proiectului se vor organiza câteva evenimente în care vor fi colectate amintiri și fotografii de la foști și actuali sportivi, dar și de la publicul larg, pentru a încărca poveștile digitale în Biblioteca Digitală a Europei - Europeana. În acest fel dorim să promovăm valorile românești din acest domeniu, al sportului, un rol pe care biblioteca publică îl are oriunde în lume. 

Mai multe informații aflați aici

 

Titlul proiectului: CROSS-Creating other study spaces (Crearea unor noi spații de învățare)

 

Perioada de derulare: septembrie 2019 - august 2021

 

Proiectul este finanţat în cadrul programului Erasmus+, Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, Parteneriate strategice pentru educația adulților.

 

Scopul proiectului este de a cerceta condițiile-cadru cu care se confruntă instituțiile de învățământ continuu și de a dezvolta noi concepte. Acesta vizează transferul transnațional, dezvoltarea și implementarea inovațiilor în domeniul educației adulților, punând accent pe „al treilea spațiu", ca spațiu de învățare.

Proiectul este coordonat de Volkshochschule der Stadt Iserlohn (Centrul pentru Educația Adulților Iserlohn, Germania), Stadtbücherei Iserlohn (Biblioteca Orășenească Iserlohn) și Biroul pentru Afaceri Europene Iserlohn. Partenerii proiectului sunt, alături de Biblioteca Județeană „Octavian Goga" Cluj, alte biblioteci publice sau instituții care au ca obiect de activitate educația adulților: Primăria Nyíregyháza - Ungaria, Mestna knjiznica Kranj  (Biblioteca Orășenească Kranj) - Slovenia, RBS-Center fir Altersfroen - Luxembourg, Ayntamiento de Caudete - Spania, Stichting Werken & Leren - Olanda.

 


Titlul proiectului: Enriching Europeana with user transcriptions and annotations - EnrichEuropeana 

Perioada de derulare: 01/09/2018 - 29/02/2020   

Proiectul este finanţat în cadrul programului CONNECTING EUROPE FACILITY (CEF) - TELECOMMUNICATIONS SECTOR și are următoarele obiective: dezvoltarea unui set de instrumente, și anume o platformă de crowdsourcing, o infrastructură de schimb de date și instrumente de vizualizare care să le permită utilizatorilor finali să transcrie și să îmbogățească materialul de patrimoniu cultural în portalurile europene și agregatoare naționale. 

Despre Enrich Europeana

 

Activitățile proiectului

 


Titlul proiectului: Family Literacy Works!

Perioada de derulare: octombrie 2016 - martie 2019 

Proiectul este finanţat în cadrul programului Erasmus+ şi îşi propune:

 

Activităţile proiectului

 

Titlul proiectului: eBibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul modern  

Parteneriat între ECDL, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi biblioteci judeţene din ţară.

Obiectivul proiectului este dezvoltarea competenţelor digitale a 1000 de bibliotecari şi personal auxiliar din cadrul bibliotecilor din reţeaua ANBPR.


Grupul-ţintă eligibil: bibliotecari publici şi angajaţi ai bibliotecilor publice.

 

Titlul programului: Programul de depozit al bibliotecii (Depository Library Program)

Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" Cluj va constitui un depozit al  Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (OMPI), unde vor fi puse la dispoziţia utilizatorilor publicaţiile apărute sub egida acestei organizaţii, care se referă la dreptul proprietăţii industriale şi la dreptul de autor.

Buletin bibliografic al colecţiei 2011

Buletin bibliografic al colecţiei2012-2013

 

Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărţilor"

„Bătălia Cărţilor" este un  concurs naţional de lectură,  iniţiat de Biblioteca Judeţeană "Octavian Goga" în anul 2014. Se derulează anual în mai multe biblioteci judeţene din România, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România.

PROGRAME DE EDUCAŢIE PERMANENTĂ

Proiecte realizate de Secţia pentru Copii, Sediul Central

 

CU CARTEA LA CEI MICI - proiect cultural-educativ pentru copiii din grupa mică, care îşi propune aducerea cărţii mai aproape de potenţialii cititori de această vârstă şi organizarea activităţilor cu cartea direct în grădiniţe.

 small_Grad_Mamaruta_gr_mica_03_03_16.JPG small_Gradinita Mica Sirena_gr_mare_25_11_15 (11).JPG small_Gradinita Mica Sirena_gr_mijlocie_25_11_15 (4).JPG

DESCOPERIM COPIII LUMII - proiect cultural-educativ ce se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 și 12 ani, prin intermediul căruia se dorește familiarizarea cu viața copiilor din lumea întreagă, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

small_scoala_ion_agarbiceanu_cls_v_21_03_17_11web.jpg small_scoala_ion_agarbiceanu_cls_v_28_03_17_2web.jpg small_liceul_lucian_blaga_cls_ii_23_03_17_3_web.jpg

LUMEA APUSĂ A CAVALERILOR ŞI PRINŢESELOR - proiectul se adresează copiilor iubitori de aventură cu vârsta cuprinsă între 6 şi 10 ani şi îşi propune să aducă în discuţie normele de educaţie şi bunele maniere sub forma unui model de urmat, desprins din codul cavalerilor şi al domniţelor de demult.

small_LICEUL~.JPG small_Scoala Floresti_cls_iV_16_11_2015 (3).jpg small_Scoala Liviu Rebreanu_cls_I_20_01_2016 (5).jpg

MICII ECOLOGIŞTI -  proiect educativ pentru copii cu vârsta cuprinsă între 5-10 ani, care își propune să le cultive acestora capacitatea de a aprecia frumosul din natură, precum și adoptarea unui comportament responsabil față de natură.

 small_Liceul Mihai Eminescu_cls_I_21_10_2015 (5).jpg small_Liceul Teoretic M.Eminescu_cls_I_12_01_2016 (8).jpg small_Scoala Iuliu Hatieganu_cls_II_26_10_16 (5).JPG

O LUME MAGICĂ ÎN LUDOTECĂ - proiect cultural-educativ pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani, care are ca scop implicarea şi atragerea preşcolarilor şi elevilor din clasele pregătitoare și I în diverse activităţi educative, utilizând jocul, cartea şi lectura.

 small_Grad_Degetica_gr_mijlocie_24_05_16 (6).jpg small_Grad_Magicland_gr_mare_24_02_16 (4).jpg small_Grad_Mamaruta_gr_mare_11_10_16.jpg

SĂ CREŞTEM SĂNĂTOŞI - proiectul îşi propune atragerea şi implicarea preşcolarilor şi a elevilor din clasele primare în diverse activităţi pe teme de igienă, alimentaţie şi sănătate. Prin lectură şi joc, se doreşte cultivarea unor deprinderi corespunzătoare dezvoltării unui corp sănătos şi armonios.

small_Gradinita Degetica_gr_mare_11_04_16 (12).JPG small_Liceul Apahida_cls_preg_03_02_2016 (3).jpg small_Liceul_Deficienti de Auz_Autism_26_05_16 (9).jpg

SĂ NE CUNOAŞTEM ORAŞUL - proiectul se adresează elevilor din clasele IV-VIII şi are ca scop familiarizarea copiilor cu istoria oraşului Cluj-Napoca, stabilirea unor repere istorico-culturale ale oraşului, descoperirea înaintaşilor (ocupaţii, port, tradiţii, obiceiuri) şi a unor personalităţi locale marcante. Activităţile din cadrul proiectului se vor desfăşura prin punerea în valoare a bogatelor colecţii de documente despre Cluj: cărţi, fotografii vechi, cărţi poştale şi hărţi, colecţii ale unor personalităţi locale ce aparţin Colecţiilor Speciale, precum şi prin site-ul Memorie şi cunoaştere locală.

Să ne cunoaştem oraşul Să ne cunoaştem oraşul Să ne cunoaştem oraşul

SCRIITORI ROMÂNI DE IERI ŞI DE AZI - proiectul se adresează elevilor din clasele II-VI şi îşi propune îmbogăţirea cunoştinţelor din domeniul literaturii prin oferirea de informaţii inedite despre scriitori clasici și contemporani şi operele lor, prin lectură, vizionări de filme realizate după scrierile acestora, audiţii ale operelor interpretate de actori renumiţi.


small_Liceul Ion Creanga_cls_V_06_04_16 (2)..jpg small_Scoala Emil Isac_cls_VIII_15_01_2015 (9).JPG small_Scoala Iuliu Hatieganu_cls_IV_20_01_2016 (2).jpg

VREAU SĂ FIU UN PERSONAJ DE POVESTE - proiectul îşi propune să familiarizeze copiii din învăţământul preşcolar şi primar cu lumea personajelor de poveste din literatura română şi universală, punând accent pe însuşirile pozitive şi negative ale acestora și intrând în pielea lor, cu ajutorul jocului de rol.

Vreau să fiu un personaj de poveste Vreau să fiu un personaj de poveste Vreau să fiu un personaj de poveste      

REGI ŞI REGINE AI ROMÂNIEI - proiect cultural-educativ prin care se realizează o incursiune în istoria monarhiei din România sub forma unor relatări, povestiri, picanterii, filme documentare, prezentări. Cu ajutorul documentelor din colecţiile bibliotecii, copiii vor descoperi noi informaţii despre regii şi reginele României, despre eticheta de la curtea regală, despre îmbrăcămintea, obiceiurile şi tradiţiile din acele vremuri. Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 - 14 ani.

small_Scoala Elf_cls_VII_27_02_2014 (6).JPG small_Scoala Elf_cls_VII_26_03_2014 (4).JPG small_Liceul Teoretic Avram Iancu_cls_VIII_26_02_2014 (3).JPG  

O AVENTURĂ ÎN JURUL LUMII - proiect cultural-educativ în cadrul căruia copiii din ciclul primar pornesc într-o călătorie imaginară, îmbogăţindu-și cunoştinţele de cultură generală și sporindu-le interesul pentru locuri și culturi noi

 small_Grad Mamaruta_gr mare_14_12_2015 (3).JPG small_Scoala Dezmir_cls_I-IV_06_04_16 (9).jpg small_Scoala Liviu Rebreanu_cls_I_19_11_15 (6).JPG

TĂRÂMUL ANOTIMPURILOR - proiect cultural-educativ pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani. Activităţile își propun însuşirea noţiunilor legate de cele patru anotimpuri şi de rolul acestora în viaţa  noastră.

 small_Grad_Degetica_gr_mijlocie_13_04_16 (5).jpg small_Liceul Mihai Eminescu_cls_I_21_01_2016 (5).jpg small_Liceul Mihai Eminescu_cls_I_27_05_16 (3).jpg

SĂ ÎNVĂȚĂM SĂ FIM MAI BUNI - proiect ce se adresează copiilor de vârstă preşcolară şi şcolară mică. Prin intermediul poveştilor şi al eroilor, aceștia pot învăţa ce e bine şi ce e rău şi cum să reacţioneze sau cum să se comporte în anumite situaţii.

small_Colegiul George Baritiu_cls_I_16_03_16 (5).jpg.jpg small_Scoala Ioan Bob_cls_II_15_03_2016 (7).jpg small_Liceul Mihai Eminescu_cls_I_28_10_2015 (1).jpg

EDUCAȚIE FINANCIARĂ PENTRU PICI - proiect educativ pentru elevi din ciclul primar, în cadrul căruia aceştia vor afla lucruri noi legate de apariţia, evoluţia şi fluxul banilor și vor experimenta prin joc situaţii din viaţa reală legate de aspecte financiare.

 small_educatie_financiara_3.JPG small_educatie_financiara_2.JPG small_educatie_financiara_1.JPG

 

 

 

 

 

 

GRĂDINA INTERIOARĂ SAU CUM SĂ FII FERICIT? - proiect cultural-eductiv care își propune îndrumarea elevilor din clasele II-VI înspre asimilarea unor bune deprinderi de gândire care să se reflecte în comportamente adecvate și într-o stare generală de împlinire, atât în mediul școlar, cât și în cel familial.

small_1_gradina.JPG  small_2_gradina.JPG small_3_gradina.JPG

Proiecte realizate la Secţia pentru copii a Filialei „Traian Brad"

 

Copacul cu poveşti - proiectul se adresează preşcolarilor și școlarilor mici și urmăreşte stimularea imaginaţiei şi creativităţii copiilor, dobândirea abilităţilor de comunicare şi dezvoltarea personalităţii acestora prin intermediul poveştilor.

 

Traista cu poveşti - proiectul urmărește acordarea şanselor egale la educaţie, apropierea cărţii de viitorii cititori, prin organizarea activităţilor în grădiniţe. Periodic, un bibliotecar se va deplasa la grădiniţe pentru a realiza în spaţiul acestora, activităţile prevăzute în proiect.

 

Vreau să ştiu! - proiectul încurajează preşcolarii şi şcolarii mici să descopere în mod plăcut diversitatea lumii înconjurătoare şi să dobândească cunoştinţe din următoarele domenii: univers, muzică, sport, meserii, matematică distractivă, circulaţie rutieră.

 

"De la papirus la Tipar. Povestea scrisului şi a cărţii" este un proiect educativ bazat pe metode de învăţare interactivă. Ateliere în care este utilizat lutul ceramic şi maşina de scris, informații despre apariţia tiparului şi despre copişti, ateliere de scriere la maşina de scris,  informații despre istoria alfabetului, apariția cernealei și a hârtiei, ateliere de scriere cu peniţa și drumul cărţii de la autor la bibliotecă şi cititor sunt temele acestui proiect educativ destinat elevilor din clasele III - VIII.

 

Gândeşte  ECO - ECOPLANETA ŞI VIAŢA PE PĂMÂNT - proiect pe teme ecologice care se adresează elevilor din clasele III-VIII. Probleme de actualitate precum: apariţia planetei noastre şi evoluţia ei, importanţa apei pentru viaţă, specii de animale pe cale de dispariţie vor fi dezbătute în cadrul activităților din cadrul proiectului.

 

Regi, soldaţi, decoraţii - România Mare la sfârşitul Primului Război Mondial este un proiect educativ care se adresează elevilor din clasele gimnaziale și de liceu. Proiectul urmăreşte valorificarea momentului istoric al Marii Uniri şi al sfârşitului Primului Război Mondial, la o sută de ani de la înfăptuirea evenimentelor şi propune abordarea cadrului istoric şi cultural al evenimentelor petrecute cu un secol în urmă.

 

Ora de dirigenţie la bibliotecă - proiectul vine în sprijinul copiilor din clasele V-XII și își  propune abordarea unor subiecte educative, cu conţinut adecvat vârstei, în scopul formării și modelării  personalităţii acestora.

 

Povestea unei regine. Regina Maria, 80 de ani de la trecerea în nefiinţă" - proiectul propune o rememorare a vieţii şi activităţii Reginei Maria, în contextul în care în timpul Marelui Război au existat mai multe femei care s-au implicat în asistenţa celor de pe frontul de luptă, contribuind astfel la schimbarea statutului femeii şi a implicării acesteia în societate și se adresează elevilor din clasele III-VIII.

 

Sănătate prin terapii alternative - un proiect derulat în cadrul Secției pentru Adulți, în participanții vor avea ocazia să asiste la prezentări a diferitelor metode în care plantele și produsele obținute din ele pot contribui la menținerea stării de sănătate, la prevenirea și vindecarea anumitor afecțiuni.

 

Proiecte pentru adolescenţi

 

PERSONALITĂŢI CLUJENE LA BIBLIOTECĂ - proiectul se adresează publicului adult tânăr şi are ca scop valorificarea şi popularizarea personalităţilor locale, care în diferite perioade ale istoriei au dat strălucire vieţii cultural-ştiinţifice a Clujului.

Personalităţi locale şi figuri universitare Personalităţi locale şi figuri universitare Personalităţi locale şi figuri universitare

 

Proiecte realizate la Filiala Zorilor

 

Când personajele se-ntâlnesc - Proiect cultural-educativ adresat preșcolarilor și elevilor din clasele primare. Prin activitățile propuse și prin intermediul poveștilor și basmelor citite, copiii descoperă lumea, învață să facă diferența între bine și rău, sunt ajutați să-și definească personalitatea.

small_cand_personajele_sentalnesc_liceul_de_inf_tiberiu_popoviciu_cls_ii_a_04_12_2019_4.jpg small_cand_personajele_sentalnesc_liceul_de_inf_tiberiu_popoviciu_cls_ii_a_04_12_2019_7.jpg

Descoperim Universul - Proiectul îşi propune să introducă elevii din ciclul primar și gimnazial în fascinanta lume a Universului, unde aceştia vor afla lucruri noi şi interesante despre spaţiul cosmic şi despre fenomenele care au stat la baza formării planetelor, despre metodele prin care omul a ajuns să cunoască Universul în care trăieşte.

small_descoperim_universul_gradinita_zana_zorilor_gr_mare_13_03_2019_5.JPG small_descoperim_universul_liceul_pt_deficienti_de_vedere_04_12_2019_3.jpg

Mari scriitori români pentru cei mici - Proiect cultural-educativ ce se adresează elevilor din ciclul primar și gimnazial, care îşi propune îmbogăţirea cunoştinţelor din domeniul literaturii prin oferirea de informaţii inedite despre scriitori români şi operele lor, prin lectură, prezentări și vizionări de filme realizate după scrierile acestora.

small_mari_scriitori_pentru_cei_mici_liceul_de_inf_t__popoviciu_cls_iii_04_10_2019_4.jpg small_mari_scriitori_romani_pentru_cei_mici_seminarul_teologic_ortodox_cls_ii__23_10_2019_1.jpg

Personalități clujene de ieri și de azi - Proiect cultural-educativ adresat elevilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani ce își propune dezvoltarea abilităților de comunicare și îmbogățirea cunoștințelor despre viața și realizările unor personalități care au marcat istoria Clujului.

small_personalitati_clujene_de_ieri_si_de_azi_02_04_2019_6.JPG small_personalitati_clujene_de_ieri_si_de_azi_13_02_2019_5.JPG

Pregătit pentru viitor - Proiect cultural-educativ destinat adolescenților ce-și propune inițierea, documentarea și informarea acestora în prioritizarea intențiilor de viitor, în descoperirea de afinități pentru noi profesii, în redactarea unui CV și a unei scrisori de intenție, în vederea angajării.

small_pregatit_pentru_viitor_cartea_baza_unei_meserii_frumoase_15_05_2019_7.JPG small_pregatit_pentru_viitor_cartea_baza_unei_meserii_frumoase_15_05_2019_8.JPG

Sunt educat, mă port civilizat - Proiect cultural-educativ care își propune atragerea preșcolarilor și școlarilor mici într-o lume guvernată de reguli de politeţe, scrise sau nescrise, prin diverse activităţi de învăţare interactivă.

small_sunt_educat_ma_port_civilizat_grad__zana_zorilor_gr_mare_12_12_2019_2.jpg small_sunt_educat_ma_port_civilizat_grad__zana_zorilor_gr_mare_12_12_2019_3.jpg

Să creştem sănătoşi - Proiect cultural-educativ ce îşi propune atragerea şi implicarea preşcolarilor şi a elevilor din clasele primare în diverse activităţi pe teme de igienă, alimentaţie şi sport, pentru un stil de viaţă sănătos.

small_sa_crestem_sanatosi_grad_alba_ca_zapada_gr_mare_02_10_2019_5.jpg small_sa_crestem_sanatosi_grad__alba_ca_zapada_gr_mare_02_10_2019_1.jpg  

Să ne cunoaștem strămoșii - Proiect cultural-educativ bazat pe metode interactive de învăţare, având în vedere dezvoltarea gândirii, precum și îmbogățirea și consolidarea cunoştinţelor din domeniul istoriei românilor.

small_sa_ne__cunoastem_stramosii_clubul__lecturii_de__vacanta.JPG small_sa_ne_cunoastem_stramosii.jpg

 

Proiecte realizate la Filiala Kogălniceanu

 

Ne plac poveştile: Proiect de sprijinire a alfabetizării funcţionale a elevilor din ciclul primar prin discuţii în grup pe marginea textelor lecturate şi prin ilustrări grafice.

small_ne_plac_povestile_1.jpg small_ne_plac_povestile_2.jpg small_ne_plac_povestile_3.jpg

Şcoala ludică: Proiectul are ca scop stimularea lecturii, imaginaţiei şi învăţării prin lecturi expresive, dramatizări şi ilustrări grafice, adresat preşcolarilor şi elevilor din ciclul primar.

small_scoalaludica_1.jpg small_scoalaludica_2.jpg small_scoalaludica_3.jpg

Clubul curioşilor: Proiectul are ca scop stimularea curiozităţii ştiinţifice şi cunoaşterii mediului prin diferite demonstraţii şi experimente de popularizare a ştiinţei, adresat elevilor de 9-11 ani.

small_clubul_curiosilor_1.jpg

Descoperim lumea: Proiectul are ca scop stimularea învăţării istoriei şi geografiei, îmbogăţirea culturii generale prin prezentări tematice, jocuri interactive şi vizionări de filme educative, adresat elevilor de clasa a IV-a.

small_descoperim_lumea_1.jpg small_descoperim_lumea_2.jpg small_descoperim_lumea_3.jpg