De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

La răscruce de vremi o viaţă de om: Nicolae Colan, episcopul Vadului, Feleacului şi Clujului: după documente, corespondenţă, însemnări, relatări, impresii/Pr.prof.dr. Alexandru Moraru. – Cluj-Napoca : Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului şi Clujului, 1989, 631 p.

Volumul, dedicat memoriei episcopului Nicolae Colan, debutează cu o fotografie-portret a acestuia, cu un Cuvânt înainte semnat de ÎPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului, tradus şi în limba engleză şi cu o Mărturisire semnată de autor.

Lucrarea tratează doar o parte a vieţii şi activităţii ierarhului (de la naştere şi până la încheierea păstoririi sale la Cluj, în 1957), cu precădere activitatea de la Cluj.

Primele trei părţi ale cărţii, împreună cu capitolele lor, în care se analizează viaţa şi activitatea episcopului, au un suport serios în partea a patra, cea a documentelor. Partea I, Pe urmele episcopului Nicolae Colan, prezintă câteva date biografice. Partea a II-a alcătuieşte Profilul moral şi intelectual al episcopului Nicolae Colan. Partea a III-a abordează Viaţa eparhiei Vadului, Feleacului şi Clujului (1936-1957).

În partea a IV-a, Documente de referinţă biografică, se remarcă capitolul Oameni care l-au cunoscut, în care diverse personalităţi bisericeşti şi culturale ale vremii fac o caracterizare episcopului Nicolae Colan. Această parte a volumului cuprinde şi un Tabel sinoptic al documentelor de referinţă biografică, un Indice general.