De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare
Ghidul se deschide cu un capitol în care se fac referiri la geografia, paleontologia și istoria Clujului. Un subcapitol aparte este consacrat particularităților locale ale florei. Subcapitolul dedicat faunei este completat cu vânătoarea și pescuitul practicate la Cluj, dovadă fiind societățile profilate pe cele două sporturi (ghidul prezintă 3 societăți ale vânătorilor și 2 ale pescarilor, care funcționau în oraș în acea perioadă - cu conducere și adresă).

Urmează un ghid general al hotelurilor din Cluj, pe categorii, al restaurantelor din apropierea Pieței Centrale, cafenelelor și berăriilor, sanatoriilor, al secțiilor de poliție, teatrelor, cinematografelor. Sunt prezentate apoi principalele cotidiene clujene, cu scurtă descriere și adresa redacției și la fel revistele clujene, cu anul înființări lor. În continuare, sunt inserate date despre poștă (sediul central, centrala telefonică și oficii poștale), băncile din Cluj, consulatele din Cluj, notari, diverse servicii, birouri și întreprinderi ale primăriei și prefecturii. Locurile de plimbare cuprinse în ghid sunt: Parcul Central, Parcul Sportiv al Universității, Vechea și Noua Grădină Botanică.

Regăsim în ghid și o listă a instituțiilor sanitare, spitalelor, băilor publice și ștrandurilor, între locurile de acest tip, cu calități curative, fiind menționate și Băile Someșeni. Urmează Direcția financiară, cu birouri de interes pentru gestionarea taxelor și impozitelor.

Ghidul cuprinde și o prezentare a clădirilor de cult din Cluj. Regăsim în acesta și o parte care se referă la serviciile administrative și așezăminte ale cultelor.

O altă categorie de obiective cuprinse în ghid sunt cele care interesează transporturile: case de bilete pentru autobuse, gara, aeroportul. Sunt prezentate clădiri mai importante din Cluj, îndeosebi din zona centrală a orașului. Ghidul sugerează și destinații pentru excursii în împrejurimile orașului, dar și lucruri interesante de văzut în Cluj Sunt descrise apoi muzeele, Biblioteca Universitară. Este prezentată Universitatea și institutele universitare, serviciile universitare și clădiri, cu adresă și număr de telefon. Separat sunt tratate școlile gimnaziale de băieți și fete, cu scurt istoric, apoi școlile elementare de stat și ale bisericilor și nu în ultimul rând școlile și căminele de ucenici.

Urmează o listă a asociațiilor, societăților, sindicatelor clujene mai importante și a unor instituții de interes general (ex. Camera de Comerț și Industrie, Camera de Muncă etc).

Ghidul mai cuprinde scurte prezentări ale agriculturii (cu accent pe grădinărit și viticultură), industrie (însoțită de o listă a celor mai importante întreprinderi – cu menționarea adresei acestora), comerțului (cu precizarea numărului marilor și micilor comercianți, a zilelor de târg, a târgurilor de animale etc).

La finalul ghidului a fost inclusă o listă a medicilor din Cluj, cu enumerarea acestora în ordine alfabetică, cu precizarea specialității fiecăruia și a adresei.

Documentul se încheie cu bibliografie și o listă a străzilor Clujului, prezentate în ordine alfabetică, în corespondență cu vechea denumire românească a fiecărei străzi, precum și o listă alfabetică a străzilor Clujului, cu vechile denumiri românești și corespondentul în limba maghiară (valabil pentru anul 1941) și localizarea în cadrul celor cinci circumscripții în care era împărțit teritoriul orașului.

Precizarea adresei obiectivelor cuprinse în ghid, permite o localizare exactă a acestora pe harta Clujului anului 1941, mai mult, în cazul străzilor, pentru a ușura regăsirea acestora, autorul a inserat un îndrumător și un sistem ce permitea localizarea facilă pe harta anexată. Din păcate, în cazul exemplarului bibliotecii, lipsește harta care însoțea ghidul.