De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Înfiinţarea Operei Naţionale din Cluj 1919 şi organizatorul ei Constantin Pavel/Suzana Coman Bosica. - Cluj-Napoca: Casa Cărţii de Ştiinţă, 1995, 87 p. ISBN 973-9204-04-X

Prefaţată de Teodor Mihadaş [Muncă şi talent, document şi literatură], cartea este dedicată lui Constantin Pavel şi Operei din Cluj.

Expunerea în stil literar reconstituie viaţa Operei din Cluj sub diferite aspecte, evocă personalităţi ale lumii lirice şi culturale ale urbei, în centrul cărora se profilează figura lui Constantin Pavel. În Cuvântul înainte, autoarea mărturiseşte cu modestie obiectivele demersului ei, fără pretenţia elaborării unei istorii a Operei Române din Cluj-Napoca, încercând înainte de toate valorificarea unei bogate experienţe de viaţă, a mărturiilor unor personalităţi implicate în evenimentele vremii, dar şi a corespondenţei şi a diferitelor documente personale ale lui Constantin Pavel.

Primul capitol, Opera- aşezământ de cultură, oferă o perspectivă asupra înfiinţării Operei Naţionale din Cluj, strâns împletită cu viaţa şi personalitatea lui Constantin Pavel, organizatorul şi creatorul acestui aşezământ. Capitolul cuprinde, astfel, prima etapă, biografia şi activitatea artistică, lirică, de tenor, de regizor şi profesor a lui Constantin Pavel, înainte de înfiinţarea Operei Naţionale, până în data de 14 mai 1919. De asemenea, este redată în acest capitol şi a doua etapă a activităţilor sale, după această dată, în calitate de organizator al Operei, tenor, regizor, pedagog, director al instituţiei de trei ori, până la plecarea definitivă din Cluj, în anul 1934.

Capitolul al doilea, Antecedentele creării Operei Naţionale la Cluj, cuprinde mai multe subcapitole. Primul, Tradiţia mişcării teatral-muzicale din Transilvania, este abordat din perspectiva a trei etape: a trupelor de amatori şi profesionişti din a doua jumătate a secolului al XIX-lea (Prima perioadă a activităţii de culturalizare teatral-muzicală în Transilvania. Trupe de amatori şi profesionişti), etapa care gravitează în jurul demersurilor lui Augustin Bena (A doua perioadă a activităţii de culturalizare teatral-muzicală în Transilvania. Augustin Bena), ultima fiind dedicată personalităţii lui Gheorghe Dima (A treia perioadă a activităţii de culturalizare teatral-muzicală din Transilvania. Gheorghe Dima).

În câteva cuvinte, autoarea încearcă să răspundă în continuare la întrebarea Cine a înfiinţat de fapt Opera Naţională din Cluj?

Într-un capitol mai amplu este descrisă Organizarea Operei Naţionale. Sunt redate demersurile pentru Recrutarea interpreţilor vocali. În acelaşi timp sub titlul În căutarea de scenograf, maestru de balet, dirijor, corepetitori... şi Un cor de excepţie, autoarea continuă întregirea tabloului eforturilor organizatorice de început.

Nu în ultimul rând aici este inclusă O paranteză anticipativă, care face referiri la perioada refugiului. Alte trei subcapitole sunt construite în jurul spectacolului inaugural (18 sept. 1919 - 6 apr. 1920: Pregătirea spectacolului inaugural Aida, în regia lui C. Pavel. Directorul Operei Naţionale: C. Pavel; 6.IV1920: La direcţia Operei Naţionale – Dimitrie Popovici Bayreuth. Finalizarea spectacolului inaugural Aida. Precizări; 25.V.1920. Deschiderea festivă a Operei Naţionale. Spectacolul inaugural: Aida de Verdi).

Ultima parte a cărţii readuce în centrul discursului personalitatea lui Constantin Pavel: C. Pavel – arta regizorală. Note de spectator, Rolurile interpretate de Constantin Pavel, Spectacole montate de Constantin Pavel, Mărturii ale contemporanilor despre C. Pavel. Confesiunile artistului.

Volumul mai cuprinde fotografii alb-negru, portrete ale unor personalităţi ce s-au remarcat în viaţa liricii clujene.

Nu în ultimul rând, în încheierea volumului, mai pot fi parcurse cîteva pagini dedicate autoarei, semnate de Teohar Mihadaş, Suzana Coman Bosica o personalitate de excepţie.