De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Antonin Ciolan: inegalabilul maestru al baghetei / Gheorghe Mușat. - Cluj-Napoca, Editura Ecou Transilvan, 2012, 435 p. ISBN 978-606-8438-42-9

Prezentul volum face parte din categoria celor omagiale, dedicate unor mari personalități ale culturii române contemporane. Născut la Iași, în 1883, Antonin Ciolan era deja un cunoscut dirijor român când s-a hotărât să vină la Cluj, în 1949, și să contribuie la întemeierea Filarmonicii de Stat de aici. Studiile de muzicologie le face în Germania, unde era chiar dorit pentru un post de dirijor la Dresda, însă alege să se întoarcă la Iași, unde va conduce mulți ani Conservatorul local și va contribui la dezvoltarea învățământului muzical românesc.

Lucrarea monografică de față începe cu o Prefață, semnată de Adrian Pop, ce elogiază numele marelui dirijor și profesor. Ea este urmată de un Cuvânt de autor, în care Gheorghe Mușat, unul dintre discipolii marelui profesor, cu care mai împărțea și obârșia ieșeană, motivează realizarea acestei cărți omagiale.

Structural, cartea de față este împărțită în 3 mari părți: Partea I, Partea a II-a și Partea a III-a, la care se adaugă o secțiune destul de mare de Anexe și o Bibliografie. Prima parte tratează, ca de obicei, prima etapă a vieții celui omagiat, cu anii copilăriei și ai studiilor, anii tinereții, ai întemeierii familiei alături de o altă muziciană, moldoveancă și ea, precum și primii ani ai activității sale muzicologice de la Iași. De aici aflăm că maestrul Ciolan era deja o personalitate muzicală recunoscută în România, fiind omagiat la Teatrul Național din Iași, la 27 mai 1934, pentru întreaga activitate de până atunci. Anii războiului, însă, i-au adus și neplăceri, cum ar fi, spre exemplu, refugiul din Banat, după ce trupele sovietice au intrat în țară, pe la Iași.

Partea a II-a expune perioada clujeană a activității lui Antonin Ciolan, poate cea mai prodigioasă sub aspectul realizărilor și a importanței ei, perioadă care începe în 1949 și se încheie odată cu moartea maestrului, în 1970. Pe lângă calitățile profesorale, Antonin Ciolan va demonstra la Cluj și calități de fondator de instituții muzicale, precum și de conducător al acestora, așa cum a fost cea de director al Filarmonicii clujene. Etapa aceasta din viața lui este, cum era și de așteptat, plină de succese și de împliniri profesionale, ilustrate prin numeroase premii și distincții din partea unor instituții culturale și a autorităților statului român.

Ultima parte este dedicată moștenirii sale și ecourilor personalității sale în lumea muzicală românească. În ultimii ani, tot mai mult reapare în atenția publicului și a cercetătorilor români această personalitate remarcabilă a muzicii clasice românești contemporane, semn că opera sa rămâne de referință pentru studiul clasicilor universali, ca un model de urmat și de atins.

Anexele de la sfârșitul volumului cuprind documente și fotografii de epocă, în care maestrul Ciolan apare în diverse ipostaze dirijorale, la pupitrul unor instituții muzicale de prestigiu din România și străinătate.