15 mai – Inaugurarea restaurantului Cetatea Bufniței
Inaugurarea restaurantului
Primul proprietar al restaurantului a fost Túri Elemér. Evreu de origine, acesta era cunoscut ca un om de afaceri de succes nu doar la Cluj, privit cu multă simpatie în breasla sa, fiind curtenitor, politicos, cu un comportament plăcut. De-a lungul perioadei interbelice a condus mai multe cafenele și restaurante.
Deschiderea festivă a restaurantului Bufnița a avut loc la 15 mai 1937, în prezența unui număr mare de reprezentanți ai presei și diferite personalități locale. Prefectul Dunca a notat cu prilejul inaugurării în Cartea de impresii a localului: Felicit pe inițiatorii acestei admirabile idei de a se completa un gol de mulți ani simțit în Clujul nostru românesc: loc de destindere în cadrele atât de frumoase ale artei românești, inspirată din motive populare!
Amenajarea restaurantului. Clientela
Cetatea Bufniței a fost deschis într-o căsuță cu aspect de han de pe strada Samuil Micu, de la numărul 8. Clădirea cu 7 ferestre avea trei saloane și dispunea și de o pivniță de vinuri cu intrare din stradă. Amenajarea interioară era deosebită. Fiecare salon avea un design aparte. Unul era românesc, altul secuiesc, saloane decorate rustic, cu mobilă sculptată, apoi un salon burghez. Restaurantul avea și o grădină. Domnea aici o atmosferă plăcută. O bucătărie excepțională îi aștepta pe clujeni și pe cei ce vizitau Clujul, ori se aflau în trecere prin oraș.
Restaurantul a fost unul dintre cele mai bine cotate din Cluj. A fost vizitat de români și maghiari deopotrivă, de miniștri și oameni de rând, localnici dar și străini, oaspeți ai Clujului aflați în misiuni oficiale sau turnee artistice ori sportive precum: o delegație de oameni politici britanici, baletul din Florența, echipa de fotbal FC Kispest, echipa de fotbal Szeged, ziariști italieni, francezi, etc. Dar cel mai răsunător moment a fost cel al cinei servite în acest restaurant de celebrul aviator american Lindberg, cu prilejul vizitei sale la Cluj, din august 1938. Ofițerii flotilei de aviație clujene au organizat un banchet pentru 15 persoane în cinstea lui Linberg, la acest restaurant.
Apusul afacerii
Nu cunoaștem exact nici motivele, nici împrejurările în care primul proprietar, Túri Elemér, a renunțat la restaurantul său. Din 1941, i-a urmat ca proprietar Bolya Dénes, care s-a aflat în fruntea acestei afaceri în anii de război, până la închiderea sa, în toamna anului 1948, cu naționalizarea.
În 1956, când localul nu mai funcționa demult, într-o însemnare, un grup de cunoscuți ai fostului patron, susținea redeschiderea restaurantului. După aceasta, în clădirea în care funcționase restaurantul Cetatea Bufniței s-a deschis un laborator de cofetărie al societății Vitadulci, care s-a închis în anii 1990. În 2019, s-a trecut la demolarea clădirii.
Bibliografie
- Ghizela Cosma, Antreprenori și afaceri clujene de altădată. Medalioane biografice și schițe documentare, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2022, p. 129-133.