Miu, Nicolae: Diferență între versiuni
IoanT (discuție | contribuții) Fără descriere a modificării |
IoanT (discuție | contribuții) Fără descriere a modificării |
||
Linia 2: | Linia 2: | ||
==Date biografice== | ==Date biografice== | ||
N. 23 oct. 1942, Turda, jud. Cluj – 4 ian. 2024, Cluj-Napoca. Medic pediatru, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. | N. 23 oct. 1942, Turda, jud. Cluj – d. 4 ian. 2024, Cluj-Napoca. Medic pediatru, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca. | ||
A urmat cursurile Liceului „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, obținând diploma de Bacalaureat în 1960. Pasionat de muzică, Nicolae Miu intenționează să urmeze Conservatorul de Muzică din Cluj, dar este descurajat de numărul mic de locuri, astfel că, din precauție susține examen de admitere și la Facultatea de Medicină, pe care-l câștigă și, timp de șase ani, va urma cursurile acesteia. Încă din facultate, sub îndrumarea prof.dr. Octavia Mărgineanu, tânărul student îmbrățișează ideea de a se specializa în medicina pediatrică. | A urmat cursurile Liceului „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, obținând diploma de Bacalaureat în 1960. Pasionat de muzică, Nicolae Miu intenționează să urmeze Conservatorul de Muzică din Cluj, dar este descurajat de numărul mic de locuri, astfel că, din precauție susține examen de admitere și la Facultatea de Medicină, pe care-l câștigă și, timp de șase ani, va urma cursurile acesteia. Încă din facultate, sub îndrumarea prof.dr. Octavia Mărgineanu, tânărul student îmbrățișează ideea de a se specializa în medicina pediatrică. |
Versiunea curentă din 12 decembrie 2024 07:02
Date biografice
N. 23 oct. 1942, Turda, jud. Cluj – d. 4 ian. 2024, Cluj-Napoca. Medic pediatru, profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
A urmat cursurile Liceului „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, obținând diploma de Bacalaureat în 1960. Pasionat de muzică, Nicolae Miu intenționează să urmeze Conservatorul de Muzică din Cluj, dar este descurajat de numărul mic de locuri, astfel că, din precauție susține examen de admitere și la Facultatea de Medicină, pe care-l câștigă și, timp de șase ani, va urma cursurile acesteia. Încă din facultate, sub îndrumarea prof.dr. Octavia Mărgineanu, tânărul student îmbrățișează ideea de a se specializa în medicina pediatrică.
Ca medic practicant, și-a început activitatea în satul Ponor, apoi la Clinica Pediatrie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, unde a început ca asistent stagiar și a terminat ca șef de Clinică. În paralel, a desfășurat și o prestigioasă activitate didactică în cadrul UMF Cluj-Napoca, unde a ocupat mai multe funcții de conducere, după 1989: prodecan al Facultății de Medicină (1990-1992), prorector al UMF (1992-1996), decan al Facultății de Medicină (2000-2008), președinte al Colegiului Medicilor Cluj (1997-2001). Timp de mai mulți ani, ca urmare a prestigiului profesional, Nicolae Miu a fost vice-președinte al Conferinței Internaționale a Decanilor de Medicină Francofoni.
Ca profesor și medic, s-a specializat în pediatrie, gastroenterologie pediatrică, hepatologie, diabet și boli de nutriție, contribuind la pregătirea a zeci de generații de noi medici și doctoranzi, unii dintre aceștia urmându-i și ducându-i mai departe munca la catedră și în spitalul clujean. Ca tânăr clinician, a avut ocazia unor specializări internaționale, fiind bursier al guvernului francez în anii 1974-1975 și lucrând la „L’Hôpital des Enfants-Malades din Paris”. A avut o contribuție majoră la introducerea, în premieră pentru România, a unor concepte noi în medicina pediatrică, cum a fost cel dedicat sănătății adolescentului sau cel de pediatrie socială.
A fost un iubitor al muzicii și operei clasice, fiind nelipsit de la spectacolele Operei Române din Cluj-Napoca, instituție căreia, de altfel, i-a și închinat o carte cu amintiri. În egală măsură, fiind convins de nevoia unui dialog critic între știință și credința religioasă, medicul clujean a fost apropiat și de Eparhia Ortodoxă a Clujului, participând la numeroase ediții ale „Seminarului Interanțional de Medicină și Teologie” de la Bistrița.
Opera (selectiv)
Patologie pediatrică (oligoelemente)
Hepatiele cronice ale copilului
Astmul bronșic
Tratatul de medicina adolescentului - 1999
Boala von Willebrand
Amintiri din sala Operei clujene - 2000
Artrita reumatoidă juvenilă
Boli de ficat
Magneziul în biologia și patologia umană
Tratamentul unor boli metabolice la copii și tineri
Medicina adolescentului
Afilieri
Președinte al Societății Române de Gastroenterologie și Nutriție Pediatrică
Fondatorul Societății Române de Pediatrie Socială
Președinte al Colegiului Medicilor din Cluj
Premii, distincții
Premiul „Iuliu Hațieganu” (1997, 1999)
Ordinul de Merit în Grad de Cavaler (Franța)
Ordinul Meritul Sanitar în Grad de Mare Ofițer (România)
Bibliografie
- Clujeni ai secolului 20 . – Cluj-Napoca : Casa Cărții de Știință, 2000, p. 209.
- Nicolae Miu, Amintiri din sala Operei clujene. -Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2000.
- Cornel Coprean, In memoriam – prof. dr. Nicolae Miu (1942-2024), în https://radiorenasterea.ro/in-memoriam-prof-dr-nicolae-miu-1942-2024/ consultat la 12 nov. 2024.