14 nov. - Ceremonia de deschidere a instituției de învățământ românesc, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din Cluj
Începuturi
În anul 1878, la inițiativa Camerei de Comerț din Cluj, a fost înființată Școala Superioară de Comerț, care în 1885 a fost redenumită Academie de Comerț, dar fără a primi rang de instituție de învățământ superior, obiectiv atins abia în anul 1902. După 1918, Academia maghiară a fost preluată de Statul român și, în 1920, a fost înființată Academia Comercială română din Cluj, a doua instituție de acest tip din țară, după cea de la București, fondată în anul 1913.
La 14 noiembrie 1920, a avut loc ceremonia inaugurală a Academiei Comerciale. În 1922 și-a schimbat denumirea în Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale, mai apoi, în 1931, devenind Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale Regele „Carol al II-lea”.
Organizarea activității didactice
Academia a început să funcționeze cu cursuri de 3 ani în anul academic 1920-1921, 2 ani pentru secția maghiară până la încheierea ciclului de studii în 1922, când aceasta a fost sistată definitiv. Din 1922, existau două secții de specializare: comerț, bancă, asigurări și industrială. În cadrul seminarului pedagogic se asigura pregătirea teoretică pentru specializarea de profesori pentru învățământul comercial. În anul 1929, s-a introdus un an preparator pentru uniformizarea pregătirii viitorilor studenți proveniți de la liceele comerciale și teoretice. Apoi, începând din 1937, anul preparator a fost transformat în anul I, programul de învățământ fiind organizat pe două cicluri de câte doi ani de cursuri generale, respectiv speciale pentru cele două specializări. Din anul universitar următor, s-au introdus trei specializări: Științe economice, financiare și sociale, Economie publică și Economia particulară.
Corpul profesoral
Dintre membrii corpului profesoral pot fi amintiți: Gheorghe Bratu, Aurel Ciortea, Silviu Dragomir, Ion Evian, Dumitru Voinea, Victor Jinga, Gheorghe Moroianu, Ion I. Lapedatu. Unii funcționau la Universitatea din Cluj, alții veneau din învățământul preuniversitar sau din mediul de afaceri. O parte au studiat în străinătate, aveau contacte în mediile academice și de afaceri din țară și străinătate, erau implicați în activități economice, contribuind cu toții la formarea de generații de economiști. Astfel, dacă Academia a pornit în 1920 cu 39 de studenți înscriși, în primii 10 ani de existență a școlarizat în jur de 2.000 de studenți, pentru ca până în 1948 numărul acestora să depășească 10.000.
Refugiul și desființarea Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale
În septembrie 1940, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale din Cluj a fost nevoită să-și stabilească o nouă locație, fiind găzduită la Brașov. Aici a funcționat până în 1948, când a fost desființată abuziv de regimul comunist.
Bibliografie
- Teodora Farcas, Adriana Tiron-Tudor, The Heritage of the Transylvanian Accounting School, în „Proceda - Social and Behavioral Sciences”, nr. 188, 2015, p. 297 – 301.
- Valeria Gîdiu, Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale Cluj-Braşov 1920-1950, rezumatul tezei de doctorat, Cluj-Napoca, 2011, la https://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2012/economie/Gidiu_Valeria_RO.pdf, accesat la 17 april. 2024.