23 nov. - Introducerea troleibuzelor în transportul public al orașului
Premise
Primele rețele de troleibuz au apărut la începutul secolului XX, anii 1950-1960 fiind ani de înflorire a acestor mijloace de transport în comun. Din această perioadă datează demersurile pentru introducerea troleibuzelor în transportul public la Cluj, dar și la Brașov și Constanța.
În Cluj, prima sugestie în acest sens, datează din anul 1936, urmată în 1957 de o nouă propunere, care a fost pusă în practică. Activitățile de proiectare s-au derulat în1957, în cadrul Institutului de Proiectare al Județului, iar în 1958, a început construcția primei linii.
Primele troleibuze intră în circulație la Cluj
În toamna anului 1959, au pornit primele troleibuze. În timpul probelor s-au oferit plimbări cu acest nou mijloc de transport urban, unor grupuri de pionieri. Linia de troleibuz a făcut față cu succes acestor verificări și, luni dimineața, în 23 noiembrie, la orele 4.30 – 5 a.m., 12 troleibuze au ieșit din garaj, dintre care 6 au intrat imediat în circuitul transportului public urban, în timp ce alte 6 au început atunci probele. Traseul acestora a fost Gara, strada Horea, piața Mihai Viteazul, strada Cuza Vodă, podul Someșeni și înapoi, strada Armatei Roșii (partea dinspre cartierul Mărăști a bulevardului 21 Decembrie), strada Kossuth Lajos (azi bulevardul 21 Decembrie 1989), piața Libertății (azi Unirii), străzile Doja (azi regele Ferdinand), Horea și Gara. Odată cu inaugurarea transportului cu troleibuze, a fost sistată circulația pe linia 4, autobuzele de pe această linie, alături de celelalte cinci noi care au fost achiziționate, aveau să circule pe liniile 1 și 5.
Extinderea infrastructurii și creșterea numărului de vehicule
Noul mijloc de transport a stârnit interesul clujenilor și, numai în 23 noiembrie, prima zi în care troleibuzele au început transportul public, pe durata a 11 ore, s-au înregistrat 7.000 de călători, pe distanțe mai mari sau mai mici. Numărul mare al celor care apelau la troleibuz, a determinat autoritățile comuniste să achiziționeze noi vehicule și, în doar câteva luni, parcul Întreprinderii Județene de Transport Local Cluj, a crescut la 20 de mașini. Apoi, cum prima linie de troleibuz a avut o lungime de doar 5,6 km, în martie 1960, a început construcția celei de-a doua linii, care a asigurat, în prima fază, legătura între zona Calvaria și platforma de la Clujana. În decembrie 1960, au început cursele de probă pe această linie.
Procesul de extindere a rețelei acestui mijloc de transport public urban a continuat. La doar șapte ani de la lansarea primei linii, rețeaua de troleibuze din Cluj a ajuns la 36 de kilometri, pe care circulau 90 de mijloace de transport. În 2004, rețeaua de troleibuze din Cluj-Napoca era a doua ca mărime din România, după București.
Bibliografie
- Cum arăta primul troleibuz la Cluj, la https://foaiatransilvana.ro/cum-arata-primul-troleibuz-din-cluj/
- Holnapra, hétfőre tervezik a trolibuszforgalom megindulását, în „Igazság”, seria a II-a, XX, nr. 275, 22 nov. 1959, p. 1.
- Felsőbb asztályba lép, în „Igazság”, seria a II-a, XX, nr. 264, 10 nov. 1959, p. 1.
- „Igazság”, seria a II-a, XX, nr. 277, 25 nov. , 1959, p. 2.