Hotel Biassini
De la Memorie şi cunoaştere locală
Hotel Biassini
Istoricul clădirii
Pe vechea stradă Calea Sării (Sóút), cum se numea în trecut actuala stradă Avram Iancu, fusese înființat în prima jumătate a secolului al XIX un hotel celebru, cunoscut după numele spadasinului italian Gaetano Biasini. Acesta s-a stabilit la Cluj, iar după căsătoria cu o fată din Cluj a primit drepturi de cetățean al orașului. S-a implicat în dezvoltarea orașului, prin înființarea mai multor servicii publice în oraș. În 1837 a cumpărat parcela de pământ cu hanul Szacsvay din fața Porții Turzii (aflat la intersecția actualelor străzi Avram Iancu și, Universtății), transformându-l într-un hotel foarte apreciat în oraș.
Detalii arhitecturale
Hotelul Biasini era o clădire spațioasă, cu parter și etaj, ridicată într-un stil destul de simplu neoclasic, cu 13 axe de goluri la parter și 14 la etaj pe fațada principală. Hotelul și-a dobândit o mare reputație în secolul al XIX-lea prin calitatea serviciilor oferite, motiv pentru care mari personalități culturale și politice i-au trecut pragul. Printre acestea s-au numărat compozitorul și pianistul austro-ungar Franz Liszt (1811-1886), poetul și revoluționarul maghiar Sándor Petőfi (1823-1849), istoricul și revoluționarul muntean Nicolae Bălcescu (1819-1952), poetul și revoluționarul muntean Cezar Bolliac (1813-1881), romancierul maghiar Mór Jókai. Numele unora, așa cum este și cel al poetului maghiar Sándor Petőfi, au fost inscripționate pe plăci comemorative pe fațada clădirii, pentru a rămâne mărturie în istoria orașului și a hotelului.
După construirea Hotelului New York (actualul hotel Continental) pe la 1900, hotelul Biasini a început să decadă și chiar să dobândească o faimă proastă în oraș. Astăzi, clădirea adăpostește atât locuințe, cât și diferite mici firme locale.
Bibliografie
1.György Gaal, Cluj-Napoca. Ghid turistic, istoric, cultural, Baraolt-Cluj-Napoca, Editura Tortoma-Asociația Kolozsvar Tarsaság, 2014, p. 162-163. ISBN 978-973-8995-17-8.
2.Cosmin Cătălin Rusu, Re-Descoperim Clujul, III, Cluj-Napoca, Școala Ardeleană, 2018, p. 130.
3.https://referinte.transindex.ro/enciclopedie/mobil/monument.php?id=329/ consultat la 21 sept. 2023. Hotel Biassini