Nana, Aurel

De la Memorie şi cunoaştere locală

Date biografice

N. la 25 iulie 1907, Petrila, jud. Hunedoara – d. 10 iunie 1989, Cluj-Napoca. Medic, chirurg, profesor universitar.

Primele patru clase le face la Petrila, iar cele secundare la Liceul din Petroșani (1917-1925). În 1931, Aurel Nana termină Facultatea de Medicină a Universității „Regele Ferdinand I” din Cluj, iar un an mai târziu obține titlul de doctor în medicină și chirurgie cu o teză despre „Vicii de conformație obținute experimental”, sub îndrumarea profesorului Victor Papilian, cu mențiunea „Magna cum laude”. Își începe activitatea profesională încă din timpul facultății, ca preparator la Institutul de Anatomie din Cluj (1927-1932), sub îndrumarea prof. Victor Papilian și a marelui chirurg Iacob Iacubovici, iar apoi sub cea a lui Iuliu Hațieganu I Ha'ieganu, Iuliu. Din 1934 și până în 1948, lucrează la Clinica Chirurgicală I, sub conducerea profesorului Al. Pop, promovând toate gradele universitare, până la cel de profesor. Timp de 25 de ani, până la pensionarea sa în 1973, este șeful clinicii de Chirurgie I, impunând chirurgia ca pe o disciplină complexă, pe baza investigațiilor moderne și a probelor funcționale organizate dinamic. A înțeles necesitatea modernizării laboratoarelor pentru studenți, dar mai ales a cercetărilor clinice pentru dezvoltarea chirurgiei.

Acordă o mare importanță Serviciului de Urgență a orașului Cluj, care deservea și regiunea înconjurătoare. În sprijinul acestuia, a format primii anesteziști și reanimatori la Cluj, conferind chirurgiei statutul de mare disciplină integratoare, insistând pentru pregătirea practică a studenților și recunoașterea bolilor chirurgicale și a unor manopere chirurgicale de bază. În acest domeniu, este un adevărat creator de școală, contribuind la pregătirea unui mare număr de chirurgi și anesteziști, care au devenit la rândul lor șefi ai secțiilor de chirurgie din toată Transilvania, majoritatea mari specialiști și profesori universitari.

În plan didactic, a elaborat o programă analitică pentru disciplina chirurgie și un curs consistent, în 3 volume, în colaborare cu alți colegi, iar în 1965 a reușit publicarea chiar a unui manual de Chirurgie. A participat la numeroase manifestări științifice medicale, în țară și străinătate, unde și-a prezentat rezultatele cercetărilor sale (Roma, Viena, Istanbul, Davos – Elveția, Sofia, Moscova, Budapestea). Activitatea științifică și publicistică a profesorului Aurel Nana este reflectată de cele peste 600 de titluri de lucrări, studii și comunicări, publicate în diverse reviste din țară și străinătate.

Opera (selectiv)

Tratatul de patologie chirurgicală (colab.)

Splina și bolile sângelui

Bolile chirurgicale ale splinei (colab.)

Chirurgia sec. XX (coaut.)

Manual unic de chirurgie (coaut.)

Afilieri

Membru al Academiei de Științe Medicale din România

Membru fondator al Societății Internaționale de Chirurgie Digestivă, Roma

Membru al Asociației Chirurgilor Francezi, Paris

Membru al Societății Internaționale de Chirurgie Cardio-Vasculară

Membru al Societății de Chirurgie Digestivă din România

Membru al Uniunii Mecicale Balcanice

Bibliografie

  1. Dan Fornade, Personalități clujene (1800-2007): dicționar ilustrat. - Cluj-Napoca: Casa Cărții de Știință, 2007, p. 404-405
  2. C. Mircioiu, Aurel Nana (25.07.1907-10.06.1989), în „Chirurgia”, Official journal of the Romanian Society of Surgey, în https://www.revistachirurgia.ro/aurel-nana-25-07-1907-10-06-1989/ consultat la 30 nov. 2024.