28 aug. -Introducerea tramvaielor cu aburi la Cluj
Tramvaiul se numără printre primele mijloace de transport public în comun din marile orașe europene, încă din a doua parte a secolului al XIX-lea. La Cluj, din cauza dealurilor pe care se întinde orașul, folosirea acestui mijloc de transport nu a avut o prea mare căutare. De aceea astăzi, orașul dispune încă de o rețea subdezvoltată de transport cu tramvaie, și doar în anumite zone. La fel ca în alte orașe, la Cluj primele trasee de tramvai s-au realizat pe șine de cale ferată, cu vagoane trase de cai, dinspre Piața Gării spre centrul orașului, contribuind la dezvoltarea comerțului urban.
Etapa următoare a fost realizată prin trecerea la folosirea locomotivelor cu aburi. Ideea introducerii unui astfel de transport exista încă din 1889, scopul fiind conectarea orașului, în plină dezvoltare, la calea ferată Cluj-Oradea. Construcția căii de rulare a început, astfel, în 1892, iar un an mai târziu, la 28 august 1893, a fost inaugurat primul tramvai cu tracțiune mecanică, folosind forța aburului. De exploatarea garniturilor de tramvaie s-a ocupat compania maghiară „Kolozsvári Közúti Vasút Részvénytársaság”.
Rețeaua de transport măsura cca 7,7 km și era formată din trei linii care plecau din Piața Centrală (azi Piața Unirii) spre Piața Gării, spre Fabrica de Bere de la marginea Mănășturului și spre Biserica Sf. Petru și Pavel din Mărăști. Pe aceste trasee erau transportați atât călători, cât și diverse mărfuri. Inițial, garniturile erau în număr de trei, fiecare cu câte o locomotivă-tender de tip tramvai, cu aburi, cu două vagoane de pasageri fiecare și una sau două platforme de marfă. După extinderea rețelei de transport, numărul locomotivelor și a vagoanelor a crescut și el, evident.
Programul tramvaielor era diferit în funcție de anotimpuri și în corelație cu anumite sărbători sau activități săptămânale, cum ar fi târgurile de mărfuri. Astfel, pe timpul verii, tramvaiele circulau de la 6 dimineața la 9:30 seara (în zilele de piață și de sărbătorile legale până la 10:30 seara) iar iarna de la 6:55 dimineața până la 8:55 seara. Frecvența de circulație era de un tren la fiecare jumătate de oră, astfel încât într-o zi cca 145 de tramvaie ajungeau să circule în Cluj, cu o viteză medie de 25 de kilometri pe oră.
Bibliografie:
- Gaal György, Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeth kronológia. – Kolozsvár: Kincses Kolozsvár Egyesulet – Kriterion Könyvkiado, 2016, p. 108
- https://ro.frwiki.wiki/wiki/Tramway_de_Cluj-Napoca.
- Cartea comoară Cluj – Cluj-Napoca: Editura Projectograph, 2010, p. 40-41