Strada Clinicilor: Diferență între versiuni

De la Memorie şi cunoaştere locală
w>Ghizela
(Pagină nouă: __TOC__ ==Istorie== thumb|100px|left|Strada '''Clinicilor''' din Cluj-Napoca își trage numele de la numeroasele clinici medicale universitare care se înșiru...)
 
m (5 versiuni importate)
 
(Nu s-au afișat 19 versiuni intermediare efectuate de alți 4 utilizatori)
Linia 3: Linia 3:
[[Imagine:Clinic.jpg|thumb|100px|left|]]Strada '''Clinicilor''' din Cluj-Napoca își trage numele de la numeroasele clinici medicale universitare care se înșiruie de-a lungul ei și care au fost construite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
[[Imagine:Clinic.jpg|thumb|100px|left|]]Strada '''Clinicilor''' din Cluj-Napoca își trage numele de la numeroasele clinici medicale universitare care se înșiruie de-a lungul ei și care au fost construite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.


Încă din Evul Mediu, accesul dinspre vest în cetatea Clujului se făcea prin mai multe căi, una dintre acestea fiind '''Ulița Cărbunelui din afară'''. Până în secolul al XIX-lea, când au fost dărâmate ultimele ziduri și turnuri ale vechiului oraș medieval, această stradă se afla în afara orașului propriu-zis, asigurând legătura dintre zona rurală, periferică și oraș, dar mai ales între zona de la vest de oraș și cea situată la sud și est, de-a lungul străzii '''Turzii Exterioară''', actuala stradă ''Avram Iancu'''. Mai târziu, înainte de apariția clinicilor universitare, această cale de acces era numită strada '''Külso-Alső-Szén (strada Fânului Exterioară de jos)''', apoi a fost numită după contele '''Imre Mikó''', pentru ca din 1964 să devină strada '''Clinicilor'''.  
Încă din Evul Mediu, accesul dinspre vest în cetatea Clujului se făcea prin mai multe căi, una dintre acestea fiind '''Ulița Cărbunelui din afară'''. Până în secolul al XIX-lea, când au fost dărâmate ultimele ziduri și turnuri ale vechiului oraș medieval, această stradă se afla în afara orașului propriu-zis, asigurând legătura dintre zona rurală, periferică și oraș, dar mai ales între zona de la vest de oraș și cea situată la sud și est, de-a lungul străzii '''Turzii Exterioară''', actuala stradă [[Strada_Avram_Iancu|Avram Iancu]]. Mai târziu, înainte de apariția clinicilor universitare, această cale de acces era numită strada '''Külso-Alső-Szén (strada Fânului Exterioară de jos)''', apoi a fost numită după contele [[Imre Mikó]], pentru ca din 1964 să devină strada '''Clinicilor'''.


==Clădiri monument, instituții==
==Clădiri monument, instituții==
[[Imagine:Clinic 2.jpg|thumb|100px|left|]]Deși astăzi strada este mai mult una secundară de acces spre zona centrală a orașului Cluj-Napoca, totuși regăsim aici clădiri și instituții importante pentru oraș: '''clinicile universitare''', construite în stil renascentist, placate cu caramidă aparentă, '''Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”''' și '''Muzeul Zoologic'''. În construirea acestora, un rol important l-a avut și contele '''Imre Mikó'''' care a donat mai multe parcele de teren orașului tocmai pentru a fi realizate aceste obiective majore. Pentru rolul său în procesul de edificare de pe această stradă, contele maghiar își are locul lui între personalitățile marcante ale orașului Cluj, fiindu-i dedicat și un bust în curtea '''Facultății de Biologie''', realizat de sculptorul '''Miklós Vay'''.
[[Imagine:Clinic 2.jpg|thumb|100px|left|]]Deși astăzi strada este mai mult una secundară de acces spre zona centrală a orașului Cluj-Napoca, totuși regăsim aici clădiri și instituții importante pentru oraș: '''clinicile universitare''', construite în stil renascentist, placate cu caramidă aparentă, '''Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”''' și '''Muzeul Zoologic'''. În construirea acestora, un rol important l-a avut și contele '''Imre Mikó''' care a donat mai multe parcele de teren orașului tocmai pentru a fi realizate aceste obiective majore. Pentru rolul său în procesul de edificare de pe această stradă, contele maghiar își are locul lui între personalitățile marcante ale orașului Cluj, fiindu-i dedicat și un bust în curtea '''Facultății de Biologie''', realizat de sculptorul '''Miklós Vay'''.


==Bibliografie==
==Bibliografie==
Linia 13: Linia 13:
# ''Călăuza Clujului'' / Francisc Orosz. - Cluj: Tipografia Concordia, 1933,  p. 31-32.
# ''Călăuza Clujului'' / Francisc Orosz. - Cluj: Tipografia Concordia, 1933,  p. 31-32.
# ''Cartea Comoară Cluj'' / Al. Diaconescu, Gergely Balasz, Hunyadi Attila, kovacs Zsolt, Lupescu Radu, Mihaly Melinda, Sarkadi Nagy Emese, Vlad Țoca, Zagoni Balasz. - Cluj-Napoca: Editura Projectograph, 2010,  Harta Clujului Medieval.
# ''Cartea Comoară Cluj'' / Al. Diaconescu, Gergely Balasz, Hunyadi Attila, kovacs Zsolt, Lupescu Radu, Mihaly Melinda, Sarkadi Nagy Emese, Vlad Țoca, Zagoni Balasz. - Cluj-Napoca: Editura Projectograph, 2010,  Harta Clujului Medieval.
<br>
[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Străzi]]

Versiunea curentă din 12 iulie 2024 11:23

Istorie

Strada Clinicilor din Cluj-Napoca își trage numele de la numeroasele clinici medicale universitare care se înșiruie de-a lungul ei și care au fost construite încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Încă din Evul Mediu, accesul dinspre vest în cetatea Clujului se făcea prin mai multe căi, una dintre acestea fiind Ulița Cărbunelui din afară. Până în secolul al XIX-lea, când au fost dărâmate ultimele ziduri și turnuri ale vechiului oraș medieval, această stradă se afla în afara orașului propriu-zis, asigurând legătura dintre zona rurală, periferică și oraș, dar mai ales între zona de la vest de oraș și cea situată la sud și est, de-a lungul străzii Turzii Exterioară, actuala stradă Avram Iancu. Mai târziu, înainte de apariția clinicilor universitare, această cale de acces era numită strada Külso-Alső-Szén (strada Fânului Exterioară de jos), apoi a fost numită după contele Imre Mikó, pentru ca din 1964 să devină strada Clinicilor.

Clădiri monument, instituții

Deși astăzi strada este mai mult una secundară de acces spre zona centrală a orașului Cluj-Napoca, totuși regăsim aici clădiri și instituții importante pentru oraș: clinicile universitare, construite în stil renascentist, placate cu caramidă aparentă, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” și Muzeul Zoologic. În construirea acestora, un rol important l-a avut și contele Imre Mikó care a donat mai multe parcele de teren orașului tocmai pentru a fi realizate aceste obiective majore. Pentru rolul său în procesul de edificare de pe această stradă, contele maghiar își are locul lui între personalitățile marcante ale orașului Cluj, fiindu-i dedicat și un bust în curtea Facultății de Biologie, realizat de sculptorul Miklós Vay.

Bibliografie

  1. Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural / György Gaal.- Cluj-Napoca: Editura Tortoma-Asociaţia Kolozsvar Társaság, 2014, p. 135-138. ISBN 978-973-8995-17-8.
  2. Călăuza orașului Cluj / Petru Borteș. - Cluj: Tipografia Națională S.A. Cluj, s.a., p. 12
  3. Călăuza Clujului / Francisc Orosz. - Cluj: Tipografia Concordia, 1933, p. 31-32.
  4. Cartea Comoară Cluj / Al. Diaconescu, Gergely Balasz, Hunyadi Attila, kovacs Zsolt, Lupescu Radu, Mihaly Melinda, Sarkadi Nagy Emese, Vlad Țoca, Zagoni Balasz. - Cluj-Napoca: Editura Projectograph, 2010, Harta Clujului Medieval.