Strada Horea: Diferență între versiuni

De la Memorie şi cunoaştere locală
w>Ica
m (22 de versiuni importate)
 
(Nu s-au afișat 40 de versiuni intermediare efectuate de alți 4 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
== Toponimie ==
== Toponimie ==
[[Imagine:Strada-Horea.jpg|thumb|left|100px|Strada Horea]]
[[Imagine:Strada-Horea.jpg|thumb|right|100px|Strada Horea]]
Este o arteră principală de circulaţie a oraşului, care se desfăşoară între podul de peste Someşul Mic şi [[Piaţa Gării]]. La cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, din unificarea străzilor Evreiască (Zsidó utca) şi a străzii Mari (Nagy utca) a luat naştere strada Ferenc József. După primul Război Mondial, aceasta a purtat numele de Regele Ferdinand, iar după al doilea Război Mondial, pe cel de Horea.
Este o arteră principală de circulaţie a oraşului, care se desfăşoară între podul de peste '''Someşul Mic''' şi [[Piaţa Gării]]. La cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, din unificarea '''străzilor Evreiască''' (Zsidó utca) şi a '''străzii Mari''' (Nagy utca) a luat naştere '''strada Ferenc József'''. După primul Război Mondial, aceasta a purtat numele de '''Regele Ferdinand''', iar după al doilea Război Mondial, pe cel de Horea.


== Clădiri monument şi instituţii ==
== Clădiri monument şi instituţii ==


Apropierea de gară, a făcut ca această stradă să devină una căutată începând cu 1870, şi la începutul secolului al XX-lea era deja o stradă principală a oraşului.
Apropierea de gară, a făcut ca această stradă să devină una căutată începând cu 1870, şi la începutul secolului al XX-lea era deja o stradă principală a oraşului.
[[Imagine:1912-Strada-Horea.jpg|thumb|left|150px|Strada Horea 1912]]
 
Dintre clădirile care străjuiesc această stradă, se remarcă prin arhitectură pe ambele părţi ale străzii clădiri de locuinţe şi palate construite între 1900-1914, între care [[Palatul Urania]], [[Palatul Astoria]], [[Metropol]]. Dincolo de [[sinagoga|sinagoga neologă]], dar în apropierea ei, se află sediul Facultăţii de Filologie a [[Universitatea Babeş-Bolyai|Universităţii Babeş-Bolyai]], ridicată pentru [[Liceul Romano Catolic Marianum]], la început de secol.
Dintre clădirile care străjuiesc această stradă, se remarcă prin arhitectură pe ambele părţi ale străzii clădiri de locuinţe şi palate construite între 1900-1914, între care [[Palatul Urania]], [[Palatul Astoria]], [[Metropol]]. Dincolo de [[sinagoga|sinagoga neologă]], dar în apropierea ei, se află sediul [[Clădirea_Marianum_%28sediul_Facultăţii_de_Litere%29|Facultăţii de Filologie]] a Universităţii Babeş-Bolyai, ridicată pentru '''Liceul Romano Catolic Marianum''', la început de secol.
 
== Galerie de imagini ==
<gallery>
Imagine:Strada-Horea-spre-Gara.jpg|Strada Horea  spre Gară
Imagine:1912-Strada-Horea.jpg|Strada Horea 1912
Imagine:Strada-Horea-1.jpg|Strada Horea
</gallery>


== Monumente ==
== Monumente ==
Linia 14: Linia 21:


== Bibliografie ==
== Bibliografie ==
#''Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz : Kolozsvári séták''/Gaal György .- Kolozsvár : Korunk, 1992, p.117-118.
#''Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz : Kolozsvári séták''/[[Gaal György]] .- Kolozsvár : Korunk, 1992, p.117-118.
#''Cluj-Napoca : ghid de oraş''/Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu .- Bucureşti: Editura Sport-Turism, 1989, p.127.
#''Cluj-Napoca : ghid de oraş''/Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu .- Bucureşti: Editura Sport-Turism, 1989, p.127. ISBN 973-41-0043-2
#''Kolozsvári séták''/Deák Árpád .- Kolozsvár : Stúdium Könyvkiadó, 2004, p.46-47.
#''Kolozsvári séták''/Deák Árpád .- Kolozsvár : Stúdium Könyvkiadó, 2004, p.46-47.
[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Cluj]]
[[Categorie:Srăzi]]
[[Categorie:Străzi]]

Versiunea curentă din 12 iulie 2024 11:23

Toponimie

Strada Horea

Este o arteră principală de circulaţie a oraşului, care se desfăşoară între podul de peste Someşul Mic şi Piaţa Gării. La cumpăna secolelor al XIX-lea şi al XX-lea, din unificarea străzilor Evreiască (Zsidó utca) şi a străzii Mari (Nagy utca) a luat naştere strada Ferenc József. După primul Război Mondial, aceasta a purtat numele de Regele Ferdinand, iar după al doilea Război Mondial, pe cel de Horea.

Clădiri monument şi instituţii

Apropierea de gară, a făcut ca această stradă să devină una căutată începând cu 1870, şi la începutul secolului al XX-lea era deja o stradă principală a oraşului.

Dintre clădirile care străjuiesc această stradă, se remarcă prin arhitectură pe ambele părţi ale străzii clădiri de locuinţe şi palate construite între 1900-1914, între care Palatul Urania, Palatul Astoria, Metropol. Dincolo de sinagoga neologă, dar în apropierea ei, se află sediul Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş-Bolyai, ridicată pentru Liceul Romano Catolic Marianum, la început de secol.

Galerie de imagini

Monumente

În faţa facultăţii sunt amplasate bustul lui Dimitrie Cantemir şi bustul lui Nicolae Olahus.

Bibliografie

  1. Kalauz a régi és az új Kolozsvárhoz : Kolozsvári séták/Gaal György .- Kolozsvár : Korunk, 1992, p.117-118.
  2. Cluj-Napoca : ghid de oraş/Iuliu Buta, Mihaela Bodea, Nicolae Edroiu .- Bucureşti: Editura Sport-Turism, 1989, p.127. ISBN 973-41-0043-2
  3. Kolozsvári séták/Deák Árpád .- Kolozsvár : Stúdium Könyvkiadó, 2004, p.46-47.