16-17 sept. – Inaugurarea primului stadion clujean
Afirmarea nevoii construcției unui stadion al orașului. Preliminarii
Pe măsura îmbrățișării de către clujeni a diverselor sporturi și a înființării de cluburi sportive, s-a simțit și nevoia amenajării unor spații special dedicate practicării acestora. Astfel, în 1885, după înființarea Societății Atletice Clujene (KAC), o preocupare majoră a acesteia a devenit amenajarea unei piste de atletism, realizată și inaugurată în 6 octombrie 1889. După ieșirea cicliștilor din această societate sportivă și constituirea unei societăți a lor, de sine stătătoare, cu avântul acestei ramuri sportive de după 1890, aceasta a preluat pista de atletism și a reamenajat-o ca pistă de ciclism, deschisă în 24 septembrie 1894. Fotbalul a început să fie practicat la Cluj în 1896, pentru aceasta fiind nevoie de teren adecvat. Primul teren de fotbal cu dimensiuni corespunzătoare și porți permanente, amenajat modern, a fost dat în folosință la 11 mai 1905.
Ideea construirii unui stadion clujean modern care să găzduiască practicarea diverselor sporturi a apărut deja la începutul anilor 1900 în cercurile conducătorilor mișcării sportive clujene. Toți erau de acord că era nevoie de o construcție de nivel european, în acord cu regulamentele în vigoare, unde să poată fi desfășurate și competiții sportive naționale și internaționale. Dar, fiecare societate sportivă își urma interesele, unii dorind pistă de atletism, alții poligon de tir, alții teren de fotbal sau terenuri de tenis. În lipsa unei aspirații coordonate, autoritățile locale au întârziat alocarea fondurilor necesare.
Construirea și inaugurarea stadionului al orașului
În anul 1908, Somodi István, atlet la Clubul Atletic Clujean, a câștigat medalia de argint la Olimpiada de la Londra la săritura în înălțime. Rezultatul său a fost sărbătorit de întregul oraș, iar succesul lui a repus pe tapet propunerea construirii unui stadion al Clujului, unde să poată practica sportul atleții, fotbaliștii, tenismenii. Acum, și consiliul local a recunoscut nevoia noului stadion, care ar fi permis organizarea de competiții sportive de prestigiu și la Cluj.
În cadrul Consiliului local s-a decis construcția stadionului în spatele Promenadei (Parcul Central), în locul poligonului de Tir și a terenului contractat de micii exploatatori de lemne de foc. Demersurile au început în 1911, proiectul stadionului fiind realizat de inginerul Kovács Gyula, după modelul stadionului Clubului Sportiv Ferencváros din Budapesta, el conducând și supraveghind derularea lucrărilor, care s-au finalizat până în septembrie 1911.
Stadionul era orientat pe direcția nord-sud, pe o suprafață de 3,5 ha, cu un front la stradă de 160 m și două intrări. Pe partea vestică s-a ridicat tribuna din lemn, iar pe partea de est erau locuri unde competițiile puteau fi urmărite în picioare. Tribuna, proiectată de Moll Elemér, avea o lungime de 80 m, 22 de loje și 136 de scaune acoperite. În afara acestora erau locuri pentru alte 1.000 de persoane. Sub tribună a fost construită o baie cu dușuri și vestiare pentru fiecare societate sportivă clujeană. În spatele stadionului s-a ridicat o locuință pentru paznicul stadionului. Totul a fost vopsit în albastru ultramarin. Stadionul găzduia o pistă de atletism, un teren de fotbal și 8 terenuri de tenis.
Inaugurarea a avut loc în zilele de 16-17 septembrie 1911, aceasta fiind urmată de o competiție atletică națională și un meci de fotbal. Au fost prezente pe lângă elitele locale, miniștri Apărării și Educației, 21 din cei mai prestigioși reprezentanți ai cluburilor de atletism maghiare. Viceprimarul Fekete-Nagy Béla a predat în numele orașului stadionul președintelui Clubului Atletic Clujean, Jósika Samu, după care, în pofida vremii neprielnice, au început concursurile inaugurale ale stadionului. După competiția de atletism, a urmat meciul de fotbal disputat între echipa Clujului și cea a Clubului Atletic Csepel-Budapesta, încheiat cu scorul de 1-4.
De la primul stadion al Clujului la Cluj Arena de azi
În deceniile următoare, stadionul a devenit gazda unor competiții sportive prestigioase. Dar, deja la 1959, vechea tribună era considerată neîncăpătoare. Ca urmare, a fost demolată și mutată la Turda, fiind înlocuită cu o tribună din beton construită în formă de potcoavă, în cinstea echipei studențești ce folosea arena: „U”. Noul Stadion Municipal, cu o capacitate de 28.000 locuri, a fost inaugurat în 1961, el clasându-se la acea vreme pe locul 3 în topul arenelor din România. La începutul anilor 1990, a fost redenumit „Ion Moina”. În anul 2008, s-a decis demolarea și reconstrucția stadionului, care a început la 15 iulie 2009. Azi, pe locul vechiului stadion se află Cluj Arena, inaugurată la 8 octombrie 2011.
Bibliografie
- Killyéni András, A kolozsvári sportelep felépitésének története, în ME.DOK Média-Történet- Kommunikáció VI, 1/2011, p. 31-40.
- Killyéni András, A kolozsvári sporttelep felépítésének története a korabeli sajtó tükrében, în ME.DOK Média-Történet- Kommunikáció, 3/2018, p. 81-86.
- Gaal György, Kolozsvár a századok sodrában. Várostörténeti kronológia, Kolozsvár, Kincses Kolozsvár Egyesület-Kriterion Kiadó, 2016, p. 136.