De la Memorie şi cunoaştere locală

Salt la: Navigare, căutare

Martor atent şi modest părtaş la istorie/Dumitru Pop. – Cluj-Napoca : Todesco, 2005, 308 p. ISBN 973-7695-04-6

Autorul rememorează, aşa cum subliniază el însuşi în primele pagini, o seamă de trăiri, fapte şi întâmplări care i-au marcat existenţa. Martor şi uneori părtaş la evenimente de importanţă istorică, Dumitru Pop îşi împărtăşeşte în acest volum propria experienţă de viaţă. Născut la Băseşti, în Sălaj, autorul notează primele amintiri din copilăria sa, într-un sat în care viaţa se derula sub spectrul greutăţilor traiului zilnic. Anii de liceu i-a petrecut la Iaşi, la Liceul Internat „Costache Negruzii”, fiind profund marcaţi de război, de evenimentele vremii care l-au separat practic de cei de acasă prin cedarea Ardealului de Nord, de contextul politic al vremii, cu reverberaţii la nivelul cotidianului vieţii liceanului de atunci. Mai apoi, student la Cluj, autorul descrie greutăţile primilor ani de după război, dar şi evenimente şi întâmplări la care fusese părtaş în contextul politic zbuciumat al timpului.

Cu preocupări de cercetare folclorică şi lingvistică a unor regiuni încă din perioada studenţiei, unele valorificate mai târziu, destinul profesional al lui Dumitru Pop avea să prindă contur, în anul 1951, devenind pentru foarte scurt timp, asistent la Catedra de Filologie Romanică, al cărei şef era prof. Henri Jaquier, iar după susţinerea „examenului de stat”, preparator la Institutul de lingvistică, apoi din nou asistent la Universitate.

La 1 octombrie 1952 a fost fixat definitiv la specialitatea pentru care fusese reţinut la catedră (Istoria Literaturii române vechi), la care s-a adăugat şi Folclorul, care avea să constituie specialitatea sa până la sfârşitul carierei. Relaţia specială, de apreciere reciprocă, cu Dumitru Popovici, până la trecerea acestuia din urmă în nefiinţă, un susţinător al carierei lui Dumitru Pop, sunt evocate în cuprinsul acestui volum.

În continuare, autorul rememorează activitatea sa didactică în ţară şi la Montpellier, ca Lector de limba română, ascensiunea profesională în diferite grade didactice, în funcţia de decan al Facultăţii de Filologie, la conducerea Secţiei din Cluj a Institutului de etnografie şi folclor din Bucureşti. Munca de cercetare desfăşurată, conferinţe, participări la conferinţe în ţară şi străinătate, sunt de asemenea reliefate pe parcursul naraţiunii. Sunt prezentate în amintiri, relaţiile cu colegii, sunt creionate portrete ale unor personalităţi, nume cu rezonanţă în istoria vieţii academice şi ştiinţifice a perioadei.

Apar conturate în memorii, viaţa academică şi ştiinţifică în perioada regimului comunist, ingerinţele sau pur şi simplu influenţa politicului în diferite împrejurări, dar şi momente, aşa cum au fost percepute, trăite de autor, precum moartea lui Stalin, revoluţia din 1956 din Ungaria, al unificării celor două Universităţi clujene („Babeş” şi „Bolyai”), colectivizarea, evenimentele din 1968 din Cehoslovacia.

O latură aparte a vieţii sale o rememoreză Dumitru Pop, în amintirile legate de familie. Sunt inserate în volum amintiri legate de evenimente fericite, sau triste din viaţa de familie. Probabil că nu întâmplător, portretul tatălui, al mamei şi fraţilor, dar şi al noii familii pe care o întemeiase, încheie memoriile lui Dumitru Pop.

Exemplarul din colecţiile Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga”, este donaţia autorului, fapt menţionat într-o dedicaţie olografă, semnată de acesta.